5
Serwis / Naprawy
• Wszelkie prace zwizane z in-
stalacj elektryczn urzdzenia
musz by7 wykonane przez
uprawnionego elektryka.
• Urzdzenie mog naprawia7 wy-
cznie pracownicy autoryzowa-
nych placówek serwisowych. Na-
le-y stosowa7 wycznie orygi-
nalnych czci zamienne.
• W -adnym wypadku nie wolno
podejmowa7 prób samodzielnej
naprawy urzdzenia. Naprawy
dokonywane przez osoby bez
odpowiednich kwalifikacji mog
narazi7 u-ytkownika na uszko-
dzenie ciaa lub spowodowa7
powa-n usterk urzdzenia. W
przypadku wystpienia usterki
nale-y skontaktowa7 si z per-
sonelem autoryzowanego zaka-
du serwisowego. Nale-y stoso-
wa7 wycznie oryginalne czci
zamienne.
• Urzdzenie zawiera zwizki w-
glowodorowe w ukadzie chod-
niczym. Uzupenienie (wymian)
czynnika chodniczego oraz kon-
serwacj ukadu nale-y powie-
rzy7 pracownikom autoryzowa-
nego zakadu serwisowego.
Obs7uga
• Urzdzenie przeznaczone jest wy-
cznie do przechowywania arty-
kuów -ywnociowych.
• Urzdzenie najlepiej funkcjonuje
w nastpujcej temperaturze
otoczenia: od +18°C do +43°C
(dla klasy klimatycznej T); od
+18°C do +38°C (dla klasy kli-
matycznej ST); od +16°C do
+32°C (dla klasy klimatycznej N);
od +10°C do +32°C (dla klasy
klimatycznej SN). Klasa klima-
tyczna urzdzenia jest oznaczo-
na na tabliczce znamionowej.
Uwaga: Jeli temperatura oto-
czenia w miejscu ustawienia
urzdzenia nie mieci si w
podanym przedziale okrelonym
na tabliczce znamionowej, wtedy
nale-y postpowa7 zgodnie z
nastpujcymi wskazówkami:
Jeli temperatura otoczenia
spada poni-ej minimalnego po-
ziomu, nie ma gwarancji, -e
temperatura przechowywanej
-ywnoci zostanie utrzymana.
Dlatego nale-y mo-liwie szybko
zu-y7 przechowywane produkty.
• Nie nale-y ponownie zamra-a7
produktów, które zostay rozmro-
-one.
• Przestrzega7 wskazówek produ-
centów -ywnoci dotyczcych
sposobu przechowywania.
• Wewntrzny ukad urzdzenia
skada si z rurek, przez które
przepywa czynnik chodniczy.
Przebicie rurek spowoduje
uszkodzenie urzdzenia w spo-
sób, który uniemo-liwi jego na-
praw. Spowoduje to tak-e ze-
psucie -ywnoci, która znajdo-
waa si w chodziarce. NIE NA-
LEGY UGYWAI OSTRYCH
NARZKDZI do zdrapywania
szronu lub lodu ze cianek cho-
dziarki. Szron mo-na usuwa7
plastikow skrobaczk, doczo-
n do urzdzenia. W -adnym
wypadku nie nale-y usuwa7 lodu
znajdujcego si na rurkach
ukadu chodniczego. Lód stopi
si podczas odmra-ania urz-
dzenia.
• W komorze zamra-alnika nie na-
le-y umieszcza7 napojów gazo-
wanych i musujcych. Tempera-
tura w komorze wywiera cinie-