96
WIADOMOŚCI NA TEMAT TŁUSZCZU
1. Do frytowania zalecamy używać płynnego
oleju odpornego na wysokie temperatury.
Gdy olej lub tłuszcz zbrązowieje po fryto-
waniu, oznacza to, że nie jest odporny na
wysokie temperatury. Użyć wtedy innego
gatunku tłuszczu. Nie mieszać różnych ole-
jów i tłuszczów, gdyż temperatura wrzenia
tłuszczów jest bardzo różna.
2. Nigdy nie mieszać nowego tłuszczu ze sta-
rym.
3. Jeśli używa się oleju, wlać go do wymaganej
wysokości (pomiędzy kreskami MIN i MAX).
4. W przypadku użycia stałego tłuszczu do fry-
towania, pociąć go na kostki. Napełnić kost-
kami do kreski MAX, urządzenie ustawić
na około 140 °C. Gdy tłuszcz stopi się,
dodać tyle kostek, aby poziom tłuszczu był
pomiędzy kreską MIN i MAX. Po ochłodzeniu
urządzenia tłuszcz zestali się.
5. Nie przegrzewać tłuszczu, gdyż w przeciw-
nym wypadku powierzchnia produktu zask-
lepi się, a wewnątrz nie będzie usmażony.
6. Produkt musi pływać w tłuszczu, dlatego
nigdy na raz nie napełniać zbyt dużą ilością
produktu. Jeśli ilość produktu jest za duża,
tłuszcz ochładza się zbyt mocno i produkt
nasiąka tłuszczem.
7. Regularnie wymieniać zużyty tłuszcz. Zużyty
tłuszcz pogarsza smak frytowanego pro-
duktu. Zużyty olej lub tłuszcz usuwać zgod-
nie z lokalnymi przepisami w sposób niesz-
kodliwy dla środowiska.
8. Jeśli ponownie używa się tłuszczu, najpierw
ochłodzić go trochę i zanim stężeje przelać
przez sito z włożonym ręcznikiem kuchen-
nym lub papierem filtracyjnym do inn-
ego pojemnika. Tłuszcz można następnie
przechowywać w lodówce w zamkniętym
pojemniku. Niefiltrowany tłuszcz szybko
zepsuje się.
5. Nigdy nie włączać urządzenia, gdy nie jest
wlany tłuszcz, aby uniknąć uszkodzenia ele-
mentu grzejnego.
6. Poziom tłuszczu musi znajdować się
pomiędzy znakami MIN i MAX. W żadnym
wypadku nie wlewać więcej tłuszczu,
gdyż gorący tłuszcz może wyprysnąć -
niebezpieczeństwo obrażeń!
7. Podczas frytowania może wytwarzać się
gorąca para, dlatego twarz i ręce powinny
znajdować się w bezpiecznej odległości
i otwierać frytownicę ze szczególną
ostrożnością.
8. Podczas frytowania zapewnić dobrą
wentylację pomieszczenia.
9. Nigdy nie przykrywać frytownicy podczas
pracy, aby uniknąć przegrzania urządzenia.
10. Element obsługi w całości nie może stykać
się z wodą lub inną cieczą ani nie może być
zanurzony w niej. Tylko wężownicę grzejną,
połączoną na stałe z elementem obsługi,
tzn. części, które stykają się z olejem pod-
czas pracy, można czyścić wilgotną szmatką.
11. Woda, także w stanie zamrożonym, w
połączeniu z gorącym olejem powoduje
rozpryski.
12. Wilgotne i zamrożone produkty bardzo
ostrożnie i powoli opuszczać w gorący
tłuszcz, aby uniknąć rozprysków i pienienia
się tłuszczu.
13. Przy silnym pienieniu frytowany produkt na
krótko wyjąć, trochę odczekać i ponownie
zanurzyć w tłuszczu.