68
OCHRONA ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100% na
surowce wtórne i jest oznakowany symbolem
recyklingu .
2. Urządzenie
Urządzenie jest zbudowane z materiałów
nadających się do recyklingu. Należy je
złomować w sposób odpowiedzialny oraz
zgodnie z lokalnymi przepisami usuwania
odpadów. Odciąć przewody zasilające tak, aby
nie można było ponownie podłączyć urządzenia.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna jest zaprojektowana tak, iż może
stykać się z artykułami żywnościowymi i jest zgodna
z Dyrektywą 89/109/EEC.
•
Płyta kuchenna została zaprojektowana
wyłącznie do gotowania. Wszelkie inne
zastosowania (np. do ogrzewania pomieszczeń)
są niewłaściwe i w następstwie tego
niebezpieczne.
•
Urządzenia zostały zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do handlu
zgodnie z:
•
Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
“Niskie napięcie” 73/23/EEC.
•
Wymogami zabezpieczenia z Dyrektywy
“EMC” 89/336/EEC.
•
Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
•
Izolacja elektryczna: Klasa
(I)
.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA OGÓLNE
•
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
związanych z czyszczeniem lub konserwacją
należy odłączyć płytę od zasilania elektrycznego.
•
Podczas pracy płyty lub zaraz po jej wyłączeniu
należy dopilnować, aby nie zbliżały się do niej
dzieci.
•
Urządzenie może naprawiać i regulować jedynie
wykwalifikowany technik.
•
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących się
blisko płyty kuchennej, nie stykały się z jej
gorącymi częściami.
• Nie włączać płyt grzewczych/stref gotowania,
jeżeli nie są ustawione na nich garnki.
•
Płyta kuchenna jest wyposażona w płyty
grzewcze/strefy gotowania o różnych rozmiarach.
Należy używać takich garnków, których średnica
dna jest taka sama lub nieco większa niż średnica
płyty grzewczej/strefy gotowania. Używać
garnków z płaskim dnem. Używanie garnków z
wklęsłym lub wypukłym dnem może spowodować
uszkodzenie płyty kuchennej.
•
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
•
Nie pozostawiać płyty kuchennej bez nadzoru
podczas smażenia: istnieje ryzyko
spowodowania pożaru.
•
Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub pęknie
z powodu gwałtownego uderzenia (spadającym
przedmiotem itp.), nie wolno jej używać i należy
niezwłocznie wezwać serwis techniczny.
•
Na gorących strefach gotowania nie należy kłaść
jedzenia zapakowanego w folię aluminiową,
plastikowe pojemniki lub szmatki.
•
Nie przesuwać garnków po płycie ceramicznej,
gdyż można ją porysować.
Aby nie spowodować trwałego uszkodzenia
szklano-ceramicznej płyty, nie należy używać:
- Garnków ze spodami, które nie są
całkowicie płaskie;
- Naczyń metalowych z emaliowanym dnem.
•
Nie należy dopuszczać do rozsypywania cukru
ani podobnych substancji na płycie kuchennej.
W razie konieczności, należy starannie wyczyścić
płytę kuchenną według instrukcji czyszczenia i
konserwacji podanych w niniejszym podręczniku.
6pl66001.fm5 Page 68 Tuesday, December 18, 2001 2:45 PM