Instrukcje dotyczące bezpieczeństwa_3
BEZPIECZEŃSTWO PODCZAS PRACY
• Piekarnik zaprojektowany jest jedynie do gotowania żywności stosowanej w gospodarstwie
domowym.
• Podczas pracy wewnętrzne powierzchnie piekarnika rozgrzewają się na tyle, aby spowodować
oparzenia. Nie wolno dotykać elementów grzejnych lub wewnętrznych powierzchni piekarnika
do czasu ich ostygnięcia.
• Nie wolno przechowywać materiałów łatwopalnych w piekarniku.
• Powierzchnie kuchenki nagrzewają się podczas dłuższej pracy urządzenia przy wysokiej
temperaturze.
• Podczas gotowania, w czasie otwierania drzwiczek należy zachować ostrożność, ponieważ
może dojść do gwałtownego wydostania się gorącego powietrza i pary.
• Podczas gotowania potraw zawierających alkohol może dojść do jego odparowania z powodu
wysokiej temperatury i zapalenia się oparów alkoholu w przypadku zetknięcia się ich z gorącymi
częściami piekarnika.
• Dla własnego bezpieczeństwa nie wolno stosować myjek wysokociśnieniowych ani urządzeń
do czyszczenia strumieniem pary.
• Podczas korzystania z piekarnika należy dopilnować, aby dzieci trzymały się od niego w
bezpiecznej odległości.
• Żywność mrożona, taka jak pizza, powinna być pieczona na dużej siatce. W przypadku
korzystania z blach do pieczenia może dojść do ich odkształcenia z powodu różnic
temperatury.
• Nie wolno nalewać wody na dno piekarnika, gdy jest ono gorące. Może to spowodować
uszkodzenie powierzchni emaliowanej.
• W czasie gotowania drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Zachować ostrożność w przypadku otwierania drzwiczek przed końcem procedury czyszczenia
parowego; woda na dnie jest gorąca.
• Nie wolno wykładać dna piekarnika folią aluminiową i nie wolno na nim umieszczać żadnych
blach do pieczenia ani puszek. Folia aluminiowa blokuje przepływ ciepła, co może prowadzić
do uszkodzenia emaliowanych powierzchni i spowodować pogorszenie wyników gotowania.
• Soki owocowe mogą pozostawiać zacieki, które mogą stać się nieusuwalne z emaliowanych
powierzchni piekarnika. W przypadku pieczenia bardzo wilgotnych ciast należy użyć głębokiej
blachy.
• Nie wolno stawiać naczyń do pieczenia na otwartych drzwiczkach piekarnika.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do używania przez małe dzieci lub osoby
niepełnosprawne bez odpowiedniego nadzoru osoby odpowiedzialnej, zapewniającej
bezpieczne użytkowanie urządzenia.
• Nie pozwalaj małym dzieciom bawić się urządzeniem.
• Przyrządzenie mniejszych ilości pożywienia wymaga krótszego czasu gotowania czy
podgrzewania. W przypadku zastosowania normalnych czasów gotowania mogą one zostać
zbyt mocno podgrzane lub nawet przypalone.
OSTRZEŻENIE: Nie odłączaj urządzenia z gniazdka elektrycznego, nawet jeśli proces
gotowania zakończył się.
INSTRUKCJA UTYLIZACJI
Utylizacja materiału opakowania
• Materiał wykorzystany do zapakowania urządzenia podlega recyklingowi.
• Materiał opakowania należy wyrzucić do odpowiedniego pojemnika w lokalnym zakładzie
utylizacji odpadów.
Utylizacja starych urządzeń
OSTRZEŻENIE: Przed utylizacją starych urządzeń należy uniemożliwić ich pracę tak, aby nie
mogły stać się źródłem zagrożenia.
Aby to zrobić, należy odłączyć urządzenie od zasilania sieciowego i usunąć przewód
zasilający.
W celu ochrony środowiska konieczne jest, aby stare urządzenia były utylizowane we właściwy
sposób.
• Urządzenia nie wolno wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami domowymi.
• Informacje o datach zbiórek oraz o publicznych miejscach utylizacji odpadów można uzyskać w
lokalnym zakładzie utylizacji lub od władz lokalnych.
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA