Frytkownica wielofunkcyjna
SFR 9300BK
PL
PL-11
2020 04/2020
ZASTOSOWNIE
PRZYGOTOWANIE SUROWCÓW ORAZ RADY DO GOTOWANIA
■
Ilość przetwarzanych surowców należy dobrać tak, aby nie została przekroczona maksymalna dozwolona pojemność
naczynia wewnętrznego. Po potrawę należy zawsze wlać dostateczną ilość wody, wodwrotnym przypadku
frytkownica mogłaby się przed skończeniem procesu gotowania przegrzać zpowodu braku wody.
■
Do przygotowania większego kawałka mięsa, należy podlać go większą ilością wody. Zmięsa zawsze odkrój tkankę
tłuszczową. Mięso, ryby iowoce morza należy gotować przez dłuższy okres czasu.
■
Do naczynia do gotowania można umieścić również zmrożone mięso, owszem dodając około 0,2 l wody lub bulionu,
aby pomiędzy mięsem inaczyniem powstała warstwa pośrednia, która chroni naczynie przed gwałtowną zmianą
temperatury. Jednocześnie należy liczyć się ztym, że gotowanie będzie okilka godzin dłuższe.
■ Artykuły spożywcze należy pokroić wjednakowe kawałki, aby zostały przygotowane (ugotowane) wjednakowym
czasie.
■ Proces przygotowania warzyw na przykład marchwi, cebuli, brukwi itd. jest dłuższy niż wprzypadku mięsa, ztego
powodu należy warzywa te pokroić wmniejsze kawałki.
■
Zmrożone warzywa należy wpierwszej kolejności rozmrozić idodać wostatniej półgodzinie, do godziny do procesu
przygotowania potrawy. Wten sposób, warzywa zachowają kolor istrukturę. Jednocześnie potrawa (mieszanka)
wewnątrz frytkownicy nie ochłodzi się zbytnio.
■
Wstępnym opieczeniem mięsa iobsmażeniem warzyw na patelni, nastąpi usunięcie tłuszczu zmięsa ijednocześnie
nastąpi podwyższenie wyglądu oraz smaku mięsa iwarzyw.
■
Unabiału np. śmietany, kwaśnej śmietany lub jogurtu, podczas powolnego gotowania następuje skrzepnięcie
(warzenie) nabiału lub rozłożenie struktury makaronu, ztego powodu surowce te należy dodać do gotowania
dopiero na końcu procesu.
■ Nasion roślin strączkowych (np. sucha fasola isoczewica) nigdy nie gotuj wnaczyniu, zawsze należy je odmoczyć
przez przynajmniej 10 godzin.
■
Nie musisz używać wogóle tłuszczy, na przykład oleje, masło, smalec, zwłaszcza jeżeli chcesz, aby pokarm był
dietetyczny. Jeżeli nie obejdziesz się bez tłuszczu, wystarczą 2-3 łyżki oleju, według ilości przygotowywanych porcji.
■ Podczas gotowania podnoś pokrywę jak najmniej, ponieważ podnosząc pokrywę następuje wydzielanie się ciepła
iwyparowywanie zawartych cieczy. Jeżeli podczas gotowania często podnosisz pokrywę lub zdejmiesz ją na
dłuższy okres czasu, należy wziąć pod uwagę, że przygotowywany pokarm nie musi być dostatecznie przygotowany
ikonieczne będzie wydłużenie czasu gotowania przez zmianę czasu i/lub temperatury.
■
Jeżeli składniki przeznaczone do smażenia są wilgotne, należy wpierwszej kolejności je wysuszyć. Przyprawy
należy dodać po usmażeniu potrawy, nie dodawaj przypraw nad naczyniem wewnętrznym lub podczas smażenia.
■
Panierka potraw musi być równomierna, potrawy muszą być dokładnie pozbawione resztek bułki tartej, ponieważ
ziarenka bułki tartej obniżają przydatność oleju do następnego smażenia.
■
Niektóre rodzaje potraw, np. pączki można smażyć bezpośrednio wnaczyniu wewnętrznym na głębokim oleju, bez
użycia kosza do smażenia (nie jest częścią dostawy).
■ Usuń lód zmrożonek, ponieważ lód może spowodować wykipienie oleju.
MONTAŻ
■ Zfrytkownicy wyjmij naczynie wewnętrzne inapełń je składnikami wzależności od przygotowywanego pokarmu.
Zawsze przestrzegaj znaku A7 (MIN/MAX) wśrodku naczynia. Ogólna ilość składników zwodą może sięgać
maksymalnie do 4/5 pojemności naczynia. Przy przygotowaniu potrawy, która podczas gotowania zwiększa swoją
objętość, można napełnić naczynie do maksymalnie 3/5. Minimalna ilość gotowanej potrawy nie może być mniejsza
niż 1/5 pojemności naczynia.
■ Do smażenia na głębokim oleju używaj wyłącznie olejów itłuszczy, które są oznaczone jako „niepieniące” inadają
się do głębokiego smażenia. Informacje ooleju lub tłuszczu są zmieszczone na etykiecie opakowania.
Ostrzeżenie:
Nie krój potraw bezpośrednio wnaczyniu wewnętrznym A3.
Nigdy nie wkładaj potraw bezpośrednio do frytkownicy A4.
Do smażenia na głębokim oleju nigdy nie mieszaj różnych rodzajów tłuszczów lub olejów.