17
Polski
ZASTOSOWANIE
UNIWERSALNEGO
STALOWEGO NOŻA
Rozdrabnianie świeżych warzyw i owoców:
Oczyszczone i bez pestek, należy je pokroić
wstępnie ręcznie, na kawałki wielkości małego
jajka. Nóż malaksera rozdrobni je dalej do
pożądanej wielkości i konsystencji. Pracę należy
rozpocząć wykonując na wstępie krótkie,
jedno – dwu sekundowe, pulsujące włączenia
malaksera. W razie potrzeby, w przerwach,
szpatułką zdejmować ze ścianek misy roboczej
przyklejające się do niej kawałki produktów.
Purée z gotowanych owoców i warzyw
(zwyjątkiem ziemniaków):
Wskazane jest dodanie 60 ml płynu na każde
250 ml produktów. Włączać malakser na
wstępie krótkimi impulsami (przycisk PULSE),
anastępnie przejść do pracy ciągłej aż do
uzyskania pożądanej konsystencji, włączając
przycisk “I”. W razie potrzeby, w przerwach,
szpatułką zdejmować ze ścianek misy
roboczej przyklejające się do niej produkty.
Przygotowanie purée z ziemniaków:
Włożyć miskę szefa (5KFPM776) do misy
roboczej. Rozdrobnić ugotowane i ciepłe
ziemniaki przyużyciu tarczy trącej, a
następnie przełożyć je domisy roboczej
z zamontowanym uniwersalnym nożem.
Dodać rozpuszczone masło, i gorące mleko.
Doprawić. Następnie należy użyć przycisk
“PULSE” 3 - 4 razy, zakażdym razem przez 2 - 3
sekundy, aż do uzyskania jednorodnej masy.
Nie miksować za długo. W przypadku modeli
malakserów innych niż 5KFPM776, misy
roboczej można użyć do całego procesu.
Rozdrabnianie suszonych (lub
kandyzowanych) owoców:
Produkty powinny być schłodzone. Należy je
przesypać mąką, dodając zprzewidzianej w
przepisie ogólnej jej ilości po 30 g na każde 60 g
owoców. Pracować przy użyciu przycisku “PULSE”
do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
Ocieranie skórki cytrynowej:
Za pomocą ostrego noża oddzielić kolorową
warstwę skórki od warstwy białej. Pociąć
na cienkie paski. Siekać w malakserze aż do
pożądanego rozdrobnienia.
Siekanie czosnku, świeżych ziół
i niewielkich ilości warzyw:
W tym wypadku składniki dozuje się w sposób
ciągły, poprzez mały otwór popychacza,
podczas gdy nóż kręci się w misie roboczej.
Najlepsze rezultaty uzyskuje się, gdy używa się
składników osuszonych po umyciu.
Siekanie orzechów:
Jednorazowa porcja nie powinna przekraczać
wagi około 375 g. Należy pracować w trybie
pulsacyjnym (przycisk “PULSE”), kilkakrotnie,
po 1 - 2 sekundy, przedłużając długość
pulsacji aż do uzyskania oczekiwanego
rozdrobnienia. Dalej pracując w trybie ciągłym
(przycisk “I”) i postępując wg odpowiedniego
przepisu (z użyciem cukru brązowego), można
przygotować masło orzechowe, uzyskując
jednolitą masę w postaci pasty.
Siekanie surowego lub gotowanego
mięsa, drobiu i owoców morza:
Składniki powinny być mocno schłodzone
i pocięte w kostkę o wymiarach ok. 2,5 cm.
Jednorazowo można użyć nie więcej niż 450 g
produktów. Pracę rozpocząć impulsami
(przycisk “PULSE”), trwającymi po 1 - 2 sekundy,
aż do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
W razie potrzeby w przerwach należy usuwać
ze ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek.
Rozdrabnianie suchego pieczywa,
herbatników lub krakersów:
Połamane kawałki, wielkości 3,8 – 5 cm,
rozdrabniać uniwersalnym nożem aż do
skutku. Aby uzyskać większe kawałki, należy
najpierw pracować pulsacyjnie przez 1 – 2
sekundy, a potem w trybie ciągłym – gdy
chcemy uzyskać bardzo drobną strukturę.
Płynna czekolada:
Powstaje w misie roboczej po rozdrobnieniu
czekolady, cukru i dalszym miksowaniu
zdodatkiem gorących płynów, w ilościach
zgodnych z posiadaną recepturą. Należy je
dolewać poprzez mały otwór podwójnego
popychacza. Miksować aż do uzyskania
jednorodnej konsystencji.
Wskazówki dla użytkowników
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 17 2/11/11 4:05 PM