65
Za pomocą uchwytu należy wyciągnąć pojemnik na ltr
na prawo do środkowej części urządzenia. Sprawdzić, czy
pojemnik na ltr jest dobrze zabezpieczony w głowicy.
• Wyciągnąć pojemnik na ltr na lewo, aby wyjąć go z
głowicy.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo oparzeń!
Po parzeniu kawy metalowe elementy pojemnika na ltr
oraz wkładki ltra są gorące.
Wstawianie tacki ociekowej / kratki tacki ociekowej
• Wsunąć tackę ociekową na wycieki wody (7) do komory
(5).
• Umieść tackę ociekową (6) na komorze jako jej pokrywkę.
Wklęsła krawędź musi być skierowana w stronę obudowy
urządzenia.
Pierwsze użycie / odpowietrzanie
UWAGA:
Odpowietrzyć urządzenie przed pierwszym użyciem po
długim okresie nieużytkowania. Nie używać kawy podczas
tego procesu!
1. Sprawdzić, czy jest wsunięta tacka ociekowa (7) wraz z
kratką tacki ociekowej (6).
2. Napełnić zbiornik czystą, świeżą wodą do oznaczenia
MAX. Zamknąć ponownie pokrywkę.
3. Zdjąć pojemnik na ltr (16) z głowicy.
4. Aby włączyć urządzenie, użyj włącznika / wyłącznika (8).
5. Należy wykręcić dysze pary (4).
6. Umieścić odpowiedni zbiornik (żaroodporny / ok. 500 ml)
pod dyszą pary.
7. Ustawić regulator pary (3) w kierunku oznaczenia “+”.
8. Użyj przełącznik (9), aby włączyć pompę. Pompowanie
uruchamia się.
9. Wyłączyć pompę po równomiernym wyparowaniu wody
przez dysze pary. Przełącznik (9) muszą w pozycji “”.
10. Zamknąć regulator pary w kierunku “OFF”.
11. Opróżnić pojemnik i umieścić go pod głowicą.
12. Użyj przełącznik (9), aby włączyć pompę. Uruchamia
się przepływ wody. Poczekać na przepływ całej wody w
zbiorniku. Wyłączyć pompę, aby opróżnić zbiornik.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo oparzeń!
Woda w zbiorniku jest gorąca.
13. Urządzenie jest teraz odpowietrzone i gotowe do pracy.
Robienie kawy espresso
UWAGA:
Nie zaparzaj espresso, gdy urządzenie jest nadal pod
ciśnieniem (na przykład, gdy mleko zostało wcześniej
spienione). W przypadku zbyt dużego ciśnienia w urządze-
niu, espresso będzie przeciekać wokół krawędzi głowicy
zaparzania. Może to prowadzić do szybszego zużycia
gumowej uszczelki.
1. Włączyć urządzenie. Wskaźnik statusu “I” zapala się.
Urządzenie zaczyna się nagrzewać. Płyta grzewcza (13)
nagrzewa się.
WSKAZÓWKA:
• Za pomocą płyty grzewczej należy wstępnie nagrzać
liżankę (-i).
• Aby szybciej podgrzać liżanki, należy je opłukać w
gorącej wodzie.
2. Sprawdzić, czy jest wsunięta tacka ociekowa (7) wraz z
kratką tacki ociekowej (6).
3. Napełnić zbiornik na wodę żądana ilością czystej,
świeżej wody. Poziom wody musi zawierać się między
oznaczeniami poziomu MIN oraz MAX (minimum oraz
maksimum). Zamknąć ponownie pokrywkę.
4. Gdy mleko było wcześniej spieniane, całkowicie uwolnij
ciśnienie z urządzenia:
4.1. Wyłączniki (9) i (10) muszą być ustawione w pozycji
„”.
4.2. Ustaw odpowiednie naczynie pod dyszą pary.
4.3. Obróć przełącznik regulacji ilości wydzielanej
pary (3) powoli w kierunku „+”, aż para przestanie
wydobywać się z dyszy.
4.4. Zakręć przełącznik regulacji ilości wydzielanej pary,
obracając ją w kierunku „OFF”.
5. Wybrać wkładkę ltra (14 / 15). Umieścić wkładkę w
pojemniku na ltr. Sprawdzić, czy zabezpieczenie ltra
nie znajduje się w pozycji pionowej.
6. Napełnić wkładkę na ltr kawą. Użyć dostarczonej miarki
(18). Uważać na oznaczenie MAX na wkładce ltra.
Rozmieścić kawę espresso równomiernie i docisnąć za
pomocą tampera (18). Oczyścić brzeg pojemnika na ltr.
7. Zamocować pojemnik na ltr na głowicy. Sprawdzić, czy
pojemnik na ltr jest dobrze zabezpieczony w głowicy.
8. Temperatura parzenia została osiągnięta, kiedy zapala
się wskaźnik “ok”. Umieścić wstępnie nagrzane liżanki
pod głowicą dokładnie na dwóch otworach widocznych na
kratce tacki na skropliny.
9. Użyj przełącznik (9), aby włączyć pompę. Gorąca woda
przepuszczana jest przez ltr.
WSKAZÓWKA:
Ten proces nie kończy się automatycznie!
10. Przerwać proces parzenia poprzez wyłączeniem pompy,
kiedy żądana porcja kawy espresso jest już w liżance.
11. Zdjąć liżanki.
WSKAZÓWKA:
Wyjmować pojemnik na ltr zawsze po przygotowaniu
espresso. W ten sposób przedłużona jest żywotność
gumowej uszczelki głowicy.
12. Zdjąć pojemnik na ltr z głowicy.
13. Opróżnić i ponownie napełnić ltr, aby przygotować
kolejną liżankę kawy espresso: