7. Mo˝na teraz w∏àczyç maszyn´ do
lodów za pomocà w∏àcznika/wy∏àcznika
(2).
Wa˝ne:
Maszyna musi byç w∏àczona, zanim
zostanie dodana mieszanka do produkcji
lodów lub sorbetu, poniewa˝ w przeciwnym
wypadku sk∏adniki mogà zamarznàç,
uniemo˝liwiajàc ruch ∏opatki.
8. Dodaj mieszank´ do produkcji lodów
lub sorbetu, nalewajàc jà przez otwór
(9) w pokrywie.
Wa˝ne:
Podczas nalewania mieszanki do maszyny,
nale˝y zawsze uwa˝aç, aby zachowaç
przynajmniej 2,5 cm odleg∏oÊci mi´dzy
mieszankà a kraw´dzià pojemnika,
poniewa˝ mieszanka rozszerza si´
podczas zamra˝ania.
9. Nast´pnie w∏àcz mieszanie na tak
d∏ugo, a˝ sk∏adniki osiàgnà wymaganà
konsystencj´. Zazwyczaj zajmuje to
oko∏o 30 minut.
Wa˝ne:
• Je˝eli maszyna jest w∏àczona d∏u˝ej ni˝
40 minut, silnik zostanie automatycznie
zatrzymany (wbudowany termostat
wy∏àczy silnik). Po och∏odzeniu silnika,
maszyna automatycznie w∏àczy si´
ponownie. Z tego powodu zalecamy
r´czne wy∏àczanie silnika maksymalnie
po 30 minutach pracy.
• Je˝eli mieszanka stanie si´ zbyt g´sta,
maszyna automatycznie zmieni
kierunek obrotów, aby uniknàç
przegrzania. Oznacza to równie˝, ˝e
lody sà gotowe.
10. Gdy lody sà gotowe, nale˝y wy∏àczyç
maszyn´ i zdjàç pokryw´. Gotowe lody
majà mi´kkà konsystencj´, mo˝na wi´c
nak∏adaç je ∏y˝kà. Aby osiàgnàç
twardszà konsystencj´, nale˝y umieÊciç
pojemnik w zamra˝arce (w temp. -
18oC) na 30-60 minut, w zale˝noÊci od
po˝àdanego stopnia zmro˝enia.
INSPIRUJÑCE PRZEPISY
Przed rozpocz´ciem przygotowywania
lodów
Lepsze rezultaty mo˝na osiàgnàç
przestrzegajàc nast´pujàcych wskazówek:
• U˝ywaj cukru pudru, poniewa˝ ∏atwiej
si´ rozpuszcza.
• Nale˝y wymieszaç wszystkie sk∏adniki
przed rozpocz´ciem ich wyrabiania w
maszynie.
• U˝ywaj dojrza∏ych owoców. Dok∏adnie
umyj owoce, obierz i w razie potrzeby
usuƒ pestki.
• U˝ywaj czystego soku owocowego.
Nadaje on mocniejszy i bogatszy smak.
• Nape∏niaj pojemnik tylko w po∏owie.
Maszyn´ do lodów mo˝na wykorzystaç do
produkcji ró˝nych rodzajów lodów,
wykorzystujàc jeden podstawowy przepis.
Na podstawie tego przepisu, mo˝na
dowolnie zmieniaç smaki:
Podstawowy przepis, lody mleczne
3 pasteryzowane ˝ó∏tka jajek
350 ml mleka
70 g cukru
Wymieszaj wszystkie sk∏adniki w
pojemniku, a nast´pnie wyrób mieszank´
za pomocà maszyny do lodów.
Wskazówki!
W zale˝noÊci od tego, jak bardzo kremowe
majà byç lody, mleko mo˝na cz´Êciowo lub
ca∏kowicie zastàpiç Êmietanà kremowà.
Mleko mo˝na równie˝ zastàpiç jogurtem,
aby przygotowaç lody jogurtowe.
Lody waniliowe
Do podstawowego przepisu dodaj ∏y˝eczk´
cukru waniliowego lub kilka kropli olejku
waniliowego.
Lody bananowe
Do podstawowego przepisu dodaj 300 g
ugniecionych bananów, 1 ∏y˝eczk´ soku
cytrynowego oraz ∏y˝eczk´ cukru
waniliowego lub kilka kropli olejku
waniliowego.
18
7BL1100_IM 17/12/04 11:44 Side 18