Solac CA4805 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
Dziękujemy, że wybrali Państwo nasz produkt oraz zaufali
marce Solac. Ten automatyczny ekspres do kawy wyposażony
jest w wysokiej jakości pompę ciśnieniową (18 barów), po-
zwalającą na przygotowanie w warunkach domowych dosko-
nałego espresso.
Wybranie odpowiedniej funkcji umożliwiają właściwe przyci-
ski oraz lampki kontrolne.
Zalecane jest dokładne przeczytanie instrukcji obsługi w celu
zapoznania się z możliwościami, jakie oferuje ekspres do kawy
Espression. Mamy nadzieję, że będą Państwo zadowoleni z ja-
kości kawy przygotowywanej za pomocą tego ekspresu.
1 WAŻNE
Przed pierwszym użyciem ekspresu należy zapoznać się
dokładnie z poniższą instrukcją obsługi. Należy zachować ją
w bezpiecznym miejscu na przyszłość.
Nie dotykać gorących powierzchni; używać przycisków i
uchwytów, które zostały w tym celu zaprojektowane.
Przed przystąpieniem do czyszczenia ekspresu lub gdy
ekspres nie jest używany należy odłącz go od źródła zasi-
lania. Przed montażem, demontażem lub – przede wszyst-
kim – przed przystąpieniem do czyszczenia ekspres należy
pozostawić do ostygnięcia.
Ekspres przeznaczony jest do użytku w pomieszczeniach
zamkniętych. Nie używać na świym powietrzu.
Nie umieszczać urządzenia na gorących powierzchniach
lub zbyt blisko źródeł ciepła.
Przewód zasilający nie powinien dotykać ostrych krawędzi
lub gorących powierzchni.
Ekspres do kawy nie powinien być wykorzystywany do ja-
kichkolwiek innych celów, niż określone w niniejszej instruk-
cji, czyli przygotowywania kawy w warunkach domowych.
Aby odłączyć urządzenie od zasilania, należy najpierw wy-
łączyć ekspres za pomocą wyłącznika głównego (z tyłu
urządzenia, pozycja „OFF”), a następnie odłączyć przewód
od źródła zasilania.
W przypadku użycia pary wymagana jest szczególna
ostrożność.
Nie wystawiać ekspresu na działanie wilgoci ani nie zanu-
rzać w wodzie lub innej cieczy.
Przechowywać urządzenie w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Używać młynka jedynie do mielenia kawy.
Urządzenie nie powinno być obsługiwane przez osoby (w
tym dzieci) o obniżonej sprawności fizycznej, czuciowej,
AUTOMATYCZNY EKSPRES DO KAWY ESPRESSION
MODEL CA4805
psychicznej, niedoświadczone lub nieposiadające odpo-
wiedniej wiedzy, chyba że będą one nadzorowane lub zo-
staną odpowiednio przeszkolone przez osoby odpowie-
dzialne za ich bezpieczeństwo.
Należy uniemożliwić dzieciom wykorzystanie urządzenia
do zabawy.
UWAGA! Chcąc pozbyć się urządzenia, NIGDY nie nale-
ży wyrzucać go do kosza. Należy oddać je do najbliż-
szego PUNKTU SKŁADOWANIA I UTYLIZACJI odpadów.
W ten sposób chronimy środowisko naturalne.
2 ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Usunąć wszelkie elementy użyte do ochrony produktu pod-
czas transportu oraz materiały reklamowe, umieszczone
zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ekspresu, takie jak fo-
lia, karton, nalepki itp. Materiały te naly przechowywać w
miejscu niedostępnym dla dzieci.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bez-
pieczeństwa powinien zostać wymieniony przez producen-
ta lub autoryzowany punkt serwisowy.
Pod żadnym pozorem nie napniać zbiornika ciepłą lub
gorącą wodą.
Używać jedynie wody o temperaturze pokojowej.
Nigdy nie czyścić ekspresu do kawy ściereczkami lub gąb-
kami wykonanymi z szorstkich materiałów. Używać jedynie
miękkiej, wilgotnej ściereczki.
Aby zapobiec osadzaniu się kamienia wewnątrz ekspresu,
zalecane jest używanie wody filtrowanej lub niegazowanej
wody mineralnej.
3 WAŻNE
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia po-
wstałe w wyniku:
Niewłaściwego wykorzystania ekspresu lub wykorzystania
go do celów niezgodnych z jego przeznaczeniem.
Napraw przeprowadzonych przez osoby nieupoważnione.
Nieprawidłowego obchodzenia się z przewodem zasilającym.
Nieprawidłowego obchodzenia się z jakimikolwiek częścia-
mi ekspresu.
ycia części zamiennych lub akcesoriów niedostarczonych
przez producenta.
Usuwania kamienia metodami innymi, niż określone w in-
strukcji obsługi w rozdziale 15. USUWANIE KAMIENIA.
Gwarancja nie obejmuje wyżej wymienionych przypadków.
4 STANDARDY BEZPIECZEŃSTWA
W nagłych przypadkach
Odłączyć ekspres od źródła zasilania.
Ekspres do kawy może być używany jedynie:
W pomieszczeniach zamkniętych.
W temperaturze pokojowej od 1C do 40°C.
Do przygotowywania kawy, gotowania wody, przygotowy-
wania śmietanki lub podgrzewania płynów za pomocą pary.
W warunkach domowych.
Przez osoby dorosłe będące sprawne fizycznie i umysłowo.
Podłączyć ekspres do źródła zasilania, którego parametry są
zgodne ze specyfikacjami zamieszczonymi na tabliczce zna-
mionowej urządzenia.
WAŻNE! Upewnić się, że gniazdo jest zasilane.
Instalacja
Ekspres naly umieścić na płaskiej powierzchni. Nigdy nie
należy umieszczać urdzenia na gorącej powierzchni.
Ekspres powinien znajdować się w odległości 10 cm od
ścian i źródeł ciepła (kuchenka gazowa, elektryczna itp.).
Nie przechowywać ekspresu w temperaturze poniżej 0°C –
urządzenie może ulec uszkodzeniu spowodowanemu za-
marzaniem znajdującej się w jego wnętrzu wody.
2
3
Użytkownik powinien mieć sty dostęp do wtyczki.
Wtyczka nie może być uszkodzona, nie można kłaść jej na
twardej powierzchni ani pozostawiać w pozycji wiszącej.
Pod żadnym pozorem nie naly przesuwać ekspresu, cią-
gnąc za przewód zasilający.
Zagrożenia
Ze względu na ryzyko spowodowania poparzeń nie wolno
kierować strumienia pary lub gorącej wody bezpośrednio
na osoby stojące w pobliżu.
Pod żadnym pozorem nie naly umieszczać przedmiotów
wewnątrz ekspresu (zagrożenie porażenia prądem elek-
trycznym).
Nie dotykać ekspresu mokrymi dłońmi. Nie wyjmow
wtyczki, ciągnąc za przewód zasilający.
Odpowiedzialność.
Nie używać ekspresu w przypadku, gdy urządzenie nie
funkcjonuje prawidłowo lub gdy istnieje podejrzenie, że
ekspres jest uszkodzony (np. został przypadkowo upusz-
czony).
Urządzenie należy oddać do autoryzowanego punktu ser-
wisowego.
Przed otworzeniem pokrywy bocznej wączyć ekspres.
Części zamienne
Jedynie użycie akcesoriów oraz części zamiennych zaleca-
nych przez producenta zapewnia bezpieczeństwo eksploata-
cji i prawidłowe działanie ekspresu.
4
Pokrywa pojemnika
na ziarna kawy
Regulator poziomu mielenia
Pojemnik na ziarna kawy
Pokrywa zbiornika na wodę
Zbiornik na wodę
Regulator pary
Dysza pary
Otr nalewania kawy
z regulacją wysokości
Uchwyty
Wyjmowana taca
ociekowa
Pojemnik na mieloną kawę /
pojemnik na kostki cukru
Podgrzewacz
filiżanek
Przycisk oczekiwania
Wskaźnik poziomu
wody w zbiorniku
5 CZĘŚCI
5
Przycisk
parzenia 1
filiżanki kawy
Przycisk
parzenia 2
filiżanek kawy
Przyciski wyboru poziomu wody
Przycisk wyt-
warzania pary
Ikona niskie-
go poziomu
wody
Przycisk
gorącej wody
Wsknik ilci wody
Zespół
parzenia kawy
Dźwignia
otwarcia
pokrywy
Pojemnik na fusy
Wyłącznik
Taca na
resztki kawy
Przycisk kawy
mielonej
Ikona pełnego
pojemnika
na fusy
Ikona usuwania
kamienia
Ikona BŁĘDU
Ikona
OSTRZEŻENIA
OGÓLNEGO
6
6 AKCESORIA
Dla wygody korzystania z urdzenia wszystkie akcesoria
wraz z instrukcją obsługi znajdują się w opakowaniu:
1. Miarka do kawy mielonej. Pojemność: około 8 g.
2. Środek do usuwania kamienia.
3. Szczoteczka do czyszczenia.
4. Pasek z odczynnikiem do sprawdzania twardości wody.
Poziomy 1-5.
5. Klucz do zespu parzenia kawy.
7 ZESPÓŁ PARZENIA, SERCE EKSPRESU DO
KAWY
Ten automatyczny ekspres do kawy zo-
stał wyposażony w zespół parzenia za-
projektowany i wyprodukowany przez
firmę BIANCHI, czołowego włoskiego
producenta profesjonalnych automa-
tów sprzedających. Zespół automatycz-
nie parzy wspaniałą kawę espresso, a
fusy wędrują do specjalnego pojemni-
ka. Został on zaprojektowany z myślą o
intensywnej eksploatacji, dlatego po-
zwala na 5 lat pracy (lub zaparzenie
6000 filiżanek kawy) bez konserwacji.
8 INSTALACJA
Jeśli w urządzeniu znajdują się fusy, oznacza to, że ekspres
został przetestowany fabrycznie.
1. Napełnić pojemnik ziarnami kawy (jego pojemność to 250 g).
2. Napełnić zbiornik czystą, chłodną wodą. Można to zrobić
bez wyjmowania zbiornika (a) lub z wyjętym zbiornikiem (b):
a) Unieść pokry b) Wyjąć zbiornik,
zbiornika na wodę trzymając za uchwyt.
1
2
3
4
5
Po włożeniu zbiornika z powrotem do urządzenia należy
upewnić się, że został umieszczony w odpowiedni sposób.
3. Podłączyć ekspres do źródła zasilania.
4. Nacisnąć wącznik umieszczony z tu urządzenia. Aby
uruchomić ekspres, naly ustawić wącznik w pozycji „I”.
5. Przycisk oczekiwania zaświeci się na niebiesko.
6. Wewnętrzny układ obiegu wody musi zostać napełniony
wodą przed pierwszym użyciem ekspresu. Zaświecą się
ikony pary i gorącej wody.
7. Umieścić naczynie (szklankę lub dzbanek) pod otworem
nalewania kawy. Aby napełnić układ wodą naly nacisnąć
jednocześnie oba przyciski.
WAŻNE: Operację tę należy przeprowadzić PRZED podję-
ciem jakichkolwiek innych czynności.
WAŻNE: Układ obiegu musi zostać napełniony, gdy ikony
pary i gorącej wody palą się równocześnie. Jest to możliwe
tylko wtedy, gdy urządzenie jest włączone.
8. Oba przyciski zaczną migać po ich naciśnięciu a układ zo-
stanie napełniony. Proces zostanie zakończony po tym jak
z otworu nalewania kawy wydodzie się woda.
9. Proces zostanie zatrzymany automatycznie po jednocze-
snym naciśnięciu obu przycisków.
10. Usunąć naczynie z gorącą wodą.
11. Ekspres wączy się i będzie gotowy do pracy. Nacisnąć
przycisk oczekiwania.
12. W ciągu sekundy zapalą się wszystkie lampki, a przyciski
parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy zaczną migać. Gdy lampki
przestaną migać ekspres będzie gotowy do pracy.
14. Ekspres automatycznie czyści przewody, usuwając
ewentualne resztki kawy i wodę. W trakcie tego procesu
z otworu nalewania kawy będzie wydobywać się woda.
Dzięki temu procesowi użytkownik może mieć zawsze
pewność, że kawa jest przygotowywana z czystej, świe-
żej wody.
9 POJEMNIK NA KOSTKI CUKRU
W ekspresie można przechowyw
kostki cukru.
Należy podnieść pokry pojemni-
ka i umieścić w nim kostki cukru.
Możliwość wyjęcia pojemnika uła-
twia jego napełnianie oraz czysz-
czenie.
WAŻNE! Należy uważać, aby przez
pomyłkę nie umieścić kostek cukru
w pojemniku na mieloną kawę.
10 REGULACJA
A) Regulacja poziomu mielenia.
Istnieje możliwość regulacji wielkość drobin
mielonej kawy. Wielkość drobin ma bezpo-
średni wpływ na smak kawy przygotowanej w
ekspresie, dlatego zaleca się wypróbowanie
7
8
różnych poziomów mielenia dla uzyskania pożądanego rezul-
tatu. Aby dostosować grubość mielenia, należy użyć regula-
tora znajdującego się wewnątrz pojemnika na ziarna kawy.
* Kawa drobno mielona: Parzenie takiej kawy trwa dłużej i
wymaga większego ciśnienia. Przekręcić regulator w lewo
(w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara). Im
drobniej zmielone ziarna, tym grubsza powstaje pianka.
Ważne! W przypadku, gdy ziarna zostaną zmielone zbyt
drobno (regulator poziomu mielenia obrócony maksymalnie
w lewo), kawa będzie parzona bardzo wolno.
* Grubo mielona kawa: Kawa będzie parzona szybciej. Naci-
snąć i obrócić regulator w prawo (zgodnie z ruchem wska-
wek zegara).
WAŻNE!
Regulacji należy dokonywać podczas pracy młynka.
Używać mieszanek przeznaczonych do kawy espresso. Jeśli
rezultat nie jest zadowalający, należy wypróbować inną mie-
szankę. Kawę, która nie została wsypana do pojemnika w
ekspresie, należy przechowywać w hermetycznie zamknię-
tym opakowaniu w chłodnym miejscu.
WAŻNE! Nie używać kawy palonej z cukrem (karmelizo-
wanej). Użycie takiej kawy me doprowadzić do uszko-
dzenia ekspresu.
B) Regulacja wysokości otworu nalewania kawy
Wysokość otworu nalewania kawy można dostosować do
wielkości filiżanek.
1. W przypadku dużych filiżanek należy
przesunąć otwór nalewania kawy w
górę.
2. W przypadku filiżanek do kawy espres-
so należy przesunąć otwór nalewania
kawy w dół.
Uwaga: Istnieje możliwość wyjęcia oraz wyczyszczenia ele-
mentów systemu nalewania kawy.
C) Regulacja ilości wody na jedną filan
Aby ustawić ilość wody na jedną filiżankę (30 – 150 ml), naci-
snąć:
+ w celu zwiększenia ilości wody na jedną filiżankę
- w celu zmniejszenia ilości wody na jedną filiżankę
30 ml. 150 ml.
Każdorazowe naciśnięcie jednego z tych przycisków powo-
duje zmianę ilość wody o 10 ml. Podświetlone lub migające
części wskaźnika ilości wody znajdującego się nad przyciska-
mi informują o dokonanym wyborze.
11 PRZYGOTOWYWANIE KAWY
1. Upewnić się, że ekspres jest gotowy do pracy; tzn., czy przy-
ciski parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy są podświetlone.
2. Upewnić się, że ekspres został zaprogramowany odpo-
wiednio do przygotowywanej kawy.
3. Umieścić jedną lub dwie filiżanki pod otworem nalewania
kawy.
A) Kawa z cych ziaren
UWAGA! Pierwsza kawa przygotowana za pomocą eks-
presu nie będzie najwyższej jakości. Należy ją wylać.
Dzieje się tak, ponieważ podczas pierwszego uruchomie-
nia młynek nie jest w stanie zmielić pełnej porcji kawy
potrzebnej dla zespołu parzenia.
1. Nacisnąć przycisk parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy. Przycisk
wyboru, który nie został naciśnięty, nie będzie dłużej pod-
świetlany.
2. Ekspres przygotowuje wstępny napar ze zmielonej
kawy. Kawa zostaje zalana równomiernie gorącą wodą.
Wstępny napar pozwala na zachowanie aromatu i sma-
ku kawy.
3. Podczas parzenia kawy podświetlenie części paska wskaź-
nika ilości wody będzie stopniowo gasnąć, aż do zakończe-
nia procesu parzenia.
4. Po zakończeniu nalewania kawy przyciski parzenia 1 lub
2 filiżanek kawy zostaną ponownie podświetlone, a pod-
świetlenie górnego paska powróci do poprzedniego
stanu.
Proces parzenia kawy może zostać przerwany w dowolnym
momencie. Wystarczy ponownie nacisnąć podświetlony
przycisk parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy.
5. Po nalaniu kawy, ekspres będzie gotowy do dalszej pracy.
B) Przygotowanie kawy z wczniej zmielonych ziaren
Ekspres rozpocznie parzenie kawy bez uprzedniego mielenia
ziaren. Funkcja ta jest przydatna do przygotowywania kawy
bezkofeinowej.
1. Otworzyć pokrywę pojemnika na kawę mieloną.
2. Do odmierzenia odpowiedniej ilości zmielonej kawy uż
miarki. WAŻNE: Maksymalna ilość to jedna łyżeczka (8
g). Następnie zamknąć pokrywę.
3. Nacisnąć przycisk kawy mielonej. Ikona zostanie podświe-
tlona, co będzie wskazywało wybraną funkcję.
4. Wybrać żądaną ilość wody.
9
10
Uwaga: W przypadku kawy mielonej nie można parz
dwóch filiżanek na raz. Przycisk parzenia 2 filiżanek kawy nie
będzie podświetlony.
5. Kiedy ekspres zakończy nalewanie kawy, można zabrać fili-
żan.
6. Jeśli ekspres nie będzie już używany do przygotowywania
uprzednio zmielonej kawy, ponownie nacisnąć przycisk
kawy mielonej. Ikona przestanie być podświetlana.
WAŻNE: W trakcie nalewania kawy proces parzenia może
zostać przerwany przez naciśnięcie przycisku parzenia 1 fili-
żanki kawy.
Uwaga: Proces zostanie przerwany, jeśli w trakcie parzenia
usunięta zostanie taca ociekowa lub otwarta zostanie pokry-
wa boczna.
12 GORĄCA WODA
1. Upewnić się, że ekspres jest gotowy do
pracy.
2. Umieścić naczynie pod parownikiem.
3. Nacisnąć przycisk gorącej wody. Ikona gorącej wody zosta-
nie podświetlona, a przyciski parzenia 1 lub 2 filiżanek
zgasną.
4. Przekręcić regulator pary w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zega-
ra, aż do oporu (180º). Po uzyskaniu żą-
danej ilości wody przekręcić regulator
do pozycji wyjściowej.
5. Zabrać naczynie wypnione gorącą
wodą.
6. Aby dezaktywować funkcję należy po-
nownie nacisnąć przycisk gorącej wody.
Ikona gorącej wody przestanie być podświetlana.
7. Ponownie zapalą się przyciski parzenia 1 lub 2 filiżanek
kawy, a urządzenie będzie gotowe do przygotowywania
kawy.
13 PARA
1. Upewnić się, że ekspres jest gotowy do pracy.
2. Umieścić naczynie pod parownikiem.
3. Nacisnąć przycisk wytwarzania pary. W trakcie nagrzewa-
nia ekspresu ikona wytwarzania pary zacznie migać, a
przyciski parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy zgasną.
Gdy ekspres będzie gotowy do wytwarzania pary, symbol
wytwarzania pary będzie stale podświetlony.
Maksymalny czas wytwarzania pary to 4 minuty.
4. Umieścić naczynie pod parownikiem i otworzyć go, prze-
kręcając regulator wytwarzania pary w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara (pozwoli to na opróżnie-
nie parownika z resztek wody). Zamknąć parownik i wylać
wodę.
5. Umieścić naczynie z płynem do pod-
grzania. Aby wytworzyć parę, regula-
tor pary należy obrócić w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek ze-
gara. Po podgrzaniu płynu zamknąć
dyszę pokrętłem. Uwaga: Aby przygo-
tować śmietankę lub podgrzać mleko,
należy wykonywać naczyniem ruchy
koliste.
6. Zabrać naczynie, gdyyn jest gorący bądź po podgrzaniu
mleka lub przygotowaniu śmietanki.
7. Aby dezaktywować funkcję naly ponownie nacisnąć
przycisk wytwarzania pary.
8. Ekspres ustabilizuje temperaturę wewnętrznego układu
automatycznie. Ten automatyczny proces trwa około 25
sekund. W tym czasie woda usuwana jest z urządzenia
przez otwór nalewania kawy. Przez ten czas ikona wytwa-
rzania pary będzie migała.
9. Ekspres jest gotowy do parzenia kawy. Przyciski parzenia 1
lub 2 filiżanek kawy zostaną podświetlone.
14 KAWA CAPPUCCINO
1. Napełnić 1/3 filiżanki zimnym mlekiem (w
przypadku dużej filiżanki).
2. Upewnić się, że wybrana została funkcja
wytwarzania pary, a ekspres jest gotowy do
pracy.
3. Umieścić naczynie pod parownikiem.
Otworzyć regulator wytwarzania pary,
aby opróżnić parownik z resztek wody.
Zamknąć parownik, jeśli wydobywa się z
niego para.
4. Umieścić filiżankę z mlekiem pod parow-
nikiem.
5. Otworzyć parownik, przekręcając regulator pary.
6. Wykonywać filiżanką ruchy koliste, tak aby równomiernie
podgrzać mleko.
7. Następnie podgrzać mleko lub przygotować śmietankę.
Zakończyć wytwarzanie pary.
11
12
8. Aby dezaktywować funkcję należy ponownie nacisnąć
przycisk wytwarzania pary.
9. Ekspres ustabilizuje temperaturę wewnętrznego układu
automatycznie. Ten automatyczny proces trwa około 25
sekund. W tym czasie woda usuwana jest z urządzenia
przez otwór nalewania kawy.
Przez ten czas ikona wytwarzania pary będzie migała.
10. Ekspres jest gotowy do parzenia kawy. Przyciski parzenia
1 lub 2 filiżanek kawy zostaną podświetlone, co będzie
oznaką gotowości urządzenia.
11. Umieścić filiżankę z mlekiem pod otworem nalewania kawy.
12. Aby przyrządzić kawę cappuccino, należy nalać kawę bez-
pośrednio do filiżanki.
15 USUWANIE KAMIENIA
Kamień z wewnętrznego układu obiegu wody powinien być
usuwany regularnie. Częstotliwość czyszczenia ekspresu za-
leży od twardości używanej wody. Dlatego należy najpierw
skontrolować twardość wody. W tym celu naly postępo-
wać zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi w punkcie 17
PROGRAMOWANIE EKSPRESU DO KAWY.
WAŻNE!! W ŻADNYM RAZIE NIE UŻYWAĆ OCTU LUB ŚROD-
KÓW DO USUWANIA KAMIENIA INNYCH PRODUCENTÓW NIŻ
FIRMA SOLAC. Wśród akcesoriów dołączonych do ekspresu
znajduje s saszetka ze środkiem do usuwania kamienia, kra
pozwala na jednorazowe czyszczenie układu obiegu wody.
1. Ekspres do kawy informuje o konieczności oczyszczenia
układu obiegu wody za pośrednictwem podświetlanej na
pomarańczowo ikony usuwania kamienia.
UWAGA: Proces usuwania kamienia trwa około 35 minut,
dlatego nie musi być przeprowadzany od razu po podświetle-
niu ikony usuwania kamienia.
Urządzenie może ulec uszkodzeniu, jeśli proces nie zostanie
przeprowadzony a kawa będzie nadal przygotowywana w
nieoczyszczonym ekspresie.
2. W menu programowania nacisnąć jednocześnie przez se-
kundę przyciski wytwarzania pary i kawy mielonej. Obie
ikony zostaną podświetlone, przy czym przyciski parzenia
1 lub 2 filiżanek kawy nie będą podświetlane.
3. Nacisnij przycisk gorącej wody i kawy w tym samym cza-
sie.
Nie należy jeszcze napełniać zbiornika wodą – najpierw nale-
ży przygotować roztwór do usuwania kamienia.
4. Roztwór do usuwania kamienia należy przygotować zgod-
nie z instrukcjami zamieszczonymi na saszetce dołączonej
przez firmę Solac. Wsypać zawartość saszetki do zbiornika
na wodę, a następnie nalać wody do poziomu zaznaczone-
go na zbiorniku.
5. Ponieważ proces ten jest czasochłonny, należy upewnić
się, że jest to odpowiedni moment do jego przeprowa-
dzenia. Przed rozpocciem procesu należy upewnić się,
że w zbiorniku na wodę znajduje się środek do usuwania
kamienia.
a) Aby potwierdzić rozpoczęcie procesu usuwania kamienia,
nacisnąć przycisk parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy.
b) Aby zrezygnować, nacisnąć przycisk wytwarzania pary.
WAŻNE! Jeżeli w zbiorniku znajduje się roztr, należy go od
razu usunąć, tak aby zapobiec przypadkowemu użyciu w
procesie parzenia kawy.
Uwaga: W przypadku zatrzymania procesu usuwania kamie-
nia należy nacisnąć przycisk ‘ESC’, aby kontynuować proces
ukania. Pozwoli to usunąć z urządzenia pozostałości roz-
tworu.
W trakcie procesu ikona usuwania kamienia będzie migała.
6. Z chwilą pełnego podświetlenia paska wskaźnika proces
usuwania kamienia zostanie zakończony.
7. Po zakończeniu procesu usuwania kamienia układ obiegu
wody musi zostać przepłukany, w celu usunięcia resztek
roztworu.
8. Ekspres informuje użytkownika automatycznie o:
- Konieczności napełnienia zbiornika czystą wodą - poma-
rańczowa ikona niskiego poziomu wody miga.
- Konieczności opróżnienia tacy ociekowej - ikona BŁĘDU
jest podświetlona.
9. Opróżnić pojemnik i napełnić go wodą. Opróżnić tacę
ociekową. W trakcie wykonywania tych operacji nacisnąć
13
14
przycisk parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy, aby kontynu-
ować proces.
10. Aby przepłukać urządzenie, ponownie nacisnąć dowolny
przycisk parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy.
11. Migający pasek wskaźnika zasygnalizuje rozpoczęcie pro-
cesu płukania. Pełne podświetlenie paska oznacza zakoń-
czenie procesu.
12. Po zakończeniu procesu płukania ekspres będzie gotowy
do pracy. Podświetlone zostaną przyciski parzenia 1 lub 2
filiżanek kawy.
Uwaga: Ikona niskiego poziomu wody może się zapalić podczas
procesu usuwania kamienia i płukania. Po napełnieniu zbiornika
na wodę ikona zgaśnie, a proces będzie kontynuowany.
16 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
WAŻNE! Nie zanurzać urządzenia w wodzie ani innych cie-
czach. Nie myć jego części w zmywarce do naczyń.
WAŻNE! Nie suszyć ekspresu lub jego części w zwykłej ku-
chence lub kuchence mikrofalowej.
A) CZYSZCZENIE
1. Wyłączyć ekspres (wyłącznik w pozycji ‘0).
y
2. Odłączyć ekspres od zasilania.
3. Wyczyścić zbiornik na wodę.
4. Wyjąć i opróżnić tacę ociekową. Opłu-
kać ją w wodzie.
5. Wyjąć i opróżnić pojemnik na fusy.
Opłukać go w wodzie.
6. Odkręcić dyszę pary oraz system nale-
wania kawy i oczyścić wszystkie części.
Jeśli wlot powietrza dyszy pary jest za-
tkany, należy udrożnić go za pomocą igły. Pozwala to zop-
tymalizować działanie dyszy pary. Montując z powrotem
dyszę, należy upewnić się, że wlot powietrza znajduje się u
góry dyszy.
7. Usunąć z pojemnika pozostałości kawy za pomocą szczo-
teczki.
8. Wyjąć i umyć w wodzie pojemnik na kostki cukru.
9. Wyjąć i umyć w wodzie system nalewania kawy.
WAŻNE! Ekspres do kawy oraz jego podzespoły powinny
być czyszczone przynajmniej raz w tygodniu.
B) ZESPÓŁ PARZENIA
Ten profesjonalny system nie wymaga konserwacji przez 5 lat
(6000 filiżanek). Po upływie tego czasu ekspres powinien zost
poddany przeglądowi w autoryzowanym punkcie serwisowym.
Zaleca się częste i gruntowne czyszczenie ekspresu polegają-
ce na wyjęciu i oczyszczeniu zespołu parzenia (po przygoto-
waniu 1000 filiżanek kawy lub gdy strumień kawy ule
zmniejszeniu). W tym celu naly postępować według in-
strukcji zamieszczonych w tym punkcie.
Dodatkowo zalecane jest usuwanie wszel-
kich pozostałości kawy z filtra tłokowego
za pomocą dołączonej do zestawu szczo-
teczki.
CZYSZCZENIE
1. Otworzyć pokrywę boczną.
2. Usunąć pojemnik na fusy.
3. Usunąć tacę na fusy.
4. Przesunąć dźwignię zespołu w lewo.
5. Odkręcić górną część zespołu.
6. Wyjąć zespół.
7. Umyć zespół w dużej ilości gorącej biącej wody.
8. Odczekać, aż zespół wyschnie.
15
16
9. Ponownie zamontować zespół, tak aby wskazane punkty
pokrywy się.
10. Przesunąć dźwignię zespołu w prawo.
11. Dokręcić górną część zespołu.
12. Włyć z powrotem tacę.
13. Włożyć z powrotem pojemnik na fusy.
14. Zamknąć pokrywę boczną.
WAŻNE! Przy wyjmowaniu mechanizmu można zauważyć, że
wewnętrzny system dociskania kawy swobodnie się porusza.
Aby zamontować go ponownie, należy
yć dołączonego do zestawu klucza do
zespołu parzenia. Należy upewnić się, że
znaki na częściach ruchomych i nierucho-
mych odpowiadają sobie. W przeciwnym
razie należy postępować według poniż-
szych wskazówek:
- Umieścić klucz w otworze.
- Przekręcić klucz w lewo (w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara), doki oznaczenia na ruchomych i nie-
ruchomych częściach nie pokryją się.
C) FUNKCJA AUTOMATYCZNEGO CZYSZCZENIA
Ekspres automatycznie przeprowadza dwa procesy czyszczenia:
1) Po włączeniu ekspres czyści przewody za pomocą niewielkiej
ilości gorącej wody, co sprawia, że przygotowywany napój nie
zawiera wody pozostałej po poprzednim parzeniu kawy.
2) Aby zapobiec zablokowaniu fusami otworu nalewania
kawy, przed wyłączeniem ekspresu z otworu nalewania
kawy wydobywa się niewielka ilość wody, która oczyszcza
otwór. Funkcja ta została wprowadzona z myślą o uniknię-
ciu konieczności ręcznego czyszczenia tego elementu.
3) Gdy funkcja automatycznego wyłączania nie jest aktywna,
ekspres przeprowadza proces automatycznego czyszcze-
nia co 14 przygotowanych filiżanek kawy (kiedy opróżniany
jest pojemnik na fusy).
17 PROGRAMOWANIE EKSPRESU DO KAWY
Proste menu ułatwia obsługę ekspresu. Za jego pomocą moż-
na zaprogramować różne funkcje:
- Ekspres może wączać się automatycznie, aby oszczędz
energię. Dzięki temu można wyjść z domu nie obawiając się
o niewączone urządzenie. W zależności od sposobu wyko-
rzystywania ekspresu istnieje możliwość ustawienia czasu
wyłączenia urządzenia po zakończeniu użytkowania.
- W zależności od regionu zawartość kamienia w wodzie jest
zróżnicowana. Ma to wpływ na żywotność urządzenia. Moż-
na sprawdzić twardość wody i zaprogramować ekspres, aby
17
Automatyczne
wączenie i
potwierdzenie
wyboru
Zaprogramowanie
twardość wody
i potwierdzenie
wyboru
Wybieranie
różnych wartości
Uruchomienie trybu
programowania
Opuszczenie trybu
programowania
Kontrola licznika
przygotowanych
filiżanek kawy
Programowanie opcji i
informacji o liczniku
przygotowanych filiżanek kawy
informował o konieczności przeprowadzenia procesu usu-
wania kamienia.
- Można sprawdzić liczbę przygotowanych filiżanek kawy.
18
PRZECHODZENIE DO TRYBU PROGRAMOWANIA
Sekwencja Informacja
1. Aby uzyskać dostęp do poszczególnych opcji, należy nacisnąć jed-
nocześnie przyciski wytwarzania pary i kawy mielonej.Ikony obu
przycisków zaczną migać; jednocześnie przyciski parzenia 1 lub 2 fi-
liżanek kawy zgasną.
2. Aby opuścić tryb programowania wystarczy nacisnąć przycisk wy-
boru pary.
p
19
A) TRYB ENERGOOSZCZĘDNY
Aby określić czas automatycznego wyłączenia w trybie programowania,
Sekwencja Informacja
1. Nacisnąć przycisk parzenia 1 filiżanki kawy.
2. Ustawić czas za pomocą przycisków + lub -, znajdujących się u góry
panelu.
3. Można wybrać spośród 5 możliwości:
0. Anulowanie automatycznego wyłączenia
3. 1. Automatyczne wączenie po 1 godzinie (ustawienie fabryczne)
3. 2. Automatyczne wączenie po 2 godzinach
3. 3. Automatyczne wyłączenie po 3 godzinach
3. 4. Automatyczne wyłączenie po 4 godzinach
4. Aby potwierdzić wybór, nacisnąć przycisk parzenia 1 filiżanki kawy.
Po uruchomieniu trybu programowania opcja zostanie zaprogramo-
wana.
5. Aby opuścić tryb programowania, należy nacisnąć przycisk wytwa-
rzania pary
g
g
20
Sekwencja Informacja
6. Ponownie zapalą się przyciski parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy, a urzą-
dzenie będzie gotowe do przygotowywania kawy.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268
  • Page 269 269
  • Page 270 270
  • Page 271 271
  • Page 272 272
  • Page 273 273
  • Page 274 274
  • Page 275 275
  • Page 276 276
  • Page 277 277
  • Page 278 278
  • Page 279 279
  • Page 280 280
  • Page 281 281
  • Page 282 282
  • Page 283 283
  • Page 284 284
  • Page 285 285
  • Page 286 286
  • Page 287 287
  • Page 288 288
  • Page 289 289
  • Page 290 290
  • Page 291 291
  • Page 292 292
  • Page 293 293
  • Page 294 294
  • Page 295 295
  • Page 296 296
  • Page 297 297
  • Page 298 298
  • Page 299 299
  • Page 300 300
  • Page 301 301
  • Page 302 302
  • Page 303 303
  • Page 304 304
  • Page 305 305
  • Page 306 306
  • Page 307 307
  • Page 308 308
  • Page 309 309
  • Page 310 310
  • Page 311 311
  • Page 312 312
  • Page 313 313
  • Page 314 314
  • Page 315 315
  • Page 316 316
  • Page 317 317
  • Page 318 318
  • Page 319 319
  • Page 320 320
  • Page 321 321
  • Page 322 322
  • Page 323 323
  • Page 324 324
  • Page 325 325
  • Page 326 326
  • Page 327 327
  • Page 328 328
  • Page 329 329
  • Page 330 330
  • Page 331 331
  • Page 332 332
  • Page 333 333
  • Page 334 334
  • Page 335 335
  • Page 336 336
  • Page 337 337
  • Page 338 338
  • Page 339 339
  • Page 340 340
  • Page 341 341
  • Page 342 342
  • Page 343 343
  • Page 344 344
  • Page 345 345
  • Page 346 346
  • Page 347 347
  • Page 348 348
  • Page 349 349
  • Page 350 350
  • Page 351 351
  • Page 352 352
  • Page 353 353
  • Page 354 354
  • Page 355 355
  • Page 356 356
  • Page 357 357
  • Page 358 358
  • Page 359 359
  • Page 360 360
  • Page 361 361
  • Page 362 362
  • Page 363 363
  • Page 364 364
  • Page 365 365
  • Page 366 366
  • Page 367 367
  • Page 368 368
  • Page 369 369
  • Page 370 370
  • Page 371 371
  • Page 372 372
  • Page 373 373
  • Page 374 374
  • Page 375 375
  • Page 376 376
  • Page 377 377
  • Page 378 378
  • Page 379 379
  • Page 380 380
  • Page 381 381
  • Page 382 382
  • Page 383 383
  • Page 384 384
  • Page 385 385
  • Page 386 386
  • Page 387 387
  • Page 388 388
  • Page 389 389
  • Page 390 390
  • Page 391 391
  • Page 392 392
  • Page 393 393
  • Page 394 394
  • Page 395 395
  • Page 396 396
  • Page 397 397
  • Page 398 398
  • Page 399 399
  • Page 400 400
  • Page 401 401
  • Page 402 402
  • Page 403 403
  • Page 404 404
  • Page 405 405
  • Page 406 406
  • Page 407 407
  • Page 408 408
  • Page 409 409

Solac CA4805 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla