- 8 -
03/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Frytkownica
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą
instrukcją, nawet jeżeli używasz produktu podobnego rodzaju. Używaj urządzenia
zgodnie ztreścią niniejszej instrukcji obsługi. Niniejszą instrukcję obsługi zachowaj
do zastosowania wprzyszłości. Jeśli będziesz przekazywać urządzenie innej osobie,
zapewnij, aby była załączona zurządzeniem niniejsza instrukcja obsługi.
■ Rozpakuj uważnie urządzenie, zwracając przy tym uwagę, abyś nie wyrzucił
żadnej części materiału opakowaniowego, zanim nie znajdziesz wszystkich części
urządzenia. Minimum przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub
gwarancji na jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe,
materiał opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie ozakresie odpowiedzialności,
lub kartę gwarancyjną. W razie konieczności przewozu urządzenia, zaleca się
zapakować urządzenie woryginalny karton producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Pokrywa
A2 Wziernik umożliwiający pełną
kontrolę przygotowania potrawy
A3 Kosz do smażenia zpochromowanej
stali
A4 Uchwyt kosza odpinany
A5 Stały uchwyt kosza, do odsączenia
zawartości oleju
A6 Grzałka
A7 Naczynie do smażenia
A8 Obudowa frytkownicy
A9 Uszczelka pokrywy
A10 Otwory wentylacyjne
A11 Panel sterowania
A12 Zespól grzewczy wpojemnikiem na
przewód zasilający
A13 Znaki minimalnego imaksymalnego
poziomu zawartości oleju
A14 Uchwyty obudowy
Uchwyty są odporne na działanie
podwyższonej temperatury
ichronią przed poparzeniem oraz
umożliwiają manipulację zgorącą
frytkownicą podczas gotowania
nawet bez użycia rękawic
ochronnych
B1 Pręty uchwytu B2 Uchwyt prętów
C1 Wyświetlacz cyfrowy
C2 Przycisk ON/OFF (włączone/
wyłączone)
Służy do uruchomienia iprzerwania
procesu smażenia.
C3 Przycisk MODE (tryb)
Umożliwia wybrać jeden zpięciu
wstępnie ustawiony programów
smażenia.
C4 Przycisk TIME (czas)
Umożliwia ustawić czas smażenia
wzakresie od 1 do 99 minut, w1
minutowych krokach
C5 Przycisk TEMP (temperatura)
Umożliwia ustawić temperaturę
smażenia wzakresie od 110 do
190°C, w5°C krokach.
D1 Osłona blaszana pokrywy
D2 Filtr metalowy
D3 Wziernik
ZASTOSOWANIE FRYTKOWNICY
■ Frytkownica jest przeznaczona wyłącznie do smażenia potraw, z zastosowaniem
oleju lub tłuszczu. Frytkownica nie nadaje się do ogrzewania wody lub innych
cieczy lub do gotowania potraw wnaczyniu do smażenia bez zastosowania oleju
lub tłuszczu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed przystąpieniem do eksploatacji umyj pokrywę A1, kosz do smażenia A3
zuchwytem A4, naczynie do smażenia A7 zużyciem gorącego roztworu saponatu..
Następnie opłukaj w czystej wodzie i dokładnie wytrzyj delikatną ściereczką.
Naczynie wewnętrzne można myć w zmywarce do naczyń.
■ Za pomocą lekko nawilżonej miękkiej ściereczki wytrzyj również wewnętrzne
izewnętrzne części frytkownicy inastępnie wytrzyj do sucha. Korpus frytkownicy
nigdy nie zanurzaj wwodzie albo innej cieczy!
ZASTOSOWNIE
PRZYGOTOWANIE FRYTKOWNICY DO SMAŻENIA
■ Postaw frytkownicę na odpowiedniej równej powierzchni, poza dostępem dzieci.
Uchwyty frytkownicy należy skierować tak, aby nikt nie zawadził ourządzenie, nie
strącił go, nie przewrócił ani nie wylał gorącej zawartości.
■ Jeżeli chcesz postawić frytkownicę pod okap, upewnij się, czy płyta grzewcza
kuchenki jest wyłączona.
■ Wyjmij kosz do smażenia, przymocuj uchwyt A4 do kosza do smażenia, naciskając
palcami na pręty uchwytu B1 i rozwierając je od siebie, wsuń wygięte końce do
otworów wuchwycie B2 wkoszu. Następnie lekko dociskając zablokuj ich pozycję
wuchwycie. Zabrzmi słyszalne kliknięcie.
■ Włóż suche ipuste naczynie do smażenia A7 do korpusu frytkownicy. Do naczynia
wsuń zespół grzewczy A12 zgrzałką A6.
■ Do naczynia do smażenia wlej olej, płynny lub rozpuszczony tłuszcz, do kreski MAX. Stosuj
włącznie oleje itłuszcze, które są oznaczone jako „niepieniące” inadają się do głębokiego
smażenia. Informacje ooleju lub tłuszczu są zmieszczone na etykiecie opakowania.
Ostrzeżenie:
Nie wlewaj do frytkownicy większą ilość oleju niż ponad kreskę
MAX inigdy mniej niż pod kreskę MIN.
Nie wlewaj do frytkownicy żadnej cieczy, na przykład wodę.
Nigdy nie mieszaj różnych rodzajów tłuszczów lub olejów. Ryzyko
wycieku zfrytkownicy.
■ Oczyść górną krawędź naczynia do smażenia ewentualnie wszystkie pozostałe
części, które zostały zabrudzone resztkami podczas wkładania składników.
PRZYGOTOWANIE SUROWCÓW
■ Potrawę należy pokroić w jednakowe kawałki, aby zostały przygotowane
(ugotowane) wjednakowym czasie.
■ Poszczególne składniki, jeżeli są wilgotne, należy wpierwszej kolejności wysuszyć
przed przystąpieniem do do smażenia. Przyprawy należy dodać po usmażeniu
potrawy, nie dodawaj przypraw nad naczyniem do smażeniu lub podczas smażenia.
■ Panierka potraw musi być równomierna, potrawy muszą być dokładnie pozbawione
resztek bułki tartej, ponieważ ziarenka bułki tartej obniżają przydatność oleju do
następnego smażenia.
■ Niektóre rodzaje potraw, np. pączki można smażyć bezpośrednio w naczyniu do
smażenia na głębokim oleju, bez użycia kosza do smażenia.
■ Większa porcje potraw, np. kurczak, podziel na dwie części. Unikniesz popalenia
przy wyjmowaniu zkosza.
■ Nie wkładaj na siebie dużej ilości potraw, ponieważ mogą się przykleić.
■ Usuń lód zmrożonek, ponieważ lód może spowodować wykipienie oleju.
■ Nie napełniaj kosza ponad połowę jego pojemności. Większa zawartość może
spowodować obniżenie temperatury oleju, w skutek czego, wynik smażenia nie
będzie optymalny.
WŁĄCZENIE ITRYB CZUWANIA
■ Wtyczkę przewodu zasilającego podłącz do gniazdka elektrycznego. Zabrzmi sygnał
dźwiękowy, przycisk C2 (ON/OFF) oraz przycisk C3 (MODE) zaczną świecić, a na
wyświetlaczu pojawi się P001. Frytkownica przejdzie do trybu czuwania, co oznacza,
że jest przygotowana do pracy.
ZASTOSOWNIE WSTĘPNIE USTAWIONYCH PROGRAMÓW
■ Frytkownica posiada pięć wstępnie ustawionych programów, dzięki którym możesz
łatwo iszybko przygotować różnego rodzaju potrawy bez konieczności ustawienia
czasu itemperatury.
■ Naciskając przycisk C3 (MODE) wybierz dowolny program z oferty podane
wponiższej tabeli.
Numer
programu
Ikona Potrawy
Temperatura
(°C)
Czas
przygotowywania
w(min)
P001
Frytki 190 7
P002
Mięso 180 5
P003
Krewetki 170 6
P004
Kurczak 160 6
P005
Grzyby 150 5
■ Wciśnij przycisk C2 (ON/OFF). Na wyświetlaczu pojawi się aktualna temperatura
oleju, frytkownica równocześnie uruchomi ogrzewanie wstępne zgodnie
z parametrami wybranego programu. Podczas ogrzewania wstępnego można
wywołać ustawiony czas lub ustawioną temperaturę naciskając przycisk C4
(TIME) lub C5 (TEMP). Wyświetlenie czasu/ustawionej temperatury zostanie po 5
sekundach, automatycznie przełączone z powrotem na wyświetlenie aktualnej
temperatury.
Notatka::
Jeżeli podczas ogrzewania wstępnego, kilkakrotnie naciśniesz przycisk C4
(TIME) lub C5 (TEMP), nastąpi zmiana wstępnie ustawionej wartości czasu
itemperatury. Jeżeli chcesz zachować pierwotne ustawienia programu,
możesz ogrzewanie wstępne zakończyć naciskając przycisk C2 (ON/
OFF), przyciskiem C3 (MODE) ponownie wybierz jednakowy program
inaciskając przycisk C2 (ON/OFF) następuje uruchomienie.
■ Po zakończeniu ogrzewania wstępnego, zabrzmi sygnał dźwiękowy, na wyświetlaczu
pojawi się osiągnięta temperatura, frytkownica jest w trybie oczekiwania na
następną czynność. Kontynuuj zgodnie zrozdziałem SMAŻENIE GŁĘBOKIE.
USTAWIENIE WŁASNEGO CZASU ITEMPERATURY
■ Frytkownica umożliwia ustawienie temperatury i czasu przyrządzania potraw
według indywidualnych preferencji.
Notatka::
Informację oodpowiedniej temperaturze otrzymasz z etykiety potrawy
lub z tabeli niniejszej instrukcji, patrz TABELA ZALECANYCH CZASÓW
ITEMPERATURY
■ Aby ustawić własny czas gotowania należy nacisnąć przycisk C4 (TIME). Przycisk
się rozświeci a na wyświetlaczu zacznie migać wartość domyślna 07:00 minut.
Następnie naciskając przycisk C4 (TIME) można wykonać ustawienia wartości czasu
wzakresie od 01:00 do 99:00 minut, wkrokach 1 minucie.
■ Aby ustawić własną wartość temperatury, należy nacisnąć przycisk C5 (TEMP).
Przycisk się rozświeci ana wyświetlaczu zacznie migać wartość domyślna 190°C.
■ Następnie naciskając przycisk C5 (TIME) można wykonać ustawienia wartości
temperatury wzakresie od 110 do 190°C, wkrokach 5°C.