o
193
1
Stopieñ gruboœci mielenia mo¿e
byæ zmieniony tylko podczas mie-
lenia. Regulacja przy zatrzyma-
nym m³ynku mo¿e spowodowaæ
uszkodzenie automatu do kawy.
3
Wskazówka 2: Je¿eli kawa wyp³ywa
zbyt szybko i pianka jest nieodpo-
wiednia, nale¿y przesun¹æ pokrêt³o
wyboru iloœci kawy mielonej (rys. 9)
odrobinê w prawo. Nastêpnie wyko-
naæ kilka prób, aby okreœliæ w³aœciw¹
pozycjê pokrêt³a. Nale¿y uwa¿aæ, aby
nie przesun¹æ pokrêt³a zbyt daleko w
prawo. W przeciwnym wypadku kawa
bêdzie wyp³ywaæ zbyt wolno (kropla
za kropl¹) przede wszystkim przy
przygotowaniu dwóch fili¿anek. Je¿eli
po przygotowaniu kilku kaw nie uzy-
skamy pianki o zadowalaj¹cej konsy-
stencji, nale¿y przesun¹æ równie¿ po-
krêt³o zmielenia kawy (rys. 17) o
jedn¹ pozycjê w lewo (zob. rozdz. 5
«Ustawianie m³ynka do kawy”,
strona 194).
3
Wskazówka 3: Co zrobiæ, aby
kawa by³a bardziej gor¹ca
1) Je¿eli tu¿ po w³¹czeniu ekspresu
chce siê przygotowaæ jedn¹ ma³¹ fili-
¿ankê kawy (mniej ni¿ 60 ml), nale¿y
wykorzystaæ gor¹c¹ wodê z p³ukania
do podgrzania fili¿anek.
2) Je¿eli zaœ od ostatniego parzenia
minê³o wiêcej ni¿ 2-3 minuty, przed
przygotowaniem nowej kawy nale¿y
nagrzaæ zaparzacz naciskaj¹c przy-
cisk .
Pozwoliæ, aby woda sp³ynê³a do
zbiorniczka na skropliny znajduj¹ce-
go siê poni¿ej. Wodê t¹ mo¿na rów-
nie¿ wykorzystaæ do podgrzania fili-
¿anki u¿ywanej do kawy. W takim
przypadku wystarczy spuœciæ gor¹c¹
wodê do fili¿anki (a nastêpnie wylaæ).
3) Nie u¿ywaæ fili¿anek o zbyt gru-
bych œciankach, chyba, ¿e fili¿anki
zosta³y wczeœniej podgrzane, ponie-
wa¿ poch³aniaj¹ du¿o ciep³a.
4) U¿ywaæ fili¿anek uprzednio na-
grzanych poprzez wyp³ukanie gor¹c¹
wod¹ albo pozostawienie ich do na-
grzania na p³ycie grzewczej na pokry-
wie w³¹czonego ekspresu przez co
najmniej 20 minut.
3
Wskazówka 4:
Nalewanie kawy mo¿-
na zawsze przerwaæ poprzez naci-
œniêcie przycisku (rys. 13) lub
(rys. 14) b¹dŸ obrócenie pokrêt³a
wyboru iloœci naparu kawy (rys. 10) w
kierunku przeciwnym do ruchu wska-
zówek zegara.
3
Wskazówka 5:
Po zakoñczeniu nale-
wania kawy mo¿na zwiêkszyæ jej iloœæ
naciskaj¹c przycisk (rys. 13) lub
(rys. 14), który nale¿y przytrzy-
maæ, a¿ nalana zostanie ¿¹dana iloœæ
kawy, lub te¿ obracaj¹c pokrêt³o wy-
boru iloœci naparu kawy (rys. 10) w
kierunku zgodnym z ruchem wskazó-
wek zegara (musi to nast¹piæ bezpo-
œrednio po nalaniu kawy, ale jeszcze
przed wyrzuceniem zu¿ytych fusów
do pojemnika).
3
Wskazówka 6: Je¿eli stale œwieci
siê lampka kontrolna , nale¿y
nape³niæ pojemnik na wodê. W prze-
ciwnym wypadku ekspres nie zapa-
rzy kawy. Pojemnik na wodê mo¿na
wyj¹æ dopiero po skierowaniu dyszy
do kawy do œrodka ekspresu. (Jest
rzecz¹ normaln¹, ¿e po zapaleniu siê
lampki kontrolnej w pojemniku
znajduje siê jeszcze niewielka iloœæ
wody.)
3
Wskazówka 7: Ekspres liczy iloœæ
zaparzonych kaw. Ka¿dorazowo po
14 wykonanych pojedynczych ka-
wach (lub 7 podwójnych) zapala siê
lampka kontrolna i œwieci siê bez
przerwy informuj¹c, ¿e pojemnik na
fusy jest pe³ny i nale¿y go opró¿niæ
oraz wyczyœciæ, patrz 9.2 «Opró¿nia-
nie pojemnika na fusy”, strona 197.
3
Wskazówka 8:
Wskutek czêstego u¿yt-
kowania ekspresu mo¿e siê zdarzyæ, ¿e
ostrza m³ynka po pewnym czasie zu¿y-
j¹ siê, a tym samym kawa bêdzie wy-
p³ywaæ zbyt szybko i bez pianki, ponie-
wa¿ bêdzie zbyt grubo zmielona.
822_949_352 CS5200.book Seite 193 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19