BLOKADA ZABEZPIECZAJÑCA PRZED DOST¢PEM DZIECI
Blokada ta zapobiega korzystaniu z kuchenki mikrofalowej przez ma∏e
dzieci. Przy w∏àczonej blokadzie kuchenki nie da si´ uruchomiç. Blokada
jest w∏àczana przez wciÊni´cie przycisku Stop/Clear i przytrzymanie go
przez 3 sekundy. Rozlegnie si´ wtedy sygna∏ dêwi´kowy, a na
wyÊwietlaczu pojawi si´ symbol klucza. Blokad´ wy∏àcza si´ przez
wciÊni´cie przycisku Stop/Clear i przytrzymanie go przez 3 sekundy.
Symbol klucza zniknie z wyÊwietlacza.
PORADY NA TEMAT PRZYGOTOWYWANIA PRODUKTÓW
SPO˚YWCZYCH
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci nale˝y przestrzegaç nast´pujàcych
podstawowych zasad:
Czas gotowania
Mniejsze iloÊci produktów gotujà si´ szybciej ni˝ du˝e. Je˝eli iloÊç
produktów zostanie podwojona, czas gotowania musi zostaç odpowiednio
zwi´kszony (prawie dwukrotnie).
Mniejsze kawa∏ki mi´sa, ma∏e ryby oraz siekane warzywa gotujà si´
szybciej ni˝ du˝e kawa∏ki. Z tego samego powodu zaleca si´ podzielenie
mi´sa na kawa∏ki o maksymalnych wymiarach 2 x 2 cm w celu
przygotowania np. gulaszu, duszonego mi´sa lub podobnych potraw.
G´stoÊç ˝ywnoÊci ma równie˝ du˝e znaczenie dla czasu gotowania. Im
bardziej zwarta ˝ywnoÊç, tym d∏u˝ej nale˝y jà gotowaç.
• Mi´so przygotowywane w ca∏oÊci (pieczeƒ) wymaga d∏u˝szego czasu
gotowania ni˝ dania gulaszowe.
• Stek wymaga d∏u˝szego czasu ni˝ danie z mi´sa mielonego.
Im zimniejsze po˝ywienie, tym d∏u˝szy czas gotowania. ˚ywnoÊç w
temperaturze pokojowej b´dzie si´ wi´c gotowaç szybciej ni˝ ˝ywnoÊç
wyj´ta z lodówki lub zamra˝alnika.
Czas gotowania warzyw zale˝y od ich Êwie˝oÊci. Nale˝y sprawdzaç stan
warzyw i odpowiednio wyd∏u˝yç lub skróciç czas gotowania.
Krótki czas gotowania w kuchence mikrofalowej pozwoli uniknàç
rozgotowania produktów.
• W razie potrzeby mo˝na dodaç troch´ wody.
• Do gotowania ryb i warzyw potrzeba jedynie minimalnej iloÊci wody.
Moc mikrofal
Wybór ustawieƒ mocy zale˝y od stanu gotowanej ˝ywnoÊci.
W wi´kszoÊci wypadków ˝ywnoÊç jest gotowana przy najwi´kszej mocy.
• Pe∏na moc jest u˝ywana mi´dzy innymi do szybkiego odgrzewania,
gotowania wody itp.
• Niska moc jest u˝ywana g∏ównie do rozmra˝ania ˝ywnoÊci i
przygotowywania daƒ zawierajàcych ser, mleko i jaja. (Nie wolno
gotowaç ca∏ych jaj skorupkach w kuchence mikrofalowej ze wzgl´du
na ryzyko ich eksplodowania.) Niskie wartoÊci mocy sà u˝ywane
równie˝ do dogotowywania i w celu zachowania doskona∏ego aromatu
dania.
Informacje ogólne dotyczàce gotowania
• Je˝eli ca∏y posi∏ek ma zostaç przygotowany w kuchence mikrofalowej,
nale˝y rozpoczàç od najbardziej zwartych produktów, takich jak
ziemniaki. Kiedy sà ju˝ gotowe, nale˝y je przykryç na czas
przygotowywania pozosta∏ych produktów.
• Wi´kszoÊç produktów nale˝y przykrywaç. Dopasowana pokrywka
utrzymuje par´ i wilgoç, co skraca czas gotowania w kuchence
mikrofalowej. Sprawdza si´ to w szczególnoÊci podczas gotowania
warzyw, daƒ rybnych oraz robienia zapiekanek. Przykrywanie
˝ywnoÊci powoduje tak˝e lepsze rozprowadzanie ciep∏a, co zapewnia
szybkie i doskona∏e wyniki.
• Dla uzyskania najlepszych efektów wa˝ne jest w∏aÊciwe umieszczenie
˝ywnoÊci, poniewa˝ promieniowanie mikrofalowe jest najmocniejsze w
centralnej cz´Êci kuchenki. Na przyk∏ad ziemniaki nale˝y umieszczaç
wzd∏u˝ kraw´dzi szklanego talerza obrotowego, aby si´ równo
gotowa∏y.
• Aby równomiernie ugotowaç dania zwarte, takie jak mi´so i drób,
nale˝y je kilkakrotnie obróciç.
• W kuchence mikrofalowej mo˝na piec, jednak do tych wypieków nie
wolno u˝ywaç dro˝d˝y.
• Podczas przygotowywania produktów o grubej skórce, np.
ziemniaków, jab∏ek, ca∏ej dyni lub kasztanów, skórk´ nale˝y
przedziurawiç, aby zapobiec rozerwaniu produktu podczas gotowania.
• Podczas przygotowywania po˝ywienia w tradycyjnym piekarniku
nale˝y w miar´ mo˝liwoÊci unikaç otwierania drzwiczek. Inaczej jest w
przypadku kuchenki mikrofalowej: nie ma strat energii czy te˝ ciep∏a.
Innymi s∏owy, mo˝na otwieraç drzwiczki kuchenki i zaglàdaç do
Êrodka tak cz´sto, jak tylko si´ chce. Nale˝y jednak pami´taç, ˝e
dotyczy to wy∏àcznie gotowania przy u˝yciu mikrofal. Gdy sà u˝ywane
funkcje termoobiegu i grillowania, ciep∏o jest wydzielane do wn´trza
kuchenki.
Zasady bezpieczeƒstwa podczas przygotowywania po˝ywienia!
• W przypadku korzystania z kuchenki mikrofalowej do podgrzewania
jedzenia dla dzieci lub p∏ynów w butelkach do karmienia nale˝y
zawsze mieszaç pokarm/p∏yny, a przed podaniem sprawdziç
dok∏adnie temperatur´. Zapewnia to równomierne rozprowadzenie
ciep∏a i unikni´cie poparzeƒ.
Nie wolno zak∏adaç pokrywki i/lub smoczka na butelki do
karmienia, gdy umieszcza si´ je w kuchence mikrofalowej.
• Je˝eli niektóre potrawy podgrzewa si´ zbyt d∏ugo, mogà ulec
zw´gleniu i zaczàç dymiç. Je˝eli to si´ zdarzy, nale˝y pozostawiç
zamkni´te drzwiczki i ca∏kowicie wy∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà.
• Nie nale˝y u˝ywaç kuchenki do sma˝enia na g∏´bokim t∏uszczu lub
marynowania.
• Niektóre produkty z niskà zawartoÊcià wody, np. czekolada w
kostkach lub ciasta ze s∏odkim nadzieniem, powinny byç
podgrzewane ostro˝nie. W przeciwnym razie zniszczeniu mogà ulec
same produkty lub naczynia, w których si´ znajdujà.
KORZYSTANIE Z NACZY¡ PODCZAS PRZYGOTOWANIA PO˚YWIENIA
Przed rozpocz´ciem przygotowywania po˝ywienia w pojemnikach nale˝y
sprawdziç, czy pojemniki sà wykonane z odpowiedniego materia∏u, gdy˝
niektóre rodzaje plastiku mogà staç si´ mi´kkie i ulec deformacji, a niektóre
typy naczyƒ ceramicznych mogà pop´kaç (w szczególnoÊci podczas
podgrzewania niewielkiej iloÊci po˝ywienia).
Aby sprawdziç, czy dany pojemnik jest odpowiedni do u˝ycia w
kuchence mikrofalowej, nale˝y:
• UmieÊciç pojemnik w kuchence mikrofalowej.
• UmieÊciç w pojemniku szklank´ do po∏owy nape∏nionà wodà.
• W∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà na minut´ z maksymalnà mocà.
• Je˝eli pojemnik stanie si´ bardzo goràcy w dotyku, nie nale˝y go
u˝ywaç w kuchence mikrofalowej.
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence mikrofalowej
powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcych naczyƒ i materia∏ów:
• Naczynia szklane Nie nale˝y u˝ywaç szklanych s∏oików i podobnych
pojemników zawierajàcych elementy metalowe. Trzeba pami´taç, ˝e
niektóre rodzaje szk∏a nie sà ˝aroodporne. Przed gotowaniem nale˝y
je sprawdziç zgodnie z powy˝szymi wskazówkami.
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nieemaliowane) Po˝ywienie
najd∏u˝ej pozostaje goràce w kamionkowych naczyniach
emaliowanych.
• Pojemniki plastikowe Mogà one byç u˝ywane do wielu trybów
podgrzewania, ale nie nadajà si´ do pieczenia.
Uwaga! NIE wolno u˝ywaç pojemników plastikowych wykonanych
z melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana Wszelki porcelanowe naczynia mogà byç stosowane w
kuchenkach mikrofalowych, chocia˝ najlepiej u˝ywaç naczyƒ
˝aroodpornych.
• ˚aroodporne naczynia z pokrywkà Naczynia szklane ze szczelnymi
pokrywkami uniemo˝liwiajàcymi wydostawanie si´ pary idealnie
nadajà si´ do warzyw i owoców, do których nie dodano ˝adnych
p∏ynów (jednak czas gotowania nie mo˝e przekraczaç 5 minut).
• Naczynia do opiekania Podczas korzystania z tego typu naczyƒ
nale˝y zachowaç szczególnà ostro˝noÊç. Naczynie musi zawsze byç
umieszczone co najmniej 5 mm nad szklanym talerzem obrotowym.
• Folii spo˝ywczej mo˝na u˝ywaç szczególnie do zup, sosów, daƒ
duszonych lub podczas rozmra˝ania. Mo˝na jej tak˝e u˝yç jako
luênego przykrycia, aby zapobiec rozpryskiwaniu si´ t∏uszczu
wewnàtrz kuchenki.
40
923_IM 21/06/05 14:26 Side 40