nalepki bezpieczeństwa. Wyczyścić wszystkie
wyjmowane elementy zgodnie z instrukcjami
w punkcie pt. Konserwacja i czyszczenie.
Przed pierwszym parzeniem kawy,
uruchomić urządzenie na dwa lub trzy cykle
parzenia, napełniając zbiornik wody do
maksymalnego dopuszczalnego poziomu,
postępując zgodnie z instrukcjami w punkcie
Parzenie espresso, ale bez kawy. W ten sam
sposób należy postępować po dłuższym
nieużywaniu ekspresu.
Parzenie espresso
– Otworzyć nakręcaną pokrywkę kręcąc w
lewo.
– Napełnić zbiornik zimną, bieżącą wodą.
Na szklanym dzbanku znajdują się
oznaczenia poziomu, na jedną lub dwie
liżanki. W jednym cyklu parzenia należy
użyć jedynie tyle wody, ile trzeba na
żądaną ilość kawy (min. 2 liżanki - max.
4 liżanki).
– Nałożyć z powrotem pokrywkę
przekręcając ją w prawo.
– Włożyć wkładkę ltra do pojemnika na
ltr.
– Przy użyciu miarki napełnić wkładkę
ltra żądaną ilością kawy espresso;
grzbietem łyżeczki lekko uklepać kawę.
Po wewnętrznej stronie wkładki ltra
znajdują się znaczniki poprawnego
poziomu kawy.
Usunąć resztki kawy z krawędzi
pojemnika na ltr.
– Założyć pojemnik na ltr przy wylocie
gorącej wody, uchwytem skierowanym w
lewo.
– Aby zablokować, przesunąć uchwyt
zdecydowanie w prawo, aż się zablokuje
pod symbolem (
).
– Wsunąć szklany dzbanek z pokrywką na
tackę pod pojemnikiem na ltr.
Sprawdzić, czy otwór pokrywki znajduje
się pod pojemnikiem na ltr.
– Włożyć wtyczkę do kontaktu i ustawić
przełącznik obrotowy na symbol espresso
(
). Zapali się wówczas czerwony
wskaźnik świetlny.
– Po chwili woda zacznie się gotować i
wypychana ciśnieniem para zacznie
przechodzić przez ltr.
– Odczekać, aż cała woda przejdzie, po
czym obrócić przełącznik do pozycji
.
Wskaźnik świetlny zgaśnie.
– Można wówczas wyjąć szklany dzbanek z
urządzenia.
– Aby wyrównać ciśnienie w pojemniku na
wodę i w urządzeniu, pod dyszą parową
ustawić odpowiedni pojemnik i obrócić
przełącznik obrotowy do pozycji
.
Odczekać, aż para przestanie wylatywać.
– Kiedy wszystkie elementy już ostygną,
uchwyt na ltr można wyjąć do
czyszczenia. Wkładkę ltra można
przytrzymać w chwili opróżniania za
pomocą uchwytu na sitko przy rączce.
– Chcąc parzyć kawę w kilku cyklach jeden
po drugim, należy wyłączyć ekspres po
każdym parzeniu i odczekać przez około
5 minut aż ostygnie.
– Należy pamiętać o regularnym
opróżnianiu zbiornika pod tacką.
Przygotowywanie kawy cappuccino
W czasie przygotowywania kawy espresso
można użyć spieniacza do mleka w celu
przygotowania pianki do cappuccino.
– Napełnić odpowiedni żaroodporny
pojemnik około 100 ml świeżego,
schłodzonego w lodówce mleka.
– Aby uniknąć wylewania się mleka w
czasie spieniania, pojemnik powinien być
wypełniony jedynie do połowy.
– Nałożyć spieniacz do mleka na dyszę
parową.
– Przygotowując espresso, najlepiej
przyrządzać cztery liżanki kawy w
jednym cyklu.
– Parę można włączyć, kiedy szklany
dzbanek jest już w połowie napełniony
świeżą kawą espresso. Przygotowując
mniejsze ilości espresso, parę można
uzyskać tuż przed zakończeniem procesu
parzenia, kiedy już cała kawa espresso
przepłynęła przez system.
– Ustawić przełącznik obrotowy w pozycji
52