Philips HD9260/90 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
HD926X
2 POLSKI
SPIS TREŚCI
Ważne 3
Wstęp 8
Opis ogólny 8
Przed pierwszym użyciem 10
Przygotowanie do użycia 10
Zasady używania urządzenia 10
Tabela żywności 10
Smażenie gorącym powietrzem 13
Zdrowe odgrzewanie 17
Zmiana czasu i temperatury podczas smażenia 20
Przygotowanie domowych frytek 21
Czyszczenie 22
Tabela dotycząca czyszczenia 24
Przechowywanie 24
Recykling 24
Gwarancja i pomoc techniczna 25
Rozwiązywanie problemów 25
3POLSKI
Ważne
Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia, zapoznaj
się dokładnie z tą ulotką informacyjną i zachowaj ją w razie
potrzeby.
Niebezpieczeństwo
- Składniki przeznaczone do smażenia
należy zawsze wkładać do kosza, aby
zapobiec ich zetknięciu się z elementami
grzejnymi.
- Podczas działania urządzenia nie kładź
żadnych przedmiotów na otworach
wlotowych i wylotowych powietrza.
- Nie napełniaj patelni olejem, gdyż może to
doprowadzić do pożaru.
- Nie zanurzaj urządzenia w wodzie ani
innym płynie. Nie opłukuj go pod bieżącą
wodą.
- Uważaj, aby woda lub inne płyny nie
dostały się do wnętrza urządzenia, gdyż
grozi to porażeniem prądem.
- Nigdy nie wkładaj do kosza żadnej ilości
produktów, która przekracza maksymalny
poziom oznaczony na koszyku.
- Nie dotykaj wnętrza urządzenia podczas
jego działania.
Ostrzeżenie
- Przed podłączeniem urządzenia upewnij
się, że napięcie podane na urządzeniu jest
zgodne z napięciem w sieci elektrycznej.
- Nie używaj urządzenia, jeśli uszkodzona
jest wtyczka, przewód sieciowy lub samo
urządzenie.
- Ze względów bezpieczeństwa wymianę
uszkodzonego przewodu sieciowego zleć
autoryzowanemu centrum serwisowemu
4 POLSKI
rmy Philips lub odpowiednio
wykwalikowanej osobie.
- Urządzenie może być używane przez
dzieci w wieku powyżej 8 lat oraz osoby z
ograniczonymi zdolnościami zycznymi,
sensorycznymi lub umysłowymi, a
także nieposiadające wiedzy lub
doświadczenia w zakresie użytkowania
tego typu urządzeń, pod warunkiem,
że będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane na temat korzystania z
tego urządzenia w bezpieczny sposób oraz
zostaną poinformowane o potencjalnych
zagrożeniach. Dzieci nie mogą bawić
się urządzeniem. Urządzenie nie może
być czyszczone ani obsługiwane przez
dzieci poniżej 8 roku życia. Starsze dzieci
podczas wykonywania tych czynności
powinny być nadzorowane przez osoby
dorosłe.
- Przechowuj urządzenie oraz przewód
sieciowy poza zasięgiem dzieci poniżej 8
roku życia.
- Trzymaj przewód sieciowy z dala od
rozgrzanych powierzchni.
- Podłączaj urządzenie wyłącznie do
uziemionego gniazdka elektrycznego.
Za każdym razem sprawdź, czy wtyczka
została prawidłowo włożona do gniazdka
elektrycznego.
- Urządzenia nie należy podłączać do
zewnętrznego wyłącznika czasowego lub
oddzielnego układu zdalnego sterowania.
- Nie umieszczaj urządzenia bezpośrednio
przy ścianie ani przy innych urządzeniach.
Pozostaw co najmniej 10 cm wolnej
przestrzeni z tyłu i po bokach urządzenia,
5POLSKI
a także nad nim. Nie stawiaj żadnych
przedmiotów na urządzeniu.
- Używaj urządzenia zgodnie z jego
przeznaczeniem, opisanym w instrukcji
obsługi.
- Podczas smażenia gorącym powietrzem
przez otwory wylotowe powietrza uchodzi
gorąca para. Zachowaj bezpieczną
odległość i nie zbliżaj rąk ani twarzy
do pary ani do otworów wylotowych
powietrza. Również podczas wyjmowania
patelni z urządzenia należy uważać na
gorącą parę i powietrze.
- Powierzchnia urządzenia może się
nagrzewać podczas pracy urządzenia.
- Patelnia, kosz i akcesoria wewnątrz
urządzenia Airfryer nagrzewają się podczas
pracy. Zachowaj ostrożność przy ich
dotykaniu.
- Nie stawiaj urządzenia na rozgrzanej
kuchence gazowej, kuchence elektrycznej
i elektrycznej płycie grzewczej ani w ich
pobliżu. Nie wkładaj go też do rozgrzanego
piekarnika.
- Nigdy nie używaj w urządzeniu lekkich
składników lub papieru do pieczenia.
- Nie umieszczaj urządzenia na
łatwopalnych materiałach, takich jak obrus
lub zasłona, ani w ich pobliżu.
- Nie zostawiaj włączonego urządzenia bez
nadzoru.
- Jeśli z urządzenia zacznie się wydobyw
ciemny dym, natychmiast odłącz je
od zasilania Przed wyjęciem patelni z
urządzenia poczekaj, aż przestanie się z
niego wydobywać dym.
6 POLSKI
- Przechowywanie ziemniaków: temperatura
powinna być odpowiednia dla
przechowywanej odmiany ziemniaków i
przekraczać 6°C w celu zminimalizowania
ryzyka wydzielania się akrylamidu w
przygotowanej żywności.
- Nie podłączaj urządzenia ani nie obsługuj
panelu sterowania mokrymi rękami.
Przestroga
- To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do normalnego użytku domowego. Nie
jest ono przeznaczone do użytku w takich
miejscach, jak kuchnie w sklepach, biurach,
na farmach i w innych miejscach pracy.
Nie jest również przeznaczone do użytku
w hotelach, motelach, pensjonatach typu
„bed and breakfast” oraz innych miejscach
mieszkalnych.
- Konieczność przeglądu lub naprawy
urządzenia zawsze zgłaszaj do
autoryzowanego centrum serwisowego
rmy Philips. Nie podejmuj samodzielnych
prób naprawy urządzenia. Spowoduje to
unieważnienie gwarancji.
- Używanie tego urządzenia w celach
profesjonalnych lub półprofesjonalnych
bądź w sposób niezgodny z niniejszą
instrukcją spowoduje unieważnienie
gwarancji. Firma Philips nie ponosi
odpowiedzialności za szkody powstałe w
takich przypadkach.
- Zawsze ustawiaj urządzenie i korzystaj
z niego na suchej, stabilnej, równej i
poziomej powierzchni.
- Zawsze po zakończeniu korzystania z
urządzenia wyjmij wtyczkę z gniazdka
elektrycznego.
7POLSKI
- Przed czyszczeniem lub obsługą
urządzenia odczekaj około 30 minut, aż
urządzenie ostygnie.
- Składniki przygotowywane w urządzeniu
powinny mieć po wyjęciu złotożółty
kolor, a nie ciemny lub brązowy. Usuwaj
spalone resztki. Nigdy nie smaż świeżych
ziemniaków w temperaturze powyżej
180°C (aby zminimalizować wytwarzanie
akryloamidu).
- Zachowaj ostrożność podczas czyszczenia
górnej części komory gotowania: gorący
element grzejny, krawędzie metalowych
części.
Pola elektromagnetyczne (EMF)
To urządzenie rmy Philips spełnia wszystkie normy i
jest zgodne z wszystkimi przepisami dotyczącymi pól
elektromagnetycznych.
Automatyczne wyłączanie
Urządzenie jest wyposażone w funkcję automatycznego
wyłączania. Jeśli w ciągu 30 minut nie zostanie naciśnięty
żaden przycisk, urządzenie wyłączy się automatycznie. Aby
ręcznie wyłączyć urządzenie, naciśnij wyłącznik.
8 POLSKI
Wstęp
Gratulujemy zakupu i witamy w rmie Philips!
Aby w pełni skorzystać z obsługi świadczonej przez rmę
Philips, należy zarejestrować zakupiony produkt na stronie
www.philips.com/welcome.
Airfryer rmy Philips to jedyne urządzenie tego typu
wyposażone w wyjątkową technologię Rapid Air, która
umożliwia smażenie ulubionych produktów bez oleju lub z
jego niewielkim dodatkiem i zmniejszenie zawartości tłuszczu
w potrawach nawet do 90%.
Ciesz się z doskonałych rezultatów dzięki technologii Rapid
Air rmy Philips, która zapewnia 7 razy szybszy przepływ
powietrza.
Potrawy są opiekane ze wszystkich stron, a konstrukcja w
kształcie rozgwiazdy zapewnia doskonałe rezultaty i doskonały
smak.
Teraz możesz cieszyć się doskonale przygotowanymi
smażonymi potrawami — chrupiącymi na zewnątrz i miękkimi
w środku. Możesz smażyć, grillować i piec, aby przyrządzać
różnorodne smaczne dania w zdrowy, szybki i łatwy sposób.
Więcej pomysłów, przepisów i informacji dotyczących
urządzenia Airfryer można znaleźć na stronie internetowej
www.philips.com/kitchen. Można również pobrać bezpłatną
aplikację NutriU na urządzenia z systemem IOS
®
lub Android™.
*Aplikacja NutriU może być niedostępna w niektórych krajach.
W takim przypadku należy pobrać aplikację Airfryer.
Opis ogólny
1 Panel sterowania
A Wskaźnik czasu/temperatury
B Przycisk zwiększania temperatury/czasu
C Przycisk zmniejszania temperatury/czasu
D Wyłącznik zasilania
E Przycisk uruchomienia/wstrzymania
F Przycisk Ulubione 1
G Przycisk Ulubione 2
H Przycisk wyboru czasu/temperatury
2 Wskaźnik „MAX”
3 Kosz
4 Przycisk zwalniający kosz
5 Patelnia
6 Schowek na przewód
7 Kratka wylotu powietrza
8 Wlot powietrza
9 Przewód zasilający
9POLSKI
3
4
2
1
G
5
6
7
9
8
B
C
D
E
A
H
F
10 POLSKI
Przed pierwszym użyciem
1 Usuń wszystkie elementy opakowania.
2 Usuń wszystkie nalepki i etykiety (jeśli dotyczy) z
urządzenia.
3 Przed pierwszym użyciem dokładnie wyczyść urządzenie
zgodnie ze wskazówkami w rozdziale dotyczącym
czyszczenia.
Przygotowanie do użycia
1 Umieść urządzenie na stabilnej, płaskiej i poziomej
powierzchni odpornej na wysokie temperatury.
Uwaga
Nie kładź na urządzeniu ani po jego bokach żadnych
przedmiotów. Może to zakłócić przepływ powietrza i wpłynąć na
rezultaty smażenia.
Nie stawiaj włączonego urządzenia w pobliżu przedmiotów, które
mogłyby ulec uszkodzeniu w wyniku działania pary — np. ściany
czy szafki — ani pod takimi przedmiotami.
2 Wyciągnij przewód sieciowy ze schowka na przewód
sieciowy w tylnej części urządzenia.
Zasady używania urządzenia
Tabela żywności
Poniższa tabela pozwala wybrać podstawowe ustawienia dla
przygotowywanych różnych rodzajów jedzenia.
Uwaga
Pamiętaj, że podane ustawienia są jedynie propozycjami.
Składniki mogą się różnić pochodzeniem, wielkością i kształtem
oraz mogą pochodzić od różnych producentów, dlatego nie
możemy zagwarantować, że sugerowane ustawienie sprawdzi się
idealnie.
Podczas przygotowywania większej ilości jedzenia (np. frytek,
krewetek, udek, mrożonych przekąsek) potrząśnij, obróć lub
wymieszaj składniki w koszu 2 lub 3 razy w celu uzyskania
optymalnych efektów.
11POLSKI
Składniki Min. – maks. ilość
Czas
(min)
Temperatura Uwaga
Cienkie mrożone
frytki (7 x 7 mm /
0,3 x 0,3 cala)
200–1200 g
7–42 uncje
13–32
180°C /
350°F
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Grube mrożone
frytki (10 x 10 mm
/ 0,4 x 0,4 cala)
200–1200 g
7–42 uncje
13–33
180°C /
350°F
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Domowe frytki (12
x 12 mm / 0,5 x 0,5
cala)
200–1200 g
7–42 uncje
18–30 180°C /
350°F
Namaczaj przez 30 minut
w zimnej wodzie lub 3
minuty w ciepłej wodzie
(40°C/100°F), a następnie
osusz i dodaj 1 łyżkę oleju
na 500 g / 18 uncji.
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Domowe
pieczone ćwiartki
ziemniaków
200–1200 g
7–42 uncje
20–40 180°C /
350°F
Namaczaj przez 30 minut
w wodzie, a następnie
dodaj od 1/4 do 1 łyżki
oleju.
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Mrożone przekąski
(kawałki kurczaka)
80–1000
g /
3–35 uncji
(6–40 szt.)
7–18 200°C /
400°F
Są gotowe, gdy są
złocistożółte i chrupiące
na zewnątrz.
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Mrożone przekąski
(małe sajgonki o
wadze ok. 20 g /
0,7 uncji)
100-500
g /
3,5–18 uncji
(5–30 szt.)
14–16 200°C /
400°F
Są gotowe, gdy są
złocistożółte i chrupiące
na zewnątrz.
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Cały kurczak
1000-1200
g /
35–42 uncji
50–60 180°C /
350°F
Należy włożyć kurczaka
tak, aby jego nogi nie
dotykały elementu
grzejnego.
Piersi z kurczaka
Ok. 160 g / 6 uncji
1–4 szt. 18–22 180°C /
350°F
Podudzia 200–1200 g /
7–42 uncje
23–
30
180°C /
350°F
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Paluszki z kurczaka
w panierce
3–10 szt.
(1 warstwa)
10–15 180°C /
350°F
Dodaj oleju do bułki
tartej. Są gotowe, gdy są
złocistożółte.
12 POLSKI
Składniki Min. – maks. ilość
Czas
(min)
Temperatura Uwaga
Skrzydełka
kurczaka
Ok.
100
g / 3,5 uncji
2–7 szt.
(1 warstwa)
14–18 180°C /
350°F
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Kotlety mięsne bez
kości
Ok. 150 g / 6 uncji
1–4 kotlety 10–13 200°C /
400°F
Hamburger
Ok. 150 g / 6 uncji
(średnica 10 cm /
4 cale)
1–4 sztuki 10–15 200°C /
400°F
Grube kiełbasy
Ok. 100 g / 3,5
uncji (średnica 4
cm / 1,6 cala)
1–5 szt.
(1 warstwa)
12–15 200°C /
400°F
Cienkie kiełbaski
Ok. 70 g / 2,5 uncji
(średnica 2 cm /
0,8 cala)
1–6 szt. 9–12 200°C /
400°F
Pieczeń wieprzowa
500–1000
g /
18–35 uncji
50–75 180°C /
350°F
Odczekaj 5 minut przed
pokrojeniem.
Cała ryba
Ok. 300–400
g /
11–14 uncji
1–2 17–20 200°C /
400°F
Odetnij ogon, jeśli nie
mieści się w koszu lub na
patelni.
Filety rybne
Ok. 120 g / 4,2 uncji
1–3
(1 warstwa)
9–12 200°C /
400°F
Aby ryba nie przywarła,
ułóż ją skórą do dołu i
dodaj niewielką ilość oleju.
Małże
Ok. 25–30 g
200–1500 g/
7–53 uncji
15–20 200°C /
400°F
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Ciasto 750 g / 26 uncji 35–40 160°C / 325°F Użyj formy do ciasta.
Babeczki
Ok. 50 g
1–9 12–14 180°C /
350°F
Użyj odpornych na wysoką
temperaturę silikonowych
foremek do babeczek.
Quiche (średnica
17 cm / 6,7 cala)
500 g / 18 uncji 20–25 160°C / 325°F
Użyj blachy do
pieczenia lub naczynia
żaroodpornego.
Wstępnie
przypieczone
grzanki/bułki
1–6 6–7 180°C /
350°F
13POLSKI
Składniki Min. – maks. ilość
Czas
(min)
Temperatura Uwaga
Chleb domowy 550 g / 20 uncji 25–35 150°C /
300°F
Kształt powinien być
możliwie jak najbardziej
płaski, aby chleb nie stykał
się z elementem grzejnym
podczas wyrastania ciasta.
Bułki domowe
Około 80 g / 2,8
uncji
1–5 szt. 18–20 160°C / 325°F
Kasztany 200–1500 g/
7–53 uncji
15–30 200°C /
400°F
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Mieszanka warzyw
(grubo posiekana)
300–800 g/
11–28 uncji
10–20 200°C /
400°F
Dostosuj czas gotowania
do własnych preferencji.
Potrząśnij, obróć lub
wymieszaj po upływie
połowy czasu smażenia
Smażenie gorącym powietrzem
Przestroga
Urządzenie Airfryer wykorzystuje gorące powietrze. Nie
napełniaj patelni olejem, tłuszczem do smażenia ani innym
płynem.
Nie dotykaj rozgrzanych powierzchni. Korzystaj z uchwytów i
pokręteł. Do wyjmowania i podnoszenia patelni należy używać
rękawic ochronnych.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Podczas pierwszego użycia z urządzenia może wydostawać się
niewielka ilość dymu. Jest to zjawisko normalne.
Wstępne rozgrzewanie urządzenia nie jest konieczne.
1 Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego.
14 POLSKI
2 Wyjmij patelnię z koszem z urządzenia, pociągając za
uchwyt.
3 Włóż składniki do kosza.
Uwaga
Urządzenie Airfryer umożliwia przygotowanie wielu produktów.
Zalecane ilości składników i przybliżone czasy gotowania podane
są wTabeli żywności”.
Nie należy przekraczać zalecanej ilości składników wymienionej w
Tabeli żywności” ani napełniać kosza powyżej wskaźnika „MAX”,
ponieważ może to negatywnie wpłynąć na efekt końcowy.
Jeśli chcesz przygotować kilka różnych składników jednocześnie,
przed uruchomieniem urządzenia sprawdź, czy został ustawiony
właściwy czas gotowania dla różnych składników.
4 Włóż patelnię i kosz z powrotem do urządzenia Airfryer.
Przestroga
Nie używaj patelni bez włożonego do niej kosza.
Nie dotykaj patelni ani kosza podczas działania urządzenia oraz
krótko po jego zakończeniu, ponieważ elementy te nagrzewają
się do bardzo wysokiej temperatury.
5 Naciśnij wyłącznik zasilania ( ), aby włączyć urządzenie.
6 Naciśnij przycisk regulacji temperatury, aby wybrać żądaną
temperaturę.
15POLSKI
7 Naciśnij przycisk wyboru czasu/temperatury.
8 Naciśnij przycisk regulacji czasu, aby wybrać żądany czas.
9 Naciśnij przycisk uruchomienia/wstrzymania, aby
rozpocząć proces gotowania.
Uwaga
Podczas smażenia temperatura i czas są wyświetlane na
przemian.
Przez ostatnią minutę smażenia czas jest odliczany w sekundach.
Tabela żywności zawiera podstawowe ustawienia gotowania dla
różnych rodzajów jedzenia.
Wskazówka
Aby wstrzymać smażenie, naciśnij przycisk uruchomienia/
wstrzymania. Aby wznowić gotowanie, ponownie naciśnij przycisk
uruchomienia/wstrzymania.
Urządzenie automatycznie przechodzi w tryb wstrzymania po
wyciągnięciu patelni i kosza. Smażenie będzie kontynuowane, gdy
patelnia i kosz zostaną ponownie umieszczone w urządzeniu.
16 POLSKI
Uwaga
Jeśli żądany czas gotowania nie zostanie ustawiony w ciągu
30 minut, urządzenie wyłączy się automatycznie ze względów
bezpieczeństwa.
Jeśli „- -” został wybrany jako wskaźnik czasu, urządzenie przejdzie
w tryb wstępnego nagrzewania. Po osiągnięciu ustawionej
temperatury urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
Niektórymi składnikami należy wstrząsnąć lub obrócić je po
upływie połowy czasu gotowania (patrz „Tabela żywności”). Aby
potrząsnąć składnikami, wyciągnij patelnię z koszem, umieść ją
na żaroodpornym blacie, naciśnij przycisk zwalniający kosza, aby
wyjąć kosz i potrząśnij koszem nad zlewem. Następnie umieść
kosz w patelni i wsuń ją z powrotem do urządzenia.
Umieść kosz na płasko w patelni, tak aby znalazł się na zaczepie
mocującym w patelni. Nie przechylaj.
Jeśli minutnik zostanie ustawiony na połowę czasu smażenia
potrawy, a urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy, konieczne
będzie potrząśnięcie składnikami. Nie zapomnij zresetować
minutnika na pozostały czas gotowania.
10 Wyemitowany przez urządzenie sygnał dźwiękowy
oznacza, że ustawiony czas smażenia minął.
Uwaga
Proces smażenia można zatrzymać ręcznie. W tym celu należy
nacisnąć przycisk uruchomienia/wstrzymania.
11 Wyciągnij patelnię i sprawdź, czy składniki są gotowe.
Przestroga
Patelnia urządzenia Airfryer jest gorąca po zakończeniu
smażenia. Po wyjęciu z urządzenia należy zawsze odkładać ją na
powierzchnię żaroodporną (np. podstawkę pod garnek).
Uwaga
Jeśli składniki nie są jeszcze gotowe, wsuń patelnię z powrotem
do urządzenia wielofunkcyjnego Airfryer, trzymając ją za uchwyt, a
następnie dodaj kilka minut do ustawionego czasu.
17POLSKI
12 Aby wyjąć małe składniki (np. frytki), wyjmij kosz z patelni,
naciskając przycisk zwalniający kosz.
Przestroga
Po zakończeniu procesu smażenia patelnia, kosz, wewnętrzna
komora oraz składniki są bardzo gorące. Zależnie od rodzaju
składników w urządzeniu Airfryer z patelni może wydobywać się
para.
13 Opróżnij zawartość kosza, umieszczając ją w misce lub
na talerzu. Zawsze należy wyjąć kosz z patelni, aby go
opróżnić, ponieważ na dnie patelni może znajdować się
gorący olej.
Uwaga
W celu wyjęcia dużych lub delikatnych składników skorzystaj ze
szczypców.
Nadmiar oleju lub wytopiony tłuszcz ze składników gromadzi się
na dnie patelni.
Zależnie od rodzaju składników w urządzeniu może być konieczne
ostrożne wylanie nadmiaru oleju lub wytopionego tłuszczu z
patelni po każdej porcji lub przed potrząśnięciem lub odłożeniem
kosza na patelnię. Zawsze umieszczaj kosz na żaroodpornej
powierzchni. Podczas wylewania nadmiaru oleju lub wytopionego
tłuszczu należy używać rękawic ochronnych. Włóż kosz z
powrotem do patelni.
Gdy składniki będą już gotowe, można natychmiast użyć
urządzenia wielofunkcyjnego Airfryer do przygotowania
następnych potraw.
Uwaga
Jeśli chcesz przygotować następną porcję, powtórz czynności od
4 do 15.
Zdrowe odgrzewanie
Ciesz się zdrowym odgrzewaniem potraw dzięki urządzeniu
Airfryer.
Podgrzej resztki obiadu lub jedzenie na wynos. Jedzenie
podgrzane w urządzeniu Airfryer rmy Philips może znów być
chrupiące i soczyste.
Usuwa też nadmiar tłuszczu, umożliwiając przygotowanie
zdrowszych posiłków.
18 POLSKI
Zapisywanie ulubionego ustawienia:
1 Naciśnij wyłącznik zasilania, aby włączyć urządzenie.
2 Naciśnij jeden z przycisków ulubionych ustawień.
3 Naciśnij przycisk regulacji temperatury, aby wybrać żądaną
temperaturę.
4 Naciśnij przycisk wyboru czasu/temperatury.
5 Naciśnij przycisk regulacji czasu, aby wybrać żądany czas.
19POLSKI
6 Zapisz wybrane ustawienia, naciskając ponownie ten sam
przycisk ulubionych ustawień.
» Urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy, aby
potwierdzić, że ustawienie zostało zapisane.
Uruchamianie ulubionego ustawienia:
1 Naciśnij wyłącznik zasilania, aby włączyć urządzenie.
2 Naciśnij jeden z przycisków ulubionych ustawień.
» Na wyświetlaczu pojawią się zapisane ustawienia
(temperatura i czas będą wyświetlane na przemian).
3 Uruchom urządzenie, naciskając przycisk uruchomienia/
wstrzymania.
20 POLSKI
Tabela zdrowego odgrzewania potraw
Składniki
Min. – maks.
ilość
Czas
(min)
Temperatura Wskazówka
Frytki (7 x 7 mm / 0,3 x
0,3 cala)
100–500 g 6–9 180°C / 350°F Temperatura po wyjęciu z
lodówki.
Klopsiki 15–20 6–9 200°C / 400°F Temperatura po wyjęciu z
lodówki.
Podudzia z kurczaka 1–5 13–16 180°C / 350°F Temperatura po wyjęciu z
lodówki.
Pizza 1 3–5 200°C / 400°F Temperatura po wyjęciu z
lodówki.
Pokrój pizzę na kawałki.
Bułki 1–6 3–5 180°C / 350°F
Mieszanka warzywna 100–500 g 3–6 200°C / 400°F Temperatura po wyjęciu z
lodówki.
Zmiana czasu i temperatury podczas smażenia
Zmiana czasu podczas smażenia
Gdy na wyświetlaczu pojawi się wskazanie czasu:
1 Naciśnij przycisk regulacji czasu, aby ustawić nowy czas
smażenia.
» W urządzeniu zostanie włączone nowe ustawienie
czasu smażenia.
Gdy na wyświetlaczu pojawi się wskazanie temperatury:
1 Naciśnij przycisk wyboru czasu/temperatury.
» Na wyświetlaczu pojawi się ustawiony czas smażenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Philips HD9260/90 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi