3
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu ku-
chenki. Opary mogą spowodować zagrożenie
pożarem lub wybuch.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do suszenia
tkanin, papieru, przypraw, ziół, drewna, kwia-
tów lub innych palnych materiałów. Może to
spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU
zwłaszcza wtedy, gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub wykonanych
z tworzyw sztucznych i innych łatwopalnych
materiałów. Papier może się zwęglić lub zapa-
lić, zaś niektóre rodzaje plastiku mogą się topić
podczas podgrzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB NA
ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy trzymać
drzwiczki zamknięte i wyłączyć kuchenkę. Odłą-
czyć kabel zasilający lub wyłączyć zasilanie na ta-
blicy bezpiecznikowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
DZIECI mogą obsługiwać urządzenie bez nadzoru
osób dorosłych jedynie wówczas, gdy zostały
odpowiednio poinstruowane, jak należy
bezpiecznie obchodzić się z urządzeniem,
i rozumieją zagrożenia wynikające z
niewłaściwego użycia urządzenia.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE NIE MOŻE BYĆ
OBSŁUGIWANE PRZEZ osoby (w tym dzieci)
o ograniczonych zdolnościach fi zycznych,
sensorycznych lub
mentalnych bez nadzoru osoby odpowiedzialnej
za ich bezpieczeństwo.
OSTRZEŻENIE!
DOSTĘPNE ELEMENTY MOCNO SIĘ NAGRZEWAJĄ
podczas pracy urządzenia. Małe dzieci nie
powinny przebywać w jego pobliżu.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI mikro-
falowej do podgrzewania czego-
kolwiek w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Wzrost ciśnienia
może spowodować uszkodzenie
podczas ich otwierania, a nawet wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do gotowania
lub podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, gdyż mogą
eksplodować nawet po zakoń-
czeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są uszkodzo-
ne uszczelki drzwiczek oraz miejsca w ich pobli-
żu. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń nale-
ży zaprzestać korzystania z kuchenki, aż do czasu
naprawy przez wykwalifi kowanego technika ser-
wisu.
NIE UŻYWAĆ żrących środków i oparów che-
micznych w urządzeniu. Zakupiona kuchen-
ka została zaprojektowana specjalnie do pod-
grzewania i gotowania żywności. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemysłowych ani la-
boratoryjnych.