41
jak używać nasadki miksującej
1
Założyć pierścień uszczelniający na zespół ostrzy , zwracając uwagę
n
a to, by pierścień był poprawnie włożony w rowki.
●
Blender przecieka w wypadku, gdy uszczelka jest uszkodzona albo
j
est niedopasowana.
2
Trzymając za spód zespołu ostrzy , wsunąć ostrza do dzbanka i
przekręcić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
zablokować je na miejscu .
3
Włożyć składniki do dzbanka.
4 Umieścić pokrywkę na dzbanku i wcisnąć, aby zabezpieczyć przed
poluzowaniem . W otworze pokrywki umieścić zakrywkę wlewu.
●
P
rzed zamocowaniem blendera na zespole napędowym należy
sprawdzić, czy regulator prędkości jest ustawiony w pozycji „0”, a
kontrolka funkcji Auto nie świeci się. Jeżeli regulator prędkości nie
z
najduje się w pozycji „0” lub gdy świeci się kontrolka funkcji Auto,
blender rozpocznie pracę natychmiast w momencie założenia
nasadki na zespole napędowym.
5
Umieścić blender na zespole napędowym (z rączką skierowaną w prawą
stronę) i obrócić, aż zaskoczy .
●
Urządzenie nie będzie działać, jeśli blender nie będzie prawidłowo
z
amocowany w blokadzie bezpieczeństwa.
6 Użyć przycisku Auto lub wybrać prędkość (zob. tabela zalecanych
prędkości), bądź użyć przycisku pracy przerywanej.
b
ezpieczeństwo
●
P
rzed miksowaniem trzeba dać ostygnąć płynom do temperatury
p
okojowej.
●
Zawsze uważaj przy dotykaniu zestawu nożyków oraz unikaj dotykania
ostrza tnącego podczas czyszczenia.
●
Uruchamiać rozdrabniarkę tylko z założonym wieczkiem.
●
Używaj tylko pojemnika zaopatrzonego w zestaw nożyków.
●
Nigdy nie uruchamiaj pustego miksera.
●
Długi okres użytkowania blendera można zapewnić nie używając
urządzenia przez okres dłuższy niż 60 sekund ciągłej pracy.
●
Rada życzliwego - nigdy nie mieszaj zamrożonych składników, które
stworzyły jednolitą masę podczas zamarzania, rozkrusz tę masę przez
włożeniem do pojemnika.
wskazówki
●
Kiedy robisz majonez, włóż wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, do
miksera. Wyciągnij zaślepkę otworu do wlewu. Następnie, w trakcie
działania urządzenia, powoli wlewaj olej przez otwór w pokrywce
●
Podczas przygotowywania tłustych mieszanek, na przykład pasztetów,
dipów, może być potrzebne oczyszczenie pojemnika. Jeśli mieszankę
trudno jest miksować, dodaj więcej płynu.
●
Kruszenie lodu – korzystaj z trybu pulsacji krótkimi wstrząsami do
otrzymania odpowiedniej konsystencji.
●
Urządzenie nie będzie działało, jeśli mikser jest umieszczony
nieprawidłowo.
●
Jeśli chcesz wymieszać suche składniki, pokrój je na kawałki, wyciągnij
zaślepkę, a następnie, w trakcie działania urządzenia, wrzucaj kawałki
jeden po drugim. Trzymaj ręce z daleka od otworu. Aby uzyskać lepszy
wynik, regularnie opróżniaj.
●
Nie używać miksera do przechowywania produktów. Przechowywać go
pustego.
●
Nigdy nie przetwarzać więcej niż 1,5 l – mniej w przypadku płynów, na
których tworzy się piana, np. napojów z mleka.
młynek wielofunkcyjny (jeśli jest w zestawie)
W
młynku można mielić suche składniki, takie jak orzechy, kawę oraz
różne rodzaje przypraw, na przykład:
p
ieprz czarny, nasiona kardamonu, nasiona kminku, nasiona kolendry,
n
asiona kopru włoskiego, korzeń imbiru, papryczki chilli i całe goździki.
obsługa młynka wielofunkcyjnego
1 Składniki umieścić w słoiku młynka. Słoik napełnić najwyżej do połowy.
2
Umieścić uszczelkę na zespole ostrzy .
3
Trzymając za spód zespołu ostrzy, wsunąć ostrza do słoika i przekręcić w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby je zablokować .
4
Umieścić młynek na podstawie zasilającej i zablokować przekręcając
z
godnie z ruchem wskazówek zegara .
5 Użyć przycisku Auto lub wybrać prędkość (zob. tabela zalecanych
p
rędkości).
b
ezpieczeństwo
●
Nigdy nie zakładaj zespołu ostrzy na korpus bez założonego słoika.
●
N
igdy nie odkrëcaj s¢oika, gdy m¢ynek jest za¢o¯ony na korpusie.
●
N
ie dotykaj ostrych brzeszczotów. Trzymaj zespó¢ ostrzy z dala od dzieci.
●
Nigdy nie demontować młynka zanim ostrza nie przestaną wirować.
●
Długi okres użytkowania młynka można zapewnić nie używając
u
rządzenia przez okres dłuższy niż 60 sekund ciągłej pracy. Po uzyskaniu
żądanej konsystencji natychmiast wyłączyć.
●
Urządzenie nie będzie działać, jeżeli młynek nie został poprawnie
z
amocowany.
●
W młynku nie należy mielić korzenia kurkumy, który jest bardzo twardy i
może uszkodzić ostrza.
wskazówki
●
Najlepszy wynik uzyskuje się nie mieląc za jednym razem więcej niż 100
g przypraw.
●
Całe przyprawy znacznie dłużej zachowują smak niż przyprawy zmielone,
dlatego najlepiej jest mielić niewielką ilość i zużyć ją póki jest świeża.
●
Pełen aromat i smak przyprawy można wydobyć prażąc ją bezpośrednio
przed zmieleniem.
●
Imbir należy przed zmieleniem pokroić na małe kawałki.
●
Przy siekaniu ziół najlepszy rezultat uzyskuje się używając małej miski.
jak używać dodatkowego wyposażenia
nóż/ narzędzie do wyrabiania ciasta
Nóż jest narzędziem najbardziej wszechstronnym ze wszystkich.
Konsystencja po przerobie będzie zależała od długości czasu obróbki.
Aby otrzymać twardszą konsystencję, należy używać przycisku pracy
impulsowej.
Noża można używać do przygotowywania ciast, siekania surowego i goto-
wanego mięsa, warzyw, orzechów, pasztetów, sosów, rozdrabniania zup,
a także do kruszenia biszkoptów i suchego chleba.
Do wyrabiania ciasta drożdżowego używać specjalnego narzędzia.
wskazówki
nóż
●
Przed przetwarzaniem pociąć mięso, chleb, warzywa na kostki o wielkości
ok. 2cm.
●
Biszkopty połamać na kawałki i dodawać, gdy urządzenie pracuje.
●
Przy przygotowywaniu ciasta dodawać tłuszcz wprost z lodówki pokrojony
na 2-cm kostki.
●
Uważać, aby nie przetwarzać zbyt długo.
narzędzie do ciasta
●
Umieścić suche składniki w misce i poprzez podajnik dodać płyny
podczas pracy urządzenia. Przetwarzać aż do otrzymania gładkiej
elastycznej kuli
(45-60 sekund).
●
Ponownie wyrabiać tylko ręcznie. Nie zaleca się ponownego wyrabiania w
misce, gdyż urządzenie może wpaść w drgania.
40