De Dietrich DOP7340X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PIEKARNIK
PL INSTRUKCJA OBSŁUGI
1
1
2
3
4
A
D
B
C
E
2
A
B
D
C
E
A
2
B
3
3
C
D
E
F
3
G
H
I
3
J
A
A
A
C
4
B
A
A
4
F
E
D
Szanowni
Klienci,
PL
Poznani
e
pr
odukt
ów
De
Di
et
r
i
ch
t
o
pr
zeżyci
e
j
edyne
w
swoi
m
r
odzaj
u.
Wr
ażeni
e
ur
oku
j
est
nat
ychm
i
ast
owe
od
pi
er
wszego
spoj
r
zeni
a.
Jakość
w
zor
ni
ct
wa
w
yr
óżni
a
si
ę
popr
zez
ponadczasow
ą
est
et
ykę
i
st
ar
anne
w
ykończeni
e
pow
oduj
ące,
że
wszyst
ki
e
pr
zedm
i
ot
y
el
egancki
e
i
wyr
af
i
nowane
i
w
doskonał
ej
har
m
oni
i
m
i
ędzy
sobą.
Nast
ępni
e
pr
zychodzi
ni
eodpar
t
a
ochot
a
by
dot
knąć.
D
esi
gn
De
Di
et
r
i
ch
t
o
r
ów
ni
wyt
r
zym
e
i
pr
est
i
żow
e
m
at
er
i
y
-
zawsze
doceni
am
y
aut
ent
yczność.
Łącząc
naj
now
ocześni
ej
szą
t
echnol
ogi
ę
ze
szl
achet
nym
i
m
at
er
i
am
i
,
D
e
D
i
et
r
i
ch
zapew
ni
a
r
eal
i
zacj
ę
pr
odukt
ów
o
wysoki
ej
f
akt
ur
ze
w
użbi
e
szt
uki
kul
i
nar
nej
,
pasj
i
dzi
el
onej
pr
zez
w
szystkich miłośników
kuchni. Życzymy dużo zadowolenia z użytkowania
P
aństwa now
ego urządzenia.
D
ziękujemy Państw
u za zaufanie.
2
SPiS TRci
P
L
Prezentacja piekarnika ......................................................................3
Pasek elementów sterowania ..............................................................3
Lampka - Stopnie - Akcesoria ..............................................................4
Ustawienia ..........................................................................................5
Ustawienie godziny ..............................................................................5
Modyfikacja godziny ............................................................................5
Minutnik ................................................................................................5
Blokada poleceń ..................................................................................5
Menu ustawień......................................................................................5
Pieczenie ............................................................................................6
Tryb „EKSPERTA” ................................................................................6
- Pieczenie natychmiastowe ..............................................................6
- Programowanie temperatury i czasu ..............................................6
- Pieczenie rozpoczynane z opóźnieniem ........................................7
- Wprowadzanie programu pieczenia do pamięci..............................7
- Funkcje pieczenia w trybie „eksperta” ............................................8
Tryb „NISKA TEMPERATURA” ..........................................................11
Tryb „PRZEPISY” ..............................................................................12
- Porady i sztuczki ..........................................................................13
Konserwacja......................................................................................14
Powierzchnia zewnętrzna ..................................................................14
Demontaż stopni ................................................................................14
Instalacja i demontaż szyn uchylnych ................................................14
Czyszczenie szyb wewnętrznych ......................................................14
Demontaż i ponowny montaż drzwiczek ............................................14
Czyszczenie pirolizą ..........................................................................15
Wymiana lampki ................................................................................16
Rozwiązywanie problemów ............................................................16
Serwis posprzedażny ......................................................................17
3
1PRezenTacJa PieKaRniKa
Wyświetlanie trybów działania
Wskaźnik poziomu półki
Wskaźnik wzrostu temperatury
Wskaźnik czasu trwania pieczenia
Wwietlanie zegara i temperatury
w piekarniku
Wwietlanie wagi
Wwietlanie minutnika i godziny
zakończenia pieczenia
PASEK ELEMENTÓW STEROWANIA
WYŚWIETLACZ
1
Włączanie / Wyłączanie
Ustawienie temperatury
Ustawienie godziny, czasu
i zakończenia pieczenia, minutnika
Dostęp do MENU ustawień
Jest to pokrętło obrotowe ze środkowym przyciskiem, umożliwiające wybieranie
programów, zwiększanie lub zmniejszanie wartości i ich zatwierdzanie.
Funkcje pokrętła są określone następującymi symbolami:
PRZYCISKI
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
POKRĘTŁO POLECEŃ
1
2
3
4
Wskaźnik blokowania poleceń sterowania
Wskaźnik funkcji Niska temperatura”
Wskaźnik funkcji Przepisy
Wskaźnik czyszczenia automatycznego
(pirolizą)
Wskaźnik blokowania drzwiczek
Wskaźnik czasu trwania pieczenia
Wskaźnik zegara
Wskaźnik zakczenia pieczenia
NACISNĄĆ pokrętło,
aby zatwierdzić.
PRZEKRĘCIĆ pokrętło.
4
STOPNIE
LAMPKA
Piekarnik jest wyposażony w 6 stopni,
umożliwiających ustawienie akcesoriów
(ruszt, naczynie itp.) na różnej wysokości,
w zależności od wybranych trybów
pieczenia.
2
3
Informacje dotyczące parametrów
i demontażu lampki zostały zamieszczone
w rozdziale „Konserwacja”.
1PRezenTacJa PieKaRniKa
4
AKCESORIA
(w zależności od modelu)
Kratka zabezpieczona przed
przewróceniem się (rys. A).
Kratka może być używana dla wszystkich
rodzajów naczyń i form zawierających
produkty przeznaczone do pieczenia lub
zapiekania. Może ona zostać również
wykorzystana do grillowania (układając
produkty bezpośrednio na kratce).
Włożyć element zabezpieczający przed
przewróceniem się w taki sposób, aby był
skierowany w głąb piekarnika.
Naczynie uniwersalne, brytfanna
45 mm (rys. B).
Mocowana w wycięciach pod kratką,
uchwytem skierowanym w stronę
drzwiczek piekarnika. Służy do zbierania
soków i tłuszczu ociekającego podczas
pieczenia, może również zostać
wypełniona wo do połowy i użyta do
gotowania w kąpieli wodnej.
Forma do ciast, 20 mm (rys. C).
Mocowana w wycięciach, uchwytem
skierowanym w stro drzwiczek
piekarnika. Doskonała do pieczenia ciastek
typu cookie, ciast i ciasteczek cupcake.
Część nachylona umożliwia łatwe
umieszczenie produktów. Może również
zostać zamocowana pod kratką w celu
zbierania soków i tłuszczów ociekających
podczas pieczenia.
Grille „smakowe” (rys. D)
Złożone z dwóch części grille „smakowe”
mogą być wykorzystywane niezależnie od
siebie, jednak mus być umieszczone
w naczyniach lub w brytfannie w taki
sposób, aby element zabezpieczający
przed przewróceniem się był skierowany
w głąb piekarnika.
Użycie tylko jednego grilla umożliwia
podlewanie produktów sokiem, który
gromadzi się w naczyniu.
System szyn uchylnych (rys. E)
Dzięki zastosowaniu nowego systemu szyn
uchylnych, pieczenie staje się bardziej
praktyczne i łatwe, ponieważ yty mo
być wyjmowane w sposób całkowicie
wygodny, co zdecydowanie ułatwia
posługiwanie się nimi. Naczynia mogą
zostać całkowicie wyjęte, co umożliwia ich
całkowitą dostępność.
Ponadto, ich stabilność umożliwia
pieczenie produktów w sposób całkowicie
bezpieczny, ograniczając ryzyko
poparzenia. Wyjmowanie produktów
z piekarnika jest zdecydowanie łatwiejsze.
Przed rozpoczęciem czyszczenia
pirolizowego piekarnika należy
wyjąć akcesoria i stopnie.
Porada
Aby uniknąć wydzielania się dymu
podczas pieczenia ustego mięsa,
zalecamy umieszczenie na spodzie
brytfanny niewielkiej ilości wody lub
oleju.
Pod wpływem wysokiej
temperatury akcesoria mogą
ulegać odkształceniu, nie zakłóca to
jednak w żaden sposób ich funkcji. Po
wystygnięciu odzyskają początkowe
kształty.
5
2USTawienia
USTAWIENIE GODZINY (rys. A)
Po pierwszym podłączeniu zasilania na
wyświetlaczu miga godzina 12:00.
Ustawić godzinę, przekręcając pokrętło,
a następnie wcisnąć, aby zatwierdzić.
W razie przerwy w dopływie prądu
wskazanie godzin miga.
MODYFIKACJA GODZINY (rys. B)
Wcisnąć i przytrzym przycisk przez
kilka sekund aż do chwili, kiedy wskazanie
godziny zacznie migać. Ustawić godzinę,
przekręcając pokrętło, a następnie
wcisnąć, aby zatwierdzić.
MINUTNIK (rys. C)
Funkcja może być używana wyłącznie,
kiedy piekarnik jest wyłączony.
Wcisnąć przycisk .
miga symbol 0:00. Ustawić minutnik,
przekręcając pokrętło, a następnie
wcisnąć, aby zatwierdzić - rozpocznie s
odliczanie.
Kiedy ustawiony czas upłynie, włączy się
sygnał więkowy. Aby go wyłączyć
wystarczy wcisnąć dowolny przycisk.
Uwaga: zaprogramowanie minutnika może
zostać zmodyfikowane lub anulowane
w dowolnej chwili.
Aby anulować, należy powrócdo menu
minutnika i ustawić 00:00.
Jeżeli wprowadzone ustawienie nie
zostanie zatwierdzone, następuje to
automatycznie po upływie kilku sekund.
BLOKADA POLECEŃ Zabezpieczenie
przed dziećmi (rys. D)
Wcisnąć równocześnie przyciski i do
chwili, kiedy na ekranie wyświetlony
zostanie symbol . Blokowanie poleceń
jest dostępne podczas pieczenia lub kiedy
piekarnik jest wyłączony.
UWAGA: tylko przycisk pozostaje
aktywny.
Aby odblokować polecenia, należy wcisnąć
równocześnie przyciski i do chwili,
kiedy symbol zniknie z ekranu.
MENU USTAWIEŃ (rys. E)
Użytkownik może modyfikować różnorodne
parametry swojego piekarnika:
lampka, kontrast, dźwięki i tryb demo.
W tym celu należy wcisnąć i przytrzymać
przez kilka sekund przycisk , aby przejść
do menu ustawień.
Patrz w poniższej tabeli:
Aby w razie potrzeby zmodyfikow
poszczególne parametry, należy przekręcić
pokrętło, a następnie wcisnąć, aby
zatwierdzić.
Aby w dowolnej chwili wyjść z menu
ustawień, należy wcisnąć .
Lampka:
W pozycji ON (WŁ.), lampka
pozostaje przez cały czas
włączona podczas pieczenia
(za wyjątkiem funkcji ECO).
W pozycji AUTO, lampka
piekarnika wyłącza się podczas
pieczenia po upływie 90 sekund.
Krótkie sygnały dźwiękowe:
Pozycja ON (WŁ.) - sygnały
dźwiękowe są włączone.
Pozycja OFF (WYŁ.) - sygnały
dźwiękowe są wyłączone.
Kontrast:
Procent jasności wyświetlacza
może zostać ustawiony
w zakresie od 10 do 100 %.
Tryb DEMO:
Włączanie / wyłączanie trybu
„DEMO” - jest to tryb pokazowy,
wykorzystywany wyłącznie
podczas ekspozycji w sklepie.
Aby móc korzystać z piekarnika,
należy go wyłączyć.
Parametry ustawione
domyślnie
C
IEPŁO OBROTOWE GRILL ZMIENNY
C
IEO KOMBINOWANE PODTRZYMYWANIE
CIEPŁA
PIECZENIE TRADYCYJNE ROZMRAŻANIE
ECO PIECZYWO
GRILL ŚREDNI PULSE SUSZENIE
PIECZENIE IMPULSOWE NA PŁYCIE
PIECZENIE NATYCHMIASTOWE (rys. A)
Na programatorze powinna b
wyświetlona wyłącznie godzina. I nie
powinna ona migać.
Przekręc pokrętło do wyświetlenia
wybranej funkcji pieczenia, a następnie
zatwierdzić.
Temperatura zacznie rosnąć natychmiast.
Piekarnik zaproponuje jedną (lub dwie)
wysokość(ci) stopnia i ustawienie
temperatury, które może zostać
zmodyfikowane.
Piekarnik nagrzewa się, a wyświetlacz
temperatury miga. Po osiągnięciu przez
piekarnik zadanej temperatury rozlega się
seria sygnałów dźwiękowych.
MODYFIKACJA TEMPERATURY (rys. B)
Po wybraniu odpowiedniej funkcji
pieczenia, należy wcisnąć .
Ustawić temperaturą , przekręcając
pokrętło, a następnie wcisnąć, aby
zatwierdzić.
PROGRAMOWANIE CZASU (rys. C)
Rozpocząć pieczenie natychmiastowe,
a następnie wcisnąć przycisk - czas
pieczenia miga i możliwe jest
przeprowadzenie modyfikacji ustawień.
6
Przed pierwszym użyciem
piekarnika, należy rozgrzać go bez
produktów przez 30 minut
z maksymalną temperaturą. Upewnić
się, że pomieszczenie jest odpowiednio
wentylowane.
TRYB „EKSPERTA”
Tryb Eksperta umożliwia ustawienie przez
użytkownika wszystkich parametrów
pieczenia: temperatury, typu pieczenia,
czasu pieczenia.
- Aby wyświetlić ekran Ekspert” należy
wcisnąć pokrętło lub przekręcić je, bądź
wcisnąć jeden z przycisków lub .
- Następnie należy wybrać typ pieczenia
z przedstawionej listy, przekręcając
pokrętło i wcisnąć, aby zatwierdzić.
3UŻYTKowanie
PIECZENIE
Piekarnik ten umożliwia dostęp do 3
różnych programów, w zależności od
stopnia znajomości sposobu
przygotowania dania:
- W przepisie, w którym panujesz nad
wszystkimi parametrami (samodzielnie
wybierasz rodzaj pieczenia, temperatu
i czas trwania): należy wybrać tryb
EKSPERT”.
- Dla przepisu, dla którego potrzebujesz
pomocy ze strony piekarnika (wybierasz
tylko rodzaj dania i jego masę, a piekarnik
dobierze najbardziej dopasowane
parametry: temperaturę, czas pieczenia,
typ pieczenia): należy wybrać tryb
PRZEPISY”.
- Przepisy wykonywane automatycznie
przez piekarnik dzięki zastosowaniu
specjalnego programu elektronicznego,
umożliwiającego uzyskanie nadzwyczajnej
miękkości mięsa i niezrównany smak -
należy wybrać tryb NISKA
TEMPERATURA”.
FUNKCJA  PIECZENIA
ZALECANE
USTAWIENIE
CZASU
CIEPŁO OBIEGOWE
30 min.
CIEPŁO KOMBINOWANE
15 / 30 min.
PIECZENIE TRADYCYJNE
30 min.
ECO
30 min.
GRILL IMPULSOWY
15 min.
PIECZENIE IMPULSOWE NA PŁYCIE
30 min.
GRILL ZMIENNY
7 min.
PODTRZYMYWANIE CIEPŁA
60 min.
ROZMRAŻANIE
60 min.
CHLEB
40 min.
SUSZENIE
5 godzin
7
3UŻYTKowanie
PIECZENIE ROZPOCZYNANE
Z OPÓŹNIENIEM (rys. D)
Należy wykonać te same czynności, co
w przypadku programowania czasu. Po
ustawieniu czasu pieczenia należy wcisnąć
przycisk . Kiedy wskazanie na
wyświetlaczu miga, należy ustawić godzinę
zakończenia pieczenia, przekręcając
pokrętło.
Zapamiętanie godziny końca pieczenia
odbywa się automatycznie po kilku
sekundach. Wskazanie godziny
zakończenia pieczenia przestaje migać.
WPROWADZANIE PROGRAMU
PIECZENIA DO PAMIĘCI
Można zapamiętać 3 wybrane przez
użytkownika programy pieczenia, które
będą mogły zostać wykorzystane
w przyszłości.
- Programowanie pamięci
(rys. E):
W trybie Eksperta, wybrać pieczenie, jego
temperaturę i czas, a następnie wcisnąć
pokrętło do wyświetlenia „MEM 1”.
Wybrać jedną z 3 dostępnych pamięci,
przekręcając pokrętło, a następnie
zatwierdzić, aby zapamiętać. Zatwierdzić
ponownie, aby rozpocząć pieczenie.
Uwaga: Jeżeli wszystkie 3 miejsca
w pamięci są już wykorzystane, nowy
wpis zastąpi poprzedni.
Podczas wprowadzania zapisów
do pamięci, zaprogramowanie
uruchamiania z opóźnieniem nie jest
możliwe.
- Wybrać jedną z 3 już zapamiętanych
pozycji w pamięci (rys. F):
Przekręcić pokrętło i przejść do pozycji
MEMO, a następnie zatwierdzić. Przewinąć
pozycje w pamięci za pomocą pokrętła
i zatwierdzić wybraną pozycję. Rozpocznie
się pieczenie, można wówczas ustawić
funkcję uruchamiania z opóźnieniem.
Przekręc pokrętło, aby ustawić czas
pieczenia. Wcisnąć, aby zatwierdzić.
Piekarnik jest wyposażony w funkcję
„INTELIGENTNEJ POMOCY”, która
podczas programowania czasu
zaproponuje możliwe do zmodyfikowania
ustawienie dla wybranego trybu pracy.
Zapamiętanie czasu trwania pieczenia
odbywa się automatycznie po kilku
sekundach.
Odliczanie czasu rozpoczyna s
natychmiast po osiągnięciu ustawionej
temperatury.
8
Grill
impulsowy
Drób i soczyste pieczenie, chrupiące
z wszystkich stron.
Należy umieścbrytfanna najniższym
stopniu piekarnika.
Tryb zalecany dla drobiu i pieczenia na
rożnie, do opiekania i dogłębnego
pieczenia udźca baraniego, żeber
wołowych. Zachowuje miękkość pieczeni
z ryb.
200°C
100°C - 250°C
ECO
*
Tryb zapewnia oszczędność energii przy
r
ównoczesnym zachowaniu jakości
pieczenia. W przypadku tej sekwencji
pieczenie może zostać wykonane bez
nag
rze
w
ania wstępnego.
200°C
3
5
°C - 27
5
°C
Pieczenie
tradycyjne
Tryb zalecany dla pieczenia mięsa, ryb
i warzyw, najlepiej w naczyniu
ceramicznym.
200°C
35°C - 275°C
Ciepło
obrotowe*
Tryb zalecany dla zachowania miękkości
białego mięsa, ryb i warzyw. Do pieczenia
wielokrotnego na maksymalnie 3
poziomach.
Położenie
Użytkowanie
180°C
35°C - 250°C
Ciepło
kombinowane
Tryb zalecany dla pieczenia mięsa, ryb
i warzyw, najlepiej w naczyniu
ceramicznym.
205°C
35°C - 230°C
T°C zalecana
min. - maks.
Przed rozpoczęciem pieczenia należy rozgrzać piekarnik bez produktów.
3UŻYTKowanie
FUNKCJE PIECZENIA W TRYBIE „EKSPERTA”
(w zależności od modelu)
Pieczenie
impulsowe
na płycie
Tryb zalecany dla pieczenia mięsa, ryb
i warzyw, najlepiej w naczyniu
ceramicznym.
180°C
75°C - 250°C
9
G
r
i
l
l
zm
i
enny
Zal
ecane
do
gr
i
l
l
owani
a
kot
l
et
ów,
ki
basek,
chl
eba,
krew
et
ek u
adanych na ruszci
e.
Podgrzew
ani
e
odbyw
a
si
ę
za
pom
ocą
el
em
ent
u
górnego.
G
ri
l
l
pokryw
a
cał
ą
pow
i
er
zchni
ę
ruszt
u.
4
1
-
4
Podtrzymywanie
ciepła
Tryb zalecany przy wzroście ciasta
chlebowego, bułek, ciasta drożdżowego itp.
Forma powinna zostać ułożona na płycie
w temperaturze nieprzekraczającej 40°C
(podgrzewanie dań, rozmrażanie).
60°C
35°C - 100°C
Rozmrażanie
Idealny dla dań delikatnych (tarty owocowe,
ze śmietaną...). Rozmrażanie mięsa, bułek
itp. odbywa się w temperaturze 50°C
(mięso należy układ na siatce, a pod
spodem ustawi naczynie na sok
z rozmrażania).
35°C
30°C - 50°C
Pieczywo
Sekwencja zalecana podczas pieczenia
chleba. Nagrzać piekarnik, a następnie
ułożyć ciasto chlebowe w formie
cukierniczej na 2-gim stopniu. Pamiętać,
aby na dnie piekarnika ustawić naczynie
z wodą, by uzyskać chrupiącą i złocistą
skórkę.
205°C
35°C - 220°C
Suszenie
Sekwencja umożliwiająca suszenie
niektórych produktów, takich jak owoce,
warzywa, ziarna, korzenie, przyprawy
i aromaty. Patrz zamieszczona poniżej
tabela dotycząca suszenia.
80°C
35°C - 80°C
Położenie
Użytkowanie
T°C zalecana
min. - maks.
*Tryb pieczenia opracowany zgodnie z zaleceniami normy EN 60350-1: 2016 dla wykazania zgodności
z wymogami dotyczącymi oznakowania energooszczędności, w sposób określony przepisami rozporządzenia
europejskiego UE/65/2014.
Porada dotycząca oszczędności energii. Kiedy piekarnik pracuje, należy
unikać otwierania drzwiczek, aby zapobiec utracie ciepła.
3UŻYTKowanie
Nie wolno układać folii aluminiowej bezprednio na płycie urządzenia,
ponieważ nagromadzenie ciepła może spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
10
Suszenie stanowi jed z najstarszych
metod konserwowania artykułów
spożywczych. Celem jest usunięcie całości
lub części wody znajdującej s
w produktach spożywczych, aby
zapewnić ich konserwowanie
w warunkach uniemożliwiających rozwój
mikroorganizmów. Suszenie zapewnia
zachowanie składników odżywczych
produktów (takich, jak składniki mineralne,
białka i inne witaminy). Umożliwia również
optymalne przechowywanie produktów,
dzięki ograniczeniu ich objętości oraz
zapewnia łatwe wykorzystanie po ich
ponownym nawodnieniu.
Należy używ wyłącznie produktów
świeżych.
Dokładnie umyć je, odsączyć i wytrzeć do
sucha.
Umieścić na ruszcie arkusz pergaminu
i równomiernie ułożyć pokrojone produkty.
Użyć stopnia 1 (jeżeli ywane jest kilka
rusztów, należy umieścić je na stopniach
1 i 3).
Produkty zawierające dużo wilgoci powinny
podczas suszenia zost kilkakrotnie
odwrócone. Wartości zamieszczone
w tabeli mogą różnić się w zależności od
rodzaju suszonego produktu, jego
dojrzałości, grubości oraz wilgotności.
3UŻYTKowanie
FUNKCJA SUSZENIA
Tabela zawiera jedynie orientacyjne dane dotyczące suszenia produktów
Owoce z pestkami (w plasterkach
o grubości 3 mm, 200 g na ruszcie)
Owoce z pestkami (śliwki)
Grzyby pokrojone na plasterki
Pomidory, mango, pomarańcze,
banany
Korzenie jadalne (marchew,
pasternak), ucierane i blanszowane
80°C
80°C
80°C
60°C
60°C
5-9
8-10
5-8
8
8
Buraki cukrowe pokrojone na plasterki
60°C
6
1 lub 2 ruszty
1 lub 2 ruszty
1 lub 2 ruszty
1 lub 2 ruszty
1 lub 2 ruszty
Zioła
60°C
6
1 lub 2 ruszty
1 lub 2 ruszty
Czas w
godzinach
Akcesoria
Owoce, warzywa i zioła
Temperatura
11
TRYB „NISKA TEMPERATURA”
(w zależności od modelu)
Pieczenie z yciem funkcji NISKA
TEMPERATURA” należy koniecznie
rozpocząć przy zimnym piekarniku.
Ten tryb pieczenia umożliwia zmiękczenie
mięsa dzięki powolnemu pieczeniu
w niskiej temperaturze.
Jakość wypieczenia jest optymalna.
PIECZENIE NATYCHMIASTOWE (rys. G)
- Przekręcić pokrętło aż do wyświetlenia
funkcji „Niska temperatura”.
Na ekranie wyświetlane są symbole
i „
Lt”.
- Zatwierdzić wybór naciskając pokrętło.
- Miga symbol
P01- należy wybrać danie,
przekręcając pokrętło.
Piekarnik zaproponuje wybór spośród
10 dań:
P01 Pieczeń cielęca (4h00)
P02 Pieczeń wołowa krwista (3h00)
P03 Pieczeń wołowa dobrze
wypieczona (4h00)
P04 Pieczeń wieprzowa (5h00)
P05 Jagnięcina krwista (3h00)
P06 Jagnięcina dobrze wypieczona
(4h00)
P07 Kurczak (6h00)
*
P08 Małe ryby (1h20)
*
P09 Duże ryby (2h10)
*
P10 Jogurt (3h00)
- Wybierz danie.
- Po wybraniu programu, na przykład: P01
(pieczeń cielęca), ułożyć mięso na ruszcie
na poziomie górnego stopnia
wyświetlanego na ekranie (stopień 2)
i ustaw brytfannę na stopniu dolnym
(stopień 1).
*UWAGA: Nie należy ywać grilla
w przypadku programów P08-P09-P10.
Należy umieścić produkty bezpośrednio na
brytfannie na poziomie stopnia określonego
w tabeli.
- Zatwierdzić wybór naciskając pokrętło.
Gotowanie rozpoczyna się.
Po zakończeniu pieczenia piekarnik
wyłącza się automatycznie i emituje sygnał
dźwiękowy przez 10 minut.
Aby wyłączyć sygnały dźwiękowe naciśnij
stop.
Pieczenie w niskiej temperaturze
wymaga używania wyłącznie
produktów o najwyższej świeżości.
Jeli chodzi o drób, naly
koniecznie bardzo doadnie um
produkty wewtrz i na zewnątrz
zimną wo, a naspnie wysuszyć
papierem chłonnym przed
rozpoczęciem pieczenia.
PIECZENIE ROZPOCZYNANE Z
OPÓŹNIENIEM (rys. H)
Można ustawić pieczenie rozpoczynane
z opóźnieniem w przypadku pieczenia
w trybie „Niska temperatura”.
Po wybraniu programu należy wcisnąć
przycisk . Kiedy wskazanie na
wyświetlaczu miga, należy ustawić godzinę
zakończenia pieczenia, przekręcając
pokrętło.
Zapamiętanie godziny końca pieczenia
odbywa się automatycznie po kilku
sekundach. Wskazanie godziny
zakończenia pieczenia przestaje migać.
Jeżeli piekarnik jest zbyt gorący,
aby rozpocząć pieczenie w trybie
niskiej temperatury, na ekranie
wyświetlony zostanie symbol „Hot”.
Należy zaczekać na schłodzenie się
piekarnika.
3UŻYTKowanie
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

De Dietrich DOP7340X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla