104
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
OCHRONA ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
•
Materiał z opakowania nadaje się w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
•
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywa Europejska 2002/96/WE oraz
polska Ustawa o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym symbolem
przekreślonego kontenera na odpady. Takie
oznakowanie informuje, ze sprzęt ten, po
okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Symbol na urządzeniu lub w
dokumentacji do niego dołączonej oznacza,
że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je
do punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych. Urządzenie należy złomować
zgodnie z lokalnymi przepisami dot. utylizacji
odpadów
Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje
na temat odzyskiwania, utylizacji i recyklingu
wyrobu, prosimy skontaktować się z urzędem
miasta, przedsiębiorstwem wywozu odpadów
gospodarstwa domowego lub sklepem, w
którym urządzenie zostało zakupione.
Deklaracja zgodności WE
•
Płyta kuchenna jest zaprojektowana tak, iż
może stykać się z artykułami żywnościowymi i
jest zgodna z Dyrektywą 89/109/EWG.
•
Płyta kuchenna została zaprojektowana
wyłącznie do gotowania. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeń) są niewłaściwe i w
następstwie tego niebezpieczne.
•
Urządzenia zostały zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do handlu
zgodnie z:
•
wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
73/23/EWG dotyczącej niskiego napięcia.
•
wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
89/336/EWG dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej (EMC).
•
wymogami Dyrektywy 93/68/WE.
•
Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna
równą lub nieco większą niż strefa gotowania.
•
stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
•
Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
•
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
•
Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć
pobór mocy oraz długość gotowania.
ABY UZYSKAĆ NAJLEPSZE REZULTATY:
•
Sprawdzić, czy garnek znajduje się w samym centrum
pola grzewczego narysowanego na indukcyjnej płycie
witroceramicznej.
Na indukcyjnych płytach grzewczych można stosować jedynie
naczynia z materiału magnetycznego. Naczynia takie mogą
być emaliowane, żeliwne lub ze specjalnych rodzajów stali:
produkty dopuszczone do stosowania na płytach indukcyjnych
producenci oznaczają słowem “INDUCTION” na dnie.
Płyty takie NIE działają poprawnie przy naczyniach ze zwykłej
stali nierdzewnej, szkła, ceramiki, miedzi czy aluminium.
Aby sprawdzić, czy dno naczynia jest z materiału
magnetycznego, należy skorzystać z magnesu.
- Gwarancją optymalnej pracy płyty jest stosowanie naczyń
przeznaczonych do płyt indukcyjnych o średnicy co
najmniej równej średnicy okręgów narysowanych na płycie.
NIE!
31902018PL.fm Page 104 Wednesday, May 31, 2006 6:48 PM