50 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
B. WYTWARZANIE PARY
Podgrzewanie dowolnego płynu z użyciem dyszy pary (10):
1Podłączyć ekspres do źródła zasilania i wcisnąć przycisk (1). Lampka
kontrolna zaświeci się na pomarańczowo i zmieni kolor na zielony, kiedy
urządzenie jest gotowe do przyrządzania kawy.
2Następnie włączyć przełącznik (3) i zaczekać, aż zapali się lampka
kontrolna przełącznika emisji pary.
3 Kiedy zapali się lampka kontrolna, włożyć dyszę pary wodnej (10) do
płynu, który ma zostać podgrzany i stopniowo odkręcać pokrętło
regulacyjne dyszy pary wodnej (9). Należy zawsze trzymać dyszę pary
(10) za uchwyt (11), aby uniknąć niebezpieczeństwa poparzenia.
4 Zalecamy, aby natychmiast po użyciu usunąć wszelkie zabrudzenia
znajdujące się wewnątrz urządzenia. W tym celu:
5Umieścić pod urz
ądzeniem puste naczynie i przestawić przełącznik
dyszy pary (9), aby wypuścić parę.
6 Ustawić przełącznik dyszy pary (3) w pozycji wyłączonej.
7 Aby za pomocą dyszy pary (10) podgrzać większą ilość płynu (powyżej
100 ml), należy postąpić w sposób następujący: po spadku ciśnienia
pary (brak mocy) zakręcić pokrętło regulacyjne dyszy pary (9) przekręć
przełącznik wyboru kawy (2), tak aby z otworu wylotowego wydobyła się
niewielka ilość wody. Następnie zaczekać, aż ponownie zapali się
lampka kontrolna przełącznika emisji pary (3). Powyższe kroki
powtarzać wielokrotnie, jeżeli zajdzie taka konieczność.
8 Przed ponownym przyrządzaniem kawy po użyciu dyszy pary, zaleca
się przepłukanie uchwytu filtra (bez kawy) dwiema filiżankami wody –
dzięki temu nast
ępna filiżanka kawy będzie mieć właściwą temperaturę.
• Maksymalny czas używania pary wynosi ok 1 min.
5 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Odłączyć ekspres od zasilania.
Regularnie czyścić zbiornik i uchwyt filtra. Regularnie czyścić zbiornik i
uchwyt filtra. Zalecamy , aby przepuścić przez filtr kawy w celu jego
oczyszczenia / bez kawy w środku / 1-2 filiżanki wody.
Do czyszczenia ekspresu i tacy nie należy używać alkoholu,
rozpuszczalników i produktów ściernych, a jedynie miękkiej, wilgotnej
ściereczki.