PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem urządzenia lub po dłuższym
okresie przechowywania należy umyć wszystkie części
urządzenia, które bezpośrednio stykają się z żywnością.
UŻYWANIE URZĄDZENIA
Montaż przed użyciem:
• Umieść część silnikową (3) urządzenia na płaskiej
powierzchni, np. blacie kuchennym i upewnij się,
że stoi ona stabilnie na czterech przyssawkach
znajdujących się na spodzie urządzenia.
• Umieść podstawę (6) na części silnikowej tak,
aby dziobek wylotowy (5) został umieszczony w
otworze znajdującym się z boku części silnikowej.
• Przesuń pojemnik na miazgę owocową (2) do
góry pod odpływem na podstawie, tak aby został
właściwie zablokowany u dołu części silnikowej.
• Ostrożnie umieść misę wirującą (7) na podstawie.
o Uważaj, aby nie dotknąć ostrych elementów
znajdujących się na dnie misy wirującej.
o Upewnij się, że misa wirująca została właściwie
umieszczona na swojej podstawie, tak aby
przekładnia na dnie misy zablokowała
przekładnię w podstawie.
o Upewnij się, że misa wirująca nie jest
umieszczona zbyt luźno na podstawie oraz że
równomiernie się obraca.
• Umieść pokrywę (10) na urządzeniu tak, aby
przykryła pojemnik na miazgę owocową oraz misę
wirującą. Upewnij się, że pokrywa została szczelnie
zamknięta.
• Przekręć mechanizm blokujący (4) w pozycję
pionową i upewnij się, że zablokował on pokrywę.
Jeżeli pokrywa zostanie właściwie zablokowana
przez mechanizm blokujący, będzie słychać
kliknięcie.
• Umieść szklankę, miskę lub inne naczynie pod
dziobkiem wylotowym.
• Dziobek musi być skierowany w dół, aby umożliwić
wypływanie soku.
• Urządzenie jest teraz gotowe do użycia.
Przygotowanie owoców i warzyw do wyciskania soku
• Zawsze przed wyciśnięciem soku należy dokładnie
umyć owoce i warzywa.
• Usunięcie małych pestek czy cienkiej skórki z
owoców i warzyw przed wyciśnięciem soku nie jest
konieczne.
• Przed wyciśnięciem soku z owoców o grubej
skórce, takich jak pomarańczy i cytryn, należy je
obrać. Szczególnie istotne jest usunięcie całej
skórki (wraz z białymi włóknami), gdyż nawet
niewielkie ilości skórki mogą negatywnie wpłynąć
na smak soku.
• Konieczne jest również usunięcie dużych pestek
(takich jak pestki śliwek czy moreli) w celu
uniknięcia uszkodzenia urządzenia.
• Duże owoce i warzywa należy pociąć na kawałki,
które można włożyć do lejka (9).
Korzystanie z urządzenia
• Włącz urządzenie, przesuwając przycisk on/off (wł./
wył.) w pozycję "1" (mała prędkość) lub w pozycję
"2" (duża prędkość).
o Ustawienie małej prędkości przeznaczone jest
do wyciskania soku z miękkich owoców i
warzyw.
o Ustawienie dużej prędkości przeznaczone
jest do wyciskania soku z twardszych owoców
i warzyw.
• Kolejno wkładaj wybrane owoce i/lub warzywa do
urządzenia przez lejek, dociskając je przy pomocy
ubijaka (1).
o Pamiętaj, aby przekręcać ubijak tak, aby rowek
w ubijaku był właściwe umieszczony w lejku.
o Długie warzywa, takie jak marchew, należy
wkładać do lejka począwszy od węższego
końca.
o Naciskaj owoce i/lub warzywa delikatnie
w dół lejka. Zbyt mocny nacisk zmniejsza
ilość wyciśniętego soku i może spowodować
uszkodzenie urządzenia.
o Przed wyjęciem ubijaka w celu dodania
następnych owoców/warzyw zatrzymaj
urządzenie, aby uniknąć rozprysków soku.
• Obserwuj pojemnik na miazgę owocową i zatrzymaj
działanie urządzenia, zanim pojemnik się przepełni.
• Umieścić dziobek w pozycji skierowanej w górę,
aby zatrzymać przepływ soku, na przykład, gdy
chce się zmienić lub opróżnić misę.
• Przed zdjęciem pokrywy należy zawsze wyłączyć
urządzenie, przesuwając przycisk On/Off (wł./wył.)
w pozycję "0".
Uwaga: Nie włączać urządzenia na dłużej niż 1 minuty
ciągłej pracy. Jeżeli urządzenie pracowało przez 1
minuty, przed ponownym użyciem należy je pozostawić
do ostudzenia.
WSKAZÓWKA
• Jeżeli przed skorzystaniem z urządzenia wyłożysz
pojemnik na miazgę owocową plastikowym
workiem, będzie łatwiej wyczyścić urządzenie.
• Należy używać świeżych owoców i warzyw
– zawierają one najwięcej soku.
• Do wyciskania soku najlepiej nadają się ananasy,
jabłka, ogórki, seler, marchew, szpinak, melony,
pomidory i większość owoców cytrusowych.
• Z różnych rodzajów jabłek powstają soki o różnych
smakach i konsystencjach. Wypróbuj różne
połączenia smaków, aby znaleźć swój ulubiony.
• Sok można także wyciskać z zielonych warzyw
liściastych, takich jak kapusta czy szpinak.
Przed włożeniem liści do lejka zwiń je w rulony
odpowiedniego rozmiaru.
• Włókniste owoce i warzywa, a także te o bardzo
jednolitym miąższu, takie jak banany, mango,
papaje czy awokado nie nadają się do wyciskania
soku, gdyż w efekcie otrzymuje się zmiksowane
owoce, a nie sok.
• Wszystkie rodzaje soku należy spożyć zaraz po
wyciśnięciu, ponieważ świeże soki pod wpływem
tlenu w powietrzu szybko tracą wartości odżywcze.
Może to również mieć wpływ na smak soku.