84
4 Przepis
Domowa pizza: ciasto do pizzy
Składniki
250 g mąki uniwersalnej +
165 ml letniej wody
4 g drożdży w proszku
½ łyżki białego cukru
½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
1 Załóż dzbanek blendera i umieść w nim
wodę, drożdże, cukier i sól.
2 Naciśnij przycisk pulsacji dwa razy, aby
zmiksować składniki.
3 Zdejmij dzbanek z części silnikowej i
odstaw go na 5 minut.
4 Załóż pojemnik robota kuchennego z
końcówką do wyrabiania ciasta i wsyp
do pojemnika mąkę, a następnie obróć
pokrętło prędkości do pozycji 1.
5 Po uruchomieniu urządzenia powoli wlej
masę drożdżową do otworu na produkty.
6 Przetwarzaj składniki aż do utworzenia kuli
ciasta.
• Dodaj 1 lub 2 łyżki mąki, jeśli kula ciasta
jest zbyt miękka.
7 Wyjmij kulę ciasta z pojemnika, obtocz ją w
mące i owiń plastikową folią.
8 Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w
temperaturze pokojowej na 10–40 minut,
w zależności od tego, jak gruby ma być
spód ciasta.
9 Rozgrzej piekarnik do maksymalnej
temperatury.
10Rozwałkuj ciasto do pizzy na posypanej
mąką powierzchni i nałóż na ciasto sos
pomidorowy, ser mozzarella i świeżą
bazylię.
11 Upiecz pizzę w gorącym piekarniku.
• Pieczenie potrwa 8–10 minut, w
zależności od ustawień piekarnika.
Uwaga
•
Zawsze sprawdzaj sitko przed użyciem. Nie używaj
sokowirówki, jeśli zauważysz jakiekolwiek uszkodzenia
(np. pęknięcia) lub w przypadku obluzowania tarczy
trącej.
• Przed rozpoczęciem wyciskania śliwek, moreli,
brzoskwiń i wiśni usuń z nich wszystkie nasiona i pestki.
Dokładnie zdejmij twardą skórkę z ananasów, melonów
itp.
• Pokrywka pojemnika sokowirówki będzie prawidłowo
założona, jeśli usłyszysz „kliknięcie”.
Blender
Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia
zmontuj je zgodnie z rys.10.
Za pomocą blendera można przygotować
koktajle mleczne, soki, zupy i sosy na bazie
owoców, warzyw i wody lub innych płynów.
Ponadto można go użyć do zrobienia majonezu.
Aby rozdrabniać lód, obróć pokrętło do pozycji
ON i naciśnij przycisk wstępnego ustawienia
do kruszenia lodu
. Aby wyłączyć tę funkcję,
naciśnij przycisk ponownie.
Uwaga
•
Nigdy nie wkładaj do dzbanka dłoni ani żadnych
przedmiotów podczas pracy blendera.
• Przed zamocowaniem części tnącej w dzbanku
blendera zawsze nałóż na nią uszczelkę.
• Aby dodać płynne składniki podczas miksowania, wlej je
do dzbanka przez otwór na produkty.
• Potnij składniki przeznaczone do miksowania na małe
kawałki.
• Jeśli chcesz przygotować większą ilość jedzenia lub
napoju, podziel składniki na mniejsze porcje — nie
przetwarzaj ich w całości za jednym razem.
• Aby zapobiec rozlewaniu, w przypadku miksowania
pieniących się płynów (np. mleka) nie wlewaj do
dzbanka więcej niż 1 litr płynu.
• Włóż składniki do dzbanka blendera, nie przekraczając
maksymalnego poziomu.