7
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przeprowadzając czyszczenie i
konserwację urządzenia, należy
używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności serwisowych urządzenie
należy odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Nigdy nie czyścić urządzenia gorącą
parą.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczne jest
wykonywanie przez osobę
nieprzeszkoloną jakichkolwiek napraw
bądź czynności serwisowych
wiążących się ze zdejmowaniem
wszelkich osłon zapewniających
ochronę przed działaniem mikrofal.
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić
się, że urządzenie jest wyłączone, aby
uniknąć ewentualnego porażenia
prądem.
Nieutrzymywanie kuchenki w czystości
może doprowadzić do uszkodzenia jej
powierzchni i mieć negatywny wpływ
na żywotność urządzenia, a nawet
doprowadzić do niebezpiecznych
sytuacji.
Kuchenka powinna być regularnie
czyszczona, a wszelkie resztki potraw
usuwane.
Przed wykonywaniem jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych lub przed
czyszczeniem należy zawsze upewnić
się, że urządzenie ostygło.
Do czyszczenia szkła w drzwiczkach nie
stosować żadnych ściernych środków
czyszczących ani ostrych, metalowych
myjek, aby uniknąć zarysowania
powierzchni, które mogłoby w
konsekwencji spowodować pęknięcie
szkła.
OCHRONA ŚRODOWISKA
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, w
100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony
symbolem .
Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz
zutylizować zgodnie z przepisami określonymi
przez lokalne władze.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
W przypadku utylizacji urządzenia, należy
uniemożliwić jego dalsze użytkowanie, odcinając
przewód zasilający oraz wyjmując drzwiczki i półki
(zależnie od wyposażenia), aby uniemożliwić
dzieciom zatrzaśnięcie się w środku.
Urządzenie zostało wykonane z materiałów
nadających się do recyklingu lub do ponownego
użycia. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki
odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji,
odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD,
należy skontaktować się z odpowiednim lokalnym
urzędem, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
To urządzenie zostało oznaczone jako zgodne z
Dyrektywą Europejską 2012/19/WE (WEEE)
dotyczącą zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego.
Prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia
przyczynia się do ograniczenia ryzyka
negatywnego wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi, jaki może wystąpić w przypadku
nieodpowiedniej utylizacji produktu.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji
do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie
wolno traktować jak zwykłego odpadu domowego.
Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
WSKAZÓWKI ENERGOOSZCZĘDNE
Urządzenie należy wstępnie nagrzewać jedynie w
przypadkach, w których jest to zalecane w tabeli
gotowania lub w przepisie.
Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno
form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej pochłaniają
ciepło.
Wyłączyć kuchenkę 10/15 minut przed upływem
ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy
wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły.