Whirlpool AKZ 531/NB/01 Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKZ 531/01 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56302/A
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny).
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i/lub temperaturą płyty
kuchennej i może trwać jeszcze przez kilka minut
po wyłączeniu piekarnika.
3. Górny element grzewczy (może zostać obniżony)
4. Oświetlenie piekarnika
5. Wentylator
6. Okrągły element grzewczy
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór
funkcji
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
3. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy)
4. Pokrętło sterowania przednią lewą strefą
grzewczą*0 1 ...10
5. Pokrętło sterowania tylną lewą strefą
grzewczą*0 1 ...10
6. Pokrętło sterowania tylną prawą strefą
grzewczą*0 1 ...10
7. Pokrętło sterowania przednią prawą strefą
grzewczą *0 1 ...10
8. Kontrolki działania płyty kuchennej
*) Pokrętła płyty kuchennej nie są wzajemnie wymienne. Po
czyszczeniu, lub po czynnościach wykonywanych przez Serwis,
należy umieścić je z powrotem w oryginalnych obsadach.
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji 0 i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło
na swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do
pieczenia:
Grill:
Tacka do
ociekania:
1
2
4 5 6
7
3
8
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
UTRZYMANIE CIEPłA 35C - 60C -
Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz
piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA 200C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć
potrawę, gdy wszystkie wskaźniki termometru
są zapalone.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim
poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy,
co zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR 160C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania
piekarnika, na jednej lub więcej półkach - artykuły
żywnościowe, które wymagają takiej samej
temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez
wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR
160C
50°C - 250°C
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta,
zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL 3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek)
oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB -
P1- 300°C
P2 - 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BUSTER 200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki termometru.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się
wyłącza i rozlega się sygnał dźwiękowy, który
wskazuje automatyczne przejście piekarnika na
funkcję STATYCZNĄ.
TABELE PIECZENIA
TABELE GRILLOWANIA
UWAGAW przypadku pieczenia mięs w funkcji Wentylowanie
i Statyczna, zaleca się dodanie funkcji Przypiekanie na
poziomie od 1 do 3.
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie
informacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Ogrze-
wanie
wstępne
łka
od dołu
Poziom
Przyru-
mienianie
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnięcina,
koźlę, baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina,
wieprzowina,
wołowina)
(kg. 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6)
+ poziom 3
przypiekania
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gęś ( 2kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY (W
CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks,
tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY (W
KAWAŁKACH)
(1 kg)
Siodłak, tuńczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane
papryki i
pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta
drożdżowe
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strucla
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
POTRAWY Funkcja
Ogrze-
wanie
wstępne
Półka
od dołu
Poziom
Przyru-
mienianie
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Słone ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagna
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z
nadzieniem
owocowym
np. z ananasem,
brzoskwinią
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja
Ogrzewanie
wstępne
Półka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas
pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety
pieczone na
żarze
X 4 5 35 - 45
Ryby (w
kawałkach)
X 3 - 4 5 35 - 45
Udka
kurczaka
X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w
całości
X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec
jagnięcy
X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 3 5 50 - 60
Ryby
(dorada,
pstrąg)
X 3 5 50 - 60
Symbol ten nie jest związany z żadną funkcją płyty; wyjęty jest element grzewczy.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji, które sterują działaniem płyty. Są one
oznaczone skalą, która odpowiada różnym poziomom mocy i różnymi symbolami, które wskazują funkcje.
Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Tabela Funkcji Płyty Kuchennej (w zależności od modelu)
Funkcja Opis funkcji
UTRZYMANIE
CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałej temperaturze 60° do zakończenia pieczenia. Aby uruchomić, należy
obrócić pokrętło na .
STREFA
PODWÓJNA
Jest dostępna na przedniej lewej i tylnej lewej płycie. Powiększa obszar podgrzewania płyty, co
pozwala na użycie garnków dużych, owalnych lub prostokątnych. Aby uruchomić: obrócić pokrętło
na i poczekać, dopóki kontrolka ciepła resztkowego, odpowiadająca wybranej strefie się nie
zapali. Wybrać żądany poziom mocy, obracając pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Kontrolka ciepła resztkowego pali się, wskazując, że płyta kuchenna jest
włączona. Wyłączyć, przekręcając pokrętło na pozycję “0”.
ICP (Faza
początkowa
gotowania)
Funkcja włącza podgrzewanie płyty w czasie początkowej fazy gotowania na określony czas.
Aby uruchomić, należy obrócić pokrętło na . Poczekać, dopóki kontrolka ciepła resztkowego
nie zacznie migać, a następnie obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskawek
zegara na żądany poziom mocy. Np.: jeśli poziom wynosi “1”, strefa grzewcza będzie działała z
maksymalną mocą przez 1 minutę, a następnie będzie pracowała na poziomie mocy “1”, do
zakończenia pieczenia pod warunkiem, że ustawienia pokrętła nie zostaną zmienione. Jeśli
poziom wynosi “6”, strefa grzewcza będzie działała z maksymalną mocą przez 6 minut, a
następnie będzie pracowała na poziomie mocy “6” do zakończenia pieczenia pod warunkiem, że
ustawienia pokrętła nie zostaną zmienione. Ten rodzaj pracy dotyczy wszystkich poziomów, za
wyjątkiem poziomu “10”.
SZYBKIE
WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje włączona przez określony
czas. Po upływie tego czasu, płyta grzewcza automatycznie powraca na poziom mocy
maksymalnej. Funkcję również można włączyć dla gotowania w toku. Uwaga: Przed włączeniem
tej funkcji, należy sprawdzić, czy na wybranej strefie grzewczej położono garnek, aby uniknąć
uszkodzenia powierzchni płyty. Wartości osiągane dla tej funkcji są gwarantowane dla wszystkich
witroceramicznych płyt grzewczych. Aby uruchomić funkcję, należy położyć garnek na wybranej
strefie grzewczej i obrócić pokrętło na pozycję . Wyłączyć, zmieniając pozycję pokrętła.
CIEPŁO
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki, podgrzewania butelek dla
niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do przygotowywania jogurtu, rozpuszczania czekolady, itp.
Funkcja jest dostępna jedynie, gdy zapalona jest kontrolka ciepła resztkowego. Aby uruchomić
funkcję, sprawdzić, czy kontrolka wybranej strefy grzewczej jest włączona. Ustawić pokrętło na
pozycji . Aby wyłączyć funkcję, zmienić pozycję pokrętła.
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 531/NB/01 Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla