42
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez
osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać
uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
` Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w
pobliżu wody, ani na zewnątrz budynku.
3 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
4 Nie umieszczaj urządzenia w lodówce lub zamrażarce.
5 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
6 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
d JAK TO DZIAŁA
1 Do ciepłego mleka dodaj kulturę bakterii jogurtu, ogrzewaj przez 8-16 godzin (proponujemy
przez noc), ostudź, wstawi do lodówki na 2 godziny, a potem możesz już jeść jogurt.
2 Zwykły jogurt można przechowywać się w lodówce przez 8-10 dni, a głęboko zamrożony
- przez około miesiąc.
3 Jogurt przechowywany w lodówce może się rozwarstwiać - jeśli się tak stanie, wymieszaj.
4 Zamrażanie jogurtu może zmienić jego konsystencję, dlatego mrożony jogurt bardziej się
nadaje do przygotowywania potraw niż do bezpośredniego spożycia.
C KULTURA BAKTERII JOGURTU
5 Możesz użyć 30 ml (2 łyżki):
a) Żywego jogurtu bez dodatku substancji smakowych - musi być świeży (sprawdź termin
przydatności do spożycia).
• Różne marki dadzą różne wyniki.
b) Jogurtu zrobionego wcześniej.
• Bakterie osłabiają się w czasie, te same można wykorzystać tylko10 razy, później trzeba
użyć nowej kultury bakterii.
c) Liofilizowana kultura bakterii jogurtu z apteki lub sklepu ze zdrową żywnością
• Jeżeli wskazówki na etykiecie opakowania różnią się od podanych w tej instrukcji,
postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
C MLEKO
6 Jest potrzebny 1 litr mleka.
7 Mleko pełne daje jogurt pełniejszy niż otrzymany z mleka o niskiej zawartości tłuszczu.