obsługa sokowirówki
odśrodkowej
przygotowanie surowca
●
Usuń pestki (śliwki, brzoskwinie,
wiśnie itp.).
●
Obierz twardą skórkę (melony,
ananasy, ogórki, ziemniaki itp.)
●
Owoce z miękką skórką i inne
surowce wymagają tylko umycia
(jabłka, gruszki, marchew,
rzodkiewki, sałata, kapusta,
pietruszka, szpinak, winogrona,
truskawki, seler łodygowy itp.).
●
Obieranie owoców cytrusowych –
Obierz skórkę i wyjmij miąższ,
inaczej sok może być gorzki. W
celu uzyskania najlepszego wyniku
można skorzystać z przystawki do
wyciskania owoców cytrusowych,
sprzedawanej oddzielnie.
montaż i obsługa
●
Przed podłączeniem zdejmij
pokrywę otworu szybkiego wylotu
soku.
1 Umieść miskę na jednostce
zasilającej tak, żeby wylew soku
znalazł się w żłobku jednostki.
2 Włóż do miski sitko do filtrowania,
upewniając się że strzałki ▼ na
spodzie sitka nakładają się na
strzałki ▼ na górnej części
jednostki zasilającej.
3 Nałóż przykrywkę, upewniając się,
że jej powierzchnia jest dobrze
dopasowana do krawędzi miski.
4 Zmień pozycję zatrzasków
blokujących, podnosząc je i
zatrzaskując na wypustkach w
pokrywce. Dla zabezpieczenia
naciśnij na zatrzaski, aż się
zatrzasną.
5 Nałóż sokowirówkę na mikser,
przekręć, aż się zatrzaśnie .
6 Doczep pojemnik na pulpę do
przykrywki .
7 Włóż uchwyt na dzbanek do
otworu, on automatycznie się
zatrzaśnie.
8 Nałóż pokrywkę na dzbanek na
sok, włóż go do uchwytu .
9W razie konieczności, pokrój owoce
na kawałki, aby zmieściły się we
wlocie.
10 Umieść produkty we wlocie. Aby
uzyskać najlepszy wynik, korzystaj
z prędkości 2 i nigdy nie
przekraczaj prędkości 2.
Równomiernie popychaj jedzenie,
upewniając się, że wyżłobienie w
popychaczu nakłada się na wypust
na ściance wlotu na owoce - nigdy
nie wkładaj do wlotu palców.
11 W yłącz i odłącz urządzenie od
sieci.
12 Aby zdemontować sokowirówkę,
powtórz powyższe czynności w
odwrotnej kolejności. Uchwyt na
dzbanek zdejmiesz wciskając
przycisk zwalniający.
13 Po wykorzystaniu załóż pokrywę
otworu szybkiego wylotu soku
ważne
●
Jeśli sokowirówka zaczyna
wibrować, wyłącz urządzenie i
oczyść sitko z pulpy. (Sokowirówka
zaczyna wibrować, kiedy pulpa
zbiera się nierównomiernie).
●
W czasie użytkowania regularnie
wyłączaj urządzenie I opróżniaj
zbiornik miazgi oraz zlewkę na sok.
wskazówki
●
Miękkie surowce należy
wprowadzać powoli, aby uzyskać
jak najwięcej soku.
●
Witaminy ulegają rozkładowi,
dlatego im szybciej sok zostanie
spożyty, tym większa ilość witamin
zostanie dostarczona do
organizmu.
●
Jeśli zachodzi konieczność
przechowania soku przez kilka
godzin, należy umieścić go w
lodówce. Sok będzie bardziej
trwały, jeśli zostanie do niego
dodane kilka kropli soku z cytryny.
45