Whirlpool AKZ 230 Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 230 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 54761/A
Pierwsze-Ostatnie...
położenia półek
1.Panel sterowania
2.Wentylator chłodzący* (nie widoczny)
3.Górny element grzewczy (może być obniżony)
4.Oświetlenie piekarnika
5.Okrągły element grzewczy (nie widoczny)
6.Wentylator
7.Dolny element grzewczy (nie widoczny)
8.Zawiasy drzwiczek piekarnika
9.Drzwi piekarnika
*UWAGA.: Wentylator chłodzący załącza się jedynie wówczas gdy
piekarnik osiągnie określona temperaturę. Wentylator chłodzący pracuje
z dwiema prędkościami:
1) Pełna prędkość
2) Zredukowana prędkość
Szybkość wentylatora zależy od temperatury urządzenia.
Wentylator może w dalszym ciągu pracować, nawet po wyłączeniu
piekarnika i/lub płyty kuchennej, dla zapewnienia dostatecznego chłodzenia.
AKCESORIA
Ruszt
Panele katalityczne
Taca do pieczenia
Przesuwane półki
Taca do ociekania
Pokrętła wciskane-zwalniane
Aby uruchomić taki typ pokrętła, należy je wcisnąć do połowy.
Ustawić pokrętło na żądane położenie.
Gdy pieczenie jest zakończone, obrócić pokrętło z powrotem w położenie oznaczone "0" i nacisnąć je
ponownie, aby przywrócić początkowe ustawienie.
TABELA FUNKCJI PłYTY KUCHENNEJ
OPIS PODAJĄCY SPOSÓB UŻYWANIA PIEKARNIKA ZNAJDUJE SIĘ NA KARCIE OPISOWEJ
PROGRAMATORA.
TABELA FUNKCJI PIEKARNIKA
Symbol
funkcji
Funkcja
Nastawiona
temperatura/
poziom
Opis funkcji
(szczegóły podano w instrukcji obsługi)
0
PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
- -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
-
Służy do załączenia oświetlenia
piekarnika.
MLTF
(Utrzymanie ciepła)
35C
Służy do utrzymania stałej temperatury,
35°C lub 60°C.
STATYCZNA 200C
Służy do pieczenia na jednym poziomie
piekarnika. Podgrzewanie.
PIECZENIE CIAST
(Statyczna + wentylator)
175C
Służy do pieczenia na dwóch poziomach
w tej samej temperaturze.
WENTYLATOR 160C
Służy do pieczenia na więcej niż jednym
poziomie, w tej samej temperaturze.
TURBOWENTYLATOR 160C
Służy do pieczenia: dużych kawałków
ciast owocowych, nadziewanych jarzyn,
potraw zapiekanych, drobiu.
Grill 3
Służy do pieczenia małych kawałków
mięsa, tostów itp.
TURBOGRILL
(Grill + Wentylator)
3
Służy do pieczenia dużych kawałków
mięsa.
PROGRAM P1 Służy do pieczenia pizzy, chleba i placków.
PODGRZEWANIE
(BOOSTER)
200C
Służy do szybkiego podgrzewania
piekarnika.
Symbol funkcji Funkcja
Opis funkcji
(szczegóły podano w instrukcji obsługi)
UTRZYMANIE CIEPŁA Stała temperatura, 60°C.
PODWÓJNA STREFA
(gotowania)
Służy do rozszerzenie ogrzewanego obszaru o drugą strefę
gotowania, owalną lub prostokątną.
ICP Służy do intensyfikacji ogrzewania wygranej strefy gotowania.
SZYBKIE GOTOWANIE Służy do szybkiego zagotowania wody.
WOLNE PODGRZEWANIE Stała temperatura, 35°C.
1-10 POZIOMY MOCY -
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA
Gdy piekarnik zostanie podłączony do zasilania po raz pierwszy lub podłączony ponownie po awarii
zasilania,
na wyświetlaczu pojawi się " ".
Aby uruchomić piekarnik:
Obrócić
pokrętło 1
w położenie
"0".
nacisnąć
przycisk 2
.
Na wyświetlaczu pokaże się "--:--"
.
1
23
4
5
6
7
8
1. Pokrętło wyboru: służy do wybrania funkcji piekarnika.
2. Przycisk służący do wybierania i zatwierdzania różnych operacji (uruchamia się po jednorazowym
wciśnięciu).
3. Pokrętło służące do ustawiania: aktualnej godziny, czasu pieczenia, godziny wyłączenia pieczenia,
temperatur, poziomów mocy i rodzaju pieczenia (Funkcja
P
).
4. Pokrętło regulacyjne przedniej, lewej strefy gotowania* 0 1 ...10
5. Pokrętło regulacyjne tylnej, lewej strefy gotowania* 0 1 ...10
6. Pokrętło regulacyjne tylnej, prawej strefy gotowania* 0 1 ...10
7. Pokrętło regulacyjne przedniej, prawej strefy gotowania* 0 1 ...10
8. Lampki kontrolne płyty kuchennej
*) Pokrętła regulacyjne płyty kuchennej nie są zamienne. Po czyszczeniu lub naprawie, muszą zostać założone na swoje oryginalne miejsce.
Pierwsze
Ostatnie
UWAGA:Gdy pieczenie jest wykonywane za pomocą funkcji z
załączonym wentylatorem lub statycznej, zaleca się również
załączenie funkcji Przyrumieniania (poziom 1 do 3).
POTRAWA Funkcja
Podgrze-
wanie
(10 min.)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Mięso
Jagnię
koźlę,
baranina
X 2 200 60 - 80
X 2 190 70 - 90
X 2 190 60 - 80
Pieczeń
(cielęca,
wieprzowa,
wołowa)
(kg. 1)
X 2 200 70 - 90
- 2 190 60 - 80
- 2 190 60 - 80
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
- 2 190 60 - 70
- 2 190 70 - 80
Indyk
(kg. 6) + poziom.
3
przyrumienianie
X 1 200 160 - 180
X 1 190 150 - 180
X 1 190 150 - 180
Gęś (2 Kg)
X 2 200 120 - 130
X 2 190 100 - 120
X 2 190 110 - 120
RYBA (W
CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Okoń, tuńczyk,
łosoś, pstrąg
X 2 200 60 - 70
- 2 - 3 190 65 - 75
- 2 - 3 190 60 - 70
RYBA
(KOTLETY)
(1 kg.)
miecznik,
tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 45 - 55
- 3 190 50 - 55
X 2 190 45 - 55
POTRAWA Funkcja
Podgrze-
wanie
(10 min.)
Poziom (od
dołu
piekarnika)
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Jarzyny
Nadziewana
papryka
X 2 200 50 - 60
X 2 190 35 - 45
- 2 180 55 - 60
- 2 190 50 - 60
Nadziewane
pomidory
X 2 200 50 - 55
- 2 180 50 - 60
- 2 190 35 - 45
Pieczone
ziemniaki
X 2 200 40 - 50
- 2 190 45 - 50
- 2 190 45 - 50
Surowe jarzyny
zapiekane
(np. fenkuły,
kapusta,
szparagi, seler)
X 2 200 35 - 45
- 3 180 40 - 50
- 2 190 40 - 50
POTRAWA Funkcja
Podgrze-
wanie
(5 min.)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Stopień
przyru-
mienienia
Czas
pieczenia
(minuty)
Befsztyki z
polędwicy
X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 4 5 30 - 40
Kotlety
wieprzowe
X 4 5 25 - 35
RYBY X 4 5 30 - 40
Udka
kurczaka
X 4 5 35 - 40
Kebaby X 4 5 30 - 35
Żeberka X 4 5 20 - 35
Połówki
kurczaka
X 3 5 45 - 50
Połówki
kurczaka
- 3 5 45 - 55
Kurczak w
całości
- 3 5 60 - 70
Pieczeń
(wieprzowina,
wołowina)
- 3 5 75 - 90
Kaczka - 2 5 80 - 90
Udziec z
jagnięcia
- 3 5 90 - 120
Pieczeń
wołowa
- 3 5 90 - 120
Pieczone
ziemniaki
- 3 5 40 - 50
Kotlety z
miecznika
- 3 5 35 - 45
TABELA PIECZENIA DLA FUNKCJI GRILL
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 min.)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Tempe
ratura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
DESERY,
CIASTA ITP.
Ciasta
drożdżowe
(biszkopty)
X 2 160 30 - 40
- 3 150 35 - 45
- 3 160 30 - 40
Placki
nadziewane
(z serem)
- 2 180 90 - 95
- 2 160 70 - 80
- 2 170 90 - 95
Ciasta
owocowe
X 2 180 25 - 35
- 3 180 45 - 50
- 2 180 30 - 40
Strudel z
jabłkami
X 2 200 40 - 45
X 3 200 45 - 50
- 2 180 45 - 50
Herbatniki
X 2 180 20 - 30
- 1 - 3 160 30 - 40
- 2 - 4 180 25 - 35
Ciasto
francuskie z
kremem
X 2 - 4 190 25 - 35
X 1 - 3 180 40 - 50
X 2 - 4 190 30 - 40
Placki
pikantne
X 2 200 50 - 55
X 3 180 55 - 60
X 2 200 40 - 50
Łazanki
X 2 200 45 - 55
- 2 190 45 - 55
- 2 190 45 - 55
Placki z
nadzieniem
owocowym
np. Ananasy,
brzoskwinie
X 2 200 35 - 45
- 2 180 45 - 50
- 2 180 40 - 50
Bezy
X 2 90 120 - 150
- 1 - 3 80 150 - 180
- 2 - 4 100 120 - 150
Paszteciki
X 2 200 15 - 25
X 1 - 3 190 25 - 30
X 2 - 4 200 20 - 30
Suflety
X 2 190 30 - 40
- 2 180 55 - 65
X 2 190 40 - 50
TABELE PIECZENIA POTRAW
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 230 Program Chart

Typ
Program Chart