Electrolux EOB8857AAX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi
CombiSteam Deluxe
Piekarnik parowy
EOB8857AAX
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA........................................... 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA............................................ 4
3. OPIS URZĄDZENIA........................................................................................... 7
4. PANEL STEROWANIA.......................................................................................8
5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM......................................................................10
6. CODZIENNA EKSPLOATACJA....................................................................... 11
7. FUNKCJE ZEGARA......................................................................................... 21
8. PROGRAMY AUTOMATYCZNE...................................................................... 22
9. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW................................................................... 23
10. DODATKOWE FUNKCJE...............................................................................25
11. WSKAZÓWKI I PORADY............................................................................... 27
12. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE................................................................ 50
13. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW................................................................ 55
14. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA............................................................. 58
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci
doświadczeń i innowacji. To pomysłowe i stylowe urządzenie zostało
zaprojektowane z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność
uzyskania wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Zapraszamy na naszą witrynę internetową, aby:
Otrzymać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.electrolux.com/webselfservice
Zarejestrować swój produkt i uprościć jego obsługę serwisową:
www.registerelectrolux.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: model, numer produktu, numer seryjny.
Stosowne informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie / Przestroga – Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
www.electrolux.com2
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
załączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada
za obrażenia ciała ani szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Należy zachować instrukcję obsługi w bezpiecznym i
łatwo dostępnym miejscu do wykorzystania w
przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby niepełnosprawne, jeśli
będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie bezpiecznego korzystania z urządzenia i
będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się
urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym
dla dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo
dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę
uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
Dzieci nie powinny zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
Dzieci w wieku do 3 lat nie powinny zbliżać się do
urządzenia podczas jego pracy.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
POLSKI 3
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz jego nieosłonięte
elementy nagrzewają się podczas pracy do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby
uniknąć kontaktu z elementami grzejnymi. Dzieci
poniżej 8 roku życia nie powinny znajdować się w
pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod stałym nadzorem.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub
naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia
należy odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi
wymienić go producent, autoryzowane centrum
serwisowe lub inna wykwalifikowana osoba, aby
zapobiec zagrożeniu porażeniem prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
Należy stosować wyłącznie termosondę zalecaną do
danego modelu urządzenia.
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
stosować rękawice ochronne i mieć
na stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
www.electrolux.com4
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej
samej wysokości.
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem
prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy
skontaktować się z elektrykiem.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać
wyłącznie w naszym autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą
dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza
gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby w zainstalowanym
urządzeniu wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie ciągnąć
za przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego – wyjmowane z
oprawki), wyłączniki różnicowo-
prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
2.3 Obsługa
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
odniesienia obrażeń ciała,
oparzenia, porażenia
prądem lub wybuchu.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
POLSKI 5
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Nie używać funkcji kuchenki
mikrofalowej do wstępnego ogrzania
piekarnika.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), drzwi nie wolno zamykać
podczas użytkowania urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki, aż urządzenie
całkowicie ostygnie po użyciu.
2.4 Pieczenie parowe
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
poparzeniem i uszkodzenia
urządzenia.
Wydostająca się para może wywołać
poparzenia:
Gdy funkcja jest włączona, należy
zachować ostrożność przy
otwieraniu drzwi urządzenia.
Może dojść do uwolnienia pary.
Po zakończeniu pieczenia
parowego otworzyć drzwi z
zachowaniem ostrożności.
2.5 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne detergenty. Nie
stosować produktów ściernych, myjek
do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Podczas stosowania aerozolu do
piekarników należy przestrzegać
wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
www.electrolux.com6
Nie używać do czyszczenia emalii
katalitycznej (jeśli dotyczy) żadnych
detergentów.
2.6 Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
żarówki należy odłączyć urządzenie
od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.7 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała
lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
2.8 Serwis
Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem
serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Informacje ogólne
21
10
9
5
4
3
2
1
5
4
6
7
8
3
1
Panel sterowania
2
Sterowanie elektroniczne
3
Szuflada na wodę
4
Gniazdo termosondy
5
Grzałka
6
Oświetlenie
7
Wentylator
8
Odkamienianie wylotu rurki
9
Prowadnice blach, wyjmowane
10
Poziomy umieszczenia potraw
POLSKI 7
3.2 Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Termosonda
Do mierzenia stopnia upieczenia
potrawy.
Prowadnice teleskopowe
Do umieszczania rusztów i blach do
ciasta.
4. PANEL STEROWANIA
4.1 Sterowanie elektroniczne
1 112 4 63 9 105 7 8
Urządzenie obsługuje się, dotykając pól czujników.
Pole
czujnika
Funkcja Uwagi
1
WŁ. / WYŁ. Włączanie i wyłączanie urządzenia.
www.electrolux.com8
Pole
czujnika
Funkcja Uwagi
2
Funkcje piecze‐
nia lub Vario‐
Guide
Aby wybrać funkcję pieczenia lub pozycję
menu, należy jednokrotnie dotknąć pole czujni‐
ka: VarioGuide. Ponowne dotknięcie pola czuj‐
nika umożliwia przełączanie pomiędzy pozycja‐
mi menu: Funkcje pieczenia, VarioGuide. Aby
włączyć lub wyłączyć oświetlenie piekarnika,
należy dotknąć i przytrzymać pole czujnika
przez 3 sekundy.
3
Przycisk Powrót Powrót do poprzedniego poziomu menu. Aby
wyświetlić menu główne, należy dotknąć pole
czujnika i przytrzymać je przez 3 sekundy.
4
Wybór tempera‐
tury
Ustawianie temperatury lub wyświetlanie ak‐
tualnej temperatury w urządzeniu. Dotknąć i
przytrzymać pole czujnika przez 3 sekundy,
aby włączyć lub wyłączyć funkcję: Szybkie
nagrzewanie.
5
Ulubione Zapisywanie i dostęp do ulubionych progra‐
mów.
6
- Wyświetlacz Przedstawia bieżące ustawienia urządzenia.
7
Przycisk W górę Służy do przemieszczania się w górę menu.
8
Przycisk W dół Służy do przemieszczania się w dół menu.
9
Godzina i dodat‐
kowe funkcje
Ustawianie różnych funkcji. Gdy działa funkcja
pieczenia, należy dotknąć pole czujnika, aby
ustawić zegar funkcji: Blokada panelu, Ulu‐
bione, Pieczenie+utrzym. temp.,Ustaw + start.
Można także zmienić ustawienia termosondy.
10
Minutnik Aby ustawić funkcję: Minutnik.
11
OK Potwierdzenie wyboru lub ustawienia.
4.2 Wyświetlacz
A
DE
B C
A. Funkcja pieczenia
B. Aktualna godzina
C. Wskaźnik rozgrzania
D. Temperatura
E. Czas trwania lub czas zakończenia
działania funkcji
POLSKI 9
Inne wskazania wyświetlacza:
Symbol Funkcja
Minutnik Funkcja jest włączona.
Aktualna godzina Wyświetlacz pokazuje aktualną god‐
zinę.
Czas trwania Wyświetlacz wskazuje wymagany
czas pieczenia.
Czas zakończenia Wyświetlacz wskazuje czas zakońc‐
zenia pieczenia.
Temperatura Na wyświetlaczu wskazywana jest
temperatura.
Wskazanie czasu Wyświetlacz wskazuje czas działa‐
nia funkcji pieczenia. Nacisnąć jed‐
nocześnie i , aby wyzerować
czas.
Obliczanie Urządzenie oblicza czas pieczenia.
Wskaźnik rozgrzania Wyświetlacz wskazuje temperaturę
w urządzeniu.
Wskaźnik szybkiego
grzania
Funkcja jest włączona. Zapewnia
ona krótszy czas nagrzewania.
Automatyka wagowa Wskazanie informuje, że system au‐
tomatycznego ważenia jest włączo‐
ny lub można zmienić ciężar.
Pieczenie+utrzym. temp. Funkcja jest włączona.
5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja
i czyszczenie”.
Wyczyścić urządzenie i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
5.2 Pierwsze podłączenie
Podłączając urządzenie do źródła
zasilania lub po zaniku zasilania, należy
ustawić język, kontrast wyświetlacza,
jasność wyświetlacza oraz aktualną
godzinę.
1. Nacisnąć
lub , aby ustawić
wartość.
2. Nacisnąć , aby potwierdzić.
5.3 Ustawianie twardości wody
Po podłączeniu urządzenia do gniazda
zasilania należy ustawić twardość wody.
www.electrolux.com10
W poniższej tabeli znajduje się
zestawienie zakresów twardości wody z
odpowiadającą im zawartością wapnia
(mmol/l) oraz jakością wody.
Twardość wody Zawartość wapnia
(mmol/l)
Zawartość wap‐
nia (mg/l)
Klasyfikacja
wody
Klasa dH
1 0 - 7 0 - 1.3 0 - 50 Miękka
2 7 - 14 1.3 - 2.5 50 - 100 Średnio
twarda
3 14 - 21 2.5 - 3.8 100 - 150 Twarda
4 ponad 21 ponad 3,8 ponad 150 Bardzo twar‐
da
Jeśli twardość wody przekracza wartości
podane w tabeli, należy napełniać
szufladę wodą butelkowaną.
1. Wziąć czterokolorowy pasek
dołączony do zestawu do gotowania
na parze w piekarniku.
2. Zanurzyć wszystkie strefy
reagowania paska w wodzie na około
1 sekundę.
Nie umieszczać paska pod bieżącą
wodą!
3. Wstrząsnąć paskiem, aby pozbyć się
nadmiaru wody.
4. Po 1 minucie sprawdzić twardość
wody według poniższej tabeli.
Kolory stref reagowania będą się w
dalszym ciągu zmieniać po upływie 1
minuty. Nie należy uwzględniać tych
zmian podczas pomiaru.
5. Ustawić twardość wody w menu:
Ustawienia podstawowe.
Pasek testowy Twardość wody
1
Pasek testowy Twardość wody
2
3
4
Czarne kwadraty w tabeli odpowiadają
czerwonym kwadratom na pasku
testowym.
Twardość wody można zmienić w menu:
Ustawienia podstawowe / Twardość
wody.
Nie ma potrzeby ponownego ustawiania
twardości wody po wystąpieniu przerwy
w zasilaniu.
6. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
6.1 Obsługa menu
1. Włączyć urządzenie.
2. Nacisnąć lub , aby wybrać
opcję menu.
3. Nacisnąć , aby przejść do
podmenu lub zaakceptować
ustawienie.
POLSKI 11
Aby w dowolnej chwili
powrócić do menu
głównego, należy użyć .
6.2 Przegląd menu
Menu główne
Sym‐
bol
Pozycja menu Zastosowanie
Funkcje pieczenia Zawiera listę funkcji pieczenia.
Przepisy Zawiera listę programów automatycznych.
Ulubione Zawiera listę ulubionych programów pieczenia
utworzonych przez użytkownika.
Czyszczenie Zawiera listę programów czyszczenia.
Ustawienia podstawowe Konfiguracja pozostałych ustawień.
Specjalne Zawiera listę dodatkowych funkcji pieczenia.
VarioGuide Zawiera zalecane ustawienia piekarnika dla
wielu potraw. Wybór potrawy i rozpoczęcie
procesu pieczenia. Podane wartości tempera‐
tury i czasu mają jednie charakter orientacyjny
i można je zmieniać. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
Podmenu opcji: Ustawienia podstawowe
Sym‐
bol
Podmenu Opis
Ustaw aktualną godzinę Ustawianie aktualnej godziny na zegarze.
Wskazanie czasu Gdy opcja jest WŁĄCZONA, po wyłączeniu ur‐
ządzenia na wyświetlaczu widoczna jest ak‐
tualna godzina.
Szybkie nagrzewanie Gdy opcja jest WŁĄCZONA, funkcja zapewnia
krótszy czas nagrzewania.
Ustaw + start Umożliwia ustawienie funkcji i włączenie jej w
późniejszym czasie poprzez naciśnięcie dowol‐
nego symbolu na panelu sterowania.
Pieczenie+utrzym. temp. Umożliwia utrzymywanie temperatury potrawy
przez 30 minut po zakończeniu pieczenia.
Wydłużenie czasu Włącza i wyłącza funkcję wydłużenia czasu.
Kontrast wyświetlacza Stopniowa regulacja kontrastu wyświetlacza.
www.electrolux.com12
Sym‐
bol
Podmenu Opis
Jasność wyświetlacza Stopniowa regulacja jasności wyświetlacza.
Ustawienie języka Wybór języka komunikatów na wyświetlaczu.
Głośność sygnału Stopniowa regulacja głośności dźwięku przy‐
cisków oraz sygnałów.
Dźwięki blokady Włączanie i wyłączanie dźwięku pól dotyko‐
wych. Nie można wyłączyć dźwięku towarzys‐
zącemu dotknięciu pola WŁ./WYŁ.
Alarm/sygnał błędu Włączanie i wyłączanie sygnałów alarmowych.
Twardość wody Służy do ustawiania poziomu twardości wody
(1-4).
Przypominanie o czyszcz. Przypominanie o konieczności wyczyszczenia
urządzenia.
Tryb DEMO Kod włączenia/wyłączenia: 2468
Serwis Wyświetlanie informacji o wersji oprogramowa‐
nia i konfiguracji.
Ustawienia fabryczne Przywracanie ustawień fabrycznych.
6.3 Podmenu opcji: Czyszczenie
Symbol Pozycja menu Opis
Opróżnianie zbiornika Procedura usuwania pozostałości wody
z szuflady na wodę po użyciu funkcji pa‐
rowych.
Czyszczenie parowe Plus Procedura czyszczenia trudnych do usu‐
nięcia zabrudzeń z wykorzystaniem
środka do czyszczenia piekarników.
Czyszczenie parowe Procedura czyszczenia lekkiego zabrud‐
zenia urządzenia, gdy zanieczyszczenia
nie są wielokrotnie zapieczone.
Odkamienianie Procedura czyszczenia obwodu genera‐
tora pary z pozostałości kamienia.
Płukanie Procedura czyszczenia obwodu genera‐
tora pary po regularnym korzystaniu z
funkcji parowych.
POLSKI 13
6.4 Funkcje pieczenia
Funkcja pieczenia Zastosowanie
Termoobieg Do jednoczesnego pieczenia na 3 poziomach i
do suszenia żywności.Ustawić temperaturę o
20-40°C niższą niż dla funkcji: Górna/dolna
grzałka.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wyma‐
gających intensywnego przyrumienienia i kru‐
chego spodu. Ustawić temperaturę o 20-40°C
niższą niż dla funkcji: Górna/dolna grzałka.
Termoobieg (niska
temp.)
Do przyrządzania delikatnych, soczystych piec‐
zeni.
Górna/dolna grzałka Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym po‐
ziomie.
Potrawy mrożone Do przyrządzania produktów gotowych, takich
jak frytki, pieczone ziemniaki w ćwiartkach, saj‐
gonki.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub
drobiu z kością na jednym poziomie. Również
do przyrządzania zapiekanek i przyrumienia‐
nia.
Grill Do grillowania płaskich potraw i opiekania chle‐
ba.
Szybkie grillowanie Do grillowania potraw płaskich w dużych ilo‐
ściach i do opiekania chleba.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do
pasteryzowania żywności.
Rozmrażanie Tej funkcji można użyć do rozmrażania potraw
mrożonych, takich jak warzywa i owoce. Czas
rozmrażania uzależniony jest od ilości i grubo‐
ści mrożonej potrawy.
Termoobieg + para Oszczędzanie energii podczas pieczenia oraz
do pieczenia w formach na jednym poziomie
piekarnika. Na podstawie tej funkcji określana
była klasa energetyczna urządzenia zgodnie z
normą EN 60350-1.
Zapiekanki Do przyrządzania takich potraw, jak lasagne
czy zapiekanka ziemniaczana. Również zapie‐
kanie i przyrumienianie.
Pieczenie chleba Tej funkcji można użyć do wypieku chleba i bu‐
łek, których chrupiąca skórka i kolor przypomi‐
nać będą pieczywo z profesjonalnej piekarni.
www.electrolux.com14
Funkcja pieczenia Zastosowanie
Pieczenie parowe
(25/75)
Do wypieku chleba, pieczenia dużych kawał‐
ków mięsa lub podgrzewania potraw schłodzo‐
nych i mrożonych.
Pieczenie parowe
(50/50)
Do potraw z dużą zawartością wody oraz do
parzonej ryby, sosu królewskiego i terrin.
Gotow. parowe + na‐
wiew
Do warzyw, ryb, ziemniaków, ryżu, makaronów
i innych dań specjalnych.
6.5 Specjalne
Funkcja pieczenia Zastosowanie
Podtrzymywanie tem‐
peratury
Do utrzymywania temperatury potraw.
Podgrzewanie talerzy Do podgrzewania talerzy przed podaniem na
stół.
Pasteryzowanie Do pasteryzowania przetworów z warzyw, np.
pikli.
Suszenie Do suszenia pokrojonych owoców (np. jabłek,
śliwek, brzoskwiń) oraz warzyw (np. pomidor‐
ów, cukinii lub grzybów).
Wyrastanie ciasta Nawilżanie parowe poprawia i przyspiesza wyr‐
astanie ciasta, zapobiegając wysychaniu po‐
wierzchni i zapewniając elastyczność ciasta.
Regeneracja Parowe odgrzewanie potraw zapobiega wysy‐
chaniu powierzchni oraz umożliwia delikatny i
równomierny przepływ ciepła, wydobywając
smak i aromat jak w świeżych potrawach. Tej
funkcji można użyć do odgrzewania potraw
bezpośrednio na talerzu. Jednocześnie można
odgrzewać potrawy na więcej niż jednym tale‐
rzu, na różnych poziomach.
POLSKI 15
6.6 Podmenu opcji: VarioGuide
Kategoria potraw: Ryba/Owoce morza
Produkt
Ryba
Ryba pieczona
Paluszki rybne
Filet rybny, cienki
Filet rybny, gruby
Filet rybny, mrożo‐
ny
Cała ryba, mała
Cała ryba, na
parze
Cała ryba, mała,
grillowana
Cała ryba, grillo‐
wana
Cała ryba, grillo‐
wana
Pstrąg
Łosoś
Filet z łososia
Łosoś, cały
Krewetki
Krewetki, świeże
Krewetki, mrożone
Małże -
Kategoria potraw: Drób
Produkt
Filet drobiowy -
Filet drobiowy
-
Produkt
Kurczak
Skrzydełka kurcz.,
świeże
Skrzydełka kurcz.,
mroż.
Udka kurczaka,
świeże
Udka kurczaka,
mrożone
Pierś kurczaka,
gotowana
Kurczak, 2 połówki
Kurczak w całości
Kaczka w całości -
Gęś w całości
-
Indyk w całości
-
Kategoria potraw: Mięso
Produkt
Wołowina
Wołowina gotowa‐
na
Duszone mięso
Klops
Pieczeń wołowa
Lekko wypieczone
Lekko wypieczone
Średnie
Średnie
Dobrze wypiec‐
zone
Dobrze wypiec‐
zone
www.electrolux.com16
Produkt
Wołowina po skan‐
dynawsku
Lekko wypieczone
Średnie
Dobrze wypiec‐
zone
Wieprzowina
Chipolatas
Żeberka
Golonka wieprz.,
podgot.
Pieczeń wieprzo‐
wa
Karczek wieprz‐
owy
Karczek wieprz‐
owy
Karczek wieprz.,
wędz.
Karczek wieprz., z
wody
Karkówka
Łopatka wieprzo‐
wa
Pieczeń wieprzo‐
wa
Szynka gotowana
Cielęcina
Gicz cielęca
Górka cielęca
Pieczeń cielęca
Produkt
Jagnięcina
Udziec jagnięcy
Pieczeń jagnięca
Comber jagnięcy
Pieczeń jagnięca
średnia
Pieczeń jagnięca
średnia
Dziczyzna
Zając
Udziec zajęczy
Comber zajęc‐
zy
Comber zajęc‐
zy
Sarnina
Udziec sarni
Comber sarni
Pieczeń z dziczyz‐
ny
Karczek z dziczyz‐
ny
Kategoria potraw: Potrawy z
piekarnika
Produkt
Lasagne -
Lasagne / Cannel‐
loni mroż.
-
Makaron -
Zapiekanka ziem‐
niaczana
-
Zapiekanka war‐
zywna
-
Dania słodkie -
POLSKI 17
Kategoria potraw: Pizza/Quiche
Produkt
Pizza
Pizza na cienkim
cieście
Pizza, dużo dodat‐
ków
Pizza mrożona
Pizza American
mrożona
Pizza chłodna
Pizza Snacks mro‐
żone
Bagietki z serem -
Flammkuchen -
Tarta szwajcarska
na słono
-
Quiche Lorraine -
Tarta pikantna -
Kategoria potraw: Ciasto/Ciastka
Produkt
Kołacz -
Szarlotka przykryta -
Biszkopt -
Szarlotka -
Sernik w foremce -
Brioszki -
Tort biszkoptowy -
Tarta -
Tarta szwajc. na
słodko
-
Ciasto migdałowe -
Babeczki -
Ciasta -
Ciasta przekła‐
dane
-
Ptysie z kremem -
Produkt
Ciasto francuskie -
Eklery -
Makaroniki -
Kruche ciasteczka -
Strucla bożonarod‐
zeniowa
-
Strudel jabłkowy,
mrożony
-
Ciasto na blasze
Ciasto biszkop‐
towe
Ciasto drożdżowe
Sernik na blasze -
Brownies -
Rolada biszkopto‐
wa
-
Placek drożdżowy -
Placek z kruszon‐
-
Ciasto cukrowe -
Spód tarty
Kruchy spód
placka
Spód placka z
ciasta ukręcanego
Tarta owocowa
Tarta owocowa na
kruchym spodzie
Tarta owocowa z
ciasta ukręcanego
Ciasto drożdżowe
Kategoria potraw: Chleb/bułki
Produkt
Bułki
Bułki
Bułki podpieczone
Bułki, mrożone
Ciabatta -
www.electrolux.com18
Produkt
Bagietka
Bagietka podpiec‐
zona
Bagietka mrożona
Chleb
Wieniec drożdż‐
owy
Biały chleb
Chałka drożdżowa
Chleb razowy
Chleb żytni
Chleb pełnoziar‐
nisty
Podpłomyk
Chleb/bułki mro‐
żone
Kategoria potraw: Warzywa
Produkt
Brokuły, cząstki -
Brokuły, całe -
Kalafior, cząstki -
Cały kalafior -
Marchew -
Cukinia, plastry -
Szparagi zielone -
Szparagi białe -
Papryka, paski -
Szpinak, świeży -
Krążki pora -
Zielona fasolka -
Grzyby krojone -
Nadziewane pomi‐
dory
-
Brukselka -
Seler, kostka -
Produkt
Groszek -
Bakłażan -
Fenkuł -
Karczochy -
Buraczki -
Skorzonera -
Kalarepa, paski -
Biała fasola -
Kapusta włoska -
Kategoria potraw: Sosy angielskie/
Terriny
Produkt
Zapiekany krem ja‐
jeczny
-
Placek karmelowy -
Terrina -
Jajka
Jajka na miękko
Jajka na półtwardo
Jajka na twardo
Jajka zapiekane
Kategoria potraw: Przystawki
Produkt
Frytki, cienkie -
Frytki, grube -
Frytki, mrożone -
Krokiety -
Pieczone ziemnia‐
ki, ćwiartki
-
Zapiekane mięso i
ziemniaki
-
Gotow. ziemniaki,
ćwiartki
-
POLSKI 19
Produkt
Gotowane ziem‐
niaki
-
Ziemniaki w mun‐
durkach
-
Knedle ziemniac‐
zane
-
Knedle chlebowe -
Knedle drożdżowe
na słono
-
Knedle drożdż. na
słodko
-
Ryż -
Tagliatelle, świeże -
Polenta -
Aby zmienić temperaturę
wewnątrz produktu lub
ciężar, użyć lub , aby
ustawić nowe wartości.
6.7 Włączanie funkcji pieczenia
1. Włączyć urządzenie.
2. Nacisnąć , aby potwierdzić.
3. Ustawić temperaturę.
4. Nacisnąć
, aby potwierdzić.
6.8 Pieczenie parowe
Pokrywa szuflady na wodę znajduje się
w panelu sterowania.
OSTRZEŻENIE!
Używać tylko zimnej wody z
kranu. Nie używać wody
filtrowanej
(demineralizowanej) ani
destylowanej. Nie używać
innych cieczy. Nie wlewać
do szuflady na wodę
łatwopalnych cieczy ani
cieczy zawierających
alkohol.
1. Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę,
aby ją otworzyć.
2. Napełnić szufladę na wodę zimną
wodą do maksymalnego poziomu
(około 950 ml), aż rozlegnie się
sygnał dźwiękowy lub pojawi się
komunikat na wyświetlaczu.
Taka ilość wody wystarcza na około
50 minut.
Nie przekraczać maksymalnej
pojemności szuflady na wodę. Grozi
to wyciekiem wody, jej rozlaniem i
uszkodzeniem mebli.
3. Wsunąć szufladę na wodę do
pierwotnego położenia.
4. Przygotować potrawę w
odpowiednim naczyniu.
5. Włączyć urządzenie.
6. Wybrać funkcję pieczenia parowego i
ustawić temperaturę.
7. W razie potrzeby ustawić funkcję
Czas trwania lub Czas
zakończenia .
Para pojawi się po około 2 minutach.
Gdy urządzenie osiągnie ustawioną
temperaturę, rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
Po upływie czasu pieczenia rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
8. Wyłączyć urządzenie.
9. Opróżniać szufladę na wodę po
każdym pieczeniu parowym.
Patrz funkcja: Opróżnianie zbiornika.
UWAGA!
Urządzenie jest gorące.
Występuje zagrożenie
poparzeniem. Zachować
ostrożność podczas
opróżniania szuflady na
wodę.
Gdy woda w szufladzie
kończy się, rozlega się
sygnał dźwiękowy. Aby
kontynuować pieczenie
parowe, należy uzupełnić
szufladę na wodę według
powyższego opisu.
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Electrolux EOB8857AAX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi