31
Uwagi na temat przygotowywania
lodów / sorbetu
Podczas przygotowywania lodów zanim zanurzy się mieszadło
w mieszance należy zawsze przestrzegać zaleceń z poniż-
szych punktów.
• Upewnić się, czy cukier znajdujący się w mieszance został
całkowicie rozpuszczony.
• Upewnić się czy wszystkie składniki zostały dobrze wymie-
szane.
• Wykorzystywać jedynie dojrzałe i miękkie owoce. Owoce
umyć, usunąć skórkę, pestki lub nasiona. Następnie owoce
pociąć na małe kawałki.
• Aby uzyskać lepszy smak, można również wykorzystać
świeże, czyste soki owocowe.
• Miskę napełnić maksymalnie 800 ml lodów i/lub mieszanki.
Jeśli ilość ta będzie większa, lody nie zostaną dokładnie
wymieszane.
• Przed przygotowaniem lodów należy zawsze wkładać
miskę do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin.
UWAGA:
Lody można przygotować szybciej, jeśli składniki będą miały
temperaturę poniżej 10°C. W przeciwnym razie procedura
zajmuje więcej czasu.
Wstępne uruchomienie
UWAGA:
Przed przygotowaniem lodów miskę należy włożyć do zamra-
żarki i chłodzić przez przynajmniej 12 godzin w temperaturze
–18°C.
1. Pierścień umieścić na obudowie.
2. Do mieszadła włożyć wałek (patrz ilustracja a).
3. Obudowę silnika włożyć we wcięcie w pokrywie tak, by
zaskoczyła na miejsce (1a).
4. Mieszadło zamontować od spodu silnika.
5. Składniki wymieszać zgodnie z przepisem. Wyjąć miskę
z zamrażalnika. Masę włożyć do miski. Miski nie należy
nadmiernie napełnić, maksymalna ilość masy nie może
przekraczać 800 ml. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dalsza
część mieszanki może być dodawana poprzez otwór
wlotowy.
6. Pokrywę wraz z obudową silnika i mieszadłem umieścić na
misce.
7. Pokrywe zamknąć krótkim obrotem w prawo, zgodnie z
ruchem wskazówek zegara.
8. Sprawdzić, czy wyłącznik na obudowie silnika jest w
pozycji “0”. Wtyczkę kabla zasilania włożyć w poprawnie
zainstalowane, uziemione gniazdko.
9. Uruchamiać i zatrzymywać mieszanie wyłącznikiem na
obudowie.
10. Wtyczkę kabla zasilania wyjąć z gniazdka.
11. Otworzyć pokrywę krótkim obrotem w lewo, odwrotnie do
ruchu wskazówek zegara.
12. Obudowę silnika zdjąć z przezroczystej pokrywy.
Przepisy
Lody waniliowe
Składniki: 4 żółtka jajek, 200 ml mleka, 60 g cukru kryształu
(drobnego), 1 łyżeczka cukru waniliowego, 125 ml niesłodzonej
śmietany.
Żółtka jajek zmieszać z cukrem oraz z cukrem waniliowym z
użyciem miksera tak, by utworzyć pianę (masa powinna być
niemal biała). Cukier kryształ jest łatwiej rozpuszczalny, niż
zwykły cukier. Dodać płynnej śmietany. Mleko podgrzać w
garnku, dodać do niego wymieszane żółtka. Podgrzewać przez
następne 2 min., nie dopuścić do zagotowania. Mieszankę
ostudzić, a następnie włożyć do zamrażalnika na 20 min. (nie
dłużej, by nie dopuścić do krystalizacji). Następnie ponownie
wymieszać przez krótki czas i przełożyć do miski na lody. Mie-
szać przez ok. 30-40 min. w urządzeniu do lodów. Na początku
mieszanka będzie wyglądała tak, jakby zawierała grudki,
jednak później stanie się ona jednorodna.
Mrożony jogurt
Składniki: 500 ml masy jogurtowej, 125 g cukru, 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii, 3 białka jaj.
Aby uzyskać masę jogurtową, do sitka należy włożyć ok.
1 kg jogurtu z odtłuszczonego mleka, uprzednio wykładając
je płótnem lub cienką tkaniną. Na wierzchu umieścić przezro-
czystą warstwę, obciążyć talerzem i pozwolić by przecedzała
się przez przynajmniej 6 godzin. Jogurt powinien teraz mieć
konsystencję twardego sera twarogowego lub serka śmietan-
kowego. Dobrze wymieszać masę jogurtową, cukier i ekstrakt
wanilii. Białka jajek wymieszać tak, by uzyskać sztywną masę
i ostrożnie wymieszać z masą jogurtową. Uzyskaną masę
przełożyć do miski i włączyć urządzenie do lodów na ok.
30-40 min. Zależnie od smaku, można również wybrać krótszy
czas przygotowania.
Mieszankę jogurtową można również przygotować zgodnie z
indywidualnym smakiem:
Do mieszanki podstawowej (patrz powyżej) można dodać np.
do 250 g przetartych lub ugniecionych owoców, dojrzałego
banana lub kawałki jagód, zależnie od upodobań.
UWAGA:
Do mieszanki podstawowej dodać kolejne składniki i ponow-
nie wszystko dobrze schłodzić w zamrażarce: Z jednej strony,
umożliwi to lepsze wymieszanie zapachów, a z drugiej,
przygotowanie lodów w urządzeniu do lodów zajmie mniej
czasu.
Sorbet limonkowy
Składniki: 200 g cukru kryształu, 200 ml wody, 7 limonek,
½ pomarańczy, 1 białko jajka.
Drobny cukier kryształ (lepiej rozpuszczalny w porównaniu ze
zwykłym cukrem) oraz 200 ml wody włożyć do rondla. Mieszać
drewnianą łyżką na małym ogniu, aż cukier rozpuści się. Na-
stępnie gotować przez ok. 1 minutę i pozwolić by syrop ostygł.
Sok z 7 limonek (ok. 175 ml) zmieszać z sokiem z