Whirlpool AKZ 231 WH Program Chart

Typ
Program Chart

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

AKZ 231 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 54551
Pierwsze-Ostatnie...
położenia półek
1.Panel sterowania
2.Wentylator chłodzący* (nie widoczny)
3.Górny element grzewczy (może być obniżony)
4.Oświetlenie piekarnika
5.Okrągły element grzewczy (nie widoczny)
6.Wentylator
7.Dolny element grzewczy (nie widoczny)
8.Zawiasy drzwiczek piekarnika
9.Drzwi piekarnika
*UWAGA.:
Wentylator chłodzący załącza się jedynie wówczas gdy
piekarnik osiągnie określona temperaturę. Wentylator chłodzący
pracuje z dwiema prędkościami:
1) Pełna prędkość
2) Zredukowana prędkość
Prędkość wentylatora zależy od temperatury urządzeń.
Wentylator może w dalszym ciągu pracować, nawet po wyłączeniu
piekarnika i /lub płyty kuchennej, dla zapewnienia dostatecznego
chłodzenia.
AKCESORIA Ruszt
Tacka do pieczenia
Tacka do ociekania
OPIS PODAJĄCY SPOSÓB UŻYWANIA PIEKARNIKA ZNAJDUJE SIĘ NA KARCIE OPISOWEJ
PROGRAMATORA.
TABELA FUNKCJI PIEKARNIKA
Symbol
funkcji
Funkcja
Nastawiona
temperatura/poziom
Opis funkcji
(szczegóły podano w instrukcji obsługi)
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- Służy do załączenia oświetlenia piekarnika.
MLTF
(Utrzymanie ciepła)
35C Służy do utrzymania stałej temperatury, 35°C lub 60°C.
STATYCZNA 200C
Służy do pieczenia na jednym poziomie piekarnika.
Podgrzewanie.
PIECZENIE CIAST
(Statyczna + wentylator)
175C
Służy do pieczenia na dwóch poziomach w tej samej
temperaturze.
WENTYLATOR 160C
Służy do pieczenia na więcej niż jednym poziomie w tej
samej temperaturze.
TURBOWENTYLATOR 160C
Służy do pieczenia: dużych kawałków ciast owocowych,
nadziewanych jarzyn, potraw zapiekanych, drobiu.
Grill 3 Służy do pieczenia małych kawałków mięsa, tostów itp.
TURBOGRILL
(Grill + Wentylator)
3 Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa.
PROGRAM P1 Służy do pieczenia pizzy, chleba i placków.
PODGRZEWANIE
(BOOSTER)
200C Służy do szybkiego podgrzewania piekarnika.
Ostatnie
Pierwsze
Pokrętła wciskane-zwalniane
Aby uruchomić taki typ pokrętła, należy je wcisnąć do połowy.
Ustawić pokrętło na żądane położenie.
Gdy pieczenie jest zakończone, obrócić pokrętło z powrotem w położenie oznaczone “0” i nacisnąć je
ponownie, aby przywrócić początkowe ustawienie.
TABELA FUNKCJI PŁYTY KUCHENNEJ
Symbol
funkcji
Funkcja
Opis funkcji
(szczegóły podano w instrukcji obsługi)
UTRZYMANIE CIEPŁA Stała temperatura, 60°C.
PODWÓJNA STREFA (gotowania)
Służy do rozszerzenie ogrzewanego obszaru o drugą strefę
gotowania, owalną lub prostokątną.
ICP
Służy do intensyfikacji ogrzewania wygranej strefy
gotowania.
SZYBKIE GOTOWANIE Służy do szybkiego zagotowania wody.
WOLNE PODGRZEWANIE Stała temperatura, 35°C.
1-10 POZIOMY MOCY -
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA
Gdy piekarnik zostanie podłączony do zasilania po raz pierwszy lub podłączony ponownie po awarii zasilania,
na wyświetlaczu pojawi się
.
.
Aby uruchomić piekarnik:
•Obrócić
pokrętło 1
w położenie
“0”
.
•nacisnąć
przycisk 2
.
Na wyświetlaczu pokaże się “--:--”
.
1. Pokrętło wyboru: służy do wybrania funkcji piekarnika.
2. Przycisk służący do wybierania i zatwierdzania różnych operacji (uruchamia się po jednorazowym
wciśnięciu).
3. Pokrętło służące do ustawiania: aktualnej godziny, czasu pieczenia, godziny wyłączenia pieczenia,
temperatur, poziomów mocy i rodzaju pieczenia (Funkcja
P
).
4. Pokrętło regulacyjne przedniej, lewej strefy gotowania* 0 1 ... 10
5. Pokrętło regulacyjne tylnej, lewej strefy gotowania* 0 1 ... 10
6. Pokrętło regulacyjne tylnej, prawej strefy gotowania* 0 1 ... 10
7. Pokrętło regulacyjne przedniej, prawej strefy gotowania* 0 1 ... 10
8. Lampki kontrolne płyty kuchennej
*) Pokrętła regulacyjne płyty kuchennej nie są zamienne. Po czyszczeniu lub naprawie, muszą zostać założone na swoje
oryginalne miejsce.
1
2 4 5 6
7
3
UWAGA:
Gdy pieczenie jest wykonywane za
pomocą funkcji z załączonym wentylatorem lub
statycznej, zaleca się również załączenie funkcji
Przyrumieniania (poziom 1 do 3).
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 min.)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Tempera-
tura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Mięso
Jagnię
koźlę,
baranina
X 2 200 60 - 80
X 2 190 70 - 90
X 2 190 60 - 80
Pieczeń
(cielęca,
wieprzowa,
wołowa)
(kg. 1)
X 2 200 70 - 90
- 2 190 60 - 80
- 2 190 60 - 80
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
- 2 190 60 - 70
- 2 190 70 - 80
Indyk (kg. 6) +
poziom. 3
przyrumienianie
X 1 200 160 - 180
X 1 190 150 - 180
X 1 190 150 - 180
Gęś (2 Kg)
X 2 200 120 - 130
X 2 190 100 - 120
X 2 190 110 - 120
RYBA (W
CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Okoń, tuńczyk,
łosoś, pstrąg
X 2 200 60 - 70
- 2 - 3 190 65 - 75
- 2 - 3 190 60 - 70
RYBA
(KOTLETY)
(1 kg.)
miecznik,
tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 45 - 55
- 3 190 50 - 55
X 2 190 45 - 55
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 min.)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Tempera-
tura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Jarzyny
Nadziewana
papryka
X 2 200 50 - 60
X 2 190 35 - 45
- 2 180 55 - 60
- 2 190 50 - 60
Nadziewane
pomidory
X 2 200 50 - 55
- 2 180 50 - 60
- 2 190 35 - 45
Pieczone
ziemniaki
X 2 200 40 - 50
- 2 190 45 - 50
- 2 190 45 - 50
Surowe jarzyny
zapiekane
(np. fenkuły,
kapusta,
szparagi, seler)
X 2 200 35 - 45
- 3 180 40 - 50
- 2 190 40 - 50
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
(10 min.)
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Tempera-
tura
(°C)
Czas
pieczeni
a
(minuty)
DESERY,
CIASTA,
ITP.
Ciasta
drożdżowe
(biszkopty)
X 2 160 30 - 40
- 3 150 35 - 45
- 3 160 30 - 40
Placki
nadziewane
(z serem)
- 2 180 90 - 95
- 2 160 70 - 80
- 2 170 90 - 95
Ciasta
owocowe
X 2 180 25 - 35
- 3 180 45 - 50
- 2 180 30 - 40
Strudel z
jabłkami
X 2 200 40 - 45
X 3 200 45 - 50
- 2 180 45 - 50
Herbatniki
X 2 180 20 - 30
- 1 - 3 160 30 - 40
- 2 - 4 180 25 - 35
Ciasto
francuskie z
kremem
X 2 - 4 190 25 - 35
X 1 - 3 180 40 - 50
X 2 - 4 190 30 - 40
Placki
pikantne
X 2 200 50 - 55
X 3 180 55 - 60
X 2 200 40 - 50
Łazanki
X 2 200 45 - 55
- 2 190 45 - 55
- 2 190 45 - 55
Placki z
nadzieniem
owocowym
np. Ananasy,
brzoskwinie
X 2 200 35 - 45
- 2 180 45 - 50
- 2 180 40 - 50
Bezy
X 2 90
120 -
150
- 1 - 3 80
150 -
180
- 2 - 4 100
120 -
150
Paszteciki
X 2 200 15 - 25
X 1 - 3 190 25 - 30
X 2 - 4 200 20 - 30
Suflety
X 2 190 30 - 40
- 2 180 55 - 65
X 2 190 40 - 50
TABELA PIECZENIA DLA FUNKCJI GRILL
POTRAWA
Funkcj
a
Podgrzewanie
(5 min.)
Poziom
(od dołu
piekarnik
a)
Stopień
przyrumienieni
a
Czas
pieczenia
(minuty)
Befsztyki z
polędwicy
X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 4 5 30 - 40
Kotlety
wieprzowe
X 4 5 25 - 35
RYBY X 4 5 30 - 40
Udka kurczaka X 4 5 35 - 40
Kebaby X 4 5 30 - 35
Żeberka X 4 5 20 - 35
Połówki kurczaka X 3 5 45 - 50
Połówki kurczaka - 3 5 45 - 55
Kurczak w
całości
- 3 5 60 - 70
Pieczeń
(wieprzowina,
wołowina)
- 3 5 75 - 90
Kaczka - 2 5 80 - 90
Udziec z
jagnięcia
- 3 5 90 - 120
Pieczeń wołowa - 3 5 90 - 120
Pieczone
ziemniaki
- 3 5 40 - 50
Kotlety z
miecznika
- 3 5 35 - 45
TABELE PIECZENIA POTRAW
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 231 WH Program Chart

Typ
Program Chart
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla