Whirlpool AKM 990/IX instrukcja

Typ
instrukcja
32
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
PRZED UŻYTKOWANIEM
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE
ZALECENIA
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS POSPRZEDAŻNY
INSTALACJA
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
3pl53171b.fm5 Page 32 Wednesday, November 10, 2004 3:33 PM
33
PRZED UŻYTKOWANIEM
Materiały z opakowania (plastikowe worki,
części polistyrenowe itd.) stanowią
potencjalne zagrożenie i należy trzymać je z
dala od dostępu dzieci.
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie
do przetworzenia i jest oznaczony symbolem
recyklingu .
Należy upewnić się, że płyta nie jest
uszkodzona, złamana, pęknięta lub
zadrapana.
Instalacja i podłączenie elektryczne powinny
być wykonywane przez wykwalifikowanego
technika, zgodnie z instrukcjami producenta
i lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE ZALECENIA
Uwaga:
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
czyszczenia lub konserwacji należy odłączyć płytę od
zasilania elektrycznego.
Na płycie nie wolno kłaść metalowych obiektów, jak np.
noże, widelce, łyżeczki lub pokrywki, ponieważ mogą
stać się gorące.
Szklana płyta ceramiczna z grzałkami indukcyjnymi jest
odporna pod względem mechanicznym i wytrzymuje
niewielkie uderzenia lub nieprawidłowe użytkowanie;
jednakże, jeśli upadnie na nią obiekt i spowoduje
uszkodzenie powierzchni, nie wolno używać takiej płyty.
Należy odłączyć płytę od zasilania elektrycznego i
skontaktować się z najbliższym serwisem posprzedażnym.
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni roboczej.
Gdy płyta jest używana, powierzchnie obszarów gotowania
mogą się nagrzewać w wyniku przenoszenia ciepła z
gotowanej żywności do garnka, a następnie do szkła płyty.
Aby uzyskać najlepsze efekty gotowania, zaleca się
stosowanie metalowych, ze stali magnetycznej, garnków
i patelni z płaskim dnem, których średnica dna odpowiada
średnicy obszaru gotowania, a czujnik magnetyczny
może je wykryć. Aby sprawdzić, czy garnek lub patelnia
jest wykonana ze stali magnetycznej, należy użyć
magnesu. Średnica garnka i patelni musi odpowiadać
średnicy obszaru gotowania.
Przy używaniu garnków lub patelni z nieprzywierającą
powierzchnią (jak np. Teflon) bez tłuszczu lub oleju,
należy dokonać wstępnego podgrzewania poprzez
ustawienie liczby
7
lub
8
.
Nie wolno podgrzewać puszkowanej żywności bez
otwarcia puszki: puszki mogą eksplodować!
Ostrzeżenie to stosuje się także do wszystkich
innych powierzchni do gotowania.
Nie wolno używać folii aluminiowej do gotowania oraz
nie wolno umieszczać żywności zawiniętej w folię
aluminiową mna płycie ceramicznej. Nie wolno
umieszczać przyborów metalowych na płycie.
Uwaga
: obszary gotowania nie włącza się, jeśli garnki lub
patelnie nie będą miały prawidłowych średnic lub nie
zostaną wykryte magnetycznie. Jeśli zabierze się garnek
lub patelnię z obszaru gotowania, zostanie on wyłączony i
będzie wyświetlony symbol
U
.
Obszar gotowania będzie wyłączony aż do ponownego
umieszczenia na nim garnka lub patelni.
ABY UZYSKAĆ NAJLEPSZE REZULTATY:
Należy się upewnić, że garnek lub patelnia są
umieszczone na środku obszaru gotowania,
narysowanego na płycie ceramicznej.
3pl53171b.fm5 Page 33 Wednesday, November 10, 2004 3:33 PM
34
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA
Położenie Odpowiednie do następującego typu gotowania
5-9 W przypadku gotowania wody, makaronu, ryżu i zup.
7-8 W przypadku smażenia ziemniaków i mięsa (np. gulasz).
7-8 W przypadku smażenia krokietów, filetów, polędwicy, cielęciny.
6-8 W przypadku steków wołowych, kotletów, omletów, zrazów,
krokietów rybnych oraz cebuli.
6-8 W przypadku grilowanej wątróbki, jajek i naleśników.
5-7 Do gotowania ziemniaków i przygotowywania potraw
duszonych.
4-7 Do gotowania warzyw i mięsa.
4-7 Aby przygotować pudding ryżowy.
3-7 W przypadku gotowania małych ilości ziemniaków i warzyw,
odgrzewania poprzednio ugotowanych potraw.
2-4 W przypadku omletów, jajek, sosów, utrzymywania żywności
w stałej temperaturze, topienia masła, czekolady lub galaretki.
H Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się automatycznie po
wyłączeniu obszaru gotowania (w zależności od ilości ciepła).
3pl53171b.fm5 Page 34 Wednesday, November 10, 2004 3:33 PM
35
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest równa
średnicy obszaru gotowania lub minimalnie większa.
Należy używać tylko metalowych, ze stali
magnetycznej, garnków i patelni z płaskim dnem.
Jeśli to możliwe, należy używać pokrywki. Pozwala to na
ustawienie niższej temperatury oraz na oszczędności
energii.
Gotowanie warzyw i ziemniaków w małej ilości wody
pozwala na oszczędności energii.
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania niz w przypadku
tradycytnych garnków.
Bezpieczeństwo
1. Po użyciu, gdy obszar gotowania lub cała płyta jest
wyłączona, wskaźnik ciepła szczątkowego zaświeca się,
wyświetlając symbol
H
(gorący) dla każdego używanego
obszaru gotowania, wskazując, że odpowiedni obszar
gotowania jest nadal niebezpiecznie gorący. Symbol
H
świeci się dotąd, aż temperatura obszaru spadnie do
bezpiecznego poziomu (około 60 °C).
2. Automatyczny wyłącznik aktywuje się wtedy, gdy płyta
zostanie przypadkowo włączona przed długi okres
czasu. W razie konieczności płytę można natychmiast
włączyć przy pomocy elementów sterujących.
3. Aby zapobiec uszkodzeniu obwodów elektronicznych,
płyta jest wyposażona w czujnik, monitorujący w
sposób ciągły temperaturę trych obwodów. W
przypadku przegrzania płyta wyłącza sie
automatycznie i pozostaje wyłączona aż do momentu
osiągnięcia bezpiecznej temperatury.
4. Aby zapobiec nieprawidłowemu użyciu płyty przez
dzieci i niepowołane osoby, a także zabezpieczyć
siebie przed przypadkowym włączeniem płyty podczas
czyszczenia, płyta jest wyposażona w blokadę
bezpieczeństwa (przycisk). Naciskając ten przycisk
blokuje się płytę; czerwona dioda LED świeci się.
5.
Uwaga!
jeśli powierzchnia jest pęknięta, należy
wyłączyć urządzenie, aby zapopbiec wystąpieniu
porażenia elektrycznego, i skontaktować się z
serwisem posprzedażnym.
Należy użyć czystej szmatki, chłonnej serwetki kuchennej
do wycierania oraz płynu do zmywania lub specjalnego
środka do czyszczenia płyt witroceramicznych.
Nie używać materiałów ściernych, wybielaczy, środków
do czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek
drucianych do garnków.
Jeśli to możliwe, płytę należy czyścić po każdym użyciu,
gdy jest nadal ciepła lub po ostygnięciu.
Artykuły spożywcze z dużą zawartością cukru (tofi,
syropy owocowe, dżemy, itp.), które wylały się na płytę,
a także okruszki cukru należy natychmiast usuwać przy
użyciu skrobaka.
Ważne
Okresowo należy sprawdzać gromadzenie się kurzu pod
urządzeniem, w pobliżu wlotu powietrza chłodzącego lub
wylotów. Kurz może powstrzymywać wentylację oraz
chłodzenie obwodów elektronicznych, a także zmniejszać
sprawność płyty.
NIE!
3pl53171b.fm5 Page 35 Wednesday, November 10, 2004 3:33 PM
36
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
Czy naciśnięto przyciski sterujące zgodnie z
instrukcjami w rozdziale “Korzystanie z
płyty”?
Czy zasilanie jest włączone?
Czy płyta została dokładnie wysuszona po
umyciu?
1. Jeśli wybrano obszar gotowania i na
wyświetlaczu widać symbol “
F
”, należy
skontaktować się z serwisem
posprzedażnym.
2. Jeśli wyświetlony jest jeden z poniższych
kodów po naciśnięciu przycisku włączenia
płyty:
E -13 E-22 E-27 E-28 E-29
należy skontaktować się z serwisem
posprzedażnym i podać im kod.
3. Jeśli booster nie działa, temperatura
wewnątrz płyty jest zbyt wysoka.
Należy odczekać klika minut, aż obszar
gotowania ochłodzi się, i kontynuować
gotowanie bez boostera (maks. poziom 9).
Wentylator chłodzenia
Płyta jest wyposażona w wentylator chłodzący,
który pracuje z dwoma prędkościami, w
zależności od temperatury w płycie. Jeśli płyta
osiągnie poziom, który przekracza moc
wszystkich obszarów gotowania, moc jest
automatycznie redukowana, lub w razie
konieczności wyłączana jest cała płyta. Po
pewnym okresie czasu płyta automatycznie
wraca do wybranej temperatury.
Ważne
!
Jeśli nie można wyłączyć płyty po jej
użytkowaniu, należy ją natychmiast odłączyć
od zasilania.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
1. Należy dokładnie zapoznać się z
instrukcjami dotyczącymi wyszukiwania
usterek, aby upewnić się, czy można
rozwiązać dany problem.
2. Należy ponownie uruchomić płytę, aby
sprawdzić, czy pracuje poprawnie.
Jeśli żadna ze wskazówek nie sprawdza się,
należy skontaktować się z serwisem
posprzedażnym.
Należy opisać usterkę, podać numer modelu z
tabliczki znamionowej, numer serwisowy płyty,
własny adres oraz numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy,
prosimy o kontakt z autoryzowanym serwisem
technicznym, zgodnie z informacjami
podanymi w karcie gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego technika należy zawsze
prosić o certyfikat na wykonaną pracę i
nalegać na użycie oryginalnych części
zapasowych.
Niezastosowanie się do tych instrukcji może
zagrozić Państwa bezpieczeństwu i jakości
produktu.
3pl53171b.fm5 Page 36 Wednesday, November 10, 2004 3:33 PM
37
INSTALACJA
Montaż
Płytę można zamontować w ramie o grubości 30 mm i
50 mm i umieścić ją przy ścianie ponad blatem,
zachowując co najmniej 100 mm odstęp.
A. Jeśli blat jest drewniany, do zamocowania należy
zastosować odpowiednie zaciski.
Należy umiejscowić cztery zaciski (
A
) w odpowiednim
miejscu jak pokazano na rysunku.
Przymocować zaciski używając 4 śrub (
B
).
Należy zamontować płytę w blacie (patrz rysunek).
B. Jeżeli blat roboczy jest marmurowy lub z innych
materiałów (plastik, ceramika, kamień itp.), płytę
kuchenną należy przymocować za pomocą
odpowiednich wsporników.
Należy zainstalować płytę kuchenną w blacie.
Należy umiejscowić cztery wsporniki (
C
) jak pokazano na
rysunku, w zależności od grubości blatu.
Należy wkręcić trzy śruby (
E
) w otwory (
D
).
Ważne uwagi - chłodzenie obwodu elektronicznego.
Aby uniknąć przegrzania obwodu elektronicznego, który
mógłby zmniejszyć wydajność płyty, zaleca się
zainstalowanie nowej płyty zgodnie z poniższymi
instrukcjami.
Jeśli pod płytą znajduje się szuflada, odległość “
F
” musi
być co najmniej 5 mm.
Jeśli ma zostać zainstalowany piekarnik (piekarnik
powinien być naszej produkcji i być wyposażony w system
chłodzenia), odległość “
F
” musi wynosić 5 mm dla
piecyków WYSOKIEJ JAKOŚCI oraz 20 mm dla innych
piekarników w gamie produktów.
Jeśli piekarnik jest umieszczony poniżej płyty, nie należy
używać płyty, gdy uruchomione jest czyszczenie
pyrolityczne piekarnika.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z
żywnością i jest zgodna z dyrektywą EEC
89/109/EEC.
Urządzenie zostało zaprojektowane tylko do celów
gotowania. Wszelkie inne zastosowania (np ogrzewanie
pomieszczeń) są uznawane za niewłaściwe i, w
następstwie tego, za niebezpieczne.
Urządzenie zostało zaprojektowane, zbudowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy ''Niskie napięcie''
73/23/EEC;
- wymogami zabezpieczenia z Dyrektywy ''EMC''
89/336/EEC;
- wymaganiami dyrektywy 93/68/EEC.
SZAFA
PIEKARNIK
3pl53171b.fm5 Page 37 Wednesday, November 10, 2004 3:33 PM
38
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Do wykonania przed podłączeniem zasilania.
Urządzenie powinno być zainstalowane przez
wykwalifikowanego technika, znającego obowiązujące
przepisy w zakresie bezpieczeństwa i właściwego
instalowania.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej musi
odpowiadać napięciu w Państwa mieszkaniu.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe, zgodnie z
przepisami prawa; z tego powodu wszystkie przewody
oraz przewód uziemienia powinny miec odpowiedni
przekrój.
Należy upewnić się, że uziemienie jest wykonane
prawidłowo. Producent zrzeka się wszelkiej
odpowiedzialności za zranienia osób lub zwierząt bądź
uszkodzenie przedmiotów wynikające z nieprzestrzegania
powyższych przepisów.
Do podłączenia elektrycznego należy użyć kabla typu
HO5RR-F, jak pokazano w poniższej tabeli:
Urządzenie musi być podłączone do zasilania przy
użyciu wyłącznika wielobiegunowego o odstępie
styków (w stanie otwartym) co najmniej 3 mm.
Uwaga
: Kabel zasilający musi mieć taką długość, aby
można było wyjąć urządzenie z blatu oraz winien być tak
ustawiony, aby zapobiec jego zniszczeniu lub przegrzaniu
spowodowanym stykiem z podstawą.
Podłączenia do listwy zaciskowej
Uwaga
: Przewód uziemiający (żółto/zielony) musi być
podłączony do zacisku z odpowiednim symbolem i nie może
być dłuższy niż inne przewody.
Zdjąć zewnętrzną osłonę z kabla zasilającego na długości
ok. 70 mm (
B
).
Odizolować przewody na długości około 20 mm.
Przeciągnąć kabel zasilający (maks. średnica 14 mm)
przez otwór w pokrywie. Włożyć kabel zasilający w
zacisk mocujący oraz podłączyć przewody do listwy
zaciskowej według schematu wydrukowanego na
spodzie pokrywy.
Zamocować kabel zasilający (
B
) za pomocą zacisku.
Założyć i zamocować pokrywę ochronną (
A
).
Po wstępnym podłączeniu zasilania lub po włączeniu/
wyłączeniu płyty, przez klika sekund zostanie wyświetlony
symbol (np. E-00, E-01, E-02).
Napięcie Przewody
(ilość i przekrój)
230 V
3 X 2,5 mm
2
min.
230 V 3
4 X 2,5 mm
2
min.
400 V 2N
4 X 2,5 mm
2
min.
400 V 3N
5 X 1,5 mm
2
min.
3pl53171b.fm5 Page 38 Wednesday, November 10, 2004 3:33 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AKM 990/IX instrukcja

Typ
instrukcja