IKEA KULINACSX Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Książka kucharska
PL
Spis treści
Tabela pieczenia 3
Programy automatyczne 24
Wieprzowina/cielęcina 25
Wołow./Dziczyz./Jagnięc. 28
Drób 30
Ryba 33
Ciasto 35
Desery 42
Pizza/placek/chleb 44
Casserole/zapiekanki 48
Przystawki 52
Produkty gotowe 54
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Tabela pieczenia
Porady dotyczące specjalnych funkcji
pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potraw. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 80 °C.
Podgrzewanie talerzy
Funkcja umożliwia podgrzanie talerzy
przed podaniem. Temperatura jest
automatycznie ustawiona na 70°C.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia w
stosach na ruszcie. Użyć pierwszego
poziomu piekarnika. Po upływie połowy
czasu grzania zamienić miejscami.
Rozmrażanie
Odpakować produkt i umieścić na talerzu.
Nie przykrywać żywności, gdyż może to
wydłużyć czas rozmrażania. Użyć
pierwszego poziomu piekarnika.
Pieczenie parowe
Używać wyłącznie żaroodpornych i
nierdzewnych naczyń lub pojemników na
żywność ze stali chromowej.
Podczas pieczenia na więcej niż jednym
poziomie upewnić się, że przestrzeń między
półkami umożliwia cyrkulację pary.
Rozpocząć pieczenie z zimnym
piekarnikiem, o ile w poniższej tabeli nie
zaleca się nagrzewania wstępnego.
Tabela ilości wody do gotowania na
parze
Czas (min) Woda w szufladzie
na wodę (ml)
15 - 20 300
30 - 40 600
50 - 60 800
Gotowanie na parze
OSTRZEŻENIE! Nie otwierać
drzwi urządzenia, gdy funkcja
jest włączona. Występuje
zagrożenie poparzeniem.
Ta funkcja jest odpowiednia do każdego
typu żywności – świeżej lub mrożonej.
Można jej używać do gotowania/
pieczenia, podgrzewania, rozmrażania,
gotowania lub blanszowania warzyw,
POLSKI
3
mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kukurydzy,
kaszy manny i jajek.
Za jednym razem można przyrządzić cały
posiłek. Aby prawidłowo ugotować/upiec
wszystkie potrawy, należy dobierać je w
taki sposób, aby miały jak najbardziej
zbliżony czas gotowania/pieczenia. Dodać
ilość wody odpowiednią dla tej z
przyrządzanych potraw, która wymaga jej
najwięcej. Umieścić potrawy w
odpowiednich naczyniach, a następnie na
rusztach. Rozmieścić odpowiednio
naczynia, aby zapewnić swobodny obieg
pary.
Sterylizacja za pomocą funkcji:
Gotowanie na parze
Ta funkcja umożliwia przeprowadzenie
sterylizacji naczyń (np. butelek dla
niemowląt).
Umieścić czyste naczynia na środku
rusztu na pierwszym poziomie
piekarnika. Otwór powinien być
skierowany w dół pod małym kątem.
Wlać do szuflady maksymalną ilość
wody i ustawić czas na 40 minut.
Warzywa
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Karczochy 96 50 - 60 1 800
Bakłażany 96 15 - 25 1 450
Kalafior, cały 96 35 - 45 1 600
Kalafior, cząstki 96 25 - 30 1 500
Brokuły, całe 96 30- 40 1 550
Brokuły, cząstki 96 20 - 25 1 400
Grzyby krojone 96 15 - 20 1 400
Groszek 96 20 - 25 1 450
Koper włoski 96 35 - 45 1 600
Marchew 96 35 - 45 1 600
Kalarepa, plas-
try
96 30 - 40 1 550
Papryka, paski 96 15 - 20 1 400
Por, krążki 96 25 - 35 1 500
Zielona fasolka 96 35 - 45 1 550
POLSKI 4
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Roszpunka,
cząstki
96 20 - 25 1 450
Brukselka 96 30 - 40 1 550
Buraczki 96 70 - 90 1 800 + 400
Skorzonera 96 35 - 45 1 600
Seler, kostka 96 20 - 30 1 500
Szparagi zielo-
ne
96 25 - 35 1 500
Szparagi białe 96 35 - 45 1 600
Szpinak, świeży 96 15 1 350
Nadziewane
pomidory
96 15 1 350
Biała fasola 96 25 - 35 1 500
Kapusta włoska 96 20 - 25 1 400
Cukinia, plastry 96 15 1 350
Przystawki/dodatki
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Knedle droż-
dżowe
96 30 - 40 1 600
Knedle ziemnia-
czane
96 35 - 45 1 600
Ziemniaki w
mundurkach,
średniej wielkoś-
ci
96 45 - 55 1 750
Ryż (proporcja
woda/ryż 1,5:
1)
96 35 - 40 1 600
POLSKI 5
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Gotow. ziemnia-
ki, ćwiartki
96 35 - 40 1 600
Knedle chlebo-
we
96 35 - 45 1 600
Tagliatelle,
świeże
96 20 - 25 1 450
Polenta (propor-
cje płyn/polenta
3: 1)
96 40 - 45 1 750
Ryba
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Pstrąg, ok. 250
g
85 30 - 40 1 550
Krewetki, świeże 85 20 - 25 1 450
Krewetki, mro-
żone
85 30 - 40 1 550
Łosoś, filety 85 25 - 35 1 500
Pstrąg potoko-
wy, ok. 1000 g
85 40 - 45 1 600
Małże 96 20 - 30 1 500
Filet z flądry 80 15 1 350
mięso
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Szynka gotowa-
na 1000 g
96 55 - 65 1 800 + 150
Pierś kurczaka,
gotowana
90 25 - 35 1 500
POLSKI 6
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Kurczak z wody,
1000-1200 g
96 60 - 70 1 800 + 150
Górka cielęca/
schab wieprzo-
wy bez kości,
800-1000 g
90 80 - 90 1 800 + 300
Peklowany i lek-
ko wędzony
karczek wie-
przowy z wody
90 70 - 90 1 800 + 300
Tafelspitz (woło-
wina gotowana)
96 110 - 120 1 800 + 700
Chipolatas 80 15 - 20 1 400
Jajka
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Jajka na miękko 96 10 - 12 1 400
Jajka na pół-
twardo
96 13 - 16 1 450
Jajka na twardo 96 18 - 21 1 500
Kolejno Termoobieg i Gotowanie na
parze
Połączenie obu funkcji umożliwia
przyrządzanie kolejno po sobie mięsa,
warzyw i dodatków. Wszystkie dania będą
gotowe do podania w tym samym czasie.
Aby wstępnie podpiec potrawę, należy
użyć funkcji: Termoobieg .
Umieścić przygotowane warzywa i
dodatki w żaroodpornych naczyniach.
Włożyć do piekarnika z pieczenią.
Schłodzić piekarnik do temperatury ok.
80°C. Aby szybciej schłodzić urządzenie,
należy uchylić drzwi piekarnika do
pierwszej pozycji otwarcia na około 15
minut.
Uruchomić funkcję: Gotowanie na parze.
Piec wszystkie potrawy, aż będą
gotowe.
Maksymalna ilość wody wynosi
650 ml.
Duża wilgotność
Dodać ok. 300 ml wody.
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
POLSKI 7
Produkt Tem-
pera-
tura
(°C)
Czas
(min)
Budyń/flan w miseczkach 90 35 -
40
Jajka zapiekane 90 30 -
40
Terrina 90 40 -
50
Cienki filet rybny 85 15 -
25
Gruby filet rybny 90 25 -
35
Małe ryby do 0,35 kg 90 25 -
35
Produkt Tem-
pera-
tura
(°C)
Czas
(min)
Całe ryby do 1 kg 90 35 -
45
Odgrzewanie
Produkt Tem-
pera-
tura
(°C)
Czas
(min)
Kluseczki 85 25 -
35
Makaron 85 20 -
25
Ryż 85 20 -
25
Dania na jednym talerzu 85 20 -
25
Mała wilgotność
Dodać ok. 300 ml wody.
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Pieczeń wie-
przowa
1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Pieczeń wołowa 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Pieczeń cielęca 1 kg 180 80 - 90 1
Klops surowy 0,5 kg 180 30 - 40 1
Wędzony kar-
czek wieprzowy
(namaczać 2
godz.)
0,6 - 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kurczak 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
POLSKI 8
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Kaczka 1,5 - 2 kg 180 70 - 90 1
Zapiekanka
ziemniaczana
- 160 - 170 50 - 60 1
Makaron zapie-
kany
- 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Różne rodzaje
chleba
0,5 - 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Bułki 40 - 60 g 180 - 210 30 - 40 2
Bułki gotowe do
pieczenia
- 200 20 - 30 2
Bagietki gotowe
do pieczenia
40 - 50 g 200 20 - 30 2
Bagietki mrożo-
ne gotowe do
pieczenia
40 - 50 g 200 25 - 35 2
Pieczenie ciast
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie, można wydłużyć czas
pieczenia o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach
nie zawsze przyrumieniają się
równomiernie. Nie ma potrzeby zmiany
ustawienia temperatury w takim
przypadku. W trakcie pieczenia
produkty przyrumienią się równomiernie.
Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach
odkształcenia znikną.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest od-
powiednio przyrumie-
niony.
Wybrano nieodpowiedni
poziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym pozio-
mie piekarnika.
POLSKI 9
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się, robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda.
Temperatura piekarnika jest
za wysoka.
Przy następnym pieczeniu należy
nieznacznie obniżyć temperaturę
piekarnika.
Za krótki czas pieczenia. Ustawić dłuższy czas pieczenia.
Nie można skracać czasu piecze-
nia poprzez ustawienie wyższej
temperatury.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej wody. Należy prze-
strzegać czasu mieszania ciasta,
zwłaszcza korzystając z robota
kuchennego.
Ciasto jest za suche. Temperatura piekarnika jest
za niska.
Przy następnym pieczeniu należy
zwiększyć temperaturę piekarni-
ka.
Za długi czas pieczenia. Przy następnym pieczeniu należy
skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się
przyrumienia.
Temperatura piekarnika jest
za wysoka, a czas piecze-
nia za krótki.
Ustawić niższą temperaturę pie-
karnika i wydłużyć czas piecze-
nia.
Ciasto nie zostało równo-
miernie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równomier-
nie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe
po upływie podanego
czasu pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
za niska.
Przy następnym pieczeniu należy
nieznacznie zwiększyć tempera-
turę piekarnika.
Pieczenie na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kołacz lub bułeczki ma-
ślane
Termoobieg 150 - 160 50 - 70 1
Tort biszkoptowy / cias-
ta owocowe
Termoobieg 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / biszkopt Termoobieg 140 - 150 35 - 50 1
POLSKI 10
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Sponge cake / biszkopt Górna/dolna
grzałka
160 35 - 50 1
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 170 - 180 10 - 25 2
Spód placka – ciasto
ukręcane
Termoobieg 150 - 170 20 - 25 2
Apple pie / szarlotka (2
formy, Ø 20 cm, umie-
szczone po przekątnej)
Termoobieg 160 70 - 90 2
Apple pie / szarlotka (2
formy, Ø 20 cm, umie-
szczone po przekątnej)
Górna/dolna
grzałka
180 70 - 90 1
Sernik na blasze
2)
Górna/dolna
grzałka
160 - 170 70 - 90 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Warkocz drożdżowy /
wieniec drożdżowy
Górna/dolna
grzałka
170 - 190 30 - 40 1
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Górna/dolna
grzałka
160 - 180 50 - 70 1
Chleb (żytni)
1)
Górna/dolna
grzałka
1
najpierw 230 20
następnie 160 - 180 30 - 60
Ptysie z kremem / ekle-
ry
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 20 - 35 2
Rolada biszkoptowa
1)
Górna/dolna
grzałka
180 - 200 10 - 20 2
POLSKI 11
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ciasto z kruszonką (su-
che)
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 2
Maślane ciasto migda-
łowe / ciasto cukrowe
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 20 - 30 2
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
biszkoptowym)
2)
Termoobieg 150 - 160 35 - 55 2
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
biszkoptowym)
2)
Górna/dolna
grzałka
170 35 - 55 2
Tarty owocowe na kru-
chym cieście
Termoobieg 160 - 170 40 - 80 2
Ciasta drożdżowe z de-
likatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Górna/dolna
grzałka
160 - 180 40 - 80 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciastka
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kruche ciasteczka Termoobieg 150 - 160 10 - 20 2
Short bread / ciasteczka
maślane / ciasta prze-
kładane
Termoobieg 140 20 - 35 2
Short bread / ciasteczka
maślane / ciasta prze-
kładane
1)
Górna/dolna
grzałka
160 20 - 30 2
Ciasteczka z ciasta bisz-
koptowego
Termoobieg 150 - 160 15 - 20 2
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 80 - 100 120 - 150 2
POLSKI 12
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Makaroniki Termoobieg 100 - 120 30 - 50 2
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 2
Ciasteczka z ciasta fran-
cuskiego
1)
Termoobieg 170 - 180 20 - 30 2
Bułki
1)
Termoobieg 160 10 - 25 2
Bułki
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / ciastecz-
ka
1)
Termoobieg 160 20 - 35 2
Small cakes / ciastecz-
ka
1)
Górna/dolna
grzałka
170 20 - 35 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wypieki i zapiekanki
Produkt Funkcja Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Makaron zapie-
kany
Górna/dolna
grzałka
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Górna/dolna
grzałka
180 - 200 25 - 40 1
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
Turbo grill 160 - 170 15 - 30 1
Bagietki z topio-
nym serem
Termoobieg 160 - 170 15 - 30 1
Mleko ryżowe Górna/dolna
grzałka
180 - 200 40 - 60 1
Suflety z rybą Górna/dolna
grzałka
180 - 200 30 - 60 1
Nadziewane
warzywa
Termoobieg 160 - 170 30 - 60 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
POLSKI 13
Pieczenie na kilku poziomach
Użyć funkcji: Termoobieg.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia ciasta
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ptysie / eklery
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 4
Strucla sucha 150 - 160 30 - 45 1 / 4
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasta / małe ciasteczka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kruche ciasteczka 150 - 160 20 - 40 1 /4
Short bread / Cias-
teczka maślane /
Ciasta przekładane
140 25 - 45 1 / 4
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
160 - 170 25 - 40 1 / 4
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
80 - 100 130 - 170 1 / 4
Makaroniki 100 - 120 40 - 80 1 / 4
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
160 - 170 30 - 60 1 / 4
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do
przygotowywania delikatnego, chudego
mięsa lub ryb. Nie jest ona odpowiednia do
przyrządzania takich potraw, jak mięso
duszone w sosie własnym czy tłusta pieczeń
wieprzowa. Termosonda zapewnia
uzyskanie odpowiedniej temperatury
wewnątrz produktu.
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
„Wskazówki i porady”.
W ciągu pierwszych 10 minut można
ustawić temperaturę piekarnika w
przedziale od 80°C do 150°C. Domyślna
temperatura wynosi 90°C. Po ustawieniu
temperatury piekarnik będzie kontynuował
pieczenie w temperaturze 80°C. Nie należy
używać tej funkcji do pieczenia drobiu.
Używając tej funkcji, należy
zawsze piec potrawy pod
przykryciem.
1. Obsmażyć mięso na patelni na płycie
grzejnej przez 1-2 minuty po każdej
stronie.
2. Umieścić gorącą patelnię z mięsem na
ruszcie w piekarniku.
3. Umieścić czujkę temperatury w mięsie.
POLSKI 14
4. Wybrać funkcję: Termoobieg (niska
temp.) i ustawić odpowiednią docelową
temperaturę wewnątrz produktu.
Produkt Ilość (kg) Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń wołowa 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Filet wołowy 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Pieczeń cielęca 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Stek 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
Pizza
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza (na cienkim
cieście)
1)
200 - 230 15 - 20 2
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2)
180 - 200 20 - 30 2
Tarty 180 - 200 40 - 55 1
Tarta szpinakowa 160 - 180 45 - 60 1
Quiche Lorraine (tar-
ta pikantna)
170 - 190 45 - 55 1
Tarta szwajcarska 170 - 190 45 - 55 1
Sernik 140 - 160 60 - 90 1
Szarlotka przykryta 150 - 170 50 - 60 1
Zapiekanka wa-
rzywna
160 - 180 50 - 60 1
Podpłomyk
1)
230 10 - 20 2
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
160 - 180 45 - 55 2
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 2
POLSKI 15
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Pieczenie mięs
Używać tylko żaroodpornych naczyń do
pieczenia.
Duże kawałki mięsa można piec
bezpośrednio na blasze lub na ruszcie
umieszczonym nad blachą.
Wlać trochę wody do blachy, aby zapobiec
przypalaniu się soków lub tłuszczu.
Mięso z chrupiącą skórką można uzyskać,
piekąc je w brytfannie bez przykrycia.
Obrócić pieczeń po 1/2 - 2/3 czasu
pieczenia.
Aby mięso było bardziej soczyste:
chude mięsa należy piec w brytfannie
pod przykryciem lub w rękawie do
pieczenia.
piec mięso i ryby w większych kawałkach
(1 kg i więcej).
polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa
i drobiu własnym sosem podczas
pieczenia.
Tabele pieczenia mięs
Wołowina
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Mięso du-
szone
Górna/dolna
grzałka
1 - 1,5 kg 230 120 - 150 1
Pieczeń wo-
łowa lub fi-
let: lekko
wypieczo-
ne
1)
Turbo grill na każdy
cm gru-
bości
190 - 200 5 - 6 na cm
grubości
1
Pieczeń wo-
łowa lub fi-
let: średnio
wypieczone
Turbo grill na każdy
cm gru-
bości
180 - 190 6 - 8 na cm
grubości
1
Pieczeń wo-
łowa lub fi-
let: dobrze
wypieczone
Turbo grill na każdy
cm gru-
bości
170 - 180 8 - 10 na cm
grubości
1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
POLSKI 16
Wieprzowina
Produkt Funkcja Ilość Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Łopatka, kar-
kówka, szyn-
ka
Turbo grill 1 - 1,5 kg 160 - 180 90 - 120 1
Kotlet, że-
berka
Turbo grill 1 - 1,5 kg 170 - 180 60 - 90 1
Klops Turbo grill 750 g - 1 kg 160 - 170 50 - 60 1
Golonka wie-
przowa (ob-
gotowana)
Turbo grill 750 g - 1 kg 150 - 170 90 - 120 1
Cielęcina
Produkt Funkcja Ilość Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń cie-
lęca
Turbo grill 1 kg 160 - 180 120 - 150 1
Gicz cielęca Turbo grill 1,5 - 2 kg 160 - 180 120 - 150 1
Jagnięcina
Produkt Funkcja Ilość Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Udziec jagnię-
cy, pieczeń
jagnięca
Turbo
grill
1 - 1,5 kg 150 - 180 100 - 120 1
Comber jag-
nięcy
Turbo
grill
1 - 1,5 kg 160 - 180 40 - 60 1
Dziczyzna
Produkt Funkcja Ilość Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Comber z zaj-
ąca, udko zaj-
ęcze
1)
Górna/
dolna
grzałka
do 1 kg 230 30 - 40 1
POLSKI 17
Produkt Funkcja Ilość Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Comber sarni Górna/
dolna
grzałka
1,5 - 2 kg 210 - 220 35 - 40 1
Udziec sarni Górna/
dolna
grzałka
1,5 - 2 kg 180 - 200 60 - 90 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Drób
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kurczak, mło-
dy kurczak
Turbo grill po 200 - 250
g
200 - 220 30 - 50 1
Połówki kur-
czaka
Turbo grill po 400 - 500
g
190 - 210 35 - 50 1
Kawałki dro-
biu
Turbo grill 1 - 1,5 kg 190 - 210 50 - 70 1
Kaczka Turbo grill 1,5 - 2 kg 180 - 200 80 - 100 1
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Funkcja Ilość Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Cała ryba Górna/
dolna
grzałka
1 - 1,5 kg 210 - 220 45 - 60 1
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy
maksymalnym ustawieniu temperatury.
Ruszt należy umieścić na poziomie
piekarnika zalecanym w tabeli
grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy
zawsze umieszczać na pierwszym
poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje
mięsa lub ryb.
Korzystając z funkcji grilla, należy
zawsze rozgrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
UWAGA! Podczas grillowania
drzwi piekarnika powinny być
zawsze zamknięte.
POLSKI 18
Grill
Produkt Temperatura
(°C)
Czas grillowania (min) Poziom piekarni-
ka
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa,
średnio wypie-
czona
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Filet wołowy,
średnio wypie-
czony
230 20 - 30 20 - 30 1
Karczek wie-
przowy
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Karczek cielęcy 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Karczek jagnię-
cy
210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Cała ryba, 500 -
1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Szybki grill
Produkt Czas grillowania (min) Poziom piekarnika
1. strona 2. strona
Burgers / hamburge-
ry
9 - 13 8 - 10 3
Filet wieprzowy 10 - 12 6 - 10 3
Kiełbaski 10 - 12 6 - 8 3
Steki wołowe, steki
cielęce
7 - 10 6 - 8 3
Toast / grzanki 1 - 3 1 - 3 3
Grzanki z dodatkami 6 - 8 - 3
Potrawy mrożone
Usunąć opakowanie. Umieścić produkt
na talerzu.
Nie przykrywać talerzem ani miską.
Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza mrożona 200 - 220 15 - 25 2
POLSKI 19
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza American mro-
żona
190 - 210 20 - 25 2
Pizza chłodna 210 - 230 13 - 25 2
Pizza Snacks mrożone 180 - 200 15 - 30 2
Frytki, cienkie 200 - 220 20 - 30 2
Frytki, grube 200 - 220 25 - 35 2
Ćwiartki/krokiety 220 - 230 20 - 35 2
Zapiekane mięso i
ziemniaki
210 - 230 20 - 30 2
Lasagne/cannelloni
świeże
170 - 190 35 - 45 2
Lasagne/cannelloni
mroż.
160 - 180 40 - 60 2
Ser zapiekany w pie-
karniku
170 - 190 20 - 30 2
Skrzydełka kurczaka 190 - 210 20 - 30 2
Mrożone dania gotowe
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Mrożona pizza Górna/dolna
grzałka
zgodnie ze
wskazów-
kami pro-
ducenta
zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
Frytki
1)
(300 -
600 g)
Górna/dolna
grzałka lub Turbo
grill
200 - 220 zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
Bagietki Górna/dolna
grzałka
zgodnie ze
wskazów-
kami pro-
ducenta
zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
POLSKI 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

IKEA KULINACSX Recipe book

Typ
Recipe book