Tefal FX10A115 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Fry delight
PL
3
PL
OPIS
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
PRZYGOTOWANIE DO UŻYTKOWANIA
UŻYWANIE URZĄDZENIA
A. Kosz
B. Przycisk zwalniający kosz
C. Uchwyt kosza
D. Misa
E. Wylot powietrza
F. Gałka nastawiania temperatury (150-200°C)
G. Pokrętło minutnika (0-30 min)/Wł./Wył.
zasilania
H. Kontrolka nagrzewania
I. Otwory wylotu powietrza
J. Schowek na przewód
K. Przewód zasilający
1. Usunąć wszystkie elementy opakowania.
2. Usunąć z urządzenia wszystkie naklejki lub etykiety.
3. Dokładnie umyć kosz i misę nierysującą gąbką w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń.
Uwaga: Części te można też umyć w zmywarce.
4. Od środka i na zewnątrz przetrzeć urządzenie wilgotną ściereczką. Fry Delight działa
wytwarzając gorące powietrze. Misy (D) nie należy napełniać olejem lub innym tłuszczem
do smażenia.
1. Ustawić urządzenie na płaskiej i stabilnej powierzchni odpornej na wysokie temperatury, z
dala od chlapiącej wody.
2. Poprawnie włożyć kosz do misy (D).
3. Wysunąć przewód zasilający ze schowka na przewód od spodu urządzenia.
Nie nalewać do misy oleju ani żadnych innych płynów.
Nie umieszczać niczego na urządzeniu. Zakłócałoby to obieg powietrza i miałoby
wpływ na efekt smażenia w gorącym powietrzu.
Fry Delight pozwala przygotowywać potrawy według wielu różnych przepisów. W Internecie,
na stronie www.tefal.com, podane są przepisy, które pomogą użytkownikowi zapoznać się z
urządzeniem. Czasy nastawiania dla podstawowych produktów podano w części „Pieczenie –
przewodnik”.
Podczas pierwszego użycia urządzenia może się pojawić lekkie dymienie i zapach spalenizny.
Jest to normalne i nieszkodliwe zjawisko, które szybko ustąpi w miarę użytkowania.
Smażenie w gorącym powietrzu
1. Podłączyć przewód zasilający do gniazdka elektrycznego.
2. Ostrożnie wysunąć misę z urządzenia Fry Delight.
Uwaga: Podczas wyjmowania misy z urządzenia NIE NALEŻY naciskać przycisku
zwalniającego kosz (B). Przycisku zwalniającego kosz należy używać tylko do
odłączania kosza od misy.
3. Włożyć produkty spożywcze do kosza.
4
Uwaga: Nigdy nie należy napełniać kosza powyżej poziomu oznaczonego literami MAX
ani przekraczać maksymalnej ilości produktów podanej w tabeli (patrz część „Pieczenie
– przewodnik”), ponieważ mogłoby to wpłynąć na jakość efektu końcowego.
4. Wsunąć misę z powrotem do urządzenia Fry Delight. Nigdy nie używać misy bez włożonego
do niej kosza.
Ostrożnie: W czasie użytkowania oraz przez pewien czas po użyciu nie wolno dotykać
misy – misa nagrzewa się i jest bardzo gorąca. Misę należy trzymać wyłącznie za
uchwyt.
1. Przestawić gałkę temperatury na żądane ustawienie temperatury. Informacje na temat
doboru właściwej temperatury podane są w części „Pieczenie – przewodnik”.
2. Wybrać odpowiedni czas pieczenia (patrz część „Pieczenie – przewodnik”).
3. Aby włączyć urządzenie, przekręcić pokrętło minutnika na odpowiedni czas pieczenia.
W przypadku włączania zimnego urządzenia, do czasu pieczenia podanego w
tabelach na stronach 7 i 8 należy doliczyć 3minuty.
Uwaga: Można też pozwolić, aby urządzenie rozgrzało się bez wkładania do niego
produktów. W takim przypadku pokrętło minutnika należy przekręcić na ponad
3minuty, a potem odczekać, aż zgaśnie kontrolka nagrzewania się (po ok. 3minutach).
Następnie należy napełnić kosz składnikami i przekręcić pokrętło minutnika na
odpowiedni czas pieczenia (patrz część „Pieczenie – przewodnik”).
Minutnik rozpocznie odliczanie nastawionego czasu pieczenia.
Zaświeci się kontrolka nagrzewania.
W trakcie procesu smażenia w gorącym powietrzu, kontrolka nagrzewania będzie na
przemian zapalała się i gasła. Oznacza to, że element grzewczy włącza się i wyłącza, aby
utrzymać nastawioną temperaturę odpowiednio do wskazań termostatu.
Nadmiar oleju z pieczonych produktów zbiera się na dnie misy.
4. Niektóre produkty wymagają potrząśnięcia w połowie czasu pieczenia (patrz część
„Pieczenie – przewodnik”). Aby potrząsnąć produkty, należy wysunąć misę z urządzenia za
uchwyt i potrząsnąć nią. Następnie należy z powrotem wsunąć misę do urządzenia.
Uwaga: W czasie potrząsania nie należy naciskać przycisku zwalniającego kosz (B).
Wskazówka: Aby zmniejszyć ciężar misy, można wyjąć z niej kosz i potrząsnąć samym
koszem. W tym celu należy wysunąć misę z urządzenia, ustawić ją na powierzchni odpornej
na wysokie temperatury i nacisnąć przycisk zwalniający kosz, po czym kosz można już
podnieść i wyjąć z misy.
Wskazówka: Minutnik można nastawić na połowę czasu pieczenia i kiedy zadzwoni
potrząsnąć składniki. Następnie minutnik należy jeszcze raz nastawić na pozostały czas
pieczenia.
Dzięki technologii Air Pulse, powietrze w urządzeniu jest natychmiast podgrzewane.
Dlatego też wysunięcie misy z urządzenia na krótki czas w czasie smażenia w gorącym
powietrzu niemal wcale nie zakłóca procesu.
5. Gdy rozlegnie się dźwięk minutnika, oznacza to, że pieczenie dobiegło końca. Misę
należy wysunąć z urządzenia (nie naciskać przycisku zwalniającego kosz B) i położyć
na powierzchni odpornej na wysokie temperatury.
Uwaga: Urządzenie można też wyłączyć ręcznie. W tym celu wystarczy przekręcić
pokrętło minutnika w pozycję 0.
5
PL
PIECZENIE  PRZEWODNIK
Tabela poniżej pomoże użytkownikowi wybrać ustawienia odpowiednio do smażonych
produktów.
Uwaga: Czasy pieczenia (smażenia) podane poniżej mają charakter wyłącznie
orientacyjny i mogą się zmieniać w zależności od odmiany i partii używanych ziemniaków.
W przypadku innych rodzajów produktów spożywczych wpływ na efekty mają wielkość,
kształt i marka produktów. Dlatego też czasy pieczenia będzie trzeba – być może –
nieznacznie skorygować.
Czasy pieczenia w tabelach podano przy założeniu, że puste urządzenie będzie wstępnie
nagrzewane przez 3minuty.
6. Sprawdzić, czy produkty są już gotowe.
Jeśli produkty nie są jeszcze gotowe, wystarczy po prostu wsunąć misę z powrotem do
urządzenia i nastawić minutnik jeszcze na kilka minut.
7. Przesypać zawartość kosza do misy lub na półmisek.
Wskazówka: Duże lub delikatne składniki najlepiej wyjmować z kosza szczypcami.
8. Aby wyjąć małe składniki (np. frytki), nacisnąć przycisk zwalniający kosz, podnieść kosz i
wyjąć go z mis.
Nie należy odwracać kosza go góry nogami razem z misą, ponieważ w ten sposób olej
zebrany w misie wylałby się na produkty spożywcze.
Po smażeniu w gorącym powietrzu misa, kosz i produkty spożywcze są bardzo gorące. W
zależności od rodzaju produktów pieczonych w urządzeniu Fry Delight, z misy może buchać
para.
9. Po zakończeniu smażenia partii produktów, urządzenie Fry Delight jest natychmiast gotowe
do smażenia następnej partii.
6
Mięso i drób (czasy i temperatury dotyczą świeżego mięsa i drobiu)
Stek 100-500 g 7-14 180°C
Kotlety
wieprzowe
100-500 g 12-16 180°C
Hamburger z
wołowiny
100-500 g 7-14 180°C
Kulki z mięsa 400 g 12 180°C
Parówka w
cieście
100-500 g 10-11 200°C
Używać schłodzonych,
gotowych do przyrządzenia
Nóżki kurczaka 100-500 g 18-22 180°C
Filety z piersi
kurczaka (bez
kości)
100-500 g 10-15 180°C
* Potrząsnąć w połowie pieczenia.
** Waga ziemniaków w łupinach
*** Wskazówka: Aby uzyskać lepsze efekty, najlepiej używać odmian ziemniaków takich jak Maris Piper i King
Edward.
WAŻNE: Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, nigdy nie wolno przekraczać maksymalnych ilości
składników i płynów podanych w instrukcji i przepisach.
Min-maks.
ilość (g)
Przybliżony
czas (min)
Temperatura
(°C)
Potrząsanie*
Informacje
dodatkowe
Ziemniaki i frytki
Frytki mrożone
(cienkie, o
przekroju 8 mm x
8 mm)
300-700 g 12-16 200°C Potrząsnąć
Frytki mrożone
(grubość
standardowa,
przekrój 13 mm x
13 mm)
300-700 g 12-20 200°C Potrząsnąć
Frytki domowe
(8 x 8 mm)
300-800 g** 18-25 180°C Potrząsnąć
Dodać ½
łyżki oleju
Domowe
ziemniaki
łódeczki***
300-800 g** 18-22 180°C Potrząsnąć
Dodać ½
łyżki oleju
Domowa kostka
ziemniaczana
300-750 g** 15-21 180°C Potrząsnąć
Dodać ½
łyżki oleju
Rösti mrożone 250 g 15-18 180°C
7
PL
Min-maks.
ilość (g)
Czas
(min)
Temperatura
(°C)
Potrząsnąć
Informacje
dodatkowe
Przekąski
Sajgonki 100-500 g 8-9 200°C
Używać schłodzonych,
gotowych do
przyrządzenia
Mrożone
nuggetsy z
kurczaka
100-500 g 6-9 200°C Potrząsnąć
Mrożone
paluszki rybne
100-300 g 6-9 200°C Potrząsnąć
Mrożone
smażone
kalmary
300 g 6 200°C Potrząsnąć
Mrożone
panierowane
krokiety
ziemniaczane
450 g 15 200°C Potrząsnąć
Warzywa
nadziewane
100-400 g 16-30 170°C
Pieczenie
Ciasto 300 g 30 160°C
Użyć blachy do
pieczenia/naczynia
żaroodpornego
Quiche 100-300 g 9-10 180°C
Użyć blachy do
pieczenia/naczynia
żaroodpornego
Muny 300 g 15-18 180°C
Użyć blachy do
pieczenia/naczynia
żaroodpornego
Więcej przepisów znaleźć można na www.tefal.com.
Podczas używania mieszanin wyrastających (np. ciasta, quiche lub muny) naczynie
żaroodporne nie powinno być napełnione więcej niż do połowy.
8
ROBIENIE DOMOWYCH CHIPSÓW I FRYTEK
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalecamy używać chipsów i frytek mrożonych. Jeśli użytkownik
chce zrobić chipsy domowe, należy wykonać następujące kroki:
1. Wybrać odmianę ziemniaków zalecaną do robienia chipsów. Obrać ziemniaki i pokroić je na
chipsy równej grubości.
2. Namoczyć chipsy ziemniaczane w misie z zimną wodą przez co najmniej 30 minut, odsączyć
je i wysuszyć ściereczką. Następnie osuszyć je w kuchennym ręczniku papierowym. Przed
smażeniem chipsy muszą być całkowicie suche.
3. Wlać ½ łyżki oleju (roślinnego, słonecznikowego, oliwy z oliwek itp.) do suchej misy, włoż
chipsy i wymieszać, aż chipsy pokryją się olejem.
4. Wyjąć chipsy z misy palcami lub przyborami kuchennymi, tak aby nadmiar oleju pozostał w
misie. Włożyć chipsy do kosza.
Uwaga: Chipsów pokrytych olejem nie należy przesypywać z misy do kosza
bezpośrednio za jednym razem, gdyż inaczej nadmiar oleju tra na dno misy.
5. Usmażyć chipsy zgodnie z instrukcjami podanymi w części „Pieczenie – przewodnik”.
WSKAZÓWKI
Mniejsze kawałki produktów spożywczych zazwyczaj wymagają nieco krótszego czasu
pieczenia niż większe kawałki.
Większa ilość produktów spożywczych zazwyczaj wymaga nieco dłuższego czasu pieczenia,
mniejsza ilość produktów spożywczych wymaga natomiast nieco krótszego czasu pieczenia.
Potrząśnięcie mniejszymi produktami w połowie czasu pieczenia poprawia końcowy efekt i
pomaga uniknąć nierównego przypieczenia.
Aby pieczone ziemniaki były bardziej chrupiące, należy do nich dodać trochę oleju. Po
dodaniu oleju ziemniaki należy usmażyć w ciągu kilku minut.
W urządzeniu Fry Delight nie należy przygotowywać produktów spożywczych, które są
wyjątkowo tłuste.
Przekąski, które można upiec w piekarniku można także upiec w urządzeniu Fry Delight.
Optymalna zalecana ilość produktów w czasie smażenia frytek wynosi 500 gramów.
Aby szybko i łatwo przygotowywać przekąski z nadzieniem, można używać gotowego
ciasta francuskiego lub kruchego.
Aby upiec ciasto lub quiche lub usmażyć produkty delikatne lub nadziewane, naczynie
żaroodporne należy umieścić w podstawie misy Fry Delight. Można używać naczyń
silikonowych, aluminiowych oraz ze stali nierdzewnej lub terakoty.
Urządzenia Fry Delight można także używać do odgrzewania produktów spożywczych. Aby
odgrzać produkt, temperaturę należy nastawić na 160°C, a czas na nie więcej niż 10 minut.
Przed podaniem należy upewnić się, że danie jest naprawdę gorące.
Uwaga: Czasy pieczenia w tabelach podano przy założeniu, że urządzenie będzie wstępnie
nagrzewane przez 3minuty. W przypadku używania urządzenia Fry Delight bez nagrzewania,
do podanych czasów należy doliczyć 3minuty.
9
PL
CZYSZCZENIE
Po każdym użyciu urządzenie trzeba wyczyścić.
Misa i kosz są pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu. Do ich czyszczenia nie należy
używać metalowych przyborów kuchennych ani ścierających materiałów czyszczących,
ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia powłoki zapobiegającej przywieraniu.
1. Wyjąć wtyczkę z kontaktu ściennego i pozwolić urządzeniu ostygnąć. Uwaga: Aby
przyspieszyć stygnięcie urządzenia, należy wyjąć misę.
2. Od zewnątrz urządzenie należy przecierać wilgotną ściereczką.
3. Misę i kosz należy umyć nierysującą gąbką w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń.
W celu usunięcia pozostałych zabrudzeń można użyć płynu odtłuszczającego.
Uwaga: Misę i kosz można myć w zmywarce.
Wskazówka: Jeśli do kosza lub do dna misy przywierają jakieś zabrudzenia, można
nalać do misy gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Następnie należy włożyć
kosz do misy i pozwolić, alby misa i kosz namakały przez około 10 minut. Na koniec
wystarczy już tylko wypłukać je w czystej wodzie i wysuszyć.
4. Od środka urządzenie należy przecierać nierysującą gąbką i czyścić gorącą wodą.
5. Element grzewczy czyścić suchą szczoteczką do czyszczenia, tak aby usunąć z niego resztki
produktów spożywczych.
6. Nie zanurzać urządzenia w wodzie lub innych płynach.
PRZECHOWYWANIE
GWARANCJA I SERWIS
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
1. Odłączyć urządzenie od zasilania i pozwolić, aby ostygło.
2. Upewnić się, że wszystkie części są czyste i suche.
3. Schować przewód zasilający do schowka na przewód. Zamocować przewód przez włożenie
go w szczelinę mocującą przewód.
W przypadku konieczności skorzystania z serwisu, zasięgnięcia informacji oraz w razie
wystąpienia problemów należy zajrzeć na stronę marki Tefal dostępną na www.tefal.com
lub skontaktować się z Centrum obsługi klienta w swoim kraju. Numer telefonu znajduje się w
ulotce gwarancji międzynarodowej. Jeśli w kraju użytkownika nie ma Centrum obsługi klienta,
należy udać się do miejscowego sprzedawcy produktów marki Tefal.
W przypadku problemów z urządzeniem należy zapoznać się z listą najczęściej zadawanych
pytań dostępną na www.tefal.com lub skontaktować się z Centrum obsługi klienta w swoim
kraju.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Tefal FX10A115 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla