5
Pod otwór wylotowy sokowirówki podstawić odpowiedniej
wielkości dzbanek lub szklankę.
6 Składniki pokroić na kawałki takiej wielkości, by zmieściły
s
ię do podajnika.
7 Włączyć urządzenie i za pomocą popychacza
równomiernie popychać składniki do podajnika. Do
p
odajnika nie wolno wkładać palców. Przed dodaniem
kolejnych, zaczekać, aż składniki w podajniku zostaną
całkowicie przerobione.
G
P
o dodaniu ostatniego kawałka pozostawić sokowirówkę
włączoną przez kolejne 30 sekund, aby zebrać cały sok z
bębna.
uwaga
G
J
eżeli sokowirówka zacznie drgać podczas pracy,
wyłączyć urządzenie i opróżnić bęben z miąższu. (Drganie
sokowirówki spowodowane jest przez nierównomiernie
rozkładający się miąższ).
G
Za jednym razem w sokowirówce można przerabiać
maksymalnie 800 g owoców lub warzyw.
G
Niektóre bardzo twarde składniki mogą spowodować
spowolnienie pracy lub całkowite zatrzymanie się
sokowirówki. Należy wtedy wyłączyć urządzenie i
odblokować filtr.
G
Podczas pracy regularnie wyłączać urządzenie i opróżniać
zbiornik z miąższu.
wskazówki
G
Przed wyciskaniem soku z owoców usunąć pestki (np. z
papryki, melona, śliwek) oraz twardą skórę (np. z melona,
ananasa). Jabłek i gruszek nie trzeba obierać, ani usuwać
z nich gniazd nasiennych.
G
Używane owoce i warzywa powinny być świeże i jędrne.
G
Cytrusy należy obrać ze skórki i usunąć białe włókna i
błonkę – w przeciwnym razie sok może być gorzki.
Najlepsze wyniki daje użycie wyciskarki do cytrusów.
konserwacja i czyszczenie
GG
Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenie wyłączyć
i wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
GG
Dotykając noży i tarek należy zachować szczególną
ostrożność – są bardzo ostre.
GG
Niektóre składniki mogą spowodować przebarwienie
plastikowych elementów urządzenia. Jest to całkowicie
normalne zjawisko, które nie ma szkodliwego wpływu na
tworzywo ani na smak potraw. Pocieranie plam szmatką
umoczoną w oleju roślinnym może pomóc je usunąć.
podstawa zasilająca
GG
Wytrzeć wilgotną ściereczką, a następnie wysuszyć. W
razie konieczności oczyścić blokady bezpieczeństwa z
resztek jedzenia.
GG
Nie zanurzać podstawy zasilającej w wodzie.
G
Niepotrzebną część przewodu sieciowego można
przechowywać w schowku na przewód w tylnej części
podstawy zasilającej .
blender/młynek
1 Przed odkręceniem i zdjęciem dzbanka/pojemnika z
zespołu ostrzy należy go opróżnić.
2 Dzbanek/pojemnik umyć ręcznie.
3 Zdjąć i umyć uszczelki.
4
Nie dotykać noży – są bardzo ostre. Oczyścić je
szczoteczką i gorącą wodą z płynem do naczyń, a
następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Nie
z
anurzać zespołu ostrzy w wodzie.
5 Pozostawić do wyschnięcia, kładąc do góry nogami.
metalowa trzepaczka z przekładnią z dwoma ubijakami
trzepaczka
G
G
D
elikatnie pociągając, wyjąć ubijaki z głowicy napędowej.
Umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia
naczyń.
GG
G
łowicę wytrzeć wilgotną ściereczką, a następnie
wysuszyć.
Nie zanurzać głowicy w wodzie.
p
ozostałe elementy
G
G
U
myć ręcznie, a następnie wysuszyć.
G
Dzbanek/słoik można także myć w zmywarce do naczyń –
należy je myć w górnym koszu. Unikać umieszczania
elementów bezpośrednio nad grzałką, w dolnym koszu
zmywarki. Zaleca się krótki program o niskiej temperaturze
(maksymalnie 50°C).
serwis i punkty obsługi klienta
G
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód musi
zostać wymieniony przez pracownika firmy KENWOOD lub
upoważnionego przez firmę KENWOOD zakładu
naprawczego.
G
W razie problemów z obsługą robota, przed
zatelefonowaniem do działu obsługi klienta prosimy
zapoznać się ze wskazówkami w części pt.
„rozwiązywanie problemów”.
Pomocy w zakresie:
G
użytkowania urządzenia lub
G
czynności serwisowych bądź naprawczych
G
udziela punkt sprzedaży, w którym zakupiono urządzenie.
G
Zaprojektowała i opracowała firma Kenwood w Wielkiej
Brytanii.
G
Wyprodukowano w Chinach.
122
element nadaje się
do mycia
w zmywarce
miska główna, pokrywa, popychacz
ostrza, końcówka do zagniatania ciasta
wyjmowany wałek napędzający
tarcze do krojenia i tarcia
trzepaczki
Nie zanurzać głowicy w wodzie.
wyciskarka do cytrusów
sokowirówka
dzbanek blendera, pokrywa, zakrywka
wlewu
słoik młynka
zespół ostrzy i pierścień uszczelniający
blendera i młynka
łopatka