- 8 -
03/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Frytkownica
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą
instrukcją, nawet jeżeli używasz produktu podobnego rodzaju. Używaj urządzenia
zgodnie ztreścią niniejszej instrukcji obsługi. Niniejszą instrukcję obsługi zachowaj
do zastosowania wprzyszłości. Jeśli będziesz przekazywać urządzenie innej osobie,
zapewnij, aby była załączona zurządzeniem niniejsza instrukcja obsługi.
■ Rozpakuj uważnie urządzenie, zwracając przy tym uwagę, abyś nie wyrzucił
żadnej części materiału opakowaniowego, zanim nie znajdziesz wszystkich części
urządzenia. Minimum przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub
gwarancji na jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe,
materiał opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie ozakresie odpowiedzialności,
lub kartę gwarancyjną. W razie konieczności przewozu urządzenia, zaleca się
zapakować urządzenie woryginalny karton producenta.
OPIS URZADZENIA
A1 Pokrywa
A2 Wziernik umożliwiający pełną
kontrolę przygotowania potrawy
A3 Kosz do smażenia zpochromowanej
stali
A4 Uchwyt kosza odpinany
A5 Stały uchwyt kosza, do odsączenia
zawartości oleju
A6 Grzałka
A7 Naczynie do smażenia
A8 Obudowa frytkownicy
A9 Uszczelka pokrywy
A10 Otwory wentylacyjne
A11 Panel sterowania
A12 Zespół grzewczy
A13 Znaki minimalnego imaksymalnego
poziomu zawartości oleju
A14 Uchwyty obudowy
Uchwyty są odporne na działanie
podwyższonej temperatury
ichronią przed poparzeniem oraz
umożliwiają manipulację zgorącą
frytkownicą podczas gotowania
nawet bez użycia rękawic
ochronnych
B1 Pręty uchwytu B2 Uchwyt prętów
C1 Kontrolka pracy urządzenia
C2 Pokrętło timera
Umożliwia ustawić czas smażenia
wzakresie od 5 do 30 minut.
C5 Kontrolka timera
C4 Regulator obrotowy termostatu
Umożliwia ustawić czas smażenia
wzakresie od 130 do 190°C.
D1 Osłona blaszana pokrywy
D2 Filtr metalowy
D3 Wziernik
ZASTOSOWANIE FRYTKOWNICY
■ Frytkownica jest przeznaczona wyłącznie do smażenia potraw, z zastosowaniem
oleju lub płynnego tłuszczu. Frytkownica nie nadaje się do smażenia
z zastosowaniem tłuszczy stałych, ogrzewania wody lub innych cieczy lub do
gotowania potraw wnaczyniu do smażenia bez zastosowania oleju lub tłuszczu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed przystąpieniem do eksploatacji umyj pokrywę A1, kosz do smażenia A3
zuchwytem A4, naczynie do smażenia A7 zużyciem gorącego roztworu saponatu..
Następnie opłukaj w czystej wodzie i dokładnie wytrzyj delikatną ściereczką.
Naczynie wewnętrzne można myć w zmywarce do naczyń.
■ Za pomocą lekko nawilżonej miękkiej ściereczki wytrzyj również wewnętrzne
izewnętrzne części frytkownicy inastępnie wytrzyj do sucha. Korpus frytkownicy
nigdy nie zanurzaj wwodzie albo innej cieczy!
ZASTOSOWNIE
PRZYGOTOWANIE FRYTKOWNICY DO SMAŻENIA
■ Postaw frytkownicę na odpowiedniej równej powierzchni, poza dostępem dzieci.
Uchwyty frytkownicy należy skierować tak, aby nikt nie zawadził ourządzenie, nie
strącił go, nie przewrócił ani nie wylał gorącej zawartości.
■ Jeżeli chcesz postawić frytkownicę pod okap, upewnij się, czy płyta grzewcza
kuchenki jest wyłączona.
■ Wyjmij kosz do smażenia, przymocuj uchwyt A4 do kosza do smażenia, naciskając
palcami na pręty uchwytu B1 i rozwierając je od siebie, wsuń wygięte końce do
otworów wuchwycie B2 wkoszu. Następnie lekko dociskając zablokuj ich pozycję
wuchwycie. Zabrzmi słyszalne kliknięcie.
■ Suche ipuste naczynie do smażenia A7 włóż do wewnątrz frytkownicy. Do naczynia
wsuń zespół grzewczy A12 zgrzałką A6.
■ Do naczynia do smażenia wlej olej, płynny lub rozpuszczony tłuszcz, do kreski MAX.
Stosuj włącznie oleje itłuszcze, które są oznaczone jako „niepieniące” inadają się do
głębokiego smażenia. Informacje ooleju lub tłuszczu są zmieszczone na etykiecie
opakowania.
Ostrzeżenie:
Nie wlewaj do frytkownicy większą ilość oleju niż ponad kreskę
MAX inigdy mniej niż pod kreskę MIN.
Nie wlewaj do frytkownicy żadnej cieczy, na przykład wodę.
Nigdy nie mieszaj różnych rodzajów tłuszczów lub olejów. Ryzyko
wycieku zfrytkownicy.
■ Oczyść górną krawędź naczynia do smażenia ewentualnie wszystkie pozostałe
części, które zostały zabrudzone resztkami podczas wkładania składników.
PRZYGOTOWANIE SUROWCÓW
■ Potrawę należy pokroić w jednakowe kawałki, aby zostały przygotowane
(ugotowane) wjednakowym czasie.
■ Poszczególne składniki, jeżeli są wilgotne, należy wpierwszej kolejności wysuszyć
przed przystąpieniem do do smażenia. Przyprawy należy dodać po usmażeniu
potrawy, nie dodawaj przypraw nad naczyniem do smażeniu lub podczas smażenia.
■ Panierka potraw musi być równomierna, potrawy muszą być dokładnie pozbawione
resztek bułki tartej, ponieważ ziarenka bułki tartej obniżają przydatność oleju do
następnego smażenia.
■ Niektóre rodzaje potraw, np. pączki można smażyć bezpośrednio w naczyniu do
smażenia na głębokim oleju, bez użycia kosza do smażenia.
■ Większa porcje potraw, np. kurczak, podziel na dwie części. Unikniesz popalenia
przy wyjmowaniu zkosza.
■ Nie wkładaj na siebie dużej ilości potraw, ponieważ mogą się przykleić.
■ Usuń lód zmrożonek, ponieważ lód może spowodować wykipienie oleju.
■ Nie napełniaj kosza ponad połowę jego pojemności. Większa zawartość może
spowodować obniżenie temperatury oleju, w skutek czego, wynik smażenia nie
będzie optymalny.
GŁĘBOKIE SMAŻENIE
■ Wtyczkę przewodu zasilającego podłącz do gniazdka elektrycznego.
■ Regulator termostatu C4 ustaw na żądaną temperaturę. Rozświeci się kontrolka
czynności urządzenia C1. Osiągnięcie wymaganej temperatury jest sygnalizowane
zgaśnięciem kontrolki - po około 10 minutach.
■ Kosz z potrawą ostrożnie włóż do naczynia do głębokiego smażenia. Następnie
zamknij pokrywę, głębokie smażenie jest rozpoczęte. Wilgotna para może
wydostawać się z urządzenia podczas smażenia. Jest to normalne zjawisko, nie
rozchodzi się ousterkę urządzenia.
■ Czas smażenia można ustawić za pomocą pokrętła timera C2. Rozświeci się
kontrolka C3. Timer zacznie odliczać czas (podobnie do pracy zegara), po upłynięciu
ustawionego czasu, zabrzmi sygnał dźwiękowy. Kontrolka C3 zgaśnie.
Notatka::
Informację oodpowiedniej temperaturze otrzymasz zetykiety potrawy
lub ztabeli niniejszej instrukcji.
Uwaga:
Podczas smażenia mrożonek lub potraw zawierających dużą ilość
wody lub mrożonek, powoli opuść kosz do rozgrzanego oleju.
Zapobiegnie to wykipieniu zawartości oleju.
■ Zalecamy od czasu do czasu zamieszać potrawę, aby uniknąć przywarcia
poszczególnych kawałków potrawy. Przebieg smażenia można obserwować
wwzierniku.
Notatka::
Aby utrzymać poprawną temperaturę zawartości frytkownicy, termostat
będzie się automatycznie włączał iwyłączał. Kontrolka pracy urządzenia
będzie naprzemiennie świecić lub zgaśnie.
Ostrzeżenie:
Frytkownica oraz pokrywa są podczas smażenia bardzo gorące.
Do przenoszenia i przesuwania frytkownicy używaj rękawic
kuchennych, z frytkownicą należy manipulować wyłącznie
używając uchwytów A15.
■ Po zakończeniu smażenia przekręć regulator termostatu do pozycji wyłączono.
Podnieś pokrywę, wystrzegając się kontaktu z gorącą parą, podnieś kosz ponad
poziom oleju, kosz następnie powieś za stały uchwyt A5 wstabilnej pozycji. Potrawę
pozostaw do osączenia znadmiaru oleju.
Ostrzeżenie:
Nigdy nie dotykaj kosza, zakończeniu smażenia, jest bardzo
gorący! Kosz do smażenia wyjmuj z frytkownicy używając
wyłącznie uchwytu kosza.
■ Przy otwartej pokrywie, poczekaj na ostygnięcie urządzenia , zabronisz w ten
sposób pojawieniu się kondensatu wewnątrz urządzenia.
■ Po odsączeniu oleju, przełóż potrawy na odpowiednie naczynie. Do naczynia
zpotrawami, zalecamy włożyć chłonny papier kuchenny.
TABELA ZALECANYCH CZASÓW ITEMPERATURY
■ Ogólnie, zalecamy stosować niższe temperatury do obróbki cieplnej delikatnych
potraw (warzywa, ryby), wyższe temperatury do mrożonek (frytki, kurczak itp.).
Notatka::
Zalecany czas itemperatura mają wyłącznie charakter informacyjny.