mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kukurydzy,
kaszy manny i jajek.
Za jednym razem można przyrządzić cały
posiłek. Aby prawidłowo ugotować/upiec
wszystkie potrawy, należy dobierać je w
taki sposób, aby miały jak najbardziej
zbliżony czas gotowania/pieczenia. Dodać
ilość wody odpowiednią dla tej z
przyrządzanych potraw, która wymaga jej
najwięcej. Umieścić potrawy w
odpowiednich naczyniach, a następnie na
rusztach. Rozmieścić odpowiednio
naczynia, aby zapewnić swobodny obieg
pary.
Sterylizacja za pomocą funkcji:
Gotowanie na parze
• Ta funkcja umożliwia przeprowadzenie
sterylizacji naczyń (np. butelek dla
niemowląt).
• Umieścić czyste naczynia na środku
rusztu na pierwszym poziomie
piekarnika. Otwór powinien być
skierowany w dół pod małym kątem.
• Wlać do szuflady maksymalną ilość
wody i ustawić czas na 40 minut.
Warzywa
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szufla-
dzie na wodę
(ml)
Karczochy 96 50 - 60 1 800
Bakłażany 96 15 - 25 1 450
Kalafior, cały 96 35 - 45 1 600
Kalafior, cząstki 96 25 - 30 1 500
Brokuły, całe 96 30- 40 1 550
Brokuły, cząstki 96 20 - 25 1 400
Grzyby krojone 96 15 - 20 1 400
Groszek 96 20 - 25 1 450
Koper włoski 96 35 - 45 1 600
Marchew 96 35 - 45 1 600
Kalarepa, plas-
try
96 30 - 40 1 550
Papryka, paski 96 15 - 20 1 400
Por, krążki 96 25 - 35 1 500
Zielona fasolka 96 35 - 45 1 550
POLSKI 4