18
• Używane czajniki lub garnki powinny mieć
średnice dna równą lub nieco większą niż
strefa gotowania.
• Czajniki i garnki powinny mieć płaskie dno.
• Podczas gotowania należy, w miarę
możliwości, używać pokrywek.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków, itp. używać
mało wody; aby skrócić czasy gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszczędności energii i skrócenie czasu
gotowania.
.
1. Opakowanie
• Materiał z opakowania nadaje się w 100% na
surowce wtórne i jest oznakowany symbolem
surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
• Płyta kuchenna została wykonana z
materiałów nadających się na surowce wtórne.
Urządzenie należy złomować zgodnie
z lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odetnij przewody zasilające tak aby nie można
było ponownie podłączyć urządzenia.
Deklaracja zgodności Unii Europejskiej
• Płyta kuchenna jest zaprojektowana tak, iż
może stykać się z artykułami żywnościowymi
i jest zgodna z Dyrektywą 89/109/EEC.
• Płyta kuchenna została zaprojektowana
wyłącznie do gotowania. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeń) są niewłaściwe i w
następstwie tego niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
skonstruowana i wprowadzona do handlu
zgodnie z:
• Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
“Niskie napięcie” 73/23/EEC.
• Wymogami zabezpieczenia z Dyrektywy
“EMC” 89/336/EEC.
• Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
• Urządzenie mieści się w klasie “Y” kategorii
zabezpieczenia przeciwpożarowego.
.
• Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności czyszczenia lub konserwacji należy
odłączyć płytę od zasilania elektrycznego.
• Podczas pracy płyty należy zadbać o to, aby
nie zbliżały się do niej dzieci.
• Urządzenia muszą być regulowane bądź
naprawiane przez wykwalifikowanego technika.
• Należy zatroszczyć się o to aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko płyty kuchennej, nie stykały się z jej
gorącymi częściami.
• Nie włączaj płyt grzewczych/stref gotowania
jeżeli nie są ustawione na nich garnki.
• Płyta kuchenna jest wyposażona w płyty
grzewcze/strefy gotowania o różnych
rozmiarach. Używaj takich garnków których
średnica dna jest taka sama lub nieco większa
niż średnica płyty grzewczej/strefy gotowania.
Używaj garnków z płaskim dnem. Używanie
garnków z wklęsłym lub wypukłym dnem może
spowodować uszkodzenie płyty kuchennej.
• Nie używaj płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
• Nie pozostawiaj płyty kuchennej bez nadzoru
podczas smażenia ponieważ istnieje ryzyko
pożaru.
• Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty, itp. ) nie używaj jej i
niezwłocznie wezwij Serwis.
• Na gorących strefach gotowania nie należy
kłaść jedzenia zapakowanego w folię
aluminiową, plastikowe pojemniki lub szmatki
• Nie upuszczaj garnków na płytę ceramiczną
gdyż istnieje ryzyko porysowania płyty.
• Nie dopuść do wysypywana się na płytę
kuchenną cukru lub podobnych substancji.
W razie konieczności, ostrożnie wyczyść
płytę kuchenną, przestrzegając zaleceń
odnośnie czyszczenia i konserwacji
znajdujących się w tej instrukcji obsługi.
• Jeśli płyta jest wyposażona w lampy
halogenowe należy unikać przedłużonego,
bezpośredniego wpatrywania się w nie
wówczas, gdy są załączone.
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
OK!
NIE!
OCHRONA ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE