41
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Ostrzeżenie: W trakcie pracy płyta kuchenna
mocno się nagrzewa. Celem uniknięcia
oparzeń należy zwrócić uwagę, aby dzieci
nie przebywały w pobliżu urządzenia.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
postrzegania lub umysłowych, a także
osoby nie posiadające odpowiedniej
wiedzy i doświadczenia, chyba że osoba
odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z
zakresu obsługi urządzenia i nadzorowała
pierwsze czynności obsługi.
• Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności czyszczenia lub konserwacji należy
odłączyć płytę od zasilania elektrycznego.
• Podczas pracy płyty lub zaraz po jej
wyłączeniu należy dopilnować, aby nie
zbliżały się do niej dzieci.
• Urządzenia muszą być regulowane bądź
naprawiane przez wykwalifikowanego
technika.
• Należy zadbać o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń znajdujących
się blisko płyty grzewczej, nie stykały się z jej
gorącymi częściami.
• obszary gotowania nie włączają się, jeśli
garnki lub patelnie nie będą miały
prawidłowych średnic lub nie zostaną
wykryte magnetycznie. W celu
sprawdzenia czy dno garnka jest
wykonane z materiału magnetycznego
należy posłużyć się magnesem. Jeśli
zabierze się garnek lub patelnię z obszaru
gotowania, zostanie on wyłączony i będzie
wyświetlony symbol “U”. Obszar gotowania
będzie wyłączony aż do ponownego
umieszczenia na nim garnka lub patelni.
• Nie włączać płyt grzewczych/stref
gotowania, jeżeli nie są ustawione na
nich garnki.
• Ważne: nie wolno stosować środków
czyszczących pod ciśnieniem na bazie
wody lub produktów czyszczących parą.
• Przypadkowe rozlanie płynów może
spowodować wyłączenie płyty kuchennej,
przed ponownym załączeniem należy
starannie osuszyć obszar sterowania.
• Płyta kuchenna jest wyposażona w płyty
grzewcze/strefy gotowania o różnych
rozmiarach. Należy używać takich garnków,
których średnica dna jest taka sama lub nieco
większa niż średnica płyty grzewczej.
• Na płycie nie wolno kłaść metalowych
przedmiotów, jak np. noże, widelce, łyżeczki
lub pokrywki, ponieważ mogą stać się gorące.
Aby nie spowodować trwałego
uszkodzenia szklano-ceramicznej płyty,
nie należy używać:
-
Garnków ze spodami, które nie są
całkowicie płaskie;
-
Metalowych garnków z emaliowanym
spodem.
• Po zakończeniu gotowania, należy
przestawić pokrętło z powrotem na
symbol
(kurek zamknięty).
• Nie używać płyty kuchennej jako
powierzchni roboczej lub wsporczej.
• Nie pozostawiać płyty kuchennej bez
nadzoru podczas smażenia, ponieważ
istnieje ryzyko pożaru.
• Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty itp.), nie należy jej
używać i niezwłocznie wezwać Serwis.
• Na gorących strefach gotowania nie należy
kłaść jedzenia zapakowanego w folię
aluminiową, plastikowe pojemniki lub szmatki.
• Nie upuszczać garnków na płytę ceramiczną,
gdyż istnieje ryzyko porysowania płyty.
• Nie dopuszczać do wysypywana się na płytę
kuchenną cukru lub podobnych substancji. W
razie konieczności ostrożnie wyczyścić płytę
kuchenną, przestrzegając zaleceń odnośnie
czyszczenia i konserwacji znajdujących się w
tej instrukcji obsługi.
• Jeżeli płyta kuchenna jest wyposażona w
halogenowe pola grzejne należy unikać
przedłużonego wpatrywania się w żarówki.
• Nie należy nigdy podgrzewać
bezpośrednio na płycie konserw lub puszek
metalowych zawierających potrawy.
AKCESORIA PłYTY KUCHENNEJ
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH 122
Osprzęt ten można zamówić w punktach serwisowych jako
część nr 4819 310 18436.
31902047PL.fm Page 41 Wednesday, May 21, 2008 6:28 PM