Kenwood IM280 Instrukcja obsługi

Kategoria
Lodziarnie
Typ
Instrukcja obsługi
English 2 - 5
Nederlands 6 - 10
Français 11 - 15
Deutsch 16 - 20
Italiano 21 - 25
Português 26 - 30
Español 31 - 35
Dansk 36 - 39
Svenska 40 - 43
Norsk 44 - 47
Suomi 48 - 51
Türkçe 52 - 56
Ïesky 57 - 61
Magyar 62 - 66
Polski 67 - 71
Русский 72 - 77
Ekkgmij 78 - 83
UNFOLD
´¸∂w
84
- 87
bezpieczeństwo
Przed przystąpieniem do montażu
lub demontażu części składowych
lub czyszczenia urządzenia należy
wyjąć wtyczkę z gniazdka
sieciowego.
Trzymać dzieci z dala od
urządzenia. Nigdy nie należy
zostawiać zwisającego przewodu z
uwagi na ryzyko ściągnięcia
urządzenia przez dziecko.
Nie należy eksploatować
uszkodzonego urządzenia.
Urządzenie oddać do kontroli lub
naprawy: patrz nagłówek ‘serwis’.
Nie umieszczać urządzenia w
wodzie ani nie dopuścić do
zamoczenia przewodu sieciowego
lub wtyczki z uwagi na ryzyko
porażenia prądem elektrycznym.
Nigdy nie stosować
nieatestowanych przystawek.
Unikać kontaktu z ruchomymi
częściami. Chronić ręce, włosy,
odzież, szpatułki i inne naczynia w
trakcie pracy urządzenia, aby
zminimalizować ryzyko obrażeń
fizycznych i/lub uszkodzenia
urządzenia.
Nie eksploatować na zewnątrz
pomieszczeń.
Nigdy nie pozostawiać urządzenia
bez dozoru.
Nie pozwalać osobom
niepełnosprawnym na obsługę
urządzenia bez nadzoru.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę
urządzeniem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do zastosowań
domowych.
Przed przystąpieniem do
przygotowywania lodów lub sorbetu
należy wszystko zawsze dokładnie
wysuszyć.
Nigdy nie zamrażać lodów, które
całkowicie lub częściowo się
rozmroziły.
Lody lub sorbet zawierający
nieprzetworzone składniki należy
spożyć w ciągu tygodnia. Lody
mają najlepszy smak, gdy są
świeże, dlatego nie należy ich
przygotowywać dużo wcześniej
przed spożyciem.
Lodów lub sorbetu zawierającego
surowe lub częściowo ugotowane
jajka nie należy podawać małym
dzieciom, kobietom w ciąży,
starszym osobom i osobom
chorym.
Aby nie dopuścić do odmrożeń,
należy zawsze chronić dłonie przy
przenoszeniu naczynia, szczególnie
przy wyjmowaniu z zamrażarki.
Jeśli z naczynia zacznie wyciekać
płyn chłodniczy, przerwać pracę
urządzenia. Zastosowany płyn
chłodniczy nie jest toksyczny.
Nie stawiać urządzenia na
gorących powierzchniach, takich jak
piecyki i płyty grzewcze, ani w
pobliżu otwartych płomieni gazu.
przed podłączeniem urządzenia
do zasilania
Sprawdzić, czy parametry zasilania
odpowiadają danym znamionowym
podanym na spodzie obudowy
urządzenia.
Urządzenie jest zgodne z
Dyrektywą Europejskiej Wspólnoty
Gospodarczej 89/336/EWG.
przed pierwszym użyciem
1 Usuń wszystkie materiały
opakowania.
2 Umyj części urządzenia: patrz
nagłówek ‘czyszczenie’.
3 24 godziny wcześniej umieścić
naczynie do zamrażania w
zamrażarce.
4 Przygotować lody lub sorbet (patrz
przepisy). Poczekać, mieszanka
schłodzi się w lodówce.
67
Polski
Prosímy roz¢o¯yç ilustracje na pierwszej stronie
legenda
dźwignia zwalniania zespołu
napędowego
wyłącznik
zespół napędowy
wieko
mieszadło
naczynie do zamrażania
naczynie zewnętrzne
obsługa maszynki do
lodów
1 Umieść i zatrzasnąć zespół
napędowy w wieku.
2 Zamontuj mieszadło w zespole
napędowym.
3 Wyjmij naczynie do zamrażania z
zamrażarki i umieść w naczyniu
zewnętrznym.
4 Wsuń złożone wieko/zespół
napędowy/mieszadło na naczynie
do zamrażania i obróć w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, aby zablokować w
położeniu.
5 Włącz urządzenie.
URZĄDZENIE NALEŻY WŁĄCZYĆ
PRZED DODANIEM LODU LUB
SORBETU, ABY NIE DOPUŚCIĆ
DO NATYCHMIASTOWEGO
ZAMARZNIĘCIA MIESZANKI
WEWNĄTRZ NACZYNIA.
6 Użyj rynienki podającej i wlej
mieszankę lodu lub sorbetu do
naczynia do zamrażania.
Podczas nalewania mieszanki do
naczynia należy zawsze zatrzymać
się co najmniej 2,5 cm od górnego
poziomu, gdyż objętość mieszanki
wzrasta w trakcie zamrażania.
7 Pozwól, aby zawartość była
mieszana do chwili zamarznięcia
lub uzyskania pożądanej
konsystencji. Może to zająć do 15-
30 minut, choć większość
przepisów będzie gotowa w
krótszym czasie.
ważne
Nie należy zatrzymywać ani
uruchamiać urządzenia w trakcie
procesu zamrażania, gdyż
mieszanka może zamarznąć w
kontakcie z naczyniem,
uniemożliwiając ruch mieszadła.
Aby nie dopuścić do przegrzania
silnika, kierunek obrotów zmieni się,
jeśli mieszanka stanie się zbyt
gęsta. Jeśli kierunek obrotów
będzie się dalej zmieniał, należy
zatrzymać urządzenie, gdyż
oznacza to, że mieszanka jest
gotowa.
W mało prawdopodobnym
przypadku przegrzania silnika,
uruchomi się układ
zabezpieczający, który wyłączy
silnik. W takiej sytuacji należy
wyłączyć urządzenie, wyjąć
wtyczkę z gniazdka sieciowego i
odczekać, aż zespół napędowy
ostygnie.
8 Wyłącz urządzenie, a następnie
zdejmij zespół napędowy/wieko,
obracając w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara. Lody
są gotowe do serwowania.
Przygotowane lody powinny
posiadać miękką konsystencję,
umożliwiającą ich nakładanie za
pomocą łyżki. Lody można
przełożyć do oddzielnego naczynia
i przechowywać w zamrażarce lub
można je dodatkowo zamrozić
przed podaniem.
ważne
Do wyjmowania mieszanki z
naczynia nie należy używać
metalowych przyrządów
kuchennych.
Nie należy wyjmować naczynia do
zamrażania z zamrażarki do
momentu rozpoczęcia
przygotowywania lodów.
68
wskazówki
Sugerujemy przechowywanie
naczynia do zamrażania w
zamrażarce, aby było w każdej
chwili gotowe do użycia. Przed
zamrożeniem należy umieścić je w
torebce foliowej. Naczynie należy
zamrażać w położeniu pionowym.
Naczynie do zamrażania należy
zawsze dokładnie osuszyć przed
umieszczeniem w zamrażarce.
Naczynia do zamrażania nie należy
nakłuwać ani podgrzewać.
Naczynie do zamrażania należy
umieścić na 24 godziny przed
użyciem w zamrażarce pracującej
w temperaturze -18°C lub niższej.
Dla uzyskania najlepszych
rezultatów, składniki należy zawsze
wkładać do lodówki przed
rozpoczęciem przygotowywania
lodów.
Dodanie alkoholu do przepisu
spowoduje zahamowanie procesu
zamrażania.
czyszczenie
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy zawsze
wyłączyć urządzenie, wyjąć
wtyczkę z gniazdka sieciowego i
zdemontować części składowe.
Nigdy nie należy umieszczać
zespołu napędowego w wodzie ani
dopuszczać do zamoczenia
przewodu sieciowego lub wtyczki.
Nie zmywać części urządzenia w
zmywarce do naczyń.
naczynie do zamrażania
Wyjmij naczynie do zamrażania z
naczynia zewnętrznego.
Przed przystąpieniem do
czyszczenia poczekaj, naczynie
do zamrażania osiągnie
temperaturę pokojową.
1 Wymyj wnętrze naczynia, a
następnie dokładnie je osusz. Nie
zanurzaj w wodzie.
mieszadło, naczynie zewnętrzne
Wyjmij mieszadło z zespołu
napędowego.
1 Umyj, a następnie dokładnie osusz
mieszadło.
wieko
Naciśnij dźwignię zwalniana
zespołu napędowego, aby odłączyć
wieko od zespołu napędowego .
1 Umyj, a następnie dokładnie osusz
wieko.
zespół napędowy
Wytrzyj wilgotną szmatką, a
następnie osusz.
dział serwisu i obsługi
klienta
Jeśli przewód ulegnie uszkodzeniu,
ze względów bezpieczeństwa jego
wymianę należy zlecić w serwisie
KENWOOD lub autoryzowanym
punkcie serwisowym KENWOOD.
69
przepisy
lody bananowe
składniki IM250 series IM280 series
duży dojrzały banan 1 1,5
mleko półtłuste 175 ml 250 ml
śmietana kremowa 75 ml 125 ml
cukier puder 50 g 75 g
Rozdrobnić banany, aby uzyskały płynną konsystencję. Zmieszać mleko,
śmietanę kremową i cukier. Wlać mieszankę do naczynia do zamrażania przy
obracającym się mieszadle. Odczekać, aż składniki zamarzną i osiągną żądaną
konsystencję.
lodowy jogurt malinowy
składniki IM250 series IM280 series
świeże maliny 200 g 300 g
cukier puder 75 g 125 g
naturalny jogurt 250 ml 375 ml
Rozdrobnić lub rozetrzeć maliny do konsystencji przecieru. Aby przecier był
jednorodny, usunąć pestki, przecedzając roztarte maliny przez sitko. Dodać
cukier i naturalny jogurt, a następnie wymieszać. Wlać mieszankę do naczynia
do zamrażania przy obracającym się mieszadle. Odczekać, aż składniki
zamarzną i osiągną żądaną konsystencję.
lody czekoladowo-miętowe
składniki IM250 series IM280 series
mleko półtłuste 200 ml 300 ml
cukier puder 50 g 75 g
śmietana kremowa 225 ml 325 ml
esencja mięty pieprzowej kilka kropli kilka kropli
tarta czekolada 50 g 75 g
Umieścić mleko i cukier w rondlu. Postawić rondel na niewielkim ogniu i
mieszać, aż cukier się rozpuści, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Wymieszać śmietanę i esencję mięty pieprzowej w schłodzonym mleku. Wlać
mieszankę do naczynia do zamrażania przy obracającym się mieszadle. Gdy
mieszanka zacznie zamarzać, dodać tartą czekoladę przy użyciu rynienki
podającej. Odczekać, składniki zamarzną i osiągną żądaną konsystencję.
lody truskawkowe
składniki IM250 series IM280 series
świeże truskawki 300 g 450 g
cukier puder 75 g 125 g
śmietana kremowa 100 ml 150 ml
sok z cytryny sok z połowy niewielkiej sok z połowy dużej cytryny
cytryny
Przetrzeć truskawki do płynnej konsystencji, a następnie dodać pozostałe
składniki. Wlać mieszankę do naczynia do zamrażania przy obracającym się
mieszadle. Odczekać, składniki zamarzną i osiągną żądaną konsystencję.
70
sorbet cytrynowy
składniki IM250 series IM280 series
cukier kryształ 200 g 300 g
woda 200 ml 300 ml
sok z pomarańczy sok z połowy średniej sok z 1 małej pomarańczy
pomarańczy
sok z cytryny 175 ml 250 ml
białko jaja połowa białka ze połowa białka z dużego jaja
średniego jaja
Umieścić cukier i wodę w rondlu. Mieszać na małym ogniu, aż cukier się
rozpuści. Doprowadzić ciecz do wrzenia i pozwolić, aby wrzała przez 1 minutę.
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Dodać sok z pomarańczy i cytryny. Ubić białko jaja, będzie prawie sztywne, a
następnie wymieszać z mieszaniną cytrynową. Wlać mieszankę do naczynia do
zamrażania przy obracającym się mieszadle. Odczekać, aż składniki zamarzną i
osiągną żądaną konsystencję.
lody waniliowe na bazie słodkiego sosu z mleka i
jajek
składniki IM250 series IM280 series
żółtka jaja 2 4
cukier puder 50 g 100 g
mleko półtłuste 150 ml 300 ml
śmietana kremowa 150 ml 300 ml
esencja waniliowa kilka kropli 2,5 ml
Umieścić żółtka jaj i cukier w szklanym naczyniu i ubić. Powoli podgrzewać
mleko w rondlu do momentu wrzenia, a następnie wlać do mieszaniny jajek i
ubić. Przelać z powrotem mieszaninę do garnka i ciągle mieszać, aż mieszanina
zgęstnieje i utworzy błonę na tylnej części łyżki. Nie dopuścić do wrzenia, gdyż
mieszanina ulegnie wówczas rozdzieleniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do
ostygnięcia. Wymieszać śmietanę i esencję waniliową. Wlać mieszankę do
naczynia do zamrażania przy obracającym się mieszadle. Odczekać,
składniki zamarzną i osiągną żądaną konsystencję.
71
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90

Kenwood IM280 Instrukcja obsługi

Kategoria
Lodziarnie
Typ
Instrukcja obsługi