Podłącz hak nakładając na niego ramię (1) i wciskając kołek (2) w otwór
istniejący w haku jak przedstawiono na rysunku.
Hak do ciasta może teraz poruszać się nieco w kierunku środka
pojemnika, co oznacza że składniki ciasta są wyrabiane w najlepszy
możliwy sposób. Można też zablokować ramię (3) z hakiem w niewielkiej
odległości od ścianki pojemnika za pomocą nakrętki blokującej.
Nóż umieszcza się w gnieździe haka do ciasta jak przedstawiono na
rysunku.
Zastosowanie
Haka do ciasta można używać do zagniatania / wyrabiania ciasta
drożdżowego, do którego trzeba użyć 1 - 1,5 litra płynu.
Uruchom urządzenie na małych obrotach. Nie blokuj haka do ciasta.
Gdy przygotowujesz dużą ilość ciasta dodaj najpierw około 2 kg mąki.
Poczekaj aż ciasto zostanie wymieszane i dodaj resztę mąki. Wyrabiaj
ciasto przez 6 - 8 minut.
Mi´so mielone
0,5 - 2,5 kg
Zablokuj hak do ciasta w środku pojemnika i włącz średnie obroty.
Czyszczenie
Hak można myć w zmywarce.
Sk∏adanie
Umieść przedłużający napęd wałek plastikowy w gnieździe napędu tak,
aby stał pewnie. Nałóż plastikowy pojemnik na wałek, wciśnij i obróć go
tak, aby oparł się o urządzenie. Zamontuj tak, aby uchwytem zwrócony
był do frontu z pokrętłami.
Nałóż na wałek trzepaczkę, aby mogła obracać się w pojemniku.
Zastosowanie
Trzepaczka jest przeznaczona do ubijania śmietany od 0,1 do 0,8
litra, białek z 2-20 jajek, ciasta na naleśniki 0,5-2,5 litra, czy ciasta
biszkoptowego dla 1 - 3 porcji.
Używaj średnich lub wysokich obrotów.
Czyszczenie
Podwójną trzepaczkę myje się ręcznie.
Pojemnik trzepaczki można umyć w zmywarce. Umieść go w dolnym
koszu na naczynia jednak nie bezpośrednio nad elementem suszącym
w celu uniknięcia deformacji.
Sk∏adanie
Zamontuj wyciskarkę jak przedstawiono na rysunku.
Zastosowanie
Urządzenie służy do wyciskania owoców cytrusowych: pomarańczy,
grejpfrutów i cytryn. Przekrój owoc na połowę. Przyciskaj połówki do
obracającej się głowicy wyciskarki nastawiając średnie lub wysokie
obroty.
Czyszczenie
Zazwyczaj wystarcza umycie pod ciepłą wodą bieżącą. Wyciskarkę
można umyć w zmywarce. Umieść na górnej półce na naczynia w celu
uniknięcia zdeformowania tworzywa sztucznego przez element suszący,
który może być bardzo gorący.
6
Mikser / Mieszarka
5
Wyciskarka do owoców cytrusowych
7
Maszynka do mielenia mi´sa
4
Podwójna trzepaczka
Wa˝ne! Nigdy nie w∏akdaj ràk ani jakichkolwiek przedmiotów do pojemnika. gdy urzàdzenie funkcjonuje.
Wa˝ne! Przed pod∏àczeniem lub od∏àczeniem przystawek, wyjmij wtyczk´ przewodu zasilajàcego z gniazdka. Nie wolno w∏àczaç
miksera bez za∏o˝onej pokrywki. Podczas pracy urzàdzenia nale˝y zawsze trzymaç r´k´ na pokrywce. Nigdy nie wk∏adaj ràk
ani innych przedmiotów do miksera podczas jego pracy. Nie zostawiaj nigdy dzieci samych z mikserem pracujàcym. Od∏àcz
urzàdzenie od sieci, gdy pozostawiasz je bez obs∏ugi.
Skradanie
Ustaw robota na boku, zdejmij kołpak ochronny z bocznego gniazda
napędowego i umieść go na końcówce napędowej. Podłącz mikser
do gniazda obracając go w kierunku ruchu wskazówek zegara. Załóż
pokrywkę (A) na mikser.
Zastosowanie
Włóż żywność przewidzianą do rozdrobnienia czy wymieszania do dz-
banka miksera. Nałóż przykrywkę. Włącz najwyższą prędkość i poczekaj
aż wszystko zostanie dobrze wymieszane lub dokładnie rozdrobnione.
Trwa to zazwyczaj 30 do 40 sekund.
Unikaj ciàg∏ej pracy miksera d∏u˝ej ni˝ przez 3 minuty w przypadku roz-
drabniania ˝ywnoÊci suchej oraz d∏u˝ej ni˝ przez 9 minut w przypadku
mieszania p∏ynów
Mikser posiada dodatkową pokrywkę pasującą do środka dzbanka. Tę
pokrywkę stosuje się w przypadku dokładnego rozdrabniania małych
ilości np. ziół czy przypraw. Pokrywka zapobiega przylepianiu się
przypraw do ścianek dzbanka co zapewnia bardziej skuteczny proces
rozdrabniania.
Jeżeli trzeba coś dodać albo rozcieńczyć mieszaninę bez wyłączania
silnika, zdejmij korek i dodaj pozostałe składniki. Aby uzyskać najlepszy
możliwy rezultat, dzbanek nie powinien być wypełniony więcej niż w
3/4 objętości w przypadku składników płynnych oraz nie więcej niż do
połowy w przypadku składników suchych.
Wskazówki
Aby uzyskać lepszy rezultat podczas rozdrabniania całych przypraw,
dodawaj je stopniowo poprzez otworek w pokrywce.
Ciężkie sosy i purée będą miały jednolitą konsystencję przy pulsującej
pracy silnika tzn. włączaniu i wyłączaniu silnika. Urządzenie można
używać do rozdrabniania migdałów, orzechów i cebuli. Mikser nadaje
się również do przygotowywania pożywienia dla dyieci,
Czyszczenie
Najprostszym sposobem umycia dzbanka miksera jest napełnienie go
ciepłą wodą i dodanie płynu do zmywania naczyń. Włącz urządzenie na
kilka sekund, a potem opłucz dzbanek ciepłą wodą.
Dzbanka nie wolno myç w zmywarce, poniewa˝ mogà wyschnàç
uszczelki i ∏o˝yska.
Wa˝ne! Przed pod∏àczeniem lub od∏àczeniem przystawek, wyjmij wtyczk´ przewodu zasilajàcego z gniazdka. Nigdy nie wk∏adaj
ràk ani obcych przedmiotów do maszynki do mi´sa, poniewa˝ Êlimak jest bardzo ostry. Zawsze korzystaj z popychacza. Nigdy nie
zostawiaj dzieci samych z maszynkà pracujàcà. Od∏àcz urzàdzenie od sieci, gdy pozostawiasz je bez obs∏ugi.
Dodatkowe wyposażenie: 3 sitka o różnych średnicach otworów oraz 1
nóż można zakupić odrębnie,
Sk∏adanie
Podłącz obudowę maszynki do mięsa do gniazdka napędu. Dokręć
nakrętkę motylkową i wstaw ślimak w taki sposób, aby dokładnie wszedł
na swoje miejsce.
Mielenie mi´sa: załóż części 3, 4 i 7; postaw robota na boku i załóż
tacę.
Nape∏nianie kie∏bas: załóż części 5, 6 i 7; postaw robota na boku i
załóż tacę.
Maszynka do mielenia mi´sa sk∏ada si´ z nast´pujàcych cz´Êci:
1. obudowa maszynki;
2. ślimak;
3. nóż;
4. sitko;
5. wkładka do kiełbas;
6. rurka do napełniania kiełbas;
7. nakrętka dociskowa;
8. taca;
9. popychacz;
10. osłona przeciwrozpryskowa.
62
Polski
Urzàdzenie nie mo˝e byç wk∏adane do wody, gdy˝ mo˝e to spowodowaç zwarcie elektryczne, a w konsekwencji zagro˝enie dla ˝ycia.