SEVERIN cuisson basse température SV 2447 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Sous-Vide Garer 4
Vacuum cooker 9
Cuiseur sous vide 14
Sous-Vide koker 20
Horno de agua Sous Vide 25
Pentola per cottura sottovuoto 31
Sous-Vide vandbad 37
Vakuumkokare 42
Tyhjiökypsennin 47
Garnek próniowy 52
 sous-vide 58
 64
www.severin.com
welcome home
52
Garnek próżniowy
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj,
któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane
wycznie przez osoby, które zapoznay si z
niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podcza do sieci
elektrycznej wycznie przez prawidowo
zainstalowane gniazdko z uziemieniem.
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na
tabliczce znamionowej urzdzenia. Niniejszy
wyrób zgodny jest z obowizujcymi w
UE przepisami dotyczcymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Pokrywa
2. Uchwyt pokrywy
3. Tacka na wod
4. Uchwyt do przenoszenia
5. Przewód zasilaj
cy z wtyczk
6. Kratka
7. Panel sterujcy
Panel sterujący
A. Wywietlacz
B. Ustawianie czasu
C. Plus
D. Potwierdzanie/Anulowanie
E. On/Off
F. Gówny wskanik wietlny
G. Minus
H. Ustawianie temperatury z lampk
kontroln
Instrukcja bezpieczeństwa
Aby zachowa bezpieczestwo,
wszelkie naprawy tego elektrycznego
urzdzenia musz by wykonywane
przez nasz serwis. Jeli urzdzenie
wymaga naprawy, prosimy wysa je
do naszego dziau obsugi klienta.
Przed przystpieniem do
czyszczenia, naley sprawdzi,
czy urzdzenie zupenie ostygo i
jest wyczone z sieci elektrycznej.
Szczegóowe informacje na temat
czyszczenia urzdzenia znajduj
si w punkcie Czyszczenie i
konserwacja.
Aby nie narazi si na poraenie
prdem, nie naley my urzdzenia
w wodzie, ani zanurza go.
Uwaga: Nieprawidowe uytkowanie
urzdzenia moe doprowadzi do
powa
nych obrae ciaa.
Korpus urzdzenia i elementy
zewntrzne rozgrzewaj si do
wysokiej temperatury w trakcie pracy
i pozostaj gorce przez jaki czas
po jej zakoczeniu. Uwaga: grozi
poparzeniem! Nie dotyka adnych
czci urzdzenia poza uchwytami.
Przewód zasilajcy oraz gniazdo w
PL
53
urzdzeniu naley utrzymywa w
czystoci i nie dopuszcza do ich
kontaktu z cieczami.
Urzdzenie przeznaczone jest
do zastosowa domowych lub
podobnych, jak np. w
- kuchniach biurowych lub innych
miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz
innych podobnych lokalach (przez
klientów);
- pensjonatach.
Osoby o ograniczonych zdolnociach
zycznych, czuciowych lub
psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia lub
wiedzy, a take dzieci (w wieku co
najmniej 8 lat), mog korzysta
z urzdzenia, pod warunkiem e
znajduj si pod nadzorem lub
zostay poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni wiadome
wszelkich zagroe i wymaganych
rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia jako zabawki przez
dzieci.
Nie wolno pozwala dzieciom
na wykonywanie jakichkolwiek
prac zwizanych bezporednio
z konserwacj lub czyszczeniem
urzdzenia, a jeeli ju, to dziecko
musi mie co najmniej 8 lat i by
nadzorowane przez osob doros.
Nie dopuszcza do urzdzenia i jego
przewodu zasilajcego dzieci poniej
8 lat.
Uwaga: Nie pozwala, aby dzieci miay
dostp do elementów opakowania,
poniewa moe to doprowadzi
do niebezpiecznego wypadku, np.
uduszenia.
Przed uyciem naley dokadnie
sprawdzi, czy gówny korpus urzdzenia
i wszystkie elementy czynnociowe s
sprawne i nie nosz ladów uszkodzenia.
Jeeli urzdzenie np. spado na tward
powierzchni albo przewód zasilajcy
zosta naraony na zbyt silne szarpnicie,
nie nadaje si ono do dalszego uytku:
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstaa z tego powodu, moe mie
ujemny wpyw na dziaanie urzdzenia i
bezpieczestwo uytkownika.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazda
elektrycznego:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nigdy nie
naley szarpa za przewód.
Przewód zasilajcy nie powinien
54
zwisa swobodnie i naley uwaa aby
znajdowa si w bezpiecznej odlegoci od
gorcych elementów urzdzenia.
Podczas pracy garnek musi by
ustawiony na powierzchni odpornej na
wysokie temperatury i wrztek.
Nie stawia urzdzenia przy otwartym
ogniu ani w pobliu gorcych powierzchni,
jak np. kuchenki czy piecyki. Nie
uywa urzdzenia ustawionego pod
szafk, pók itd., która mogaby ulec
uszkodzeniu w wyniku kontaktu z
par wydzielajc si w trakcie pracy
urzdzenia.
Korzystajc z garnka naley pamita,
aby:
-uywa tylko oryginalnych akcesoriów;
- urzdzenie byo pod nadzorem przez
cay czas pracy;
- tacka na wod
bya wypeniona czyst
wod.
Uwaga! Nie wcza urzdzenia bez
prawidowo zaoonej tacki na wod i
kratki.
Tack naley wyjmowa chwytajc
j zawsze przez ciereczk lub
rkawic kuchenn. Uwaga! Podczas
podnoszenia pokrywy uwaa na
wylatujc par oraz gorce skropliny.
Niebezpieczeństwo oparzenia.
Nie przestawia urzdzenia, dopóki
cakowicie nie ostygnie.
Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi
odpowiedzialno ponosi wycznie
uytkownik.
Gotowanie próżniowe
Podczas gotowania próniowego ywno
gotowana jest w niskiej temperaturze, w
wodzie, zamknita w torebce próniowej.
Idealny zakres temperatury do gotowania
w ten sposób mieci si w przedziale
55 – 65°C. Pasteryzacja ywnoci
odbywa si przy temperaturze rdzenia na
poziomie 62°C. Równomierne ogrzewanie
caej powierzchni zapewnia doskona
konsystencj oraz zachowanie penego
smaku i wszelkich soków.
Poniewa gotowanie próniowe odbywa
si w niskiej temperaturze, niezbdne
jest zachowanie higieny oraz szybkie
przetworzenie ywnoci. Po ugotowaniu
w próni ywno naley od razu spoy
albo zanurzy w lodowatej wodzie, po
czym zamrozi, lub ewentualnie wstawi do
lodówki w temperaturze 3°C.
Do gotowania próniowego naley uywa
wycznie wysokiej jako
ci torebek,
przeznaczonych do mroenia oraz
ogrzewania ywnoci.
Uruchomienie urządzenia
Usun wszelkie elementy opakowania i
wyczyci urzdzenie wedug instrukcji w
punkcie Czyszczenie i konserwacja.
Obsługa
Regulator temperatury
Temperatur do 65°C mona ustawia
w postpieniach co 1°C. Ustawianie
temperatury powyej 70°C odbywa si w
postpieniach co 3°C. Naley pamita o
powyszych cechach w trakcie ustawiania
temperatury, np. chcc uzyska temperatur
73°C, naley ustawi regulator na 70°C.
55
Napełnianie wodą
Wstawi tack na wod do urzdzenia i
ustawi na niej kratk.
Napeni tack ciep wod. W ten
sposób mona skróci czas potrzebny
do osignicia wymaganej temperatury
gotowania. Wskazówka: wbudowany
czujnik temperatury moe potrzebowa
kilku minut do prawidowego odczytania
aktualnej temperatury wody. Przy uyciu
zimnej wody czas gotowania podany w
poniszej tabeli wydua si o co najmniej
30 minut.
Poziom wody wlewanej do tacki musi
mieci si pomidzy oznaczeniami
Min i Max. Do gotowania potrzebne jest
minimum 2,6 l wody i maksimum 5,6 l.
Napeniajc tack naley uwzgldni
fakt, e poziom wody podniesie si po
wo
eniu torebek z ywnoci. Dlatego
zaleca si najpierw wla nieco mniej wody
i dopiero póniej, po woeniu torebek z
ywnoci, dola w razie potrzeby nieco
wody, tak aby jej poziom nie przekroczy
oznaczenia Max.
Wkładanie żywności przeznaczonej do
gotowania
W oy do urzdzenia torebki próniowe
z ywnoci.
Torebki powinny by przez cay czas
gotowania cakowicie zanurzone w
wodzie. Jeeli torebka wypynie na
powierzchni, naley przycisn j jakim
ciarkiem (np. talerzem).
Naoy pokryw. Urzdzenie pracuje
prawidowo tylko z prawidowo naoon
pokryw.
Programowanie urządzenia
Wsun wtyczk przewodu zasilajcego
do gniazda z tyu urzdzenia oraz
podczy przewód do zasilania.
Nacisn przycisk
i przytrzyma
przez co najmniej 2 sekundy. Wczy si
wywietlacz, na którym pojawi si „0000”.
Nacisn przycisk temperatury
. Na
wywietlaczu pojawi si „40°C”.
Ustawi dan temperatur gotowania
za pomoc przycisków +/–. Temperatur
mona ustawia w niewielkich
postpieniach, krótkimi naciniciami;
przytrzymanie przycisku wcinitego
powoduje szybkie przewijanie.
Nacisn przycisk ; na wywietlaczu
pojawi si „00:01” (h : min).
Ustawi dany czas gotowania za
pomoc przycisków +/–.
Rozpocz proces gotowania, naciskajc
przycisk potwierdzenia .
Na chwil przed osigniciem ustawionej
temperatury lampka kontrolna
temperatury zacznie mruga.
Po upyniciu zaprogramowanego czasu
gotowania pojawia si sygna dwikowy i
gasn lampki kontrolne. Mona wówczas
wyj torebki i poda danie albo je
zachowa na póniej.
Wyczy urzdzenie, naciskajc przycisk
On/Off i przytrzymujc go przez co
najmniej 2 sekundy.
Po zakoczeniu pracy zawsze naley
odczy przewód zasilajcy od zasilania
i zostawi urzdzenie do wystygnicia.
Nastpnie wyla wod z urzdzenia i
wyczyci je.
56
Warzywa
Temperatura
80°- 85°C
Szparagi 25 min
Ziemniaki
1 h
10 min
Warzywa
korzeniowe
1 h
40 min
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystpieniem do czyszczenia
naley zawsze poczeka, a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
Nie zanurza sprztu w wodzie, ani
nie my go wod, poniewa grozi to
poraeniem prdem.
Do czyszczenia nie naley stosowa
rcych roztworów, ani trcych rodków
czyszczcych.
Zewntrzn obudow mona czyci
przecierajc lekko wilgotn, gadk
ciereczk.
Tack
na wod, kratk i pokryw mona
my w gorcej wodzie z pynem. Po
umyciu dokadnie osuszy.
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
usuwa osobno, a nie wraz
ze zwykymi odpadkami z
gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie
zawieraj bowiem cenne materiay, jakie
mona podda recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urzdze przyczynia si
do ochrony rodowiska i zdrowia ludzkiego.
Szczegóowych informacji na ten temat
udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Czas gotowania
Podane czasy gotowania próniowego maj charakter jedynie orientacyjny, poniewa
poszczególne produkty mogni si od siebie charakterem i konsystencj. W przypadku
mroonek, czas gotowania naley przeduy o co najmniej 30%.
Grubość
porcji 10 mm 20 mm 30 mm 40 mm 50 mm 60 mm
Mięso
Temperatura
60°- 65°C 20 min 1 h
1 h
40 min
2 h
30 min
3 h
20 min
4 h
10 min
Ryba
Temperatura
55°- 60°C 20 min 40 min 1 h
1 h
20 min
1 h
40 min 2 h
Drób
Temperatura
63°- 65°C 20 min 1 h
1 h
20 min
1 h
40 min
2 h
30 min
3 h
20 min
57
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów atwo tukcych si,
jak szko, elementy z tworzyw sztucznych,
arówki itd. Niniejsza gwarancja nie
ogranicza ustawowych praw konsumenta
ani innych praw, jakie konsument posiada
zgodnie z obowizujcymi przepisami, które
dotycz zakupu przedmiotów uytkowych.
Jeeli urzdzenie przestanie dziaa
prawidowo i musi zosta odes
ane, naley
je dokadnie zapakowa i doczy imi,
nazwisko i adres nadawcy oraz przyczyn
odesania. Jeli urzdzenie jest nadal na
gwarancji, prosz take doczy paragon
zakupu, lub faktur zakupow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

SEVERIN cuisson basse température SV 2447 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla