IKEA HOB 602 AL instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

81
INSTRUKCJA
UŻYTKOWANIA
PRZED UŻYCIEM SZKLANO -
CERAMICZNEJ PŁYTY KUCHENNEJ
INSTALACJA
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
PORADY DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA
ENERGII
OCHRONA ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE
ZALECENIA
AKCESORIA PŁYTY KUCHENNEJ
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
SZKLANO-CERAMICZNEJ PŁYTY
KUCHENNEJ
USUWANIE USTEREK
SERWIS POSPRZEDAŻNY
6pl60031.fm5 Page 81 Wednesday, November 28, 2001 6:19 PM
82
PRZED UŻYCIEM SZKLANO - CERAMICZNEJ
PŁYTY KUCHENNEJ
Aby uzyskać najlepsze rezultaty pracy
urządzenia, należy uważnie przeczytać
instrukcję użytkowania i zachować ją do
wykorzystania w przyszłości.
INSTALACJA
Płyta kuchenna
Płyta kuchenna powinna zostać zabudowana w
blacie o grubości od 20 mm do 50 mm.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem
powinna być pozbawiona jakichkolwiek innych
elementów (poprzeczek, podpórek itp.).
Odległość pomiędzy dolną częścią płyty
ceramicznej a szafką lub panelem separującym
musi wynosić co najmniej 50 mm.
Jeżeli płyta kuchenna ma być zainstalowana obok
szafki, to pomiędzy krawędzią płyty kuchennej a
szafką należy pozostawić odstęp co najmniej
100 mm.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o wymiarach
podanych w karcie opisowej urządzenia, dostarczonej
oddzielnie.
Jeżeli dostarczona uszczelka nie została zamocowana,
należy ją zamontować na płycie kuchennej po
uprzednim wyczyszczeniu jej powierzchni.
Ważne
Aby zapobiec przegrzewaniu się obwodów elektronicznych
i ich uszkodzeniu, zaleca się:
Nie instalować płyty kuchennej w pobliżu zmywarki
bądź pralki, aby zapobiec przedostawaniu się pary
lub wilgoci do obwodów elektronicznych, gdyż
mogą one ulec uszkodzeniu.
Należy sprawdzić, czy piekarnik (wyprodukowany
przez nas) ma wentylator dla maksymalnej ochrony
obwodów elektronicznych, jeśli płyta kuchenna jest
instalowana ponad nim.
Jeśli temperatura obwodów elektronicznych przekroczy
maksymalną, dopuszczalną wartość, płyta kuchenna
wyłączy się automatycznie; w takim przypadku należy
odczekać kilka minut, aż wewnętrzna temperatura obwodów
elektronicznych spadnie do dopuszczalnego poziomu i
będzie można załączyć płytę kuchenną ponownie.
Proszę nie zapomnieć o wyłączeniu płyty
kuchennej. Jeśli zapomnicie Państwo nieświadomie
o wyłączeniu płyty kuchennej, to zostanie ona
wyłączona automatycznie po upływie od 1 do 6
godzin pracy, w zależności od nastawionego
poziomu gotowania.
6pl60031.fm5 Page 82 Wednesday, November 28, 2001 6:19 PM
83
INSTALACJA
Montaż
A) Jeśli blat jest drewniany, należy zastosować
odpowiednie zaciski.
Ustawić 4 zaciski sprężynowe (A), tak jak to pokazano,
przestrzegając podanych wymiarów.
Przymocować zaciski używając 4 śrub (B).
Zamocować płytę kuchenną w blacie (patrz rysunek).
B) Jeżeli blat roboczy jest marmurowy lub z innych
materiałów (plastik, ceramika, kamień itp.) płytę
kuchenną należy przymocować za pomocą
wsporników, kod 4819 404 78697 (należy zamówić w
punktach serwisowych).
Zamocować płytę kuchenną w przygotowanym blacie.
Ustawić 3 wsporniki (C), tak jak to pokazano na
rysunku, zależnie od grubości blatu.
Wkręcić trzy śruby (E) w otwory (D).
6pl60031.fm5 Page 83 Wednesday, November 28, 2001 6:19 PM
84
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Podłączenie elektryczne należy wykonać przed
włączeniem zasilania. Urządzenie winno być zainstalowane
przez wykwalifikowanego technika, znającego
obowiązujące przepisy w zakresie bezpieczeństwa i
właściwego instalowania. Instalacja musi być wykonana
zgodnie z obowiązującymi przepisami. Napięcie podane na
tabliczce znamionowej musi odpowiadać napięciu w
Państwa mieszkaniu. Uziemienie urządzenia jest
obowiązkowe, zgodnie z przepisami prawa: należy
wyłącznie stosować kable (zawierające przewód ochronny)
o odpowiednim przekroju. Producent zrzeka się wszelkiej
odpowiedzialności za zranienia osób lub zwierząt bądź
uszkodzenie przedmiotów wynikające z nieprzestrzegania
powyższych przepisów. Do podłączenia elektrycznego
należy użyć kabla typu HO5RR-F, jak pokazano w
poniższej tabeli:
Napięcie zasilania.
Urządzenie musi być podłączone do zasilania przy
użyciu wyłącznika wielobiegunowego o odstępie
styków (w stanie otwartym) co najmniej 3 mm.
Ostrzeżenie: Kabel zasilający musi mieć taką długość, aby
można było wyjąć urządzenie z blatu oraz winien być tak
ustawiony, aby zapobiec zniszczeniu lub przegrzaniu
spowodowanym zetknięciem z dolną częścią obudowy płyty.
Podłączenia do listwy zaciskowej
Uwaga: Przewód uziemienia (żółto-zielony) musi być
podłączony do listwy zaciskowej w miejscu oznaczonym
symbolem i musi być dłuższy od pozostałych
przewodów.
Zdjąć zewnętrzną osłonę z kabla zasilającego na
długości ok. 70 mm (B).
Odizolować przewody na długości około 10 mm.
Przeciągnąć kabel zasilający przez otwór w pokrywie.
Włożyć kabel zasilający w zacisk mocujący oraz
podłączyć przewody do skrzynki przyłączowej według
schematu wydrukowanego na spodzie pokrywy.
Zamocować kabel zasilający (B) za pomocą zacisku.
Założyć i zamocować pokrywę ochronną (A),
przykręcając ją od spodu płyty.
Po wykonaniu połączenia elektrycznego należy włożyć
płytę kuchenną od góry i zaczepić ją na sprężynach
wsporczych, tak jak to pokazano na rysunku.
Przewody Ilość x rozmiar
230 V ~
~
3 X 2,5 mm
2
230 V 3 + ~
~
4 X 1,5 mm
2
400 V 3N + ~
~
5 X 1,5 mm
2
400 V 2N + ~
~
4 X 1,5 mm
2
6pl60031.fm5 Page 84 Wednesday, November 28, 2001 6:19 PM
85
PORADY DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA
ENERGII
OCHRONA ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
Urządzenie jest zbudowane z materiałów
nadających się do recyklingu. Należy je
złomować w sposób zgodny z lokalnymi
przepisami usuwania odpadów. Odciąć
przewody zasilające tak, aby nie można
było ponownie podłączyć urządzenia.
Deklaracja zgodności CE
Płyta kuchenna jest zaprojektowana tak, iż
może stykać się z artykułami
żywnościowymi i jest zgodna z Dyrektywą
89/109/EEC.
Płyta kuchenna została zaprojektowana
wyłącznie do gotowania. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeń) są niewłaściwe i w
następstwie tego niebezpieczne.
Urządzenia zostały zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do handlu
zgodnie z:
Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
''Niskie napięcie'' 73/23/EEC.
Wymogi zabezpieczenia z Dyrektywy EMC
89/336/EEC “Zgodność
elektromagnetyczna”.
Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna
odpowiadającą średnicy strefy gotowania.
Należy używać tylko garnków i patelni z płaskim dnem.
Podczas gotowania należy, w miarę możliwości,
przykrywać garnki.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania.
NIE!
6pl60031.fm5 Page 85 Wednesday, November 28, 2001 6:19 PM
86
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE ZALECENIA
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności czyszczenia lub konserwacji należy
odłączyć płytę od zasilania elektrycznego.
Podczas pracy płyty lub zaraz po jej
wyłączeniu należy dopilnować, aby nie
zbliżały się do niej dzieci.
Urządzenia muszą być regulowane bądź
naprawiane przez wykwalifikowanego
technika.
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko płyty kuchennej, nie stykały się z
jej gorącymi częściami.
Nie włączać płyt grzewczych/stref
gotowania, jeżeli nie są ustawione na
nich garnki.
Płyta kuchenna jest wyposażona w płyty
grzewcze/strefy gotowania o różnych
rozmiarach. Należy używać takich
garnków, których średnica dna jest taka
sama jak średnica płyty grzewczej/strefy
gotowania.
Aby nie spowodować trwałego
uszkodzenia szklano-ceramicznej płyty,
nie należy używać:
- Garnków ze spodami, które nie są
całkowicie płaskie;
- Naczyń metalowych z emaliowanym
dnem.
- Po zakończeniu gotowania, naciśnij
przycisk .
Nie używać płyty kuchennej jako
powierzchni roboczej lub wsporczej.
Nie pozostawiać płyty kuchennej bez
nadzoru podczas smażenia, ponieważ
istnieje ryzyko pożaru.
Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty itp.), nie należy jej
używać i niezwłocznie wezwać Serwis.
Na gorących strefach gotowania nie należy
kłaść jedzenia zapakowanego w folię
aluminiową, plastikowe pojemniki lub
szmatki.
Nie upuszczać garnków na płytę
ceramiczną, gdyż istnieje ryzyko
porysowania płyty.
Nie dopuszczać do wysypywana się na
płytę kuchenną cukru lub podobnych
substancji. W razie konieczności ostrożnie
wyczyścić płytę kuchenną, przestrzegając
zaleceń odnośnie czyszczenia i
konserwacji znajdujących się w tej
instrukcji obsługi.
Jeśli płyta kuchenna posiada halogenowe
strefy gotowania, należy unikać
wpatrywania się prosto w lampki.
AKCESORIA PŁYTY KUCHENNEJ
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH 122
Osprzęt ten można zamówić w punktach serwisowych jako
część nr 4819 310 18436.
6pl60031.fm5 Page 86 Wednesday, November 28, 2001 6:19 PM
87
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA SZKLANO-
CERAMICZNEJ PŁYTY KUCHENNEJ
USUWANIE USTEREK
Gdy płyta kuchenna nie działa
Czy naciskając przyciski sterujące
postępowałeś zgodnie z instrukcjami z
rozdziału "Używanie płyty” w załączonym
“Arkuszu Produktu”?
Być może jest awaria zasilania?
Czy po wymyciu płyty wysuszyłeś
dokładnie?
1. Jeśli wybrałeś strefę gotowania a na
wyświetlaczu pojawia się “F”, skontaktuj
się z serwisem technicznym.
2. Jeśli płyta kuchenna nie działa po
intensywnym użytkowaniu, temperatura
płyty jest zbyt wysoka. Odczekaj kilka
minut, aż płyta kuchenna ostygnie.
Ważne!
Jeśli po użyciu nie można wyłączyć płyty
szklano-ceramicznej, należy ją natychmiast
odłączyć od zasilania.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu
1. Należy sprawdzić, czy nie ma możliwości
wyeliminowania usterek samemu (patrz
“Usuwanie usterek”).
2. Wyłączyć i załączyć urządzenie, aby
sprawdzić czy usterka się powtarza.
Jeśli rezultat jest negatywny, należy
skontaktować się z najbliższym Serwisem.
Proszę podać: Krótki opis usterki,
dokładny typ i model urządzenia,
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE
na tabliczce znamionowej umieszczonej na
spodniej stronie urządzenia lub podany w
karcie urządzenia). Numer serwisowy jest
także podany w karcie gwarancyjnej,
dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy,
prosimy o kontakt z autoryzowanym serwisem
technicznym, zgodnie z informacjami podanymi
w karcie gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego technika należy
zawsze prosić o certyfikat na wykonaną pracę
i nalegać na użycie oryginalnych części
zapasowych.
Niezastosowanie się do tych instrukcji
może grozić Państwa bezpieczeństwu i
jakości produktu.
Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym użyciu,
po uprzednim jej schłodzeniu. Zapobiegnie to gromadzeniu
się brudu i uczyni czyszczenie łatwiejszym.
Należy użyć czystej szmatki, chłonnej serwetki kuchennej
do wycierania oraz płynu do zmywania lub specjalnego
środka do czyszczenia płyt witroceramicznych.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy dostarczonego
skrobaka i odpowiedniego środka czyszczącego.
Resztki jedzenia powinny być wyczyszczone zanim
przypieką się na szklano-ceramicznej płycie.
Artykuły spożywcze z dużą zawartością cukru (tofi,
syropy owocowe, dżemy, itp.), które wylały się na płytę,
a także okruszki cukru należy natychmiast usuwać przy
użyciu skrobaka.
Nie używać materiałów ściernych, wybielaczy, środków
do czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek
drucianych do garnków.
Płyta powinna być od czasu do czasu impregnowana za
pomocą markowej parafiny ochronnej, przeznaczonej do
płyt ceramicznych.
6pl60031.fm5 Page 87 Wednesday, November 28, 2001 6:19 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

IKEA HOB 602 AL instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla