- 5 - 11/2022.
2022, .
• Jeżeli potrawy kładziesz w warstwach, zaleca się podczas smażenia
wstrząsnąć je albo obracać, w celu osiągnięcia równomiernego
stopnia przygotowania.
• Do potraw przygotowywanych przez skrobanie, takich jak frytki
itp., należy wcześniej wlać niewielką ilość oleju, co wspomoże ich
zrumienienie ichrupkość
• Przed przystąpieniem do smażenia świeżych warzyw, należy je
całkowicie osuszyć.
• Potrawy smażone w cieście, muszą mieć gęste ciasto okonsystencji
pasty. Cienkie ciasto może ściekać inie będą dostatecznie szybko
przygotowane, jak w przypadku zastosowania standardowej
frytkownicy olejowej.
• Na potrawy w panierce zbułki tartej lub na ryż dmuchany można
rozproszyć olej na ich powierzchnię, dzięki czemu można osiągnąć
chrupiącą izdrowszą wersją twoich ulubionych smażonych potraw.
WKŁADANIE POTRAW
• Pociągając za uchwyt, wyciągnij kosz zfrytkownicy. Włóż do kosza
wyjmowaną kratkę iustaw w poziomej pozycji. Pomiędzy dnem
kosza ikratką należy zachować małą wolną przestrzeń.
• Włóż do kosza potrawy, które są przeznaczone do obróbki cieplnej.
Przy wkładaniu nie przekraczaj kreski MAX.
Ostrzeżenie:
Frytkownica wytwarza gorące powietrze. Nie
napełniaj kosza olejem, tłuszczem do smażenia
lub inną cieczą. Nie wkładaj również papieru do
pieczenia.
• Jeśli chcesz dodać trochę oleju do potrawy, najpierw wymieszaj ją
zolejem w odpowiedniej misce, następnie przemieść do koszyka
frytkownicy.
• Oczyść górną krawędź kosza do smażenia ewentualnie wszystkie
pozostałe części, które zostały zabrudzone resztkami podczas
wkładania składników.
• Wsuń napełniony kosz zpowrotem do frytkownicy. Jeżeli nie
włożysz poprawnie, frytkownica nie uruchomi się.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
WŁĄCZENIE, TRYB CZUWANIA ITRYB ROBOCZY
• Wtyczkę przewodu zasilającego włóż do gniazdka elektrycznego.
Jeżeli zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa, wszystkie wskaźniki krótko
się zaświecą iprzycisk zaświeci się na czerwono. Tym frytkownica
znajduje się w trybie czuwania.
• Naciśnięciem przycisku przycisk zmieni kolor na zielony ina
wyświetlaczu wyświetlą się wstępnie ustawione wartości 175°C
i15min. W ten sposób frytkownica przejdzie do trybu roboczego.
• Jeżeli w przeciągu 5 minut od naciśnięcia przycisku albo po
zakończeniu smażenia nie wykonasz żadnej czynności, frytkownica
przełączy się zpowrotem do trybu czuwania.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ZMIANA CZASU ITEMPERATURY
• Wartość temperatury iczasu można dostosować kiedykolwiek przed
uruchomieniem albo także podczas głębokiego smażenia ito bez
względu na wybrany program albo funkcję.
• Do zmiany czasu naciśnij przycisk zsymbolem albo . Każdym
naciśnięciem przycisku czas wydłuża się lub skraca o1minutę.
Poprzez naciśnięcie iprzytrzymanie przycisku przyspieszysz
ustawienie czasu. Czas przygotowywania możesz ustawić w
przedziale 01:00 – 60:00 minut.
Notatka:
W razie zmiany czasu w trybie czas zmienia się w
krokach po 1 godzinie.
• Do zmiany temperatury naciśnij przycisk zsymbolem albo .
Po każdym naciśnięciu wartość zostanie podwyższona o5 °C
• Poprzez naciśnięcie iprzytrzymanie przycisku przyspieszysz
ustawienie temperatury. Temperaturę możesz ustawić w przedziale
80°C – 200°C.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
OŚWIETLENIE POJEMNIKA DO SMAŻENIA
• W razie potrzeby lepszej widoczności procesu głębokiego smażenia
można włączyć oświetlenie pojemnika do smażenia poprzez
naciśnięcie przycisku . Oświetlenie zgaśnie samo po 1 minucie.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
PRZERWANIE IWZNOWIENIE GŁĘBOKIEGO SMAŻENIA
• W razie potrzeby możesz przebiegający proces głębokiego smażenia
zatrzymać naciśnięciem przycisku . Przycisk zacznie migać
iodliczanie czasu się zatrzyma. Do wznowienia głębokiego smażenia
naciśnij przycisk .
Notatka:
Po przerwaniu pracy przyciskiem wentylator
frytkownicy pracował będzie około 20 sekund. Jest to
normalne zjawisko, nie chodzi ousterkę urządzenia.
• Głębokie smażenie zatrzyma się także w przypadku, że podczas
pracy wysuniesz kosz do smażenia. Przycisk zacznie migać
ina wyświetlaczu pojawi się „POT“ (kosz). Po wsunięciu kosza
zpowrotem praca zostanie wznowiona.
Notatka:
Jeżeli kosz do smażenia nie zostanie włożony zpowrotem
do 5 minut od wysunięcia, frytkownica wyłączy się
automatycznie. W takim razie trzeba ponownie wykonać
wszystkie ustawienia.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
SZYBKIE GŁĘBOKIE SMAŻENIE
• Podłącz frytkownicę do gniazdka inaciśnij przycisk . Na
wyświetlaczu pokażą się wstępnie ustawione wartości 175°C i15 min.
• Jeżeli chcesz włączyć głębokie smażenie bez konieczności
ustawiania temperatury/czasu albo wyboru niektórego zprogramów,
naciśnij przycisk . Ruszy głębokie smażenie w temperaturze 175°C
i15 min.
• Po zakończeniu głębokiego smażenia zabrzmi sygnalizacja
dźwiękowa ina wyświetlaczu pokaże się „END“. Wentylator pracował
będzie jeszcze przez 20 sekund ipotem frytkownica przełączy się
do trybu pracy. Jeżeli w przeciągu kolejnych 5 minut nie wykonasz
żadnej czynności, frytkownica przełączy się do trybu czuwania.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TRYB RĘCZNY
• Tryb ręczny pozwala na ustawienie temperatury iczasu według
własnego doświadczenia.
• Podłącz frytkownicę do gniazdka inaciśnij przycisk . Na
wyświetlaczu pokażą się wstępnie ustawione wartości 175°C i15 min.
Obydwie wstępnie ustawione wartości możesz zmienić przy pomocy
procedury opisanej w rozdziale ZMIANA CZASU ITEMPARTURY.
• Uruchom głębokie smażenie naciśnięciem przycisku .
Notatka:
Tryb ręczny można także wykorzystać w razie
konieczności podgrzania wstępnego pojemnika do
smażenia. Podgrzanie wstępne wykorzystywane jest
w przypadkach, kiedy frytkownica jest chłodna albo
wymagają tego niektóre surowce.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
DOMYŚLNE PROGRAMY
• Frytkownica wyposażona jest w podane programy do szybkiego
uruchomienia bez konieczności innego ustawiania. Naciskaniem
przycisku cyklicznie zmieniasz poszczególne programy. Po
każdym naciśnięciu przycisku zapali się odpowiedni wskaźnik: