Melissa Espresso/Cappucino 245-027 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AbyÊcie Paƒstwo mieli pe∏ne zadowolenie z
Waszego nowego ekspresu do kawy, prosimy
Was o dok∏adne przeczytanie instrukcji obs∏ugi
zanim zaczniecie go u˝ywaç. Zalecamy równie˝
zachowanie niniejszej instrukcji w razie potrzeby
przypomnienia funkcji urzàdzenia w przysz∏oÊci.
WA˚NE WSKAZÓWKI W ZAKRESIE
BEZPIECZE¡STWA
- Nie dotykaj nagrzanych powierzchni
urzàdzenia.
- Przewód elektryczny, wtyczka lub urzàdzenie
nie mo˝e byç zanu˝ane w jakimkolwie p∏ynie.
- Urzàdzenie powinno byç niedost´pne dla
dzieci. Podczas pracy urzàdzenia zwróç
uwag´ na znajdujàce si´ w pobli˝u dzieci.
- Nie pozwól aby przewód elektryczny zwisa∏
poza kant sto∏u i w ten sposób by∏ dost´pny
dla dzieci.
- Ustawiaj urzàdzenie jak najdalej od kantów
sto∏u.
- Wyjmuj wtyczk´ z gniazdka sieciowego gdy
nie u˝ywasz urzàdzenia lub przed jego
czyszczeniem.
- Nie u˝ywaj urzàdzenia w przypadku
stwierdzenia uszkodzenia przewodu
elektrycznego/wtyczki lub samego
urzàdzenia. Oddaj urzàdzenie do
najbli˝szego punktu serwisowego albowiem
dla dokonania reperacji konieczne jest u˝ycie
specjalnych narz´dzi.
- U˝ywaj urzàdzenie wy∏àcznie w
pomieszczeniach zadaszonych.
- Przewód elektryczny nie mo˝e znajdowaç si´
w pobli˝u êróde∏ ciep∏a takich jak np. palniki
gazowe lub elektryczne itp. albowiem mo˝e
on ulec uszkodzeniu.
- Nie umieszczaj samego urzàdzenia w
pobli˝u nagrzanych powierzchni np.
piekarnika itp.
- Nie w∏àczaj urzàdzenia gdy nie ma w nim
wody. Nie wlewaj do urzàdzenia innych
p∏ynów ni˝ zimna woda.
- Urzàdzenie mo˝e byç obs∏ugiwane wy∏àcznie
przez osoby doros∏e.
- Unikaj kontaktu z goràcà wodà.
- W razie koniecznoÊci korzystania z
przed∏u˝acza, zwróç uwag´ w jaki sposób
umiejscawiasz przed∏u˝acz,aby nie by∏ on
przyczynà wypadku.
- Przy u˝yciu funkcji pary przy pustym
zbiorniku urzàdzenia b´dzie s∏yszalny
g∏oÊny, charakterystyczny dêwi´k. W takim
przypadku wy∏àcz natychmiast urzàdzenie i
nape∏nij je wodà. Nie w∏àczaj urzàdzenia gdy
nie ma w nim wody.
- W przypadku powstania iskrzenia lub
dymienia wyjmij natychmiast wtyczk´ z
gniazdka sieciowego i oddaj urzàdzenie do
punktu serwisowego w celu dokonania
naprawy.
- Lampka kontrolna powinna byç wy∏àczona
przed w∏o˝eniem wtyczki do gniazdka
sieciowego.
26
PL
TSK-1817_IM 19/02/04 9:57 Side 26
OPIS BUDOWY
A. Wyjmowany pojemnik na wod´
B. Dysze pary wodnej
C. Akcesoria do spieniania
D. Koszyczek na filtr
E. Uchwyt filtra
F. Wyjmowama tacka do skroplin
G. Wyjmowany ruszt
H. Lampka kontrolna
I. Wskaênik ON/OFF (czerwony)
J. Przycisk kontrolny ON/OFF
K. Wskaênik temperatury ( pomaraƒczowy)
L. FUNKCJA UTRZYMYWANIA CIEP¸A
PRZED PIERWSZYM U˚YCIEM
- Podczas u˝ywania urzàdzenia przewód
zasilajàcy musi byç ca∏kowicie rozwini´ty.
- Dla umycia wewn´trznych cz´Êci
urzàdzenia przed u˝ytkowaniem, nale˝y
powtórzyç dwukrotnie cykl parzenia wg.
poni˝ej opisanej procedury nie u˝ywajàc
kawy.
U˚YTKOWANIE
Espresso
- Ustaw urzàdzenie na p∏askiej powierzchni.
Ustaw tack´ pod rusztem. Ruszt musi
zawsze znajdowaç si´ na przeznaczonym
mu miejscu podczas korzystania z
urzàdzenia.
- Filtry metalowe wk∏adane w koszyczek
mogà byç zdejmowane podczas
czyszczenia.
- Nape∏nij zdejmowany pojemnik zimnà wodà.
Uwa˝aj aby poziom wody by∏ zawsze ponad
MIN zaznaczonym na pojemniku.
- Ustaw pojemnik z powrotem i przykryj
pokrywà.
- Ustaw przycisk kontrolny ON/OFF w pozycji
ON tak aby zapali∏a si´ czerwona lampka
kontrolna. Wskaênik temperatury
(pomaraƒczowa lampka) zapala si´
podczas grzania wody do zaparzenia kawy
lub tworzenia piany.
- Nasyp do wybranego filtra ˝àdanà iloÊç
espresso (iloÊç jest uzale˝niona od
indywidualnego smaku), mo˝esz
wykorzystaç za∏àczonà ∏y˝eczk´ do
porcjowania. Espresso powinna byç
równomiernie roz∏o˝ona w filtrze,
wykorzystaj ew. do tego celu drugi koniec
miarki do porcjowania. Unikaj u˝ywania
innej, zwyczajnej kawy poniewa˝ nie daje
ona nale˝ytego smaku espresso. Espresso
jest do nabycia w supermarkietach itp.
- Pami´taj o oczyszczaniu kantów koszyczka
filtra albowiem zapewni to poprawne jego
umiejscowienie pod g∏owicà zaparzacza.
- Ustaw uchwyt filtra w wolnej pozycji poprzez
popchni´cie uchwytu do ty∏u.
- Ustaw koszyczek filtra pod g∏owicà
zaparzacza tak aby uchwyt koszyczka
znajdowa∏ si´ po lewej stronie.
- UnieÊ koszyczek nieco do góry wstawiajàc
go w g∏owic´ zaparzacza i przesuƒ
uchwytem w prawo. Sprawdê czy koszyczek
znajduje si´ w pozycji LOCK pokazanej na
urzàdzeniu.
- Ustaw jednà lub dwie fili˝anki pod wylotami
z koszyczka filtra. Espresso b´dzie
wyp∏ywa∏o przez obydwa wyloty, dlatego
wa˝nym jest aby w przypadku u˝ycia tylko
jednej fili˝anki by∏a ona wystarczajàco
szeroka.
- Maszyna jest gotowa do zaparzania w
momencie zgaÊni´cia lampki wskaênika
temperatury (lampka pomaraƒczowa).
27
A
C
B
G
F
E
D
J
I
H
K
L
TSK-1817_IM 19/02/04 9:58 Side 27
- Przekr´ç pokr´t∏o kontrolne do pozycji .
Zaparzaj przez ok. 30 sekund. Espresso jest
tym mocniejsz im krótszy jest czas jego
zaparzania.
- Podczas parzenia mo˝e ponownie zapaliç
si´ lampka wskaênika temperatury, oznacza
to i˝ maszyna podgrzewa wi´cej wody.
- Po zakoƒczeniu parzenia przekr´ç pokr´t∏o
kontrolne do pozycji 0.
- Wyjmij koszyczek filtra przesuwajàc jego
uchwyt w lewo. Uwa˝aj poniewa˝ w filtrze
mo˝e w dalszym ciàgu znajdowaç si´ goràca
woda.
- Przesuƒ uchwyt filtra do góry i usuƒ zu˝yte
espresso. Uwa˝aj poniewa˝ filtr oraz
koszyczek mogà byç goràce.
- Sp∏ucz filtr i koszyczek w ciep∏ej wodzie i
wytrzyj dok∏adnie.
Cappuccino / Café au lait
Cappuccino / Café au lait jest robione na bazie
espresso z dodatkiem odpowiednio spienionego
goràcego mleka / goràcego mleka.
FUNKCJA UTRZYMYWANIA CIEP¸A
Ekspres ciÊnieniowy do kawy jest wyposa˝ony w
wierzchnià p∏ytk´ przeznaczonà do utrzymywania
temperatury fili˝anek. Przed przystàpieniem do
parzenia kawy nale˝y ustawiç fili˝anki na p∏ytce.
W ten sposób zostanà one nieco ogrzane co
spowoduje zmniejszenie utraty ciep∏a parzonej
kawy, które ma miejsce w przypadku parzenia
kawy do zimnych fili˝anek.
Przygotuj espresso wed∏ug wy˝ej opisanej
instrukcji, pami´taj, ˝e w pojemniku musi
znajdowaç si´ woda do wytworzenia pary wodnej.
- Ustaw przycisk ON/OFF w pozycji ON.
- Wlej mleko (u˝ywaj zawsze mleka
pe∏not∏ustego bo jest ono najlepsze do tego
celu) do ma∏ego dzbanka lub kubka itp.
Podstaw dzbanek pod dyszà i przekr´ç
pokr´t∏em kontrolnym do pozycji .
- Dla utworzenia piany z mleka do Cappuccino
wa˝nym jest aby dysza na przemian
znajdowa∏a si´ zarówno nad jak i pod
powierzchnià mleka. Dysz´ nale˝y równie˝
zanu˝aç g∏´biej dla ogrzania mleka.
- Przy ogrzewaniu mleka do Café au lait mleko
nie jest spieniane dlatego te˝ dysza powinna
byç zanu˝ona w mleku do momentu a˝
mleko uzyska ˝àdanà temperatur´.
- Lampka wskaênika temperatury zapali si´
ponownie podczas tworzenia piany, co jest
zjawiskiem normalnym.
- Po zakoƒczeniu procesu tworzenia piany
przekr´ç pokr´t∏o kontrolne do pozycji 0.
- U˝ywaj du˝ych fili˝anek do Cappuccino/
Café au lait. Przygotowujàc Cappuccino wlej
najpierw do espresso podgrzane mleko
zatrzymujàc ∏y˝kà powsta∏à pian´. Na koniec
wlej pian´. Przygotowujàc Café au lait wlej
goràce mleko bezpoÊrednio do espresso.
- Nie zra˝aj si´ je˝eli nie osiàgniesz
oczekiwanych rezultatów od razu, dobra
Cappuccino/ Café au lait wymaga nieco
rutyny.
- Wyjmij wtyczk´ z gniazdka sieciowego i
pozostaw urzàdzenie do wystygni´cia zanim
odstawisz je do miejsca przechowywania.
USUWANIE OSADU WAPIENNEGO
Ze wzgl´du na zawartoÊç wapnia w wodzie mo˝e
mieç miejsce odk∏adanie si´ osadu wapiennego w
urzàdzeniu.
Powstajàcy osad wapienny mo˝na usunàç przy
u˝yciu kwasu octowego (nie u˝ywaj octu
spo˝ywczego).
- Wymieszaj 1 dl. kwasu octowego z 3 dl.
zimnej wody.
- Wlej roztwór do pojemnika na wod´,
zamontuj koszyczek filtra na g∏owicy
zaparzacza i przekr´ç pokr´t∏o kontrolne
ON/OFF do pozycji .
- Odczekaj a˝ przebiegnie ca∏y cykl parzenia
po czym przekr´ç pokr´t∏o kontrolne do
pozycji 0.
- Dla usuni´cia pozosta∏oÊci osadu jak i
resztek roztworu kwasu octowego wlej 2,5 dl.
zimnej wody do pojemnika, ustaw pokr´t∏o
28
TSK-1817_IM 19/02/04 9:58 Side 28
kontrolne ON/OFF w pozycji i pozwól
wodzie przecieknàç przez urzàdzenie.
- Cz´stotliwoÊç usuwania osadu wapiennego
jest uzale˝niona od cz´stotliwoÊci u˝ywania
urzàdzenia oraz zawartoÊci wapnia w
wodzie.
Uwaga! Wlewaj do urzàdzenia jedynie zimnà
wod´ lub wy˝ej wymieniony roztwór kwasu
octowego przy usuwaniu osadu wapiennego. W
przypadku nie przestrzegania wy˝ej opisanej
procedury usuwania osadu wapiennego
gwarancja zostanie uniewa˝niona.
KONSERWACJA
Zaleca si´ aby koszyczek filtra nie by∏
umocowany na g∏owicy gdy urzàdzenie nie jest
u˝ytkowane.
Wyjmij wtyczk´ z gniazdka sieciowego i
pozostaw urzàdzenie do wystygni´cia.Koszyczek
filtra, tack´ do skroplin, ruszt oraz filtry umyj w
wodzie z dodatkiem myd∏a, Êrodka do zmywania
naczyƒ (cz´Êci tych nie nale˝y zmywaç w
zmywarce do naczyƒ).
WyczyÊç dok∏adnie dysze po ka˝dorazowym ich
u˝ytkowaniu. Zaleca si´ aby po ka˝dym
u˝ytkowaniu dla wyczyszczenia dyszy w Êrodku
powtórzyç cykl spieniania. Pami´taj o
podstawieniu dzbanka pod dyszà podczas pracy
urzàdzenia.
Gumowy kapturek mo˝na zdejmowaç i myç pod
ciep∏à bierzàcà wodà.
U˝yj zaostrzonego przedmiotu dla
wyczyszczenia wlotu dyszy. W przypadku
zaschni´cia mleka w dyszy nale˝y zamoczyç jà
w wodzie z dodatkiem soli. Od zewnàtrz umyj
dysz´ wodà z ew. dodatkiem Êrodka do
zmywania naczyƒ.
Samo urzàdzenie wytrzyj lekko wilgotnà
szmatkà.
Nie u˝ywaj tràcych, Êcierajàcych Êrodków
czyszczàcych.
Pami´taj i˝ dysza pary wodnej jest goràca
podczas u˝ytkowania.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE RODOWISKA
NATURALNEGO
Urzàdzenia elektrycznego/elektronicznego nie
nadajàcego si´ do u˝ytku powinno pozbyç si´ w
sposób najmniej szkodliwy dla Êrodowiska
naturalnego. Dlatego te˝ urzàdzenia nale˝y
pozbyç si´ przestrzegajàc lokalnie
obowiàzujàcych przepisów lub dostarczyç do
najbli˝szej stacji utylizacji odpadów.
GWARANCJA B¢DZIE UNIEWA˚NIONA W
PRZYPADKU:
1. JeÊli wy˝ej wymienione nie by∏o
przestrzegane.
2. JeÊli urzàdzenie by∏o niew∏aÊciwie
u˝ytkowane powodujàc uszkodzenia
mechaniczne.
3. JeÊli zosta∏y dokonywane naprawy
urzàdzenia przez osoby nieupowa˝nione.
4. JeÊli uszkodzenie powsta∏o w wyniku
uszkodzeƒ w instalacji sieciowej.
W zwiàzku ze sta∏ym udoskonalaniem naszych
produktów zarówno od strony funkcjonalnej jak i
projektowej, zastrzegamy sobie prawo do zmian
w produktach bez wczeÊniejszego uprzedzenia.
Importer
Adexi Group
Z zastrze˝eniem ew. b∏´dów w druku
29
TSK-1817_IM 19/02/04 9:58 Side 29
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33

Melissa Espresso/Cappucino 245-027 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla