Bartscher 610836 Instrukcja obsługi

Kategoria
Kuchnia
Typ
Instrukcja obsługi
Bedienungs
anleitung
Mikrowellengerät
Seite 1 bis 18
I
nstruction
manual
Microwave oven
from page 19 to 36
d’emploi
Four à micro-ondes
de page 37 à page 54
Bedieningshandleiding
Magnetron
blz. 109 t/m 126
Instrukcja
obsługi
Kuchenka mikrofalowa
strony od 181 do 198
V
1
/
0410
D/A/CH
GB/UK
F/B/CH
NL/B
PL
610.836
- 181 -
1. Informacje ogólne 182
1.1 Informacje dotyczące instrukcji obsługi 182
1.2 Wyjaśnienie symboli 182
1.3 Odpowiedzialność producenta i gwarancja 183
1.4 Ochrona praw autorskich 183
1.5 Deklaracja Zgodności 183
2. Bezpieczeństwo 184
2.1 Informacje ogólne 184
2.2 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa przy zastosowaniach
urządzenia
184-185
2.3 Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem 185
3. Transport, opakowanie i magazynowanie 186
3.1 Kontrola dostawy 186
3.2 Opakowanie 186
3.3 Magazynowanie 186
4. Parametry techniczne 187
4.1 Dane techniczne 187
4.2 Zestawienie podzespołów urządzenia 187-188
5. Instalacja i obsługa urządzenia 189
5.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 189-191
5.2 Ustawienie i podłączenie urządzenia 191
5.3 Zasady gotowania przy użyciu mikrofali 192
5.4 Naczynia przystosowane do użycia w kuchence mikrofalowej 192-193
5.5 Obsługa 193-196
6. Czyszczenie i konserwacja 196
6.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 196
6.2 Czyszczenie 196-197
6.3 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa podczas konserwacji 197
7. Możliwe usterki 198
8. Utylizacja 198
Bartscher GmbH
Franz-Kleine-Straße 28
D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0
Niemcy Faks: +49 (0) 5258 971-120
PL
- 182 -
1. Informacje ogólne
1.1 Informacje dotyczące instrukcji obsługi
Niniejsza instrukcja obsługi zawiera opis instalacji urządzenia, jego obsługi oraz
konserwacji i służy jako ważne źródło informacji oraz poradnik. Znajomość i
przestrzeganie wszystkich zawartych w niej wskazówek dotyczących bezpieczeństwa i
obsługi stanowi warunek bezpiecznej i prawidłowej pracy z urządzeniem.
Ponadto należy przestrzegać lokalnych przepisów dotyczących zapobiegania wypadkom
oraz zasad BHP.
Instrukcja obsługi stanowi integralny element urządzenia i należy ją przechowywać w
pobliżu urządzenia, aby osoby instalujące urządzenie, prowadzące prace
konserwacyjne i obsługujące lub czyszczące urządzenie miały do niej stały dostęp.
1.2 Wyjaśnienie symboli
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa oraz kwestii technicznych oznaczono w
niniejszej instrukcji obsługi odpowiednimi symbolami. Wskazówek tych należy
bezwzględnie przestrzegać, aby uniknąć ewentualnych wypadków, uszczerbku na życiu
i zdrowiu osób oraz szkód rzeczowych.
UWAGA!
Symbol ten oznacza zagrożenia mogące prowadzić do powstania obrażeń ciała.
Należy bezwzględnie i skrupulatnie przestrzegać niniejszych wskazówek BHP, a
w odpowiednich sytuacjach zachować szczególną ostrożność.
NIEBEZPIECZEŃSTWO! Zagrożenie prądem elektrycznym!
Symbol ten zwraca uwagę na zagrożenia prądem elektrycznym. Ignorowanie
wskazówek dotyczących bezpieczeństwa stwarza niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała lub utraty życia.
OSTRZEŻENIE!
Tym symbolem oznaczono wskazówki, których ignorowanie może, w
konsekwencji, doprowadzić do uszkodzenia urządzenia, jego nieprawidłowego
działania lub / i awarii.
WSKAZÓWKA!
Ten symbol wskazuje na porady oraz informacje istotne dla efektywnej i
bezawaryjnej pracy urządzenia.
- 183 -
1.3 Odpowiedzialność producenta i gwarancja
Wszystkie informacje zawarte w niniejszej instrukcji obsługi zostały zestawione przy
uwzględnieniu obowiązujących przepisów, aktualnej wiedzy konstruktorskiej i
inżynierskiej oraz naszej wiedzy, a także naszych wieloletnich doświadczeń.
Również tłumaczenia instrukcji obsługi zostały wykonane jak najbardziej rzetelnie. Nie
możemy jednak przejąć odpowiedzialności za ewentualne błędy w tłumaczeniu. Wersją
rozstrzygającą jest załączona instrukcja obsługi w języku niemieckim.
W przypadku zamówienia modeli specjalnych lub opcji dodatkowych, oraz w sytuacji
zastosowania najnowszych zdobyczy wiedzy technicznej, dostarczone urządzenie może
żnić się od objaśnień
oraz rysunków zawartych w niniejszej instrukcji obsługi. W razie
wątpliwości prosimy o kontakt z producentem.
WSKAZÓWKA!
Przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac, a w szczególności przed uruchomieniem
urządzenia, należy dokładnie zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji obsługi.
Producent nie odpowiada za szkody i uszkodzenia powstałe wskutek
nieprzestrzegania informacji zawartych w instrukcji obsługi.
Instrukcję obsługi należy przechowywać bezpośrednio przy urządzeniu; ponadto musi
być ona dostępna dla wszystkich osób pracujących z urządzeniem. Zastrzegamy sobie
prawo do wprowadzania zmian technicznych w produkcie, służących poprawie
właściwości użytkowych urządzenia oraz jego ulepszaniu.
1.4 Ochrona praw autorskich
Niniejsza instrukcja obsługi oraz zawarte w niej teksty, rysunki, zdjęcia i inne elementy
podlegają ochronie prawem autorskim. Bez uzyskania pisemnej zgody producenta,
zabrania się powielania treści instrukcji obsługi w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek
sposób (także fragmentów), oraz wykorzystywania lub / i przekazywania jej zawartości
osobom trzecim. Naruszenia powyższego skutkują obowiązkiem wypłaty
odszkodowania. Zastrzegamy sobie prawo do dochodzenia dalszych roszczeń.
WSKAZÓWKA!
Dane, teksty, rysunki, zdjęcia i inne opisy zawarte w niniejszej instrukcji,
podlegają ochronie prawem autorskim oraz prawem ochrony własności
przemysłowej. Każde nadużycie w jej wykorzystaniu jest karalne.
1.5 Deklaracja Zgodności
Urządzenie spełnia aktualnie obowiązujące normy oraz wytyczne Unii Europejskiej.
Powyższe potwierdzamy w Deklaracji Zgodności WE.
W razie potrzeby chętnie prześlemy Państwu odpowiednią Deklarację Zgodności.
- 184 -
2. Bezpieczeństwo
Niniejszy rozdział zawiera zarys informacji, dotyczących wszystkich istotnych aspektów
związanych z bezpieczeństwem.
Ponadto poszczególne rozdziały zawierają konkretne wskazówki (oznaczone
symbolami), dotyczące bezpieczeństwa i mające zapobiegać powstawaniu zagrożeń.
Należy także przestrzegać informacji z piktogramów, tabliczek oraz napisów
umieszczonych na urządzeniu i zadbać o to, aby były one czytelne. Przestrzeganie
wszystkich wskazówek dotyczących bezpieczeństwa gwarantuje optymalną ochronę
oraz bezpieczną i bezawaryjną pracę urządzenia.
2.1 Informacje ogólne
Urządzenie zostało wykonane wg aktualnie uznanych zasad techniki. Jednakże
urządzenie może stanowić źródło zagrożeń, jeśli będzie używane niewłaściwie lub
niezgodnie z jego przeznaczeniem.
Znajomość treści zawartych w instrukcji obsługi jest jednym z warunków koniecznych do
unikania zagrożeń oraz błędów, a tym samym pozwala na bezpieczne i bezawaryjne
użytkowanie urządzenia.
O ile nie uzyskano wyraźniej zgody producenta, zabrania się dokonywać jakichkolwiek
zmian lub modyfikacji urządzenia, aby uniknąć ewentualnych zagrożeń i zapewnić
optymalne działanie.
Urządzenie wolno używać tylko wtedy, gdy jego stan techniczny nie budzi zastrzeżeń i
pozwala na bezpieczną pracę.
2.2 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa przy zastosowaniach
urządzenia
Dane dotyczące bezpieczeństwa pracy odnoszą się do rozporządzeń Unii Europejskiej
obowiązujących w chwili produkcji urządzenia.
Jeśli urządzenie jest użytkowane w warunkach przemysłowych, to przez cały okres
eksploatacji jego użytkownik jest zobowiązany do sprawdzania zgodności zalecanych
środków bezpieczeństwa pracy z aktualnym stanem regulacji w tej kwestii i do
przestrzegania nowych przepisów. W przypadku stosowania urządzenia poza Unią
Europejską, należy przestrzegać ustawowych wymogów BHP i regulacji obowiązujących
w miejscu zastosowania urządzenia.
Oprócz wskazówek BHP zawartych w niniejszej instrukcji obsługi, należy również
przestrzegać przepisów BHP oraz wytycznych w zakresie ochrony środowiska,
obowiązujących i specyficznych dla miejsca zastosowania urządzenia.
- 185 -
OSTRZEŻENIE!
o Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania przez osoby (w tym także dzieci) o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej czy umysłowej lub z
niedostatecznym doświadczeniem i/lub niedostateczną wiedzą, chyba że osoby te
znajdują się pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo lub
otrzymały od niej wskazówki, jak należy używać urządzenie.
o Dzieci powinny znajdować się pod nadzorem, aby mieć pewność, że nie bawią się
urządzeniem.
o Niniejszą instrukcję obsługi należy starannie przechowywać. W przypadku
udostępniania urządzenia osobom trzecim, koniecznie należy przekazać im także
instrukcję obsługi.
o Wszyscy użytkownicy muszą stosować się do informacji zawartych w niniejszej
instrukcji obsługi oraz przestrzegać wskazówek BHP.
o Urządzenie wolno stosować tylko w pomieszczeniach zamkniętych.
2.3 Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem
Urządzenie pracuje bezpiecznie tylko wtedy, kiedy jest używane zgodnie ze swoim
przeznaczeniem.
Wszelka ingerencja w urządzenie, jego montaż oraz prace konserwacyjne, musi
wykonywać odpowiedni serwis specjalistyczny.
Kuchenka mikrofalowa przeznaczona jest tylko do przygotowywania, podgrzewania
i rozmrażania potraw z zastosowaniem odpowiednich naczyń.
Kuchenka mikrofalowa nie może być stosowana do:
- celów przemysłowych i laboratoryjnych;
- przechowywania naczyń kuchennych;
- suszenia papieru, tekstyliów i innych materiałów palnych;
- odgrzewania i podgrzewania cieczy lub materiałów palnych, szkodliwych dla
zdrowia, łatwo ulatniających się lub podobnych.
OSTRZEŻENIE!
Stosowanie urządzenia w celu różnym lub odbiegającym od jego normalnego
przeznaczenia jest zabronione i uznawane za użytkowanie niezgodne z
przeznaczeniem.
Wyklucza się jakiekolwiek roszczenia wobec producenta lub / i jego
pełnomocników z tytułu szkód powstałych wskutek użytkowania urządzenia
niezgodnie z jego przeznaczeniem.
Odpowiedzialność za szkody powstałe w czasie użytkowania urządzenia w
sposób niezgodny z jego przeznaczeniem ponosi tylko i wyłącznie użytkownik.
- 186 -
3. Transport, opakowanie i magazynowanie
3.1 Kontrola dostawy
Po dotarciu dostawy należy niezwłocznie sprawdzić, czy urządzenie jest kompletne i czy
nie zostało uszkodzone podczas transportu.
W przypadku stwierdzenia widocznych uszkodzeń transportowych, należy odmówić
przyjęcia urządzenia lub dokonać przyjęcia warunkowego. Zakres szkody należy wpisać
do dokumentów przewozowych / listu przewozowego spedytora. Następnie należy zgłosić
reklamację.
Ukryte szkody należy zgłosić bezpośrednio po ich stwierdzeniu, gdyż roszczenia
odszkodowawcze można zgłaszać tylko w ramach obowiązujących terminów reklamacji.
3.2 Opakowanie
Prosimy nie wyrzucać kartonu od urządzenia. Może on być potrzebny do przechowywania
urządzenia, przy przeprowadzce lub podczas wysyłki urządzenia do naszego punktu
serwisowego w razie wystąpienia ewentualnych uszkodzeń. Przed uruchomieniem
urządzenia należy całkowicie usunąć z niego zewnętrzny i wewnętrzny materiał
opakowaniowy.
WSKAZÓWKA!
Przy utylizacji opakowania należy przestrzegać przepisów obowiązujących w danym
kraju. Materiały opakowaniowe nadające się do powtórnego użytku, należy
wprowadzić do recyklingu.
Prosimy sprawdzić, czy urządzenie oraz akcesoria są w komplecie. Jeżeli brakowałoby
jakiś części, prosimy skontaktować się z naszym Działem Obsługi Klienta.
3.3 Magazynowanie
Opakowanie należy pozostawić zamknięte do momentu instalacji urządzenia, a podczas
przechowywania należy stosować się do oznaczeń dotyczących sposobu ustawienia i
magazynowania opakowania.
Opakowane urządzenia należy przechowywać zawsze zgodnie z poniższymi warunkami:
- nie składować na wolnym powietrzu,
- przechowywać w suchym pomieszczeniu, chroniąc przed kurzem,
- nie wystawiać na działanie agresywnych środków,
- chronić przed działaniem promieni słonecznych,
- unikać wstrząsów mechanicznych,
- w przypadku dłuższego magazynowania (powyżej trzech miesięcy), regularnie
kontrolować stan wszystkich części oraz opakowania, w razie konieczności
urządzenie odświeżyć i odnowić.
- 187 -
4. Parametry techniczne
4.1 Dane techniczne
Nazwa Kuchenka mikrofalowa
Nr artykułu:
610.836
Wykonanie obudowy i komory gotującej: ze stali nierdzewnej
Moc kuchenki: 900 W
Stopnie mocy: 6
Timer manualny: do 30 minut
Wymiary:
wewn.: szer. 315 x gł. 290 x wys. 200 mm
zewn.: szer. 483 x gł. 425 x wys. 281mm
Talerz obrotowy: Ø 270 mm
Pojemność: 23 litry
Ciężar: 13,3 kg
Zastrzegamy sobie prawo dokonywania zmian technicznych!
4.2 Zestawienie podzespołów urządzenia
1. Zamek zabezpieczający
2. Drzwiczki z szybą
3. Uchwyt drzwiowy
4. Szczeliny wentylacyjne
5. Napęd talerza obrotowego
6. Zespół pierścienia
obrotowego
7. Talerz obrotowy
8. Panel sterowania
- 188 -
Panel sterowania
A
-
Regulator stopni mocy
6 stopni mocy
Wysoki
100 % mocy
Średni–wysoki
85 % mocy
Średni
66 % mocy
Średni-niski
48 % mocy
Rozmrażanie
40 % mocy
Niski
17 % mocy
B
B - timer manualny
(0 – 30 min.)
A
- 189 -
5. Instalacja i obsługa urządzenia
5.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
NIEBEZPIECZEŃSTWO! Zagrożenie prądem elektrycznym!
Urządzenie może pracować tylko podłączone do prawidłowo zainstalowanego
gniazda pojedynczego z uziemieniem.
Wtyczki urządzenia nie wolno wyjmować z gniazdka, ciągnąc za przewód.
Przewód nie może dotykać gorących przedmiotów.
Należy zwrócić uwagę, aby przewód nie miał kontaktu ani ze źródłami ciepła, ani z
ostrymi krawędziami. Przewód nie może zwisać ze stołu ani z baru.
Nie należy używać urządzenia, jeśli jest ono niesprawne lub uszkodzone albo spadło
na podłogę.
Nie należy używać akcesoriów ani części zamiennych, które nie są zalecane przez
producenta. Może to prowadzić do powstania sytuacji niebezpiecznych dla
użytkownika, urządzenie może ulec uszkodzeniu lub spowodować uszczerbek na
zdrowiu i życiu osób, a ponadto skutkuje to utratą gwarancji.
Przewodu nie wolno układać na wykładzinie dywanowej ani na innych materiałach
termoizolacyjnych. Przewodu nie wolno zakrywać. Przewód należy trzymać z dala od
obszaru roboczego i nie wolno zanurzać go w wodzie.
W czasie pracy, urządzenia nie wolno przesuwać ani obracać.
NIEBEZPIECZEŃSTWO! Zagrożenie prądem elektrycznym!
W przypadku niewłaściwej instalacji, urządzenie może spowodować obrażenia ciała.
Przed instalacją urządzenia, należy porównać parametry prądu miejscowej sieci z
parametrami zasilania urządzenia (patrz tabliczka znamionowa).
Urządzenie podłączyć tylko, jeżeli powyższe dane są ze sobą zgodne!
Należy przestrzegać wskazówek dotyczących bezpieczeństwa!
Bardzo ważne jest, aby drzwiczki nie były uszkodzone i można je było prawidłowo
zamknąć. Do niebezpiecznych uszkodzeń drzwiczek zaliczamy na przykład:
1. odkształcenie drzwiczek, ich wgięcie,
2. pęknięte lub nieprawidłowo umocowane zawiasy i złącza śrubowe,
3. uszkodzoną uszczelkę drzwiową,
4. pękniętą szybę,
5. uszkodzone elementy blokady.
Pomiędzy drzwiczkami a urządzeniem nie mogą znajdować się żadne ciała obce.
Uszczelki drzwiowe muszą być szczelne i czyste, ponieważ na skutek ich
zanieczyszczenia i uszkodzenia z kuchenki mikrofalowej mogą przenikać fale
elektromagnetyczne. Należy unikać tworzenia się w tych miejscach jakichkolwiek
osadów (ze środków myjących, kurzu, tłuszczu, itp.).
- 190 -
Nie należy włączać kuchenki mikrofalowej przy otwartych drzwiczkach, ponieważ może
wówczas dojść do nadmiernego i szkodliwego napromieniowania falami
elektromagnetycznymi. Nigdy nie zmieniać zamków zabezpieczających!
UWAGA! Niebezpieczeństwo poparzenia!
Podczas użytkowania urządzenia niektóre jego części są bardzo gorące. Aby
uniknąć poparzeń, nie należy dotykać urządzenia!
Nie podgrzewać żadnych palnych przedmiotów w urządzeniu.
Nie przygotowywać żadnych potraw z zawartością alkoholu.
Nie smażyć w urządzeniu żadnych potraw. Gorący olej prowadzi do poparzeń
skóry lub do uszkodzenia urządzenia.
Nie wkładać do komory gotującej żadnych przedmiotów (książek kucharskich,
ściereczek, itd.). Nagłe włączenie urządzenia może te przedmioty uszkodzić, a nawet
spalić.
Podczas podgrzewania lub gotowania potraw w pojemnikach z materiałów palnych
takich, jak np. plastik lub papier, należy pozostać przy urządzeniu, ponieważ istnieje
ryzyko nadmiernego nagrzania się urządzenia.
UWAGA! Niebezpieczeństwo poparzenia!
Jeżeli przedmioty w kuchence mikrofalowej zapalą się, należy pozostawić
drzwiczki urządzenia zamknięte, wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka
względnie wyłączyć bezpiecznik główny.
Nie przygotowywać produktów spożywczych i napojów w zamkniętych lub
zapieczętowanych pojemnikach. Pojemniki mogą pęknąć w urządzeniu lub
skaleczyć użytkownika podczas ich otwierania!
Potrawy podgrzewane w kuchence mikrofalowej są podgrzane nierównomiernie.
Oprócz tego pojemniki są zazwyczaj bardziej gorące od potraw. Należy ostrożnie
sprawdzić temperaturę potrawy, szczególnie, jeśli chodzi o dzieci.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
Nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej świeżych ani ugotowanych na twardo jaj,
w skorupce lub obranych, jaja mogą eksplodować.
Potrawy z grubą skórką takie, jak, np. ziemniaki, dynia, jabłka, kasztany, przed
podgrzaniem należy nakłuć.
Nie wkładać do kuchenki mikrofalowej mieszaniny z wody i oleju lub tłuszczu,
ponieważ może ona eksplodować.
Nigdy nie używać urządzenia bez talerza obrotowego i bez potraw. Urządzenie może
zostać uszkodzone.
- 191 -
Nie używać garnków, patelni i pokrywek z metalu. Metal może prowadzić do iskrzenia
w komorze gotującej. Używać tylko naczyń z materiału odpornego na wysoką
temperaturę, przystosowanego do używania w kuchenkach mikrofalowych (zob.
rozdział 5.4). Niebezpieczeństwo pożaru!
Podczas podgrzewania napojów w kuchence mikrofalowej może dojść do tzw.
„zahamowania wrzenia”. Płyn uzyskuje wówczas temperaturę wrzenia, bez
zewnętrznie zauważalnego gotowania. Z tego powodu należy bardzo ostrożnie
obchodzić się z pojemnikiem. Nawet niewielki wstrząs, np. podczas wyjmowania z
urządzenia, może doprowadzić do rozlania płynu. Niebezpieczeństwo poparzenia!
Z tego powodu nie używać wysokich, wąskich pojemników z wąską szyjką.
Do naczynia z płynem włożyć łyżeczkę (w drodze wyjątku z metalu) lub szklaną
pałeczkę, a następnie postawić naczynie na środku talerza obrotowego. Zamieszać
płyn przed podgrzaniem oraz w połowie czasu gotowania. Po podgrzaniu odczekać
chwilę, ostrożnie wymieszać płyn w naczyniu i wyjąć z komory gotującej.
Ponieważ jedzenie w kuchence mikrofalowej jest podgrzewane nierównomiernie,
zawartość butelek dla dzieci należy dokładnie wymieszać, względnie wstrząsnąć
a następnie, przed podaniem dziecku butelki, sprawdzić temperaturę pokarmu.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
Przed podgrzaniem pokarmu usunąć nakrętkę i smoczek!
5.2 Ustawianie i podłączanie
Rozpakować urządzenie i usunąć całe opakowanie.
Ustawić urządzenie na płaskiej, stabilnej powierzchni, która utrzyma ciężar kuchenki
mikrofalowej, a także ewentualnych ciężkich potraw.
Nie ustawiać urządzenia w pobliżu materiałów palnych, unikać wysokich temperatur,
wilgoci oraz wysokiego nawilżenia powietrza.
Nigdy nie ustawiać urządzenia na palnym podłożu (takim, jak np.: obrus, dywan, itp.).
Aby urządzenie działało poprawnie, należy zapewnić jego wystarczającą wentylację.
Dlatego przy ustawianiu urządzenia należy zachować następujące bezpieczne
odległości:
- od góry 20 cm
- z tyłu 10 cm
- po 5 cm z obydwu stron.
Nigdy nie zasłaniać szczelin wentylacyjnych!
Odległość urządzenia od aparatów radiowych, telewizorów, itp. musi wynosić
przynajmniej 2 m, aby uniknąć zakłócenia odbioru fal radiowych.
Obwód elektryczny gniazdek musi być zabezpieczony przez min. 16A. Urządzenie
podłączać wyłącznie bezpośrednio do gniazda wtykowego, naściennego; nie wolno
używać rozgałęźników ani gniazd wtykowych, wielokrotnych.
Urządzenie ustawić w taki sposób, aby wtyczka była łatwo dostępna i aby w razie
potrzeby można było szybko odłączyć urządzenie od sieci.
- 192 -
5.3 Zasady gotowania przy użyciu mikrofali
Zamiast tradycyjnego źródła ciepła w kuchence mikrofalowej zastosowana jest
elektronowa lampa nadawcza fal elektromagnetycznych. Fale te, tak jak fale radiowe, są
niewidzialne, można zaobserwować jedynie skutek ich działania. Fale mogą przenikać
przez takie materiały jak szkło, porcelana, tworzywo sztuczne i papier. Ponieważ materiały
te nie zawierają wody, tłuszczu ani oleju, nie są podgrzewane przez mikrofale. Mówiąc
wprost, mikrofale przenikają do gotowanej potrawy i doprowadzają molekuły wody,
tłuszczu lub oleju do drgania i na skutek tarcia wytwarzają ciepło, które wykorzystywane
jest do rozmrażania, podgrzewania lub gotowania. Podczas gotowania przy użyciu
mikrofali ciepło powstaje wewnątrz gotowanego produktu, odwrotnie niż w zwykłym
procesie gotowania lub grillowania, gdzie ciepło wnika do potrawy od zewnątrz. Jeżeli
urządzenie nie jest uszkodzone, energia wytwarzana przez mikrofale pozostaje wewnątrz
urządzenia i nie zagraża użytkownikowi.
Potrawę do gotowania należy ostrożnie wstawić do kuchenki mikrofalowej, większe
kawałki potrawy układać od zewnętrznej strony.
Pamiętać o czasie gotowania. Najlepiej ustawić najkrótszy z podanych czasów, a w
razie potrzeby czas gotowania wydłużyć. Zbyt długo gotowana potrawa może się
zapalić lub zacząć dymić.
W trakcie gotowania należy przykrywać potrawy. Dzięki temu potrawa gotuje się
równomiernie i nie rozpryskuje się.
Podczas gotowania potrawę obrócić jeden raz. W ten sposób zostaje przyspieszony
proces gotowania, np. kurczaka czy hamburgera. Duże kawałki takie, jak np. pieczeń,
należy obrócić co najmniej jeden raz.
Takie potrawy jak klopsiki należy przynajmniej raz, po upływie połowy czasu gotowania,
przełożyć tzn. warstwę górną przełożyć na dół, a warstwę dolną przełożyć do góry, od
środka na zewnątrz i odwrotnie.
5.4 Naczynia przystosowane do użycia w kuchence mikrofalowej
1. Sprawdzić, czy naczynie nadaje się do użycia w kuchence mikrofalowej.
Test: wstawić puste naczynie razem ze szklanką wody (nigdy nie włączać urządzenia,
jeżeli jest ono puste, względnie wstawiony jest do niego pusty pojemnik) do urządzenia i
podgrzewać przy najwyższym stopniu mocy przez 60 sekund. Odpowiednie naczynie
jest letnie. Jeżeli naczynie jest gorące, nie nadaje się do użycia w kuchence
mikrofalowej.
2. Odpowiedni materiał na naczynia do kuchenki mikrofalowej przepuszcza mikrofale.
Energia przenika przez pojemnik i podgrzewa potrawę.
3. Nie używać naczyń z metalu lub z częściami metalowymi (np. złote obramowania na
talerzu). Mikrofale nie przenikają przez metal.
4. Nie używać produktów wykonanych z makulatury, ponieważ mogą one zawierać
małe kawałki metalu. W przypadku użycia takich pojemników w kuchence
mikrofalowej może dojść do iskrzenia lub nawet pożaru.
5. Zaleca się używanie naczyń owalnych lub okrągłych, nie kwadratowych, ponieważ w
rogach takiego naczynia potrawa szybciej się zagotuje.
- 193 -
6. Płaskie, szerokie naczynia bardziej nadają się do zastosowania w kuchence
mikrofalowej niż naczynia wąskie i wysokie. W naczyniach płaskich potrawa gotuje
się równomiernie.
7. Aby uniknąć zagotowania się potrawy na brzegu naczynia, można wyłożyć krawędzie
naczynia cienkimi paskami z folii aluminiowej. Nie używać zbyt dużej ilości folii
aluminiowej i utrzymać min. odstęp ok.2,5 do 3,0 cm między folią a ściankami komory
gotującej kuchenki mikrofalowej.
Naczynia do gotowania
Zastosowanie w kuchenkach
mikrofalowych
Żaroodporne szkło, ceramika, porcelana tak
Szkło, ceramika, porcelana nieodporne na wysoką
temperaturę
nie
Żaroodporna ceramika szklana tak
Naczynia plastikowe dopuszczone do użytku w
kuchenkach mikrofalowych
tak
Naczynia metalowe lub naczynia z elementami
metalowymi (np. złote obramowanie)
nie
Folia aluminiowa & pojemniki foliowe nie
5.5 Obsługa
Mycie przed pierwszym użyciem
Prze pierwszym użyciem należy umyć urządzenie, aby np. resztki po opakowaniu nie
zepsuły smaku gotowanych potraw.
Opróżnić komorę gotującą.
Urządzenie przemyć w środku i na zewnątrz miękką, wilgotną ściereczką, a na koniec
dokładnie je wysuszyć.
Zostawić otwarte drzwiczki, aby komora gotująca mogła dokładnie wyschnąć.
Zespół pierścienia obrotowego i talerz obrotowy wstawić do zmywarki do naczyń lub
umyć wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Montaż talerza obrotowego
Umieścić zespół pierścienia obrotowego
we
wgłębieniu dna komory gotującej.
Ustawić talerz obrotowy
żłobkowaną stroną
w dół, na dnie komory gotującej i obrócić go do
momentu, aż talerz zazębi się z napędem
talerza obrotowego
.
- 194 -
Podgrzewanie i gotowanie
1. Przed każdym włączeniem kuchenki mikrofalowej należy sprawdzić, czy talerz
obrotowy
i zespół pierścienia obrotowego
są prawidłowo założone. Komora
gotująca musi być czysta; zespół pierścienia obrotowego
musi znajdować się we
wgłębieniu; talerz obrotowy
musi być umocowany w napędzie talerza
obrotowego
.
2. Ustawić pojemnik z potrawą na talerzu obrotowym. Nic nie może wystawać poza
krawędź talerza obrotowego. Nie podgrzewać / gotować potraw bezpośrednio na
talerzu obrotowym. W przypadku podgrzewania / gotowania większej ilości kawałków/
sztuk, należy je równomiernie rozłożyć w naczyniu do gotowania tak, aby kawałki
potrawy nie stykały się.
OSTRZEŻENIE!
Nigdy nie używać urządzenia bez talerza obrotowego i pojemników z potrawami lub
bez potraw!
3. Zamknąć drzwiczki sprawdzając, czy uszczelki drzwiowe są czyste oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo.
4. Ustawić żądany stopień mocy i czas gotowania (1-30).
WSKAZÓWKA!
Urządzenie włącza się, gdy tylko ustawiony zostanie czas gotowania!
Czas gotowania zależy od następujących właściwości potrawy:
Temperatura początkowa: im niższa, tym dłuższy czas gotowania
Gęstość: im bardziej gęsta potrawa, tym dłuższy czas gotowania
Wilgotność: im bardziej sucha potrawa, tym dłuższy czas gotowania
Forma: im bardziej zbita potrawa, tym dłuższy czas gotowania
Waga: im cięższa potrawa, tym dłuższy czas gotowania
5. Komora gotująca jest oświetlona, a talerz obrotowy obraca się. Zwrócić uwagę, aby
talerz obrotowy mógł się swobodnie obracać.
6. Aby zatrzymać urządzenie podczas pracy wystarczy otworzyć drzwiczki.
- 195 -
7. Jeżeli potrawa zostanie wyjęta z kuchenki przed upływem czasu gotowania lub jeżeli
urządzenie nie jest włączone, zawsze ustawiać timer manualny na "0",.
8. Po upływie ustawionego czasu rozlega się sygnał dźwiękowy.
9. Otworzyć drzwiczki i wyjąć potrawę.
UWAGA! Niebezpieczeństwo poparzenia!
Naczynie do gotowania może być bardzo gorące, ponieważ z potrawy odprowadzana
jest wysoka temperatura. Wyjmować naczynie używając w tym celu rękawic
ochronnych lub ściereczki.
OSTRZEŻENIE!
Jeżeli urządzenie ustawione jest na wysoki stopień mocy, stale obserwować
urządzenie! W przypadku dziwnych dźwięków, potraw, które pęcznieją lub płynów,
które kipią, ustawić niższą moc!
Techniki rozmrażania
Funkcja (ROZMRAŻANIE) urządzenia umożliwia łatwe rozmrażanie
zamrożonych artykułów spożywczych. Energia wytwarzana przez mikrofale
podgrzewa zewnętrzną warstwę produktu, a ciepło powoli przenika do środka
produktu. To powoduje równomierne rozmrażanie produktu.
Przed rozmrażaniem usunąć z produktu opakowanie, produkt położyć na talerzu.
Podczas rozmrażania postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:
Przykrywanie
Potrawy powinny być przykryte, aby:
o przyspieszyć ich podgrzewanie,
o uniknąć wysuszenia potrawy,
o uniknąć rozpryskiwania tłuszczu w komorze gotującej,
Wyjątek: chleb, pieczywo, potrawy panierowane i potrawy, które mają być chrupiące nie
są przykrywane.
Obracanie / mieszanie
Prawie wszystkie potrawy w trakcie rozmrażania muszą być przynajmniej raz odwrócone
lub wymieszane. Zaleca się rozdzielanie lepkich kawałków potrawy, tak szybko jak to jest
tylko możliwe.
- 196 -
Mniejsze porcje
Mniejsze porcje rozmrażają się równomierniej i szybciej od większych porcji. Z tego
powodu należy przed zamrożeniem podzielić potrawę na mniejsze kawałki. W ten
sposób można łatwo i szybko przygotować kompletne menu.
Potrawy delikatne
Potrawy delikatne takie, jak pasztety / ciasta, śmietana, ser lub chleb powinny być
rozmrażane tylko częściowo, a proces rozmrażania powinien zostać zakończony w
temperaturze pokojowej. W ten sposób unikniemy sytuacji, gdzie potrawa z zewnątrz
będzie za gorąca, podczas gdy jej środek zostanie nadal zamrożony.
Czas odstawienia
Czas odstawienia po rozmrażaniu jest bardzo ważny, ponieważ gwarantuje on stałą
kontynuację procesu rozmrażania. Po rozmrożeniu należy jak najszybciej poddać
rozmrożone potrawy dalszej obróbce. Nie zamrażać ponownie rozmrożonych potraw.
6. Czyszczenie i konserwacja
6.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
o Przed czyszczeniem urządzenia lub rozpoczęciem prac naprawczych, urządzenie
należy odłączyć od źródła zasilania (wyjąć wtyczkę z gniazdka) i odczekać, aż ostygnie.
o Nie wolno stosować żadnych żrących detergentów i należy uważać, aby do
urządzenia nie przedostała się woda.
o Aby uniknąć porażenia prądem nie wolno nigdy zanurzać urządzenia, kabla ani
wtyczki w wodzie lub innej cieczy.
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie nie jest przystosowane do bezpośredniego spryskiwania strumieniem
wody. Dlatego nie wolno używać do czyszczenia urządzenia strumienia wody pod
ciśnieniem!
6.2 Czyszczenie
o Urządzenie należy myć regularnie.
o Po każdym użyciu urządzenie przemyć wilgotną ściereczką. Resztki jedzenia i napojów
na wewnętrznej ścianie należy dokładnie usunąć przy pomocy wilgotnej ściereczki. W
przypadku dużych zabrudzeń można zastosować delikatny środek myjący.
o Unikać sprayów i innych agresywnych środków czyszczących, ponieważ resztki tych
środków mogą pozostawić ślady na urządzeniu, a nawet uszkodzić jego powierzchnię.
o Zewnętrzne powierzchnie należy myć wilgotną ściereczką. Aby zabezpieczyć części
znajdujące się wewnątrz urządzenia przed ich uszkodzeniem, woda nie może
przedostać się przez szczeliny wentylacyjne do środka urządzenia.
- 197 -
o Aby usunąć zabrudzenia, przemyć drzwiczki, uszczelki drzwiowe i przylegające
elementy wilgotną ściereczką. Nie używać do mycia agresywnych środków
czyszczących.
o Nie wolno zamoczyć panelu sterowania. Panel sterowania przemyć wilgotną, miękką
ściereczką. Nie zamykać drzwiczek podczas mycia urządzenia, aby uniknąć jego
przypadkowego włączenia się.
o Regularnie myć zespół pierścienia obrotowego i talerz obrotowy przy użyciu niewielkiej
ilości płynu do mycia naczyń lub w zmywarce do naczyń.
o Jeżeli wewnątrz i na zewnątrz drzwiczek utworzy się woda kondensacyjna, należy
usunąć ją miękką ściereczką.
Woda kondensacyjna tworzy się, jeżeli urządzenie pracuje w warunkach wysokiej
wilgotności powietrza. Tworzenie się wody kondensacyjnej jest zjawiskiem
normalnym.
o Nieprzyjemne zapachy z urządzenia można usunąć, wstawiając w tym celu do
kuchenki mikrofalowej filiżankę wody z sokiem i skórką z cytryny, podgrzewając ją
przez ok. 5 minut. Na koniec dokładnie przetrzeć urządzenie suchą, miękką
ściereczką.
o Do mycia używać wyłącznie miękkiej ściereczki, nigdy szorstkich zmywaków, które
mogą porysować powierzchnię urządzenia.
o Po umyciu urządzenia, wytrzeć jego powierzchnię do sucha i wypolerować miękką,
suchą ściereczką.
o Sprawdzić, czy urządzenie zostało dokładnie wyczyszczone.
6.3 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa podczas konserwacji
o Co jakiś czas należy sprawdzać, czy kabel sieciowy nie jest uszkodzony. Nie wolno
używać urządzenia, jeśli kabel jest uszkodzony. Jeżeli kabel jest uszkodzony, musi
zostać wymieniony przez serwis albo wykwalifikowanego elektryka, celem uniknięcia
zagrożenia.
o W razie wystąpienia uszkodzeń lub usterek należy zwrócić się do sklepu
specjalistycznego lub do naszego serwisu. Należy zwrócić uwagę na wskazówki dot.
szukania usterek w punkcie 7.
o Prace konserwacyjne i naprawcze mogą prowadzić wyłącznie osoby wykwalifikowane,
stosując przy tym oryginalne części zamienne oraz akcesoria. Nie należy
podejmować prób naprawy urządzenia na własną rękę.
- 198 -
7. Możliwe usterki
Jeżeli kuchenka mikrofalowa nie działa:
1. Sprawdzić, czy urządzenie zostało poprawnie podłączone do sieci elektrycznej.
Wyjąć wtyczkę z gniazdka i odczekać ok. 10 sekund, zanim prawidłowo włożymy je
ponownie do gniazdka.
2. Sprawdzić, czy bezpieczniki się nie wyłączyły lub czy włącznik główny nie jest
wyłączony. Jeżeli działają one prawidłowo, sprawdzić przyłącze z innymi urządzeniami.
3. Sprawdzić, czy drzwiczki są prawidłowo zamknięte (zamek zabezpieczający). W
innym przypadku, z przyczyn bezpieczeństwa nie będą wytwarzane mikrofale w
komorze gotującej.
W przypadku, gdy można wykluczyć wyżej wymienione błędy, prosimy natychmiast
skontaktować się z wykwalifikowanym personelem lub z serwisem w celu
sprawdzenia i naprawy urządzenia.
8. Utylizacja
Stare urządzenia
Po zakończeniu okresu eksploatacji, stare urządzenie należy poddać utylizacji, zgodnie
z obowiązującymi w danym kraju regulacjami. Zalecamy skontaktować się ze
specjalistyczną firmą lub nawiązać kontakt z komórką ds. utylizacji we władzach gminy.
UWAGA!
Aby wykluczyć ewentualne nadużycia i związane z tym zagrożenia, należy przed
oddaniem urządzenia do utylizacji zadbać o to, by nie dało się go ponownie
uruchomić. W tym celu należy odłączyć urządzenie od zasilania i odciąć kabel
zasilający.
WSKAZÓWKA!
Podczas utylizacji urządzenia należy postępować
zgodnie z właściwymi przepisami państwowymi lub
regionalnymi.
Bartscher GmbH
Franz-Kleine-Straße 28
D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0
Niemcy Faks: +49 (0) 5258 971-120
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91

Bartscher 610836 Instrukcja obsługi

Kategoria
Kuchnia
Typ
Instrukcja obsługi