27WS 100 PL
1. Istotne fakty na temat składu ciała
Wiedza na temat składu ciała jest bardzo istotna - umożliwia
ocenę stanu zdrowia osoby. Znajomość wagi to nie wszystko
- należy również określić jej jakość, co wiąże się z podziałem
masy ciała na dwa główne składniki:
Dla tej samej wagi masy te mogą mieć różną wartość.
Poprzez umieszczone w platformie elektrody waga wysyła
niewielki prąd elektryczny, który wędruje po ciele. Prąd
elektryczny zachowuje się w różny sposób w zależności od
napotkanego środowiska: sucha masa ciała przedstawia
słaby opór, natomiast masę tłuszczową cechuje wyższa
oporność. Oporność ta, zwana impedancją bioelektryczną,
zmienia się również w zależności od płci, wieku oraz wzrostu.
Dla określenia wagi idealnej ważne jest porównanie procentu
masy tłuszczowej w ciele obliczonej przez wagę ze
współczynnikami zamieszczonymi w tabeli oraz procentowej
zawartości wody w organizmie z informacjami
zamieszczonymi poniżej.
Jeśli uzyskane wartości odbiegają od normy, należy
skonsultować się z lekarzem.
Dla lepszej oceny sytuacji sugerujemy zapisywanie
procentowej wartości tłuszczu przez pewien okres czasu. Dla
uzyskania wiarygodnych danych porównawczych należy
ważyć się zawsze o tej samej porze dnia i w tych samych
warunkach.
Zawartość procentowa tkanki tłuszczowej
Przedstawione w poniższej tabeli wartości procentowe
dotyczą tłuszczu całkowitego, obliczonego jako suma
tłuszczu zasadniczego oraz tłuszczu zapasowego. Tłuszcz
zasadniczy jest bardzo ważny - uczestniczy w przemianie
materii.
Procent tego tłuszczu zależy od płci: około 4 % u mężczyzn i
około 12 % u kobiet (w stosunku do całkowitej masy ciała).
Tłuszcz zapasowy jest tylko teoretycznie zbędny. Potrzebują
go osoby wykonujące pracę fizyczną. Również w tym
wypadku procent tłuszczu zależy od płci: około 12 % u
mężczyzn i około 15 % u kobiet (w stosunku do całkowitej
masy ciała).
A zatem normalny procent masy tłuszczowej w stosunku do
masy ciała wynosi około 16 % dla mężczyzn i 27 % dla kobiet.
Wartości te zmieniają się z wiekiem, co pokazuje poniższa
tabelka.
Zawartość procentowa wody
Zawartość wody w organizmie odgrywa ważną rolę jako
wskaźnik ogólnego
«
stanu zdrowia
»
człowieka - woda jest
najważniejszym składnikiem ciała i stanowi ponad połowę
(około 60%) jego całkowitej masy.
Badania pokazują, że optymalną wartością jest 57 %, jednak
odchylenie w wysokości 10% od podanej wartości nie
stanowi zasadniczo problemu.
Procent wody w organizmie jest większy w okresie
dzieciństwa (przy urodzeniu wynosi od 70 % do 77 %) i
zmniejsza się z wiekiem (od 45 % do 55 % u osób starszych).
U kobiet (które zazwyczaj mają więcej tkanki tłuszczowej niż
mężczyźni) zawartość wody w organizmie wynosi około 55-
58 % masy ciała, podczas gdy u mężczyzn około 60-62 %.
Ze względu na większą ilość tłuszczu osoby otyłe mają niższy
procent wody w organizmie niż osoby szczupłe. Zasadniczo
procent wody w organizmie jest wartością złożoną. Poniżej
40 % należy w normalnych warunkach traktować jako zbyt
niski, natomiast powyżej 70 % jako zbyt wysoki. Człowiek
oddaje codziennie pewną ilość wody. Musi ona jednakże być
regularnie uzupełniana. Utrata wody w ilości równej 10 %
masy ciała wiąże się z ryzykiem pogorszenia stanu zdrowia.
A zatem wskazania poziomu wody w organizmie odgrywają
ważną rolę jako ostrzeżenie w przypadku wystąpienia wielu
problemów wymagających wizyty u lekarza.
Zmiany wagi ciała w ciągu kilku godzin są całkowicie
normalne i są spowodowane zatrzymaniem wody w
organizmie - woda pozakomórkowa (w skład której wchodzi
płyn śródmiąższowy, osocze, limfa i płyn międzykomórkowy)
jest jedyną substancją podlegającą tak szybkim zmianom.
2. Zalecenia
•
suchą masę ciała: kości, mięśnie, wnętrzności, krew, woda
•
masę tłuszczową: tkanka tłuszczowa
Kobiety Doskonały Dobry Normalny Nadwaga Otyłość
Wiek Dane w %
≤
19 17,0 17,1-22,0 22,1-27,0 27,1-32,0 > 32,1
20-29 18,0 18,1-23,0 23,1-28,0 28,1-33,0 > 33,1
30-39 19,0 19,1-24,0 24,1-29,0 29,1-34,0 > 34,1
40-49 20,0 20,1-25,0 25,1-30,0 30,1-35,0 > 35,1
≥
50 21,0 21,1-26,0 26,1-31,0 31,1-36,0 > 36,1
Mężczyźni Doskonały Dobry Normalny Nadwaga Otyłość
Wiek Dane w %
≤
19 12,0 12,1-17,0 17,1-22,0 22,1-27,0 > 27,1
20-29 13,0 13,1-18,0 18,1-23,0 23,1-28,0 > 28,1
30-39 14,0 14,1-19,0 19,1-24,0 24,1-29,0 > 29,1
40-49 15,0 15,1-20,0 20,1-25,0 25,1-30,0 > 30,1
≥
50 16,0 16,1-21,0 21,1-26,0 26,1-31,0 > 31,1
•
Umieścić wagę na płaskiej, twardej powierzchni. Miękkie,
nierówne podłoże (np. dywany, wykładziny, linoleum) mogą
powodować niedokładne wskazania.
•
Stań na wadze tak, aby stopy były ustawione równolegle do
siebie, a obciążenie było rozłożone równomiernie.
•
Na czas pomiaru stań w bezruchu.
•
Ważne jest, aby pomiar przeprowadzić na suchych, bosych
stopach, umieszczonych we właściwy sposób na
elektrodach. Ponadto, dla zapewnienia wiarygodnego
wyniku stopy nie powinny stykać się ze sobą.