Origo Używanie kuchenki
145
➤ Obrócić pokrętło w położenie OFF, aby wyłączyć wszystkie palniki.
➤ Poczekać, aż kuchenka przestygnie do temperatury pokojowej.
➤ Otworzyć górną część kuchenki (rys. 6, strona 5).
Wyjmowanie kanistra
W trybie pracy elastyczna blokada (rys. 7 1, strona 6) jest zablokowana w rowku
dźwigni zabezpieczającej (rys. 7 2, strona 6).
➤ Przesunąć blokadę (rys. 8 1, strona 6) w kierunku strzałki i obrócić dźwignię
(rys. 8 2, strona 6) w prawo (rys. 9, strona 6).
➤ Gdy blokada (rys. 0 1, strona 6) znajdzie się pozycji pionowej, przesunąć ją
w kierunku strzałki.
✓ Kanister jest odblokowany.
➤ Wyjąć kanister.
Wlewanie spirytusu denaturowanego
➤ Sprawdzić otwór zbiornika i upewnić się, że nie pali się on ani nie żarzy.
➤ Przed napełnieniem upewnić się, że misa palnika jest wystarczająco chłodna, aby
było możliwe trzymanie jej gołymi rękami.
➤ Przytrzymać misę palnika (rys. a, strona 6) pochyloną w dół.
➤ Wlać spirytus denaturowany przez siatkę drucianą w otwór misy palnika.
Nie wolno przekraczać maksymalnej ilości napełnienia, wynoszącej 1,2 l na misę
palnika.
➤ Sprawdzić dopuszczalny poziom napełnienia, przytrzymując misę palnika pio-
nowo w dół (rys. b, strona 7).
Przytrzymać ją w tej pozycji przez 20 s, aby się upewnić, że nie jest przepeł-
niona. Jeżeli przypadkowo wlano zbyt dużą ilość spirytusu denaturowanego,
należy zutylizować nadmiar.
✓ Maksymalny poziom napełnienia jest osiągnięty, gdy spirytus jest widoczny przy
dolnym krańcu otworu.
I
➤ Oczyścić misę palnika na zewnątrz z ewentualnie rozlanego spirytusu.
WSKAZÓWKA
Kuchenka działa także wtedy, gdy misa palnika nie jest napełniona do
maksymalnego poziomu.
Origo-A100-A200--O-16s.book Seite 145 Freitag, 18. Mai 2018 10:40 10