Polski – 12
Przód
Głęboka blacha (zależnie od modelu)
Głęboka blacha (głębokość: 50 mm) nadaje się także do pieczenia. Można jej
używać w połączeniu z wkładaną tacą drucianą w celu uniknięcia zabrudzenia
spodu piekarnika. Należy ją umieścić w piekarniku tak, aby jej pochyła część
zwrócona była do przodu urządzenia.
Separator (opcja) — do dzielenia komory piekarnika na używane części —
górną, dolną lub obie. Wstawić na półkę 3. Znajduje się tam na tylnej ściance
czujnik separatora. Separator należy wsunąć do samego końca.
Ruszt (opcja), 2 pary widełek, zdejmowany uchwyt i podpórka; całość
zakładana na 3. półkę od dołu. Aby korzystać z rusztu, należy włożyć szpikulec
rusztu do otworu w tylnej ściance komory piekarnika. Podczas korzystania z
rusztu głęboką blachę należy umieścić na półce 1.
Ruszt i przyrząd do szaszłyków (opcja)
Filtr tłuszczu (opcja)
Filtr tłuszczu jest instalowany na tylnej wewnętrznej ścianie i chroni
wentylator, okrągły podgrzewacz i piekarnik od zabrudzeń, w szczególności
od rozpryskującego się tłuszczu. Zalecamy używanie filtra tłuszczu zawsze
podczas przygotowywania mięsa. Na czas pieczenia ciast filtr należy zdjąć! W
przeciwnym wypadku ciasta mogą nie wyjść dobrze.
Prowadnice teleskopowe (opcja)
• W celu wstawienia rusztu albo blachy do pieczenia ciasta lub mięsa należy
wysunąć prowadnice teleskopowe na jednym poziomie.
• Ruszt lub blachę należy ustawić na prowadnicach i wsunąć do końca
piekarnika. Drzwiczki piekarnika można zamknąć dopiero wtedy, gdy
prowadnice teleskopowe są wsunięte do wnętrza piekarnika.
Aby go użyć:
• Umieścić głęboką blachę (bez stojaka) na półce 1wcelu zebrania soków lub na dole piekarnika, jeżeli
kawałek mięsa do upieczenia jest zbyt duży.
• Nałożyć jedną z par widełek na ruszt i umieścić na ruszcie kawałek mięsa do upieczenia.
• Obgotowane ziemniaki lub warzywa można umieścić wokół krawędzi głębokiej blachy, aby upiec je w tym
samym czasie.
• Umieścić podpórkę na środku półki i ustawić tak, aby element w kształcie „v” znajdował się z przodu.
• Aby ułatwić wkładanie rożna, uchwyt powinien być przykręcony do tępego końca.
• Ustawić rożen na podpórce zaostrzonym końcem skierowanym do środka i delikatnie pchać, aż
końcówka rożna wejdzie do mechanizmu obracania z tylu piekarnika. Tępy koniec różna musi spoczywać
na elemencie w kształcie „v”. (Rożen ma dwa ucha, które powinny znajdować się jak najbliżej drzwiczek
piekarnika, tak aby zatrzymać ruch do przodu rożna; ucha służą również jako rączka dla uchwytu.)
• Przed gotowaniem należy odkręcić uchwyt. Po zakończeniu gotowania należy z powrotem przykręcić
uchwyt w celu ułatwienia zdjęcia rożna z podpórki.
OSTRZEŻENIE: Wszystkie elementy wyposażenia oraz niestabilne akcesoria powinny zostać wyjęte na czas
czyszczenia katalitycznego.
NV70H5587BB_EO_DG68-00541C-01_PL.indd 12 4/7/2017 12:54:34 PM