AKZ 431 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56002
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzący [niewidoczny]
Wentylator chłodzący załącza się jedynie
wówczas, gdy piekarnik osiągnie określoną
temperaturę i może w dalszym ciągu pracować,
nawet po wyłączeniu piekarnika, przez kilka minut.
3.
Górny element grzewczy (może być obniżony)
4.
Oświetlenie piekarnika
5.
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
6.
Wentylator piekarnika
7.
Dolny element grzewczy (nie widoczny)
8.
Drzwi piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru: służy do wybrania funkcji
piekarnika.
2. Przycisk służący do wybierania i zatwierdzania
różnych operacji (uruchamia się po jednorazowym
wciśnięciu).
3. Pokrętło służące do ustawiania: aktualnej godziny,
czasu pieczenia, godziny wyłączenia pieczenia,
temperatur, poziomów mocy i rodzaju pieczenia
(Funkcja
P
).
Pokrętła wciskane-zwalniane
• Aby uruchomić taki typ pokrętła, należy je wcisnąć
do połowy.
• Ustawić pokrętło na żądane położenie.
Gdy pieczenie jest zakończone, obrócić pokrętło z
powrotem w położenie “off” (wyłączone) i nacisnąć je
ponownie, aby przywrócić początkowe ustawienie.
Pierwsze
Ostatnie
poziom
poziom
Tacka do pieczenia:
Półka druciana:
Taca do ociekania:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Wcześniej
zadana
temperatura
Zakres
regulacji
temperatury
Opis funkcji
-
Piekarnik wyłączony
- - -
Oświetlenie piekarnika
- - Służy do załączenia oświetlenia piekarnika.
MLTF
(Podtrzymanie ciepła)
35C - 60C -
Służy do utrzymania stałej temperatury w piekarniku.
• 35°: Służy do wyrośnięcia ciasta na chleb lub pizzę.
• 60°: Służy do utrzymania ciepła już upieczonej
żywności.
Zalecane jest użycie pierwszego poziomu.
STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
Służy do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na środkowym
poziomie. Ogrzać piekarnik do uzyskania żądanej
temperatury, włożyć potrawę w momencie, gdy
zaświecą się wszystkie wskaźniki na termostacie,
°C__
.
FUNKCJA STATYCZNA
+ WENTYLATOR
175C 50°C - 250°C
Służy do pieczenia na dwóch poziomach. Nie jest
konieczne podgrzewanie piekarnika. Zamienić
położenie potraw w piekarniku podczas pieczenia.
WENTYLATOR
160C 50°C - 250°C
Służy do pieczenia różnych potraw jednocześnie na
więcej niż jednym poziomie, w tej samej temperaturze
[np.: ryb, warzyw, deserów) bez przenoszenia się
zapachu z jednych artykułów żywnościowych na
drugie. Należy wybierać potrawy, które wymagają tej
samej temperatury pieczenia.
TURBOWENTYLATOR
160C 50°C - 250°C
Służy do pieczenia na 2 poziomach [np.: duże ciasta,
placki, duszone jarzyny, drób o wadze większej niż 3
kg). Nie jest konieczne podgrzewanie piekarnika.
Grill
3 -
Funkcja grill służy do pieczenia małych kawałków
mięsa (befsztyki z polędwicy, kebaby, kiełbaski) i do
przyrządzania tostów. Funkcja pozwala na różne
ustawienia (1 minimum- 5 maksimum). Podgrzewać
piekarnik przez 3 do 5 min. Podczas pieczenia drzwi
muszą pozostać zamknięte. Podczas opiekania
mięsa, należy wlać do tacy do ociekania trochę wody,
aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu i
powstawaniu dymu. Odwrócić mięso na drugą stronę
podczas grillowania.
Funkcja ta jest dostępna wówczas, gdy wybrany jest
również rożen [jeśli zastosowano].
TURBOGRILL
(GRILL + WENTYLATOR)
3 -
Funkcja nadaje się idealnie do przygotowywania
kawałków mięsa [pieczeni wołowej, sztuk mięsa].
Funkcja pozwala na różne ustawienia (1 minimum- 5
maksimum). Podgrzewać piekarnik przez 3 do 5 min.
Podczas pieczenia drzwi muszą pozostać zamknięte.
Podczas opiekania mięsa, należy wlać do tacy do
ociekania trochę wody, aby zapobiec rozpryskiwaniu
się tłuszczu i powstawaniu dymu. Odwrócić mięso
podczas grillowania.
PROGRAM
-
P1- 300°C
P2- 220°C
P3- 220°C
Służy do pieczenia pizzy, chleba i placków. Dla
każdego programu można wyszukać przepis w
dostarczonej książce kucharskiej.
PODGRZEWANIE
(BOOSTER)
200C 50°C - 250°C
Służy do szybkiego wcześniejszego podgrzania
piekarnika. Przy wzroście temperatury zaświecą się
kolejno wskaźniki -----°C. Funkcja podgrzewania
[booster] wyłącza się automatycznie, kiedy zostanie
osiągnięta zaprogramowana temperatura. Włączy się
sygnał akustyczny i urządzenie załączy funkcję
gotowania
STATIC
. Stosować do mięsa, ryb i drobiu.