Gotowanie na parze
• Używać wyłącznie żaroodpornych i
nierdzewnych naczyń.
• Odpowiednie poziomy umieszczania
potraw podano w tabeli poniżej.
Poziomy umieszczania potraw liczy się
od dołu do góry.
• Podczas pieczenia dłuższego niż 30
minut lub pieczenia większych porcji
żywności należy dodawać wody, jeśli
jest to konieczne.
• Umieścić potrawę w odpowiednich
naczyniach i umieścić naczynia na
rusztach. Zachować odpowiednią
odległość między rusztami, aby
zapewnić możliwość obiegu pary wokół
każdego naczynia.
• Po każdym użyciu należy wylać wodę z
szuflady na wodę, węży połączeniowych
i generatora pary. Patrz rozdział
„Konserwacja i czyszczenie”.
• Tabele zawierają dane dotyczące
typowych potraw.
• Jeśli dane w tabelach nie wskazują
inaczej, należy rozpoczynać gotowanie
w zimnym urządzeniu.
• Jeśli nie można znaleźć ustawień dla
danego przepisu, należy użyć
najbardziej zbliżonego przepisu.
• Podczas gotowania ryżu proporcja
woda/ryż powinna wynosić od 1,5:1 do
2:1, ponieważ ryż pochłania wodę.
Tabela ilości wody do gotowania na parze
Czas (min) Woda w szufladzie na wodę (ml)
15 - 20 300
30 - 40 600
50 - 60 800
Gotowanie na parze / Gotowanie na
parze eko
OSTRZEŻENIE! Nie otwierać
drzwi urządzenia, gdy funkcja
jest włączona. Występuje
zagrożenie poparzeniem.
Ta funkcja jest odpowiednia do każdego
typu żywności – świeżej lub mrożonej.
Można jej używać do gotowania/
pieczenia, podgrzewania, rozmrażania,
gotowania lub blanszowania warzyw,
mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kukurydzy,
kaszy manny i jajek.
Za jednym razem można przyrządzić cały
posiłek. Aby prawidłowo ugotować/upiec
wszystkie potrawy, należy dobierać je w
taki sposób, aby miały jak najbardziej
zbliżony czas gotowania/pieczenia. Dodać
ilość wody odpowiednią dla tej z
przyrządzanych potraw, która wymaga jej
najwięcej. Umieścić potrawy w
odpowiednich naczyniach, a następnie na
rusztach. Rozmieścić odpowiednio
naczynia, aby zapewnić swobodny obieg
pary.
Sterylizacja za pomocą funkcji:
Gotowanie na parze
• Ta funkcja umożliwia przeprowadzenie
sterylizacji naczyń (np. butelek dla
niemowląt).
• Umieścić czyste naczynia na środku
rusztu na pierwszym poziomie
piekarnika. Otwór powinien być
skierowany w dół pod małym kątem.
• Wlać do szuflady maksymalną ilość
wody i ustawić czas na 40 minut.
POLSKI 4