- Przy wyciskaniu soku z pomaraƒczy, cytryn, grejpfrutów lub melonów nale˝y usunàç z owoców
skórk´ i pestki, a z jab∏ek, gruszek itp. pestki. Smak soku b´dzie zdecydowanie lepszy.
- Warzywa liÊciaste nale˝y przed w∏o˝eniem do sokowirówki uformowaç w kulki lub wa∏ki.
- Po przygotowaniu owoców wk∏adaj je kolejno do otworu w pokrywie i popychaj przy u˝yciu
popychacza. W pokrywie podczas wyciskiwania soku b´dà równie˝ zbiera∏y si´ niewielkie iloÊci
odpaów.
- W przypadku gdy pojemnik na odpady lub na sok zostanie wype∏niony, nale˝y wy∏àczyç
urzàdzenie tj.ustawiç przycisk wy∏àcznika w pozycji wy∏àczonej i opró˝niç odpowiedni pojemnik.
Mo˝e si´ zdarzyç, ˝e przestrzeƒ pomi´dzy sitkiem a pojemnikiem na odpady zostanie zapchana
resztkami. W takim przypadku nale˝y wy∏àczyç urzàdzenie, rozluêniç uchwyty przytrzymujàce i
zdjàç pokryw´, po czym usunàç znajdujàce si´ odpady.
- Na∏ó˝ ponownie pokryw´, umocuj jà uchwytami i w∏àcz urzàdzenie.
- Po zakoƒczeniu u˝ytkowania ustaw przycisk wy∏àcznika w pozycji Off i wyjmij wtyczk´ z gniazdka
sieciowego.
- Obudowa z silnikiem nie mo˝e byç nara˝ana na dzia∏anie wody.
KONSERWACJA
- Zanim rozpoczniesz czyszczenie, upewnij si´ czy przycisk wy∏àcznika jest w pozycji wy∏àczonej a
wtyczka przewodu zasilajàcego wyj´ta z gniazdka sieciowego. Rozluênij uchwyty przytrzymujàce,
usuƒ pokryw´ oraz sitko i umyj te cz´Êci pod bie˝àcà wodà. Obudowy z silnikiem nie wolno myç,
nale˝y jedynie przecieraç lekko wilgotnà Êciereczkà. Nie myj rozmontowywanych cz´Êci
sokowirówki w zmywarce do naczyƒ.
- Do mycia sitka dobrze jest u˝ywaç np. szczoteczk´ do z´bów ( nie ma w za∏àczeniu).
- Po myciu wytrzyj wszystkie cz´Êci sokowirówki do sucha. Zmontowane ponownie urzàdzenie
odstaw do miejsca jego przechowywania niedost´pnego dla dzieci.
RADY I WSKAZ"WKI PRZY SPORZÑDZANIU SOK"W
- Ze szpinaku, rze˝uchy i pietruszki otrzymuje si´ bardzo g´sty sok. Sok ten ma bardzo
charakterystyczny smak, dlatego jest on najlepszy w kombinacji z innymi owocami lub warzywami.
Przy sporzàdzaniu soku z udzia∏em wy˝ej wymienionych warzyw, najpierw wyciÊnij sok z nich a
potem z innych owoców lub warzyw.
- Z 1/2 kg owoców lub warzyw otrzymuje si´ za zwyczaj ok. 1 kubek soku.
- Dodaj kilka ∏y˝eczek soku z cytryny lub sproszkowanego kwasu askorbinowego do sokowirówki
zanim zaczniesz wyciskaç sok z owoców lub warzyw. W ten sposób unikniesz zabarwiania sokiem
pojemników.
- Smak, kolor oraz konsystencja soku Êwie˝ego jest inna ni˝ soku konserwowanego.
- W soku wyciskanym ze Êwie˝ych owoców lub warzyw b´dzie wystàpowa∏a zawiesina/drobne
resztki, co powoduje i˝ sok taki jest smaczniejszy oraz posiada wi´ksze walory od˝ywcze. Je˝eli z
jab∏ek, gruszek itp. nie zostanà usuni´te pestki itd. ich resztki mogà przedostaç si´ równie˝ do
soku.
- Sok z ziemniaków mo˝e byç wykorzystywany do przygotowywania ró˝nych potraw przy ich
zag´szczaniu.
- Sok z owoców lub warzyw mo˝e byç wykorzystywany jako wywar do gotowania innych potraw
(wywar ten nale˝y rozrzedziç wodà).
- Mieszajàc sok warzywny z sokiem z marchwi otrzymuje si´ nieco s∏odszy sok.
- Sok powinien byç podawany zaraz po jego zrobieniu albowiem z up∏ywem czasu witaminy ulegajà
rozk∏adowi. Gdy sok jest przygotowywany nieco wczeÊniej zanim zostanie spo˝yty, powinien byç
w takim przypadku przechowywany w szczelnym naczyniu w lodówce. Sok nie powinien byç
przechowywany d∏u˝ej ni˝ 48 godzin.
- Je˝eli przygotowywana jest wi´ksza porcja soku, pami´taj o cz´stym kontrolowaniu pojemnika na
odpady. Opró˝niaj pojemnik gdy jest on prawie zape∏niony.
- Dla otrzymania soku bez zawiesiny nale˝y przesàczyç sok przez bawe∏nianom Êciereczk´ lub np.
filtr do kawy.
24
IM HA-3168 23/05/02 12:44 Side 24