17
Receptury wytwarzania lodów i sorbetu
1. Sprawdź, czy urządzenie jest prawidłowo złożone.
2. Podłącz zasilanie energią elektryczną.
3. Włącz urządzenie, ustawiając przełącznik wł./wył. (2) w
pozycji "I".
o Maszyna musi być włączona, zanim zostanie dodana
mieszanka do produkcji lodów lub sorbetu, ponieważ
w przeciwnym wypadku składniki mogą się zestalić,
uniemożliwiając ruch łopatki!
4. Dodaj mieszanki do produkcji lodów lub sorbetu,
nalewając ją przez otwór do napełniania (4).
o Zawsze należy uważać, aby pozostawić przynajmniej
2,5 cm wolnej przestrzeni pomiędzy mieszanką
a górną krawędzią miski, ponieważ mieszanka
rozszerza się podczas zamrażania.
5. Nie należy dopuszczać do tego, by urządzenie pracowało
przez ponad 40 minut. NIE WOLNO wyłączać urządzenia
w czasie trwania przygotowywania ponieważ mieszanka
może zamarznąć i całkowicie unieruchomić mieszadło po
powtórnym włączeniu urządzenia.
o Nie dodawać przez otwór do napełniania składników
takich, jak kawałki czekolady, orzechy czy alkohol,
dopóki lody nie będą prawie gotowe.
6. Gdy lody są gotowe, należy wyłączyć urządzenie
przestawiając przycisk wł./wył. do położenia “0” i zdjąć
pokrywkę.
o Gotowe lody mają całkiem miękką konsystencję,
można więc nakładać je łyżką. Jeśli chcemy, aby
lody miały bardziej stałą konsystencję, należy
umieścić miskę w zamrażarce (w temp. -18oC) na
30 - 60 minut, w zależności od wymaganego stopnia
zestalenia.
7. Po zakończeniu korzystania z urządzenia należy zawsze
wyjąć wtyczkę z gniazdka.
8. Przed odłożeniem na miejsce przechowywania rozłożyć
urządzenie i wymyć wszystkie części. Patrz punkt
“Czyszczenie”.
9. Miskę do zamrażania należy zawsze wyczyścić przed
ponownym umieszczeniem jej w zamrażarce.
Uwaga: warstwa wewnętrzna miski zamrażarki wypełniona
jest nietrującym, przyjaznym środowisku roztworem wodnym
polisacharydów i soli.
INSPIRUJĄCE PRZEPISY
Ogólne zalecenia
• Używaj cukru pudru, ponieważ łatwiej się rozpuszcza.
• Przed wlaniem mieszanki do urządzenia i rozpoczęciem
wyrabiania zmiksuj wszystkie składniki w misce. Nie
dodawaj przez otwór do napełniania składników takich,
jak kawałki czekolady, orzechy czy alkohol, dopóki lody
nie będą prawie gotowe.
• Używaj dojrzałych owoców. Dokładnie umyj owoce, obierz
i w razie potrzeby usuń wszelkiego rodzaju pestki.
• Używaj czystego soku owocowego. Nadaje on mocniejszy
i bogatszy smak.
• Nie napełniaj całkowicie miski do zamrażania mieszanką
do produkcji lodów lub sorbetu.
• Określone składniki wymagają podgrzania, na przykład w
celu ugotowania owoców lub jagód z cukrem względnie
stopienia czekolady. Mieszaniny z gorącymi składnikami
muszą pozostawać w lodówce w celu ochłodzenia przez
dwie godziny, zanim użyje się ich do wyrobu lodów.
Zaczynając od podstawowego przepisu, można tworzyć
smaki, jakie się chce, dodając różnych składników.
Podstawowy przepis, lody śmietankowe
3 pasteryzowane żółtka jajek
350 ml mleka
70 g cukru
Powoli podgrzewać mleko, aż pojawią się małe pęcherzyki.
Ubijać żółtka jajek z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Stopniowo wlewać masę jajeczną do mleka i podgrzewać
mieszankę, aż zacznie gęstnieć. Pozostaw mieszankę w
lodówce do wystygnięcia na około 2 godziny. Wlej mieszankę
do urządzenia przy obracającej się łopatce. Pozostaw
mieszankę, aby się wyrabiała, aż osiągnie wymaganą
konsystencję.
Wskazówka:
• Dodawaj składników, takich jak zmiksowane owoce,
czekolada w proszku, aby stworzyć wybrany smak.
• W zależności od tego, jak bardzo kremowe mają być lody,
mleko można częściowo lub całkowicie zastąpić śmietaną
kremową.
• Mleko można również zastąpić jogurtem, aby z kolei
przygotować lody jogurtowe.
Podstawowy przepis, sorbet
200 ml wody
200 g cukru
200 g zmiksowanych owoców lub 200 ml soku owocowego
Nalej wody do rondla, dodaj cukru, a następnie mieszaj,
aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i
gotuj przez 2 minuty. Zdejmij rondel z kuchenki i odczekaj, aż
ostygnie. Do wychłodzonej mieszanki dodaj zmiksowanych
owoców lub soku owocowego. Następnie przelej całą
mieszankę do miski przy obracającej się łopatce. Pozostaw
mieszankę, aby się wyrabiała, aż osiągnie wymaganą
konsystencję.
CZYSZCZENIE
Podczas czyszczenia urządzenia należy uwzględnić
następujące zalecenia:
• Przed czyszczeniem wyjąć wtyczkę z gniazdka zasilania i
pozostawić urządzenie do ostygnięcia.
• Nie zanurzać części silnikowej urządzenia w wodzie i
pilnować, aby nie dostała się tam woda.
• Czyścić urządzenie, wycierając je wilgotną szmatką.
Jeżeli urządzenie jest bardzo zabrudzone, można dodać
niewielką ilość detergentu.
• Części maszynki nie nadają się do mycia w zmywarce
do naczyń. Umyć miskę do zamrażania, pokrywkę,
łopatkę i rurę do napełniania w ciepłej wodzie z odrobiną
detergentu.
• Do czyszczenia urządzenia nigdy nie stosować
myjek do szorowania, myjek metalowych ani żadnych
rozpuszczalników czy silnie działających środków
czyszczących, gdyż może to spowodować uszkodzenie
zewnętrznych powierzchni urządzenia.
• WAŻNE! Po umyciu wszystkie elementy powinny
dokładnie wyschnąć. Nie stosować urządzenia, gdy jest
wilgotne.
• Zawsze czyścić urządzenie przed jego odstawieniem, jeśli
nie będzie używane przez dłuższy czas.
• Miskę do zamrażania należy zawsze wyczyścić przed
ponownym umieszczeniem jej w zamrażarce.